Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 391
  • 330
  •   1
Отговори
# 75
Само аз ли схванах,че се говори точно за отглеждане на детето ?За възпитание на детето(което начинание,няма как да бъде осъществено с 1-2-3 часа дневно или през ден)?Или съм сгрешила,пък то грешката била вярна?

# 76
  • Пловдив
ОК. Не виждам обаче нищо крайно в тая тема. То всяко мнение в България различно от общоприетото се превръща в арена за корида. Не само по форумите но и по телевизията и т.н.

За тази тема не се наемам да твърдя, че е в синхрон с обществените нагласи. Но темата ти за яслите и по-точно твоята позиция в нея са много популярни тук.  Laughing Щом и там масово потребителите реагираха като бик на червено, че даже и модератор се яви в целия си блясък, значи има нещо гнило в Дания. Не мислиш ли? Та хайде пак да не се хвърляме да обобщаваме какво е на мода в Бг, а да си помислим ние как пишем, аргументираме се, звучим и конкретно нас как възприемат хората.

# 77
А, в разрез с досега изказаните мнения, аз абсолютно мисля, че кога са родени бабите е от критично значение.
Моите баби и дядовци бяха родени именно в началото на миналия век (аз съм с доста малки първи цифри на ЕГН-то, а съм и последното дете в рода). Ами, какво да ви кажа - поколението на родителите ми може само да им диша праха - като принципи, човечност и изпипване на нещата. Накратко, смятам за осакатени поколенията, израсли активно и действали през социализма - и за съжаление вината не е единствено тяхна, но това няма как да се отмени. Пак те не са в час и с кърмене, захранване и т.н. (едно време по-натюр са го давали)
А с авторката на темата съм съгласна, доколкото моето дете повече от 1-2 ч с баба не е прекарвало, нито повече от 3-4 - разделено от мен (тези, дългите интервали - с баща си предимно).

# 78
  • София
Моята баба и дядо бяха родени в началото на миналият век. Доста време съм живяла при тях. Не мисля, че зле са ме възпитавали, пиша за възраст градина-у-ще.
За новородено бебе (братовчед ми) баба ми действаше по старите методи от едно време, мас, повиване и т.н. Но всичко до времето си.
Ако не беше починала млада, може би щеше да е една чудесна прабаба и с удоволствие бих оставяла дъщеря си на нейните грижи.

# 79
добре, не съм разбрала какво питаш, но и ти, честно казано, не си формулирала ясно въпроса си...

в светлината на разясненията, които даваш, отговорът ми е: да, възрастните хора могат добре да възпитават децата...

по стечение на обстоятелствата аз съм отгледана точно от бабите, майка ми е починала, когато съм била на 5 г. , и добре са ме възпитали или, айде да кажем, не са ме възпитали зле... особено едната ми баба, при която съм живяла повечето време, с нея си учех уроците в началните класове, от нея съм се научила колко е лошо да се краде и лъже...  същата прабаба сега ми погледва децата по няколко часа и продължава да е толкова търпелива с тях, колкото и с мен едно време... 31-ви набор е... не знам как го прави, хем ги глези, хем ги стяга... едно време мен само ме стягаше май...

# 80
Давам пример с баба ми, около 70 години /не знам на колко е точно, ама там някъде, може и 72 да са/ - та значи тя идва редовно да гледа дъщеря ми за час, два /1 година/ за да мога аз да хайманосвам спокойно.
Много помага и само по нея върви, не я оставя за сек. сама, храни я добре с лъжицата, преобува я при нужда, абе справя се - в къщи, където няма опасности за детето.
Обаче - малката спи оня ден, тя  гладила. Забравила ютията пусната, аз видях и я изключих /и аз я забравям редовно - и не ми направи впечатление/. Сетила се на др. сутрин и звъни на пожар -'Олеле, бабо, аз такова ... ютията'. Както и да е, казах и аз го правя тоя номер.
Идва на другия ден, и носи квасено мляко, което е малко мокро отвън, слага го на плота, върху вградената фурна.  ooooh! И така минаха няколко секунди, докато се усети - 'А, ама то аз мисля, че е мивката'  Shocked  Кукувица. Става, ама за почасово, за постоянно не, а с детето навън ъбсурд.
А иначе е супер жилава и здрава, не се спира, живее сама в 5стаен апартамент, който свети от чистота винаги, отделно като е в нас и малката спи - мете балкона, чисти под спалнята мъховете, глади, кърпи.

# 81
Вергилия, без да отхвърлям склерозата на бабите, само да отбележа, че съм забравяла включена ютия, печка, отключена входна врата, 'ем че ЕГН-то ми не предполага такива кукувишки изпълнения  Peace

# 82
Вергилия, без да отхвърлям склерозата на бабите, само да отбележа, че съм забравяла включена ютия, печка, отключена входна врата, 'ем че ЕГН-то ми не предполага такива кукувишки изпълнения  Peace

хехе, да бе, ама да забрави къде е мивката и къде е фурната в кухнята, при все, че е всеки ден в нас /с малки изключения/  Laughing
пу, да ми е жива и здрава, и дано и ние да стигнем тия години

# 83
Накратко, смятам за осакатени поколенията, израсли активно и действали през социализма

Не всички обаче. Всичките ми възрастни близки, приятели, познати и роднини са расли през това време и няма нито един осакатен  Simple Smile
Познавам и доста осакатени, расли след това  Tired
Нито комунизъм, нито възраст имат значение за формирането на човека!

# 84
Накратко, смятам за осакатени поколенията, израсли активно и действали през социализма
[/quot
Нито комунизъм, нито възраст имат значение за формирането на човека!
   Абе комунизма си има значение

# 85
Aбе общо взето,както казва моята свекърва„Който си има деца,да си ги гледа“.От там нататък на по възрастни от майките ни ,не мога да разчитам,това си е

# 86
За мен пък няма нищо по-нормално от това бабите и дядовците да помагат в отглеждането на внуците.
Моята майка (която е на възрастта на бабите на някои от вас) ми оказва неоценима помощ в отглеждането и възпитанието на дъщеря ми и смея да твърдя, че в някои отношения се справя много по-добре от мен - има много повече търпение да се занимава с нея, много по-спокойна и уровновесена е от мен.

А и да попитам нещо отричащите бабите като вариант - вие социален живот имате ли или навсякъде водите децата си с вас (напр. театър, кино и пр.). Защото моята дъщеря на "кръчма" още не е ходила, защото смятам, че мястото й не е там.
Напр. днес оставих малката при баба й за два часа преди обяд, защото ходих на панаира на книгата - не че не можех да я взема с мен, но нито аз щях да мога да го разгледам като хората, нито на нея щеше да й е приятно...

А и има още един аспект (знам, че е спорен във форума) - има жени, които имат успешна професионална реализация, т.е. трябва да могат да разчитат на някого да им помага в отглеждането на детето.

# 87
Комунизмът има значение, но не решаващо.

Около мен е пълно с примери на възрастни хора, които са се съхранили ВЪПРЕКИ режима. Едната ми баба няма нищо общо с другата като възгледи и лайфстайл, например. А са родени в една година, в един месец дори.

Същото е и с поколението на родителите ми. Някои се адаптираха и продължават, други -не.

В същото време има много млади хора (родители) на по 20-25, които живеят и възпитават с такъв чудовищен комунизъм в главите си, че думи нямам.

# 88
Възрастен човек може да възпитава добре- конкретно на въпроса в заглавието на темата.
Смятам, че за децата е прекрасно да имат възможност да общуват с хора от различни възрасти, с всичките си роднини. Не бих отнела никога правото и радостта на сина ми да бъде с баби и дядовци.
Но.... Що се отнася до цялостното отглеждане и възпитание,  смятам, че е най-добре това преди всичко да се прави от  родителите. И за тях самите, и за детето.

Последна редакция: сб, 05 дек 2009, 14:57 от valerie

# 89
всичко си зависи от човека,моя син съм го оставяла за малко както с братовчедката която е на 24 г така и с баба ми която е 80 г.,е вярно че баба ми си я действа както си иска,но не е имало забрани,за това какво да прави,и не,даже от нея научи песнички за които аз не се бях сетила.

Общи условия

Активация на акаунт