Може ли възрастен човек да възпитава добре

• 10 418
  • 330
  •   1
Отговори
# 195
Я сега, авторката, като виден психолог и възпитател, ако обичаш да обясниш, какво разбираш под цитирам "много психически обременено" дете, че да се посмеем дружно.
Ох ,не искам да отговарям на нападката ти с лошо, няма за какво да се посмеете дружно, защото не мисля че ще бъде смешно на никоя от вас( надявам се  поне),ако ви кажа че въпросното дете наистина е зле и посещава психотерапевт. Не съм много запозната с подробности но мъжа ми сподели това с мен- Детето е подтиснато,тревожно, рисува мама и тати с въже около врата, има кошмари на тема кучета, а баба му нонстоп го плаши с тях и това е горе долу... На някой да му е смешно сега?

# 196
Да, разбира се. Но аз питах как е преценила, че някой е неспособен, след като той дори не припарва до детето. Интересно ми е просто.

Ще ти отговоря и на този въпрос- Самата ми свекърва ми каза: аз повече деца не мога да гледам, болна съм, кръст ме боли, ръце ме болят...и т.н. Плюс това е зле със зрението и какво ли още не. Казах че детето ми не я познава в смисъл че не е свикнало с нея ,разбира се че я е виждало, но то е на 1.6г и бързо я забрави. А тя не идва защото все нещо я боли и не можела да пътува по рейсовете, предпочита да си стои у тях на топло и да си гледа сериалите. Това е.

# 197
Я сега, авторката, като виден психолог и възпитател, ако обичаш да обясниш, какво разбираш под цитирам "много психически обременено" дете, че да се посмеем дружно.
Ох ,не искам да отговарям на нападката ти с лошо, няма за какво да се посмеете дружно, защото не мисля че ще бъде смешно на никоя от вас( надявам се  поне),ако ви кажа че въпросното дете наистина е зле и посещава психотерапевт. Не съм много запозната с подробности но мъжа ми сподели това с мен- Детето е подтиснато,тревожно, рисува мама и тати с въже около врата, има кошмари на тема кучета, а баба му нонстоп го плаши с тях и това е горе долу... На някой да му е смешно сега?

Искаш да ми кажеш, че всичко това е от възпитанието на баба му и въпреки всичко майката на това дете е толкова некадърна, че продължава да го оставя на баба му така ли? Съжалявам за детенцето, но това което описваш надали (понятие си нямам как се пише тази дума) е причинено от баба му!

# 198
Да, разбира се. Но аз питах как е преценила, че някой е неспособен, след като той дори не припарва до детето. Интересно ми е просто.

Ще ти отговоря и на този въпрос- Самата ми свекърва ми каза: аз повече деца не мога да гледам, болна съм, кръст ме боли, ръце ме болят...и т.н. Плюс това е зле със зрението и какво ли още не. Казах че детето ми не я познава в смисъл че не е свикнало с нея ,разбира се че я е виждало, но то е на 1.6г и бързо я забрави. А тя не идва защото все нещо я боли и не можела да пътува по рейсовете, предпочита да си стои у тях на топло и да си гледа сериалите. Това е.
А, и ти и за миг не допускаш, че възрастните хора понякога точно така се чувстват?

# 199
  • Пловдив
Дара, аз смятам човек, който изхвърля вода от бутилката на дете на 1г. и 10 месеца и му сипва кока кола, за абсолютно зловреден за детето. Обичайки го безгранично.

Аз пък такъв човек точно зловреден не бих го нарекла, но въпрос на гледна точка предполагам.  Simple Smile И ако съм 100% убедена, че точно този почитател на кока-колата обича детето ми безгранично, то бих намерила начин взаимно да се разберем, да обсъдим кое не ми допада, да постигнем разбирателство по отношение на гледането на детето, но не бих лишила последното веднъж за винаги от контакт с него.

Самата ми свекърва ми каза: аз повече деца не мога да гледам, болна съм, кръст ме боли, ръце ме болят...и т.н. Плюс това е зле със зрението и какво ли още не. ...
Казах че детето ми не я познава в смисъл че не е свикнало с нея ,разбира се че я е виждало, но то е на 1.6г и бързо я забрави. А тя не идва защото все нещо я боли и не можела да пътува по рейсовете, предпочита да си стои у тях на топло и да си гледа сериалите. Това е.

И  моята майка не е в цветущо здраве. Даже никак, макар да изглежда на 40. Но все за два часа ще си оставя децата, без да се вайкам. И на нея, а и на свекърва ми. И ако кажа, че двете са безупречни детегледачки - ще преувелича. Имам забележки и към едната и към другата. Но съм в пъти по-склонна да си ги кажа и коментирам, или да премълча и да махна с ръка, отколкото да ги обявя за негодни и да ги отстраня от децата.

# 200

Искаш да ми кажеш, че всичко това е от възпитанието на баба му и въпреки всичко майката на това дете е толкова некадърна, че продължава да го оставя на баба му така ли? Съжалявам за детенцето, но това което описваш надали (понятие си нямам как се пише тази дума) е причинено от баба му!
Ми не знам да ти кажа от какво е причинено, но знам че основно свекърва ми го гледа от самото начало. Майката и бащата или работят или все някъде ходят, по гости, насам-натам, а детето постоянно е при баба си.

# 201

А, и ти и за миг не допускаш, че възрастните хора понякога точно така се чувстват?
  Напротив- допускам и й вярвам че е така.

# 202
Е тогава това какво ще рече:
...предпочита да си стои у тях на топло и да си гледа сериалите. Това е.   Wink

# 203
   LaughingЕ същото де,аз й вярвам че не е добре и е разбираемо да предпочита да си стои в къщи ,пък и да ти кажа честно и аз предпочитам да си стои у тях Laughing Тя и без това е постоянно с другото си внуче, моето и да иска няма как да дойде да го гледа. А понеже моето дете не гледа сериали( за разлика от братовчедка си) а и много харесва кученцата( пак за разлика от нея) така че там няма много какво да прави.

# 204
Много ми харесва това, което Дара е написала по-горе, аз също смятам, че заради обичта на възрастния човек към детето може да се направи компромис с някои разлики във вижданията. Мисля също така, че не е чак толкова хубаво за детето да е само с родителите - има една африканска приказка - "Цяло село е необходимо, за да възпита едно дете",  има се предвид и баби, и дядовци, лели, братовчеди - съжалявам само, че при нас това не можа да се получи. Аз с удоволствие позволявам и насърчавам детето ми да прекарва време и с двете си баби. Да ви призная честно, с майка ми не можем да стоим и един час заедно без да се скараме, а другата баба направо ме убива с всякакви суеверия - не се режат нокти вечер, не знам кога не се изхвърля боклук, а за уроките, олеле боже... Ама за детето са си баби, обичат си я  и могат да я научат на много други неща.

# 205
   LaughingЕ същото де,аз й вярвам че не е добре и е разбираемо да предпочита да си стои в къщи ,пък и да ти кажа честно и аз предпочитам да си стои у тях Laughing Тя и без това е постоянно с другото си внуче, моето и да иска няма как да дойде да го гледа. А понеже моето дете не гледа сериали( за разлика от братовчедка си) а и много харесва кученцата( пак за разлика от нея) така че там няма много какво да прави.

Сега картинката се поизбистри:
Свекървата е лоша, не гледа твоето, а другото дете, което пък /като лисицата с гроздето/ те кара са мислиш, че така и така дъртите не гледат добре  Joy

# 206

Сега картинката се поизбистри:
Свекървата е лоша, не гледа твоето, а другото дете, което пък /като лисицата с гроздето/ те кара са мислиш, че така и така дъртите не гледат добре  Joy
  Е не е съвсем така, но щом така ти харесва да го разбираш -О.к, няма да те убеждавам,явно и не мога,но аз и кучето си няма да оставя на човек който постоянно забравя,пие хапчета със шепи, не помни кое къде оставя,приборите им са постоянно мръсни защото тя не вижда и не може да ги измие добре, абе не става за гледане на малко дете. Мъжа ми между другото сам казва че тя толкова се тъпче с хапчета, че вече не е с ума си. И той самия не иска да оставяме детето при нея. Айде онова вече е голямо,може да се обслужва и само,но за малко дете като моето, такъв човек като нея просто не става. И на мен ми се иска да беше по друг начин,ама не е.

# 207

Преценката за това кой е "зловреден" не е необходимо да е изградена само върху опитът със собственото дете, а и от наблюдения върху поведението на този човек с други деца.
Разбира се Peace

# 208
А ти как разбра, че тя не може да го гледа адекватно, след като то дори не я познава?

И така като те чета, напълно разбираемо ми се струва, че тя не идва да го вижда. И май вината не бих я търсила в нея. И кога ти се струва "адекватно" детето да се запознае с баба си? Може би след като опознае всичките ти приятелки? Thinking
Една майка може да прецени кой е способен и кой не да гледа собственото й дете.
И когато прецени че по добре никаква помощ отколкото лоша такава,виж какво става.

# 209
Мисля също така, че не е чак толкова хубаво за детето да е само с родителите - има една африканска приказка - "Цяло село е необходимо, за да възпита едно дете",  има се предвид и баби, и дядовци, лели, братовчеди - съжалявам само, че при нас това не можа да се получи.
Ти сериозно ли  Shocked,а чувала ли си нашата поговорка" Много баби-келаво дете". Или според теб аборигените от африканските села трябва да са ни критерий за това как да отглеждаме децата си ooooh!. Нормално е да имат такава поговорка- та те там живееят още в родовообщинния строй или там каквато и да е племенна общност.

Общи условия

Активация на акаунт