СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класира&

• 71 051
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 1 320

Е, сама разбираш, че думата "престъпление" освен термин от правото представлява и дума с чисто тривиален... как да се изразя? - граждански смисъл. Както и "наказание". За разлика от, примерно, реверберация. И за да не остане съмнение, съм го употребила в комбинация с "морално" - за да е ясно, че говоря именно за морални, а не юридически стойности.

Тази вечер ми е криво и тъжно. Приятелка ми сподели, че нейната племенница тръгва от понеделник на детска градина, благодарение на позната /дори не роднина/ учителка в ДГ. Как става това, като момиченцето е към 40-то място в списъка не зная. Зная обаче името на детето и детската градина, но не мога да предам доверието на приятелката си Sad

И всичко това става под влажните и топли погледи на учителите, директорите, леличките и прочие персонал на въпросната детска градина. По-точно с тяхното СЪучастие.

А, да, иначе те, учителите, били високо морални и си имат един критерий, който  дава право на децата им да влизат с предимство. До тук с аргумента как 3-те точки щели да прекратят нерегламентираното влизане с връзки.

Човек, имащ информация за извършено престъпление, но укриващ я, в морален план е съучастник на въпросното престъпление.
Същото се отнася и за простъпките.
Не знам как не изпитваш срам да говориш за морала на директорите, леличките и прочее, пред чиито влажен поглед става това, след като става пред твоя влажен поглед и ти не си мърдаш пръста, за да промениш това.

Не знам за какво доверие на приятел говориш. Ако твой приятел обере нечий дом, изнасили нечия дъщеря - или син - ти пак ли ще си траеш? Понеже не бива да злоупотребиш с доверието на приятеля?

Не си ли се замислила какъв морал ти приписват тези... хм, "приятели", щом с леко сърце споделят за извършени нарушения - и не се чувстват застрашени?

И в последна сметка - това за какво ни го пишеш? Надяваш се ние да вземем да разследваме сега ти коя си, че кои са ти приятелите, за да може ние да свършим някак твоята работа?

И преди някому да е хрумнала мисълта да подхване темата - тъкмо аз имам право да говоря това.
Понеже тъкмо аз живея според морала си - и тук също съм го доказвала, в конкретната тема - е, поне онези, които пишат отдавна и не са били изгонени от "морални защитници" го помнят.  Crossing Arms

Уауу какво омесване на правни и морални категории с цел натикване в миша дупка. Тъй като и двете не сме юристки можем спокойно лаически да си бъбрим на тази тема докато истинските такива четат отстрани и тихичко си хихикат.

Интересно ми е да разбера как точно определи деянието “прием да дете в детска градина извън регламента приет от СОС” за престъпление? Ще ми е интересно да науча по кой член от Наказателния кодекс се наказва това ужасно действие приравнено с изнасилване и кражба. И как ли се наказва? С затвор? Пробация?   

Според моите скромни познания един юрист би го определил като нарушение на правилника за прием на деца или най-много като злоупотреба със служебното положение. За първото деяние би следвало мъмрене и предупреждение, а за второто най-много последно предупреждение и уволнение и все по административен, а не наказателен ред.

И коя е моята работа katiABV, която ти така по комсомолски громиш? Да пиша доноси по Павлик Морозов ли? Не, това не  е моя работа. Не прехвърляй проблема от здравата на болната глава. Именно на общината, на контролните органи към нея и на учителите, като основна част от системата, е да въведат и приложат такива правила и ред, че подобни неща да не се случват. Именно от учителите, а не от мен започва корупцията, рушветчийството и връзкарството.

И понеже “тъкмо ти имаш право да пишеш за морал” би ли ми посочила поне един сигнал на длъжностни лица /учители/, които се оплакват в опит на родители да ги корумпират?

E, не става съвсем ясно като си го употребила наравно с кражбата и изнасилването на дъщери и синове.

# 1 321
  • София
Момичета здравейте,

Аз съм от Х.Димитър и възлагам големи надежди за новата група 2007-ми в 69-то ОДЗ. Само чеееее, вече има 17 дечица с над 8.2 т.
Въпросът ми е от колко точки нагоре се водят деца до социален критерий и някой знае ли откъде мога да разбера каква е квотата за такива дечица. Засега са 9 с над 8.3 точки и както е тръгнало до петък може да станат общо 25.
Да знам дали въобще да се надявам....дъщеря ми е с масовите 8.2 т.

Мерси предварително!

Не видях да има конкретен отговор на въпроса ти, за това реших че мога да се опитам да ти обясня това което аз съм разбрала. Критериите на децата са разделени на: общи, социални и допълнителни. От общите в най-общия случай всяко дете получава 5 точки, още 3 точки се дават за първо желание, което прави 8 точки в най-общия случай. Допълнителните критерии дават по 0,1 точки всеки (откъдето се получават и знаците след десетичната запетая). Всяко детско заведение избира кои допълнителни критерии важат за него. При вашето има 4 такива, това са:

* Детето има брат/сестра, които са записани в детската градина и не тръгват на училище от септември
    * И двамата родители на детето работят (вкл. в отпуск по майчинство) или са редовни студенти
    * Семейството живее на територията на административния район на детската градина (Подуяне)
    * Детето има поне един родител, който работи в системата на столичното образование

Така че, ако детето отговаря на всичките 4 допълнителни критерии ще има даже и такива с 8,4 точки.

За социалните критерии не съм много запозната, но те дават цели точки, а не такива след десетичната запетайка (подточки).

# 1 322
  • София
Относно точките по соц. критерии - има ги описани по колко точки за какво се получават в правилата за прием в сайта.
Миналата година имаше квота за социалните на първото голямо класиране - 40% от местата бяха за тях. По този начин почти всички дечица по соц.критерии бяха приети, независимо, че част от тях бяха с по 5т. например. Те се редяха на отделна опашка.
За второто класиране опашките се събраха и от тогава не са разделяни, тази година не знам как ще е.

# 1 323
  • София

Е, сама разбираш, че думата "престъпление" освен термин от правото представлява и дума с чисто тривиален... как да се изразя? - граждански смисъл. Както и "наказание". За разлика от, примерно, реверберация. И за да не остане съмнение, съм го употребила в комбинация с "морално" - за да е ясно, че говоря именно за морални, а не юридически стойности.

Тази вечер ми е криво и тъжно. Приятелка ми сподели, че нейната племенница тръгва от понеделник на детска градина, благодарение на позната /дори не роднина/ учителка в ДГ. Как става това, като момиченцето е към 40-то място в списъка не зная. Зная обаче името на детето и детската градина, но не мога да предам доверието на приятелката си Sad

И всичко това става под влажните и топли погледи на учителите, директорите, леличките и прочие персонал на въпросната детска градина. По-точно с тяхното СЪучастие.

А, да, иначе те, учителите, били високо морални и си имат един критерий, който  дава право на децата им да влизат с предимство. До тук с аргумента как 3-те точки щели да прекратят нерегламентираното влизане с връзки.

Човек, имащ информация за извършено престъпление, но укриващ я, в морален план е съучастник на въпросното престъпление.
Същото се отнася и за простъпките.
Не знам как не изпитваш срам да говориш за морала на директорите, леличките и прочее, пред чиито влажен поглед става това, след като става пред твоя влажен поглед и ти не си мърдаш пръста, за да промениш това.

Не знам за какво доверие на приятел говориш. Ако твой приятел обере нечий дом, изнасили нечия дъщеря - или син - ти пак ли ще си траеш? Понеже не бива да злоупотребиш с доверието на приятеля?

Не си ли се замислила какъв морал ти приписват тези... хм, "приятели", щом с леко сърце споделят за извършени нарушения - и не се чувстват застрашени?

И в последна сметка - това за какво ни го пишеш? Надяваш се ние да вземем да разследваме сега ти коя си, че кои са ти приятелите, за да може ние да свършим някак твоята работа?

И преди някому да е хрумнала мисълта да подхване темата - тъкмо аз имам право да говоря това.
Понеже тъкмо аз живея според морала си - и тук също съм го доказвала, в конкретната тема - е, поне онези, които пишат отдавна и не са били изгонени от "морални защитници" го помнят.  Crossing Arms

Уауу какво омесване на правни и морални категории с цел натикване в миша дупка. Тъй като и двете не сме юристки можем спокойно лаически да си бъбрим на тази тема докато истинските такива четат отстрани и тихичко си хихикат.

Интересно ми е да разбера как точно определи деянието “прием да дете в детска градина извън регламента приет от СОС” за престъпление? Ще ми е интересно да науча по кой член от Наказателния кодекс се наказва това ужасно действие приравнено с изнасилване и кражба. И как ли се наказва? С затвор? Пробация?   

Според моите скромни познания един юрист би го определил като нарушение на правилника за прием на деца или най-много като злоупотреба със служебното положение. За първото деяние би следвало мъмрене и предупреждение, а за второто най-много последно предупреждение и уволнение и все по административен, а не наказателен ред.

И коя е моята работа katiABV, която ти така по комсомолски громиш? Да пиша доноси по Павлик Морозов ли? Не, това не  е моя работа. Не прехвърляй проблема от здравата на болната глава. Именно на общината, на контролните органи към нея и на учителите, като основна част от системата, е да въведат и приложат такива правила и ред, че подобни неща да не се случват. Именно от учителите, а не от мен започва корупцията, рушветчийството и връзкарството.

И понеже “тъкмо ти имаш право да пишеш за морал” би ли ми посочила поне един сигнал на длъжностни лица /учители/, които се оплакват в опит на родители да ги корумпират?

E, не става съвсем ясно като си го употребила наравно с кражбата и изнасилването на дъщери и синове.

Ставаше дума за противопоставяне на онова, което следва да се направи и предаване на "доверието на приятел". Търсехме границата - ако по непочтен начин изрита нечие дете от ДЗ, а него - от работното място, е ОК и на първо място е тайната на изповедта.
Чудим се при какви обстоятелства - ако такива има - това се променя.

# 1 324
  • гр.София
 Все си мисля,че ще махнат квотите. Те  и сега не ги спазват при новооткритите групи.

Повечето деца по социалните критерии тръгват от 10 точки нагоре.. В опашките е записано като 10+

Ставаше дума за това дали следва да подаваме сигнал, когато имаме сигурна информация за нарушение на правилата, или да си траем и да се оплакваме, че някой ги нарушава.

За огромно съжаление,повечето парашутисти ги пускат от общината.Не знам само като СОП ли са замаскирани или има и други начини.  И на една директорка като й дойде до гуша от общински натиск ,защо да не направи жест (т.е. дори и НЕ срещу спонсорство) да вземе детенцето на съседите си,примерно. Ей тъй-НАПУК.

По тоя повод от СНБМ направиха най-доброто-поискали са официален достъп до информация, по колко деца има в групите реално.
 Надявам се да има кой да ни каже резултата.

# 1 325
...

Моите две деца също не ходят на детска градина и няма шанс да тръгнат. Предложиха ми “втори начин” да вкарам едното си дете в ДГ, но отказах. И макар за някои да е морално укоримо, че родители се възползват от проядената и нереформирана система на детските градини в София аз ги разбирам и ТВЪРДО не смятам, че следва да се бичуват на позорния стълб.

Е, щом намираш за нормално и приемливо използването на всевъзможни... ннн... извънрегламентни? начини за постигане на желаната цел, не виждам от какво по- точно се оплакваш. Така са могли, така са направили. Другите са могли да си извоюват някакви предимства - направили са го. Някои са имали пари - платили са. Щом не те притесняват явните нарушения, защо се оплакваш от присъствието и на хора, "играещи по правилата"?

Там е мястото на всички служебно намесени лица, на всички контролни органи и на основните запознати с вътрешния ред  и вратичките – персонала.

katiABV, преди да гледаш треската в окото на родителите, вгледай се във гредата в очите на учители, община и пр.

Интересно ми е колко ли места щяха да се освободят за “нашите” деца ако го нямаше съмнителния /според теб/ критерий К4 с неговото безогледно тълкуване и нарушаване.

Интересно ми е използва ли същия патос за да потърсиш сметка от учителите при нарушаването му, а с това и извършването на престъпление? Или стана ли мълчалива морална съучастничка, за това, че много от тук пишещите майки нямат доходи?

1. Аз съм родител, не съм учител или община. Резонно е първо да проверя дали аз изпълнявам своите задължения. После - дали моите "събратя" го правят. А след това - какви са грешките на останалите. Е, много пъти съм споменавала за безобразното стопанисване от страна на Общината на сградния фонд, предвиден за ДЗ. Многократно го повтарях и преди изборите - но въпреки това хората избраха Фандъковата, която е пряко отговорна за всички Общински грешки по отношение на детските заведения, за Кмет. От тук нататък няма какво да кажа - 20-те %та, изобщо решили, че имат отношение към въпроса, й издадоха няколкогодишна индулгенция. На останалите им беше все тая, така че - това е положението.
От друга страна, не ми е известно някой да е одобрил официално неофициалните отношения - парични и други - м/у родителите и ръководителите на ДЗ.
За мен е очевидно, че основният носител на вина (морална, не наказателна - там е точно обратното) в корупционна схема е предлагащия подкупа, не получаващия го. Ясно, последния също следва да бъде санкциониран. Но първият трябва да бъде най- малкото публично порицан, а не оправдаван, понеже е... ами, не разбрах - понеже е родител, навярно? Или, може би, понеже е рус?

В учителски форуми не участвам, нямам място там - не съм учител. Не знам с какъв патос от кои учители да търся сметка... ако ми беше известен случай на корумпирани учители, просто щях да съм подала сигнал. Не съм мълчалив съучастник. Не си трая. Нито оправдавам хората, които не желаят да участват равностойно в обществения живот.

Къде прочете от мен, че  е нормално и приемливо? Напротив - написах, че е морално укоримо, но и добавих, че преди да се бичуват млади родители между 20-30 години следва по-старите, на това отгоре длъжностни лица, да им дадат пример, от който да се поучат. За това не приемам словестния ти гняв, с който се нахвърли към форумни членове /себе си изключвам/. Младите са отражение на морала и възпитанието на техните родители. И на подобни разбирания като твоето. От една страна громиш родителите и събратята си, а после заявяваш, че в учителски форуми не участваш и те не те интересуват ли какво ли? Нима учителите не са част от обществото ни?

Как реши, че предлагащия подкуп са точно родителите? Тоест веднага реши, че активната страна в една предполагаема корупционна сделка родител-учител е родителя? А защо автоматично изключи учителя? Нима той не е по-облагодетелстван? Нима той не е длъжностното лице, отговарящо точно на определението за корупция?

Моралът ти говори, че родителите са виновни за изместването на едно или друго дете, а мълчи за безразборното прилагане на критерия К4, чрез който други десетки деца са ощетени. Няма що - голям морал. И да - съучастничка си. Не бягай от своята отговорност, след като искаш да си будната съвест.

И не се оплаквам. Използвах съобщително изречение, за да поясня, че и моите деца са сред тези без място. За пореден път използващ думи и определения, които ги няма в моите постове.

# 1 326
  • София
Кикимора, колко деца са приети по К4?

# 1 327
  • София
Имам молба към модератор,защото явно на повечето нови майчета тук им е доста сложно да разберат системата.Ако може в първият пост на темата да се добави:

"Профилите на деца родени през 2009г,както и желаещите да кандидатстват за ЦДГ за набор 2007,ще бъдат отворени,след стартирането на кампанията за прием.Точната дата за началото на кампанията,все още не е известна.Моля следете секция "Новини" в сайта на ИСОДГ,или темата Peace
Супер идея!! Това би спестило на много от нас (новите тук) нуждата да пишем в темата! Laughing (А и да прекъсваме скандалите съответно. Wink)

# 1 328
  • София
  По тоя повод от СНБМ направиха най-доброто-поискали са официален достъп до информация, по колко деца има в групите реално.

Ндам, всъщност - би било удачно това да бъде публикувано в детско-градинския сайт на страницата на съответната градина...

# 1 329
Кикимора, колко деца са приети по К4?

Представа си нямам. Според мен и в общината си нямат представа. Мисля, че едва ли някой е обобщавал подобни данни. Но като гледам какво количество деца с 10+ точки бяха в началото на миналогодишната кампания можем да приравним броя на приетите по този критерий деца умножен по броя на персонала във всичките децки градини минус 10%

# 1 330
...

И ние на това се надяваме, blanc.
На депозираното заявление за достъп до обществена информация (каквато е цитираната по-горе) получихме отговор буквално, че "обема работа е твърде голям и ще отнеме време", на което сме реагирали по съответния законов ред.
Както мама Сання е писала преди няколко дни, ще ви държим в течение по този въпрос и другото заявлението - отн ЕСПА, чието развитие е сходно.

# 1 331
Някоя мама с родено през 2007 година детенце дали е пробвала да добави ДГ в списъка ? Още не можем да добавяме, защо ли не съм изненадана. Twisted Evil

# 1 332
  • гр.София
 Естрагон,благодаря.
 Мислех си,че има някой някъде ( в СО,разбира се) списъчен състав на децата,за всяка група.
 Нали ИСОДГ по тия списъци правят проверка по критерия  за братя и сестри в една градина.

Една майка питаше по-назад,каква е стандартната бройка на деца в група. В повечето градини, в добрия вариант, обявявят 25 места за градинска група и 20 -за яслена група.
Четох някаква наредба,според която нормативът е-минимум 12 деца в група, максимум-22 .
 Но Дидиа може да каже най-точно,как е сега. Така или иначе не се спазва норматива.

# 1 333
Някоя мама с родено през 2007 година детенце дали е пробвала да добави ДГ в списъка ? Още не можем да добавяме, защо ли не съм изненадана. Twisted Evil

Моля,мамите които ги вълнуват набор 2007 и 2009,нека преди да зададат за пореден път въпроса относно добавянето на ОДЗ и ЦДГ в профилите - погледнете дали в първият пост няма изнесено инфо за това

катюнгелче,нищо лично към теб,но този въпрос го има по 2 пъти  на страница най малко вече  Peace
То аз с езагубих в темата (уж я следя),какво остава за новите майчета тук ooooh!

# 1 334
Kati, ако аз натопя детето на някоя приятелка, че е прието в ОДЗ по втория начин, това няма да промени практиката за неправомерен прием. Ако, обаче, от общината си размърдат задните части и направят проверка в няколко градини, това със сигурност може и да стресне директорките или корумпирания персонал. Друг е моментът, че, както беше споменато малко по-горе, голяма част от парашутите се спускат от общината и те лично са заинтересовани да не се правят такива проверки.
В община Триадица приемът миналата година за 1-ва група на едно ЦДГ е бил 20 деца. Въпросната група сега е с 35 деца. Това да ви говори нещо?

Общи условия

Активация на акаунт