СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класира&

• 71 726
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 1 335
Някоя мама с родено през 2007 година детенце дали е пробвала да добави ДГ в списъка ? Още не можем да добавяме, защо ли не съм изненадана. Twisted Evil

Ще добавяме, когато стартира официалната кампания - март, април, май или когато там решат. Без значение, дали детето е родено на 1 януари 2007 или на 31 декември 2007.

# 1 336
  • София
Кикимора, колко деца са приети по К4?

Представа си нямам. Според мен и в общината си нямат представа. Мисля, че едва ли някой е обобщавал подобни данни. Но като гледам какво количество деца с 10+ точки бяха в началото на миналогодишната кампания можем да приравним броя на приетите по този критерий деца умножен по броя на персонала във всичките децки градини минус 10%

Laughing

Разбирам, че си фрустрирана, отвратена и отчаяна, но... ако прочетеш какво си написала мисля, че сама ще се посмееш. Не се притеснявай - в конкретния случай едва ли някой мисли, че не знаеш елементарна третокласна математика; по- скоро, че в яда си изобщо не си прочела написаното - нещо, уви, напълно разбираемо и нормално.

Всъщност друго се канех да напиша - един много груб и с твърде голямо приближение начин на разсъждение по темата за броя на приетите по този критерий деца би бил следния:

Да предположим (не съм проверявала статистиката), че на семейство се падат средно по 1.6 деца през последните 40 години. Това означава по 0.8 деца на човек. Тъй, като една част от персоналът има и внуци в съответната възраст - разбира се, не знаем каква част, би било логично това да е ... ами, о/о 0.25 част, но тъй, като разпределението е изкривено - не знаем точно как - да речем, че вместо 0.25 е 0.35. Много грубо и без никакви смислени основания. Или имаме
общ_брой_на_деца+внуци на персонал = бройПерс.*0.8 + 0.35*0.64*бр.Перс.
Разбира се, децата, които сами имат деца едва ли ще влизат тази година в градина, т.е. при всяко положение следва да ги извадим от сметката, или
непълнолетни(без собствени деца)_деца_+внуци=
бройПерс.*0.8 + 0.35*0.64*бр.Перс. - 0.35*бр. перс.

Всеки човек от персонала, предполагаме, прекарва средно 38 години в системата. От друга страна, всяко дете - или внук (независимо от възрастта си) има по едно влизане евентуално - в ДЗ. Разбира се, част от децата и внуците по разни причини просто никога няма да посетят ДЗ - е, повечето ще искат, да речем, че 90% ще ходят. Това означава, че резултатът от дясната част трябва да умножим по 0.9 и по 0.026 и по общия брой деца + внуци

или

Предполагаемия брой на приетите деца по К-което и да беше -тази година -- в първо грубо приближение е брой 0.016*общ брой персонал на ДЗ.

# 1 337
  • София
[b]Kati[/b], ако аз натопя детето на някоя приятелка, че е прието в ОДЗ по втория начин, това няма да промени практиката за неправомерен прием. Ако, обаче, от общината си размърдат задните части и направят проверка в няколко градини, това със сигурност може и да стресне директорките или корумпирания персонал. Друг е моментът, че, както беше споменато малко по-горе, голяма част от парашутите се спускат от общината и те лично са заинтересовани да не се правят такива проверки.
В община Триадица приемът миналата година за 1-ва група на едно ЦДГ е бил 20 деца. Въпросната група сега е с 35 деца. Това да ви говори нещо?

Не е така.
Ако един (само един!) директор бъде глобен, изхвърлен от работа и евентуално съден - понеже това си е престъпление от длъжностно лице, дори и присъдата да е само глоба или пробация или условна или... каквото и да било подобно, следващият директор, на когото предложат пари, ще си помисли сериозно дали да ги приеме, или да докладва за предложения подкуп. Още по- малко пък ще му хрумне той да иска пари.
А приятелката, която бъде "натопена" е вероятно да бъде глобена. Едва ли някой съд ще извади дете от детска градина - нещо повече, не мисля, че подобна процедура изобщо е предвидена някъде. По принцип законите се гласят така, че да не ощетяват децата - поне не и пряко.
Разбира се, когато родителите след подкупа от 2000 лв. платят и двойната му глоба, едва ли ще разказват колко е яко да мамиш обществото... и така, всеки прецедент има значение - всеки един. (не съдебен прецедент, думата има и гражданско значение).

# 1 338
  • София
Днес моя колежка заяви "Не се притеснявам за приемането на внучката ми в яслите, защото директорката ми е ЛИЧНА приятелка"  Rolling Eyes Това какво да ми говори?! И какво да направя - да поискам трите имена на внучката й, номера на ОДЗ-то и името на директорката?
Общините трябва да скъсват от проверки детските заведения, а не аз да се правя на Шерлок Холмс.

# 1 339
  • София
Не е точно работа на майките да преследват нарушителите. Има си органи, на които това им е работата да следят и ние като данъкоплатци им плащаме за тази работа.

Едва ли не да стане като през комунизма, да клюкариш съседи и приятели пред властите.

# 1 340
  • нейде там, където ....
Понеже детските градини, децата и учителите са много, а служителите в Общината (слава богу) не чак толкова - проверки (ако изобщо) се правят - става по сигнал, че някъде (поне ОДЗ номер и набор) има нещо нередно в приема.

Естрагон,благодаря.
 Мислех си,че има някой някъде ( в СО,разбира се) списъчен състав на децата,за всяка група.
 Нали ИСОДГ по тия списъци правят проверка по критерия  за братя и сестри в една градина.

Една майка питаше по-назад,каква е стандартната бройка на деца в група. В повечето градини, в добрия вариант, обявявят 25 места за градинска група и 20 -за яслена група.
Четох някаква наредба,според която нормативът е-минимум 12 деца в група, максимум-22 .
 Но Дидиа може да каже най-точно,как е сега. Така или иначе не се спазва норматива.

Освен брой деца в група, има норматив и за площ на дете.
В групата на детето ми са на около 15 квадрата 30+деца. Вече. След като директорката е писала, че има 4 групи, приела е толкова деца, а те са настанени в 3 помещения, две от които със споменатите от мен размери. Ако имаше процедура за местене на децата или самият прием не беше колкова тромав - до сега да съм го махнала от там. Единственият резулта от ИСОДГ за мен е запълване на някои по-празни градини и намаляване на текучеството (не само поради смяна на жилище).  Crazy Сега в повече градини извиват ръцете на родителите с какви ли не искания - де официално, де не съвсем - отколкото преди ИСОДГ. Преди, когато не ми харесваше нещо, обикалях, питах, разпитвах и се намираше местенце. По официалния ред, с обикновена молба и без да давам и стотинка, на който и да било - децата ми са сменили 3 ясли и 3 градини. Само в една от тях - през ИСОДГ. Сега, ако да не ти харесва - ти казват "ами отпишете го". Но са спокойни, че като си на работа, а детето ти е там - едва ли имаш пари за детегледачка или частна градина.  Confused И няма начин да го запишеш другаде. А и в общината им е по-лесно да проверяват децата и родителите, когато си стоят 3-4 години на едно място, вместо да следят местенето. Или да подобрят условията в градините - за деца и учители.  Confused

# 1 341
Днес моя колежка заяви "Не се притеснявам за приемането на внучката ми в яслите, защото директорката ми е ЛИЧНА приятелка"  Rolling Eyes Това какво да ми говори?! И какво да направя - да поискам трите имена на внучката й, номера на ОДЗ-то и името на директорката?
Общините трябва да скъсват от проверки детските заведения, а не аз да се правя на Шерлок Холмс.
Защо да ги скъсват от проверки? По- доброто разрешение е да впрегнат сили да откриват нови места в детските заведения.За да не се налага родителите да търсят познати и други начини само и само детето да посещава такова заведение, а други да се правят на Шерлок Холмс.Искам да кажа, че не се сърдя на такива хора които търсят по друг начин да вкарат децата си.Ако имаше гарантирано място за всяко дете, това нямаше да се налага

# 1 342
Днес моя колежка заяви "Не се притеснявам за приемането на внучката ми в яслите, защото директорката ми е ЛИЧНА приятелка"  Rolling Eyes Това какво да ми говори?! И какво да направя - да поискам трите имена на внучката й, номера на ОДЗ-то и името на директорката?
Защо да ги скъсват от проверки? По- доброто разрешение е да впрегнат сили да откриват нови места в детските заведения.За да не се налага родителите да търсят познати и други начини само и само детето да посещава такова заведение, а други да се правят на Шерлок Холмс.Искам да кажа, че не се сърдя на такива хора които търсят по друг начин да вкарат децата си.Ако имаше гарантирано място за всяко дете, това нямаше да се налага

Едното не пречи на другото. В смисъл - да, трябва да работят в посока на разкриване на още МНОГО свободни места, но не мисля, че корупцията трябва да се поощрява и постъпките да се извиняват. А корупцията ще спре само, когато се започнат масови проверки с налагане на санкции и наказания за нарушителите. Разбирам мотивите на тези, които вкарват децата си по втория начин, но не ми е приятно да ме правят на глупак. Не мисля обаче, че тази практика ще се разруши със сигнали на родители. Наистина трябва да се предприемат масови проверки от страна на общината. С ръка на сърцето си признавам, че не бих разрушила дългогодишно приятелство, за да подам сигнал за дете на моя близка приятелка. За децата на познати, за които нямам предразсъдъци да го направя пък нямам достатъчно информация.

# 1 343
  • София
Днес моя колежка заяви "Не се притеснявам за приемането на внучката ми в яслите, защото директорката ми е ЛИЧНА приятелка"  Rolling Eyes Това какво да ми говори?! И какво да направя - да поискам трите имена на внучката й, номера на ОДЗ-то и името на директорката?

Е-е.
Че тя дори още не е приета.  Sunglasses

# 1 344
  • София
Не е точно работа на майките да преследват нарушителите. Има си органи, на които това им е работата да следят и ние като данъкоплатци им плащаме за тази работа.

Едва ли не да стане като през комунизма, да клюкариш съседи и приятели пред властите.

Там е работата - че няма.
Едва плащаме на наличната полиция.
Лично аз НЕ искам да ми увеличат данъците, за да могат да назначат една допълнителна армия от инспектори...  Sick стига ми напълно и това, което вече плащам, благодаря!

# 1 345
  • София
Мисля че данъците които са определени са достатъчно високи и няма нужда да се увеличават (друг е въпроса със събираемоста, защото има голяма част които се скатават). А, това че няма кой да контролира не мисля че е вярно, няма как да няма такива органи (не мисля че са от полицията, а по скоро инспектори към общината или към министерство на образованието).

Това което ти предлагаш е още малко гражданите да изземат функциите на държавата, само и само да не се плащат данъци? Не трябва да е така.

# 1 346
  • София

Е-е.
Че тя дори още не е приета.  Sunglasses

Но ще бъде, когато поискат родителите й!
И именно не смятам, че е моя работа да разследвам подобни случаи.

# 1 347
  • София
Мисля че данъците които са определени са достатъчно високи и няма нужда да се увеличават (друг е въпроса със събираемоста, защото има голяма част които се скатават). А, това че няма кой да контролира не мисля че е вярно, няма как да няма такива органи (не мисля че са от полицията, а по скоро инспектори към общината или към министерство на образованието).

Това което ти предлагаш е още малко гражданите да изземат функциите на държавата, само и само да не се плащат данъци? Не трябва да е така.

Неее... има инспектори, да - но далеч не достатъчно, за да играят роля на всевиждаща полиция.
Затова просто работят по сигнали.
Същото е и със социалните служби - не ходят да проверяват условията на живот във всеки дом всяка седмица, примерно. И едва ли бихме искали или бихме се съгласили да го правят. Но когато някой подаде сигнал, че дадено дете живее в неподходящи битови условия проверяват дали е така. Понякога е, понякога - не. Във всеки случай не е възможно някой инспектор да ходи из всички групи на всички ОДЗ в София... всеки ден, за да търси нередности. Но яко някой гражданин забележи такава и подаде сигнал - тогава проверява конкретното нещо.

Това НЕ е като функционирането на бившите социалистически републики. По- скоро се доближава до това на развитите държави. Там всеки данъкоплатец, забелязал нередност - било такава от страна на институция или на гражданин - незабавно информира съответните инстанции. Понеже знае, че ограбилият държавата не е негов брат по съдба, а негов грабител. За разлика от банановите републики, където всеки Андрешко се превъзнася и превръща в герой.

Разликата с бившите соц. държави е, че "доносът" се прави за извършено престъпление, простъпка или нарушение, не за слухове, разговори или вицове, не- харесвани от Правителството и Партията.
Т.е. съобщава се за нарушение на писани, приети и обнародвани закони, наредби и правилници, не за емоционалното отношение на даден човек към даден управляващ.

Надявам се, че всички правят разликата.

Едното е ако съседът ви, примерно, е разбил колата на друг съсед да подадете сигнал за това в полицията, другото - да им обясните  как наричам премиера ни СуперБойко. Ако се предполага, че това би имало някакво последствие - повечето потребители тук едва ли помнят времето, когато второто би имало много по- страшни последствия от първото... но да, така беше.

# 1 348
Някоя мама с родено през 2007 година детенце дали е пробвала да добави ДГ в списъка ? Още не можем да добавяме, защо ли не съм изненадана. Twisted Evil

Моля,мамите които ги вълнуват набор 2007 и 2009,нека преди да зададат за пореден път въпроса относно добавянето на ОДЗ и ЦДГ в профилите - погледнете дали в първият пост няма изнесено инфо за това

катюнгелче,нищо лично към теб,но този въпрос го има по 2 пъти  на страница най малко вече  Peace
То аз с езагубих в темата (уж я следя),какво остава за новите майчета тук ooooh!
Има го, защото е очеизвадно, че не можем да вярваме на отговорите от системата. Първо, според техните уверения щеше да е възможно добавянето на ДГ след навършване на 3 години на детето, след това ново 20- след 20.01, е, и това не стана, сега ще чакаме официалната кампания за кандидатстване...ами да го бяха казали от самото начало, не да висим денонощно пред компютрите, за мен тези отговори са си точно замазване на очите щом няма грам истина в тях, затова не мога и да виня никой, че говори с директорките, ами като няма ред и е направено по възможно най-трудния начин хората са принудени да търсят други решения за децата си. Егати лукса, егати недостъпната услуга, която е нещо нормално за цивилизованите страни- да осигуриш на детето си подходяща среда и общуване с връстници.

# 1 349
  • София
Както винаги нещата не опират само до пари, а и до желание да се свърши работата.

И аз не мисля, че има липса на пари, а има липса на доброто им управление.

Общи условия

Активация на акаунт