Тровят ни с генномодифицирана царевица! Докога ще спим? Няма време!

• 35 644
  • 700
  •   1
Отговори
# 225
Чудя се бабите ни как са отраснали здрави без този хибрид, стигат ми снимките на лилава, черна и друга изродена царевица за да се сетя, че не е отглеждана по естествен и екологичен начин .

# 226
Zvezdichko , Аниш , Хеликаза,
Моите искрени уважения към положения ви труд и четенето на дебелите учебници и научни материали.
Не сте нещо извънредно обаче, и други са чели,  и имат публикации и научни  разработки в реномирани издания.
Вече бях препоръчала на Хеликаза да задоволява научните си амбиции в подобни научни форуми....
С моя опит обаче искам да ви напомня като на колеги, че в научните среди широко се използват научни методи за манипулиране на процесите и се нагаждат опитите и резултатите, в зависимост от целите!
Химик съм,  Zvezdichko, ограник химик. Но явно това не влиза в твоите категории за авторитет.
И не смятам , че тук сме в "частен клуб".
Просто "клубът" е отворен за дискусии. Компетентни мнения и адекватност.
Учудва ме  как в случая, именно хората на науката, стоят най-невъзмутимо по проблема и са дори  готови постоянно да се подиграват и хулят.
Толкова ли зацикляте на терминология?! Защо не гледате обективно и далновидно на проблема?
Аниш ,
Цитат
от мозъци промити от жълта преса, знахари, дилъри на био храни, псевдоеколози и други идиоти, така че ще ви е ужасно трудно да прокарате научно знание там където властва невежеството.
Потресена съм.
Като има неточности- просто ги коригирайте, помогнете.
Или Ви е все тая за бъдещето, което Вие сигурно го виждате перфектно- научно гарантирано и незастрашено?

Ех, с малко акъл, лесно се живее............

Последна редакция: нд, 13 дек 2009, 17:39 от realist

# 227
С моя опит обаче искам да ви напомня като на колеги, че в научните среди широко се използват научни методи за манипулиране на процесите и се нагаждат опитите и резултатите, в зависимост от целите! - значи си наясно как могат да се заложат параметри на опит, така че да обслужва популистки идейки. От такива "опити" и цитирането на резултатите им полза имат само... производителите, които са ги поръчали.. Печалбата е важна, нали знаеш. Wink
Химик съм,  Zvezdichko, ограник химик
.

Бензен - знаеш какво е, ако наистина си химик органик. И когато се изпише като "бензИн"_( малка неточност, какво толкова, една сгрешена буква.. ама сега ще формализираме ли...), а се говори за действието на бензена......... тогава? Всъщност, обичам да давам примера "амилОза"="амилАза", ама айде.
 Относно подигравките и обидите.. я прочети отново. И още нещо, пред "и" не се слага запетая. То и аз не пиша особено правилно, ама... newsm78

# 228
По' ме притесняват опитите за генетични модификации на хора. Но, явно раздухването на този проблем не носи достатъчна икономическа изгода, та затова и медийният интерес по темата спи.

# 229
По' ме притесняват опитите за генетични модификации на хора. Но, явно раздухването на този проблем не носи достатъчна икономическа изгода, та затова и медийният интерес по темата спи.
Кога и къде са провеждани такива опити Shocked
А уж точно с човешка генетика се занимавам.........

# 230
Ре ТВ се излъчва, но май дават старипредавания!
 Абе "Руската тройка" - питах онази с "Първичния Белтък", която ни мисли за първични - в кое, как го казахте "списание с импакт фактор" от 1809 г. са публикувани дълбокомъдрените изследвания за повторяемост на генните мутации? Нема отговор! Поне да бяхте дали научни факти за ползата от ГМО, щото резултатите са плачевни досега, освен по линия на финикийските знаци! Помолих двамката от вас /с малко "в"/щот не заслужавате, да дадете нАучен текст за петицията, вий съ праите на щипнати по гъза бабички! Явно, че ще трябва да изтърпим до края на темата още некое мъдро послание, но аз вече не мисля да ви обръщам внимание, щот не сте готини! Crossing Arms
Реалиста - много мерси за анализа!  Както казва Че Гевара "Аз съм само обикновен редник на революцията!"Wink Абе прости сме си, така е!
Не знам кой какво е забранил, но само Испания и Румъния /която е ужасно опасно близо, като се има предвид описанат случка с Южно Мексико/ имат официално разрешение за отглеждане на ГМО. Гадост - ние все копираме румънците, щото ако сбъркаме Европа ще я зяболи да резне две държави от пушечно месо! Дано сега се "отцепим"!

# 231
Кога и къде са провеждани такива опити Shocked
А уж точно с човешка генетика се занимавам.........

Ми, виж част от колегите ти в Англия с какво се занимават.
Страшничко е, да...
Малко по-късно ще ти пратя статиите на ЛС. Че да не оспамвам толкоз.

# 232
Горица, прати ги сега и то тук, в темата.Вярвам, че и "колегите" от Бф също ще се поинтересуват от тях, а не би било честно да ги лишаваме от тази скъпоценна информация.
Ако не си запозната, генното модифициране на Homo sapiens е забранено в цял свят.Съмнявам се, че някой би бил толкова малоумен, че даже да публикува подобно нещо.

# 233
Ако не си запозната, генното модифициране на Homo sapiens е забранено в цял свят.Съмнявам се, че някой би бил толкова малоумен, че даже да публикува подобно нещо.
Те и у нас ГМО са  забранени уж, ама гледай какво става... ooooh!

# 234
Те и у нас ГМО са  забранени уж, ама гледай какво става... ooooh!

Съвсем не са забранени!

Имаме си Закон за генетично модифицираните организми от тук, който в детайли регулира работата с ГМО, освобождаването им в околната среда, пускането на пазара на ГМО като продукти или съставка на продукти, пренасянето, вноса, износа и транзита на ГМО, както и контрола върху тези дейности.

# 235
Цитат
Химик съм,  Zvezdichko, ограник химик. Но явно това не влиза в твоите категории за авторитет.

За съжаление наистина е така. Имам познати, които са химици и вярват на купища псевдонаука, в това число и на младоземен креационизъм. Смятам, че с биологичните проблеми трябва да се занимават биолози. Или медици - има толкова медици, които не практикуват медицина, а се занимават с научни разработки.

Цитат
И не смятам , че тук сме в "частен клуб".
Просто "клубът" е отворен за дискусии. Компетентни мнения и адекватност.

Много бих искал да прочета едно компетентно и аргументирано мнение.

Цитат
Учудва ме  как в случая, именно хората на науката, стоят най-невъзмутимо по проблема и са дори  готови постоянно да се подиграват и хулят.
Толкова ли зацикляте на терминология?! Защо не гледате обективно и далновидно на проблема?

Мисля, че вие започнахте с подигравките и хуленето. Аз не съм нападнал никого персонално тук.

Що се касае до терминологията - ами това е азбуката, с която работим. Може би затова

Цитат
Потресена съм.
Като има неточности- просто ги коригирайте, помогнете.
Или Ви е все тая за бъдещето, което Вие сигурно го виждате перфектно- научно гарантирано и незастрашено?

Ех, с малко акъл, лесно се живее............

Никога не сме казали, че бъдещето го виждаме перфектно. Съвсем встрани се занимавам и с прогностика. Като хоби.

# 236
  • Stuck in a moment
Bergkristall : Ами.... дори и да не е критерий, поне знам какво е да се потиш над дебели учебници, защото, вместо да си бъркам в носа и да правя петиции, съм положил някакви усилия.

Уау, явно тук си бъркаме в носа и пишем петиции, защото ни е грижа какво да ядем и защото ни е грижа да не заразяват природата с пестицидите на една, две компании, на които хич не им дреме за нашето здраве. А още по-малко за интереса на българските земеделци...

# 237
Цитат
защото ни е грижа какво да ядем и защото ни е грижа да не заразяват природата с пестицидите на една, две компании, на които хич не им дреме за нашето здраве.

Не. Защото изпадате в крайности, а логично е да се очаква правилно разглеждане на проблема.

На мен ми е омръзнало от псевдоаргументи от сорта на "Скапаните американци", "Капиталистическите компании" и от идеята за някаква мащабна конспирация, която американските производители правят.

Искам да чуя как и по какъв начин въпросните ГМ растения вредят върху здравето, по възможност потвърдено с някакъв академичен източник.

# 238
И ако не се постигне друго, то изписването на съдържанието на ГМО на всяка една опаковка е абсолютно задължително!

Ето това е нещо изключително важно, което напълно подкрепям!

Всъщност се поразрових и установих, че законът за етикетиране на генетично модифицираните храни е факт - чл. 23з от Закона за храните:

Цитат
Чл. 23з. (Нов - ДВ, бр. 31 от 2006 г., в сила от 14.04.2006 г.) (1) Лицата, които пускат на пазара генетично модифицирани храни, съдържащи или състоящи се от ГМО, включително и в насипно състояние, са длъжни да предоставят на купувачите в писмен вид информация за това, че храната съдържа или се състои от ГМО, както и уникалния код на ГМО.
(2) Производителите и търговците на храните по ал. 1 са длъжни да предоставят на купувачите информацията, че храната съдържа или се състои от ГМО, както и уникалния код на ГМО, в писмен вид и на следващите етапи от предлагането й на пазара.

(3) Производителите и търговците по ал. 1 и 2 са длъжни да имат въведени система и процедури за:

1. съхраняване на информацията по ал. 1 и 2;

2. идентифициране на лицата, от които са закупили и на които са продали храните по ал. 1.

(4) Информацията по ал. 1 се съхранява за период от 5 години след реализирането на всяка сделка.

(5) (В сила от 01.01.2007 г.) При етикетиране на генетично модифицирани храни, съдържащи или състоящи се от ГМО, и храни, съдържащи съставки, произведени от ГМО, в допълнение към изискванията, определени в наредбата по чл. 10, ал. 3, се спазват изискванията на Регламент 1829/2003.

Въобще цялата Глава четвърта "а" - Условия и ред за пускане на пазара на нови храни, нови хранителни съставки и на генетично модифицирани храни (нова - ДВ, бр. 31 от 2006 г., в сила от 14.04.2006 г.) от Закона за храните е хармонизирана с РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 1829/2003 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА  … е храни и фуражи.

Понеже дискусията излезе извън петицията, и "тровенето" с генетично модифицирана царевица MON810, предстои да задам няколко въпроса по петицията, желая да получа отговори и да направя някои важни уточнения.

Но не знам, дали някой от създателите й пише в тази тема (ако не пише, дискусията няма никакъв смисъл) и доколко е компетентен да ми отговори.

Нека се замислим за опасностите за нашето здраве и екологичното равновесие, които генно модифицираните култури представляват!

Уау, явно тук си бъркаме в носа и пишем петиции, защото ни е грижа какво да ядем и защото ни е грижа да не заразяват природата с пестицидите на една, две компании, на които хич не им дреме за нашето здраве. А още по-малко за интереса на българските земеделци...

Ами хайде де, хайде де, замислете се и прочетете ТОЧНО какви са екологичните, задравословните и икономическите опасности от ГМО и конкретно от MON810, за която е петицията. Аз, Zvezdichko, Аниш, Хеликаза откога чакаме...Какви са европейските регулации за ГМО и за MON810? Само Монсанто ли произвежда генетично модифицирани растения?

Ако се роди интересна мисъл (не тези, които вече прочетохме), пишете, че ще задавам въпроси...

# 239
Ако гостите (регистрани преди време) вече са разбрали, че тук не е научен форум и няма възможност за такъв вид дискусия и няма да може една по една да се разгледат всички статии и едно по едно да се проверят всички изречения докато установим/докажем истина/лъжа... Тогава може би ще направят крачка напред и няма да се възмущават толкова. Казано честно, не разбирам удоволствието от участие в темата с цел възмущение - от нещо което (според тях) не е вярно или от това, че никой не ги разбира. А ако някой може и има желание, тогава ще обясни с прости думи, като за обикновени хора.

Persona, вероятно тук няма кой да формулира научно въпросите си или да ви отговори научно. Да попитам - този закон за етикетите спазва ли се? Аз мисля, че не се спазва и това е причина за подписване на всичко, което е против ГМО и ГМ(каквото и да е) - по отношение на храни и промени в законите. Обяснено като за майки - ако не можеш да се справиш с едно дете, не си прави второ.

Persona, Zvezdichko - вместо да отговаряте на всяко мнение, можете да започнете от първа страница и да оборите всяко мнение. Ето първото:
...Веднъж "зарази" ли се почвата с ГМО, ... Няма връщане назад. Сбогом, биоразнообразие!...
Към това можете да добавите случката в Мексико, случката с фермера в Канада... ако сте прочели статиите.

Общи условия

Активация на акаунт