Лично аз на защитниците на ГМО посевите искам да кажа, че ограниченото познание, което се възприема за абсолютно, е по-опасно от осъзнатото невежество. Това което науката не знае със сигурност не бива да се предлага на хората като безопасен продукт, иначе говорим за експеримент с хора в реални условия. Което не е хуманно, но пък помага на науката да се развива, така както одобрените от Хитлер експерименти с хора несъмнено са и помогнали, но пък не вярвам затова да му присъдите награда за медицина посмъртно нали.
Не съм против науката и генното инженерство в частност, а против това да прилагаме неща, които не сме изучили достатъчно. Има една камара неизвестни около функционирането на гените. Както и недостатъци на използваните биотехнологии и известни и неизвестни "странични ефекти".
Попаднах на този линк http://www.greenpeace.org/raw/content/international/press/report … problems-of-g.pdf , където се прави опит на достъпен език да се поднесат научни аргументи за недостатъците на предлаганите ни ГМ култури. Да, може да го обвините в опростяване, но иначе няма как да е достъпен. Важно е обаче, че не всички учени защитават ГМО култивирането и употребата им в този вид, напротив особено онези, които са по-навътре в науката и не спират да изучават, са на мнение, че е недопустимо да се освобождават в природата и да се използват за храна на хора и животни.
Абсолютно подкрепям идеята за отворено писмо и наистина няма време, добре е да бъде изпратено още седмицата след празниците. Ще потърся и компетентни помагачи. Лично аз досега писах на всички предавания, на които открих имейл, но отговор нямам. Получих потвърждение единствено от журналисти, до които стигнах чрез познати, но и там ще има реакция едва януари. Който може нека пише, предполагам, че ако получат инфо от повече места, може и да обърнат внимание на темата. Пуснете докъде сте с писмото и каква идея имате за текст от компетентен човек, ако имате вече нещо. Страшно се радвам, че в този форум има хора като вас. Хора, на които им пука и не чакат някой друг да се погрижи. Поздрави от сърце! Димитър
ПС. Между другото, мой познат опита да пусне темата по форума на Атака (нали са патриоти, защо гласуват за заробване на българския фермер) и темата беше изтрита - няколко пъти! Не знам дали ГЕРБ имат форум, но ако някой го знае, нека опита, как ще реагират там.