Тровят ни с генномодифицирана царевица! Докога ще спим? Няма време!

• 35 724
  • 700
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, отдавна не съм писал, но следя Simple Smile . В потвърждение на вредата от заяждането на лична основа - моя позната сподели, че се е отказала да види темата до край поради дължината на личния спор.
Лично аз на защитниците на ГМО посевите искам да кажа, че ограниченото познание, което се възприема за абсолютно, е по-опасно от осъзнатото невежество. Това което науката не знае със сигурност не бива да се предлага на хората като безопасен продукт, иначе говорим за експеримент с хора в реални условия. Което не е хуманно, но пък помага на науката да се развива, така както одобрените от Хитлер експерименти с хора несъмнено са и помогнали, но пък не вярвам затова да му присъдите награда за медицина посмъртно нали.
Не съм против науката и генното инженерство в частност, а против това да прилагаме неща, които не сме изучили достатъчно. Има една камара неизвестни около функционирането на гените. Както и недостатъци на използваните биотехнологии и известни и неизвестни "странични ефекти".
Попаднах на този линк http://www.greenpeace.org/raw/content/international/press/report … problems-of-g.pdf , където се прави опит на достъпен език да се поднесат научни аргументи за недостатъците на предлаганите ни ГМ култури. Да, може да го обвините в опростяване, но иначе няма как да е достъпен. Важно е обаче, че не всички учени защитават ГМО култивирането и употребата им в този вид, напротив особено онези, които са по-навътре в науката и не спират да изучават, са на мнение, че е недопустимо да се освобождават в природата и да се използват за храна на хора и животни.

Абсолютно подкрепям идеята за отворено писмо и наистина няма време, добре е да бъде изпратено още седмицата след празниците. Ще потърся и компетентни помагачи. Лично аз досега писах на всички предавания, на които открих имейл, но отговор нямам. Получих потвърждение единствено от журналисти, до които стигнах чрез познати, но и там ще има реакция едва януари. Който може нека пише, предполагам, че ако получат инфо от повече места, може и да обърнат внимание на темата. Пуснете докъде сте с писмото и каква идея имате за текст от компетентен човек, ако имате вече нещо. Страшно се радвам, че в този форум има хора като вас. Хора, на които им пука и не чакат някой друг да се погрижи. Поздрави от сърце! Димитър

ПС. Между другото, мой познат опита да пусне темата по форума на Атака (нали са патриоти, защо гласуват за заробване на българския фермер) и темата беше изтрита - няколко пъти! Не знам дали ГЕРБ имат форум, но ако някой го знае, нека опита, как ще реагират там.

# 436

Лично аз на защитниците на ГМО посевите искам да кажа, че ограниченото познание, което се възприема за абсолютно, е по-опасно от осъзнатото невежество. Това което науката не знае със сигурност не бива да се предлага на хората като безопасен продукт, иначе говорим за експеримент с хора в реални условия.
Dimiter,
Това, което сте отбелязал е изключително важно.Аз искам само да ви попитам, кое ви кара да мислите, че вашето познание е неограничено, или че невежеството ви е осъзнато?Аз лично, като генетик ви уверявам, че на съвременната наука не и е известен дори начин, по който ГМО биха могли да навредят на човешкото здраве.В темата дотук са описани един тон откровени глупости и става ясно, че болшинството от писалите няма никаква идея какв представляват ГМО.
Аз  прекрасно разбирам, че сте уплашени, тъй като неизвестното винаги е извор на страх и непрекъснато изтъквам в темата, че писането на дивотии и размахването на картинки с прасенца-гъсеници вреди на каузата ви.По пътя, по който сте тръгнали, ще стигнете единствено до премахване на рестрикциите в тази област, защото всички ще ви сметнат за сбирщина откачалки.Оставете афектите на страна и говорете като разумни хора.

# 437
Отказвам да продължавам този спор. Потърсете на английски или немски информация по темата и гугъл ще ви даде информация от научни изследвания, вярно предимно с мишки, а не с хора. Има и статистика за хора, но пък там няма гаранция, че причината е ГМО, а ако ги съпоставите, изкачат доста "случайни" съвпадения. Най-важното: презумпцията трябва да е: ако за нещо не е доказано, че е безвредно не трябва да се пуска на пазара. Вие имате право да защитавате ГМО храната, аз имам право да не я искам на трапезата си и също в гората и полето. Не може да отречете, че хибридите създадени да отделят токсини (МОН810 например), убиват не само целевия вредител, а и доста други насекоми, което се отразява на цялата екосистема. Това вече е научно доказано на 100%.
Ето и аз се отплеснах да ви доказвам неща, които знаете, но явно обичате да се забавлявате с темата.

Към същественото: кажете какъв е удачният вариант да съставим текста на писмото? Тук в форума?
Има няколко опорни точки, които имам нужда да изясним:
До кого го адресираме?
Какво е водещото ни послание?
От чие име се изпраща?

Говорих със Светла Николова от Агролинк, тя каза че ще ни съдейства с научната част, но има нужда да и създадем рамката. Също препоръча акцентът ни да не бъде силно върху интересите на фермерите, защото в момента те подготвят отделно писмо за това. Мойто мнение е, че подходът ни е като от родители, потребители и хора загрижени за качеството на живот в България, вкл. здраве, природа и земеделие.
Моля ви за мнение по трите въпроса по-горе.
Поздрав

# 438
Токущо намерих на сайта на агролинк това отворено писмо изпратено предполагам преди около месец. Има общо с коментарите за г-н Дянков и политиката на ГЕРБ.
ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛЯ Г-Н БОЙКО БОРИСОВ 

ДО МИНИСТЪРА  НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ Д-Р МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ

ДО МИНИСТЪРА НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ Г-ЖА НОНА КАРАДЖОВА   

ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО     Д-Р БОЖИДАР НАНЕВ

ДО МЕДИИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ Коалиция „ ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ”

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР− ПРЕДСЕДАТЕЛ,  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ, УВАЖАЕМА ГОСПОЖО  МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ, УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,  УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Сериозно сме обезпокоени от разнопосочните позиции, които правителството изпраща.относно политиката на България в областта на ГМО. На 25 ноември т.г. в статия на вестник „Стандарт”,  министърът на икономиката г-н Симеон Дянков обявява новата стратегия на правителството – проект „Зелена България”, като един от аспектите е развиване на селското стопанство,  екологичните и биопродуктите. А от друга, в интервю пред Нова Телевизия, в предаването „На четири очи” от 22 ноември т.г., министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заяви,  че режимът за отглеждането на ГМО в България, трябва да стане по-либерален. Притеснителен е и фактът, че в структурата на новото министерство на земеделието няма отдел за биологично производство. Във внесените от МОСВ закони за изменение на закона за генетично изменените организми се предвижда отпадането на текстове, свързани с освобождаването на ГМО в териториите, включени в Националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, както и в прилежащите им територии, обхващащи 30-километров пояс около тях, както и участието на гражданските организации в Комисията към министерството.

Отбелязваме факта, че е невъзможно съвместното съществуване на ГМ и не-ГМ култури – конвенционални и биологични, както и осъществяване на контрол при ГМ култури в открити пространства в условията на земеделското производство.

Припомняме, че в програмата за Европейско развитие на България на ПП „ГЕРБ”, публикувана на 1 юни 2009, в точка 2.5, приоритет I – т. 7., II – т.8 и т.9 е посочено опазване на земята, […] биоразнообразието;[...] традиционни български селскостопански производства; [...] прилагане на политика [...] за производството на екопродукти”.

Във връзка с посочените факти, изразяваме желанието си правителството на България да заеме ясна позиция в подкрепа на земеделието в България и опазване на околната среда като приеме предпазната клауза по чл. 4 на Директива 2001/18 на ЕС със забрана на царевичния хибрид МОN 810, от която досега са се възползвали 6 страни- членки: Австрия (1999), Гърция (2005), Унгария (2006), Франция (2008), Люксембург (2009), Германия (2009), а в други страни като Швейцария, Ирландия, Италия има пълна забрана за отглеждането на ГМ култури

В подкрепа на нашето становище се позоваваме на следните аргументи и факти относно опасното въздействие на  царевичния хибрид МОN 810 и на ГМО като цяло, върху околната среда, биоразнообразието и човешкото здраве:

- През февруари 2008 г. 37 учени от 11 страни написаха отворено писмо до Европейския комисар Ставрос Димас, подкрепяйки неговото предложение за отхвърляне за оторизиране отглеждането на ГМ сортове Bt царевица 1507 и Bt11. Те подчертаха липсата на консенсус относно безопасността на ГМ растенията и се аргументираха с искане за «временна забрана за култивирането, докато не се направи обоснована оценка на риска».

- Според Илзе Айгнер, министър на земеделието на Германия, „Сортът царевица на Монсанто MON810 е опасен за околната среда и има наистина нови доказателства за това”.

- Активният токсин CRY1AB, произвеждан от царевицата MON810 съществува в почвата и водните екосистеми повече от 350 дни след култивирането, което може да доведе до ефект в нецелевите организми. Това дава основание да се каже, че този сорт царевица е опасен за околната среда.

- В доклад на Междинната комисия на върховния орган по генно-модифицираните организми във Франция (Yvon Le Maho, 2008), както и изследване в Люксембург показва, че полените на MON810 могат да се разпространяват на много по-голямо разстояние, отколкото се смяташе досега (повече от 10 км). Царевицата е чувствителна култура за кръстосано опрашване и е доказано, че търговските хибриди произвеждат повече полени, отколкото техните родителски линии. 

- Bt протеинът, произвеждан от MON810 за разлика от естествено произвеждания от бацилите, е модифициран допълнително, което променя неговите функции, правейки го патогенен. Засега няма нито едно научно изследване, което доказва безвредността на това трансгенно растение относно здравето на хората, а има проучвания, които показват реакцията на имунната система при мишките и други организми, причинена от протеина Cry1ab. 

- Според научни доказателства и изследвания, а именно МОН810 не убива само целевия вредител (стъблопробивач), но и други организми, като ларвите на калинката, малки водни организми и пеперуди. Това води до отрицателно въздействие по хранителната верига нагоре и към други по-големи организми. 

- Царевицата е широко разпространена култура в България и е особено важно опазването на не-ГМ полета – конвенционална и биологична царевица.

С оглед на горепосочените факти и неотложната необходимост от ясна позиция на правителството, относно развитието на българското земеделие и в частност на ГМО, каним Вас и или Ваши представители на вземете участие в специално организираната среща за обсъждане на политиката на България по отношение на ГМО и забраната на царевичния хибрид MON810. Дискусията ще се състои на 03 декември 2009 г.от 10 часа в хотел „Шипка”.

КОАЛИЦИЯ «ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ

За контакти: Светла Николова, agrolink@agolink.org, тел. 02/8466 675, факс. 02/943 511

# 439
Тео, трябва ни адекватна и професионална помощ. Доколкото разбрах на Агролинк нещо им е много слаба организацията. Благодаря ти за съветите от по-преди в темата и пак искам да попитам - кой може да направи кратко резюме, представяне на проблема, което да се разпрати на всички медии? Или отворено писмо?

Тео е права, трябва повече информираност. Ще им светне лампата, когато получат пълна информация на достъпен език. А също и достатъчно страшна.

Страхът е този, който кара масите да се размърдат.

Наскоро попаднах на статияДянков: Ставаме раят на Европа (в последствие и официално се заговори) за идеята на министър Дянков да прави БГ зелена, т.е. производител и износител на органик продукти, като по този начин да станем "Екоцентър на Европа". Заедно с това и да дадем приоритетно внимание на зелента енергия. Такааа.....скоро след тази статия излязоха още материали по темата, а даже и някакво интервю. Не след дълго в друг вестник оповестиха и спирането на всякакви ВЕИ-та до оправянето на Натура 2000 и изработването на дългосрочна програма за действие по отношение на ВЕИ и екологията. И т.н. и т.н. Т.е ззпочват реални стъпки....някакви....
Тънката ми мисъл тук е, че ГМО е в тотално разминаване с еко/органик продуктите, съответно въжделенията на Дянков (и може би група около него). Защо не атакуваме там? Може точно от там да дойде подкрепа? Thinking[/b]

Според мен в информацията няма нужда зорлем да се търси страшното, а да е максимално коректна откъм най-съществено инфо, хората са достатъчно интелигентни, ще вденат. Мен Оп и без да ме е плашила, веднага ми светна лампичката за какво иде реч. Плюс това и аз, както предполагам и повечето българи ще застанем зад идеята на Дянков, ако наистина е замислил подобно нещо, шапка му свалям, наистина това е пътят за Бг, това е пазарната ниша, която можем и сме способни с наличните природни и всякакви ресурси да заемем, това е и бъдещето.

Нека Оп напише черновата на отвореното писмо, ние после ще помагаме. Коалиция да остане природата в България вече действат целенасочено, фермерите също ще действат, ние трябва да действаме от позицията на родители и граждани, друга позиция не можем да имаме и така сме действали винаги. От тази позиция трябва да се напише писмото и да се изложат фактите, точно така както се споделят и тук притесненията, само трябва да се подредят по-стегнато и кратко.

Мойто мнение е, че подходът ни е като от родители, потребители и хора загрижени за качеството на живот в България, вкл. здраве, природа и земеделие.

Това е позицията ни.

Към същественото: кажете какъв е удачният вариант да съставим текста на писмото? Тук в форума?
Има няколко опорни точки, които имам нужда да изясним:
До кого го адресираме?
Какво е водещото ни послание?
От чие име се изпраща?

Адресати са посочени по-долу в отвореното писмо, само трябва да се добави Дянков и председателя на Комисията, в която ще се разглеждат предложенията за промени в Закона. Мисля, че трябва да се добави и Европейска институция, или до българския еврокомисар Румяна Желева.
Водещата идея за нас според мен трябва да е именно идеята за чиста еко система, продукция, земеделие. Ние не можем да произвеждаме и да се конкурираме с огромни земеделски добиви, но можем да произвеждаме еко продукти, които са в пъти по-скъпи и търсени. Притежаваме всичко необходимо за целта, само трябва държавата да си постави тази цел и да я заложи и в законодателството си, за да може да се осъществи, иначе всичко ще си остане само на думи и красиви пожелания на Дянков. То май пак опираме до това, че не щем да ядем ние и децата ни боклуци, в случая генномодифицирани! Който иска да си ги яде на воля, ама да не ни пробутва боклуците си и на нас. Най-важното, което трябва да се каже в началото на писмото е, че като ридтели и граждани се противопоствамя категорично на предложенията за промени в Закона (кой е този закон), които ако бъдат приети ще се либерализира използването на ГМО в българското земеделие, което ще застраши цялата ни еко система, продукция и земеделие. Ще застраши българските производители и фермери, и бъдещето на българското производство.

Писмото ще е от инициативен комитет на родители и граждани на Р. България. Grinning

После като е готово се изпраща до всички медии и съответно се внася до всички адресати. До Европейския адресат се праща по ел. адрес., до Желева също.

Последна редакция: пн, 28 дек 2009, 20:38 от teo7777

# 440
То май пак опираме до това, че не щем да ядем ние и децата ни боклуци, в случая генномодифицирани! Който иска да си ги яде на воля, ама да не ни пробутва боклуците си и на нас.

По-кротко с емоциите, когато става въпрос за официално писмо.  Stop
Искаме или не, боклуци ядем и ще ядем. Едва ли има промишлено приготвена храна, в която да няма ГМО.
Тук става въпрос за отглеждането на такива растения у нас, а това е съвсем различно. И на това би трябвало да се наблегне, според мен. Отглеждането им и последиците, до които би довело това - нарушено екоравновесие, удар върху биоразнообразието и икономическите последици върху земеделските производители от принудата да ползват скъпите семена и препарати на Монсанто.

# 441
Май пак ще трябва да се включа.

Ако темата е за/против генномодифицираните растения, то последните няколко коментари повдигат една друга тема: за/против патентоването на жив организъм. Аз съм ЗА работата върху генномодифицираните растения и генното инженерство като цяло, но съм против налагането на патенти върху жив организъм. Има неща, които не е редно да се патентоват - живи организми, софтуерни кодове... и т.н.

Освен това светът не се върти около Монсанто и компания, също както светът не се върти около Майкрософт и Гугъл.

# 442
За отвореното писмо - всички изследвания сочат, че нито добивите с ГМО са по-високи, нито продукцията е по-евтина. Напротив - тя ще е по-скъпа за производителя, който всяка година ще трябва все едно да започва от "0" и най-вече по думите на канадския фермер - засее ли се с ГМО, био /еко, органик и т.н.наименования/ растенията ще изчезват и няма да е възможно да се отглеждат! Все пак искаме да имаме наследници на нашите градинари, учили цяла Европа на земеделие, отколкото ученици на ГМО фирми от Запад и Америка!

# 443
Май пак ще трябва да се включа.

Ако темата е за/против генномодифицираните растения, то последните няколко коментари повдигат една друга тема: за/против патентоването на жив организъм. Аз съм ЗА работата върху генномодифицираните растения и генното инженерство като цяло, но съм против налагането на патенти върху жив организъм. Има неща, които не е редно да се патентоват - живи организми, софтуерни кодове... и т.н.

Освен това светът не се върти около Монсанто и компания, също както светът не се върти около Майкрософт и Гугъл.

Най-добре си отворете отделна тема. Тук едва ли много хора се вълнуват дали генномодифицираните храни ще бъдат патентовани или не. Даже ми се струва, че ако не са патентовани ще е по-труден контролът върху разпространението им, което е важно, ако успеем да убедим институциите да забранят или ограничат ГМО.

# 444
Има поне две групи във Фейсбук, които подкрепят каузата срещу ГМО.
Можем да разпространим проекта на писмо и там.

Тъй като нямам опит в подобни проекти писмото като електронна подписка ли е или по някакъв начин се подписва физически (или това го правят само членовете на комитета) newsm78

Предлагам да го изпратим до всички комисии в парламента, които имат или могат да имат връзка с проблема (например: Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм, Комисия по регионална политика и местно самоуправление, Комисия по земеделието и горите, Комисия по труда и социалната политика, Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта, Комисия по здравеопазването, Комисия по околната среда и водите, Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите), до председателите на парламентарни групи.

Дали можем да привлечем и екозащитните организации, тъй като проблемът е свързан с опазването на биоразнообразието. Аз имам мейлна кореспонденция с wWf по повод коледните елхи. Ако идеята е удачна и някой друг има връзки с подобни организации може да им изпратим писмото.

# 445
Международен ден за опазване на биологичното разнообразие се отбелязва днес
Източник: News.Ruse24.bg
29 декември е обявен от Програмата на ООН за опазване на околната среда (UNEP) и от Секретариата на Конвенцията за биологичното разнообразие за Международен ден за опазване на биологичното разнообразие, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Терминът "биологично разнообразие" означава многообразие между живите организми от всички източници, включително сухоземни, морски и други водни екосистеми и екологичните комплекси, към които принадлежат, т.е. разнообразие в рамките на отделния вид, между видовете и в екосистемите.

Конвенцията на Обединените нации за биологичното разнообразие e отворена за подписване на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия, и влиза в сила през декември 1993 г. Република България ратифицира конвенцията през февруари 1996 г. и става равноправен член на Конвенцията по биологично разнообразие. България се нарежда между страните с най-голямо биологично разнообразие в Европа, представено от 94 вида бозайници, 36 вида влечуги, 16 вида земноводни, 27 000 вида насекоми и безгръбначни, над 3 560 вида висши растения, повече от 6 500 вида низши растения и гъби.

2010 година е обявена за Международна година на биологичното разнообразие с резолюция на Генералната асамблея на Обединените нации. Водеща тема ще бъде „Биологичното разнообразие е живот, биологичното разнообразие е нашият живот". Световната общественост се обединява около Конвенцията за опазване на биологичното разнообразие, за да го съхрани и устойчиво и разумно да използва неговите компоненти.

# 446

Конвенцията на Обединените нации за биологичното разнообразие e отворена за подписване на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия, и влиза в сила през декември 1993 г. Република България ратифицира конвенцията през февруари 1996 г. и става равноправен член на Конвенцията по биологично разнообразие. България се нарежда между страните с най-голямо биологично разнообразие в Европа, представено от 94 вида бозайници, 36 вида влечуги, 16 вида земноводни, 27 000 вида насекоми и безгръбначни, над 3 560 вида висши растения, повече от 6 500 вида низши растения и гъби.

2010 година е обявена за Международна година на биологичното разнообразие с резолюция на Генералната асамблея на Обединените нации. Водеща тема ще бъде „Биологичното разнообразие е живот, биологичното разнообразие е нашият живот". Световната общественост се обединява около Конвенцията за опазване на биологичното разнообразие, за да го съхрани и устойчиво и разумно да използва неговите компоненти.

Това можем да го използваме. Peace

# 447
Рано или късно всичко на пазара ще е генномодифицирано.

# 448
Рано или късно всичко на пазара ще е генномодифицирано.

Рано или късно всички ще умрем. Важното е сега какво правим.

# 449
Ние сме съвсем нови във форума,но сме много загрижени като всички вас.Не може ли част от отвореното писмо да съдържа информацията от  цитираното писмо на Коалиция''Да остане природа в България'',а останалото да е нещо кратко,но показващо ясно позицията ни?2010 като Международната година на биологичното разнообразие е важен факт на който може да се позовем.Ние не сме така добре ориентирани като вас относно контакти с медии и правителствени организации,но искаме да помогнем с нещо.Ще обобщите ли на този етап какво може да направи всеки един от нас?Благодарим за всичката информация която давате по темата.

Общи условия

Активация на акаунт