Шестгодишно кърмаче

• 19 183
  • 290
  •   1
Отговори
# 165
А защо пък не? Simple Smile Плюс това никой не иска чуждо мнение, особено на тези, които не виждат по-далече от носа си. Детенцето просто има рожден ден. Още веднъж, честито!   bouquet

Тогава темата трябваше да се казва "Дъщеря ми има рожден ден".
А щом пускаш темата във форум си приел , че ще получиш и чужди мнения , нали ?
Колкото за виждането по - далеч от носа - би ли разяснила ?

# 166
Честит рожден ден!   bouquet

Би било интересно,  ако тези, които изказват определено *за* или *против*, прикрепят към отговорите си и линкове, които защитават или опровергават кърмене на тази възраст. Така дискусията би добила сериозен отенък, а не махленски спор. Просто подхвърлям идейка!  Wink

# 167
Pipinka, темата е за това, че дете-кърмаче става на 6 години. Да ти обясня, но все си мисля, че е губене на време... Не е въпроса за/против колкото, че в 21 век се очаква човек да е достатъчно образован и мъдър, за да прояви малко гъвкавост и да приема по-лесно избора на другите. Това, че ти не приемаш нещо за себе си, не значи, че изборът на друг е грешен.

# 168
  • До хладилника, който обичам
Приветствам почина да се замеряме с нАучни факти! Хоп и троп. Авторката е най-известният изследовател на продължителното кърмене, антрополог (последното се вижда и от статиите й).

# 169
Понеже, аз за пръв път се запознах с тази авторка от тук, а и е на български, който иска може и този превод да погледне, макар, че е само малка част от това, което Бу е дала.
п.с. не знам дали ще се счете за сериозно, но една жена, която живее на нашата улица и е на 70 години ми разказа, че тя е сукала до около 4-5г. възраст и си спомня, когато е била кърмаче Simple Smile

Последна редакция: нд, 13 дек 2009, 19:46 от Звездичка!

# 170
  • София
Понякога по работа се контактувам с един 70 годишен господин. Миналата седмица се срещаме и аз паля цигара, а той ми каза "Как можеш да пушиш докато кърмиш?". Отговарям, че отдавна не кърмя, а той "Е, как нали детето ти е на 2? Мен мама ме кърми до 5, а по мое време така се правеше. Какви времена настанаха... не разбирам". Обясних му, че детето ми е било недоносено и му давах изцедена кърма 10 месеца, но до края на срещата той ме гледаше накриво.  Crossing Arms

Бу Много интересни статии. Благодаря! Надявам се и привържениците на противоположната тема да пуснат малко сериозна информация.

# 171
Аз също попаднах на тази тема от линк от другаде, тъй като не съм от редовно пишещите, да не кажа хич в кърмаческия, но съм длъжна да благодаря на момичета, които го поддържат, тъй като ми даде начален тласък и смелост преди 5 години да действам по определен начин, т.е. да не слушам педиатъра за схемити пр...
Много се чудех дали да пиша въобще, но смятам, че ще е полезна и моята гледна точка, тъй като аз изцяло се доверих на собствената си интуиция и дори отказах да продължа с четенето и разискването тук на въпроси от рода "До кога", "Полезно ли е?", и т.н.
Нямах изградено мнение до кога точно ще кърмя, надявах се детето и аз да го решим и когато дъщеря ми стана на две години, се роди втората ми дъщеря. Каката не се отби, продължихме тандемско. Имаше дни, в които ми се е искало вече да се отбие, други не...... оставих отново нещата на самотек.... Голямата тръгна на градина, но продължи вечер да иска да суче. Подхвърляла съм й не веднъж, че е кака и може да не суче повече, но нека сама да реши кога да спре да пие от бебешкото мляко.... е, мина близо година и тя напълно престана да иска. Беше на 4 години и месец-два. Само месец по-къно съм забременяла с третото си дете. Малката ми дъщеря все още не е отбита и не виждам никакви знаци за сега, не ми пречи, кърмим се само вечер и рядко сутрин на разсъмване. Интересното е, че тя от малка не заспива на гърда, за разлика от кака си. Просто се насуква, после иска гуш, завива се, може дори да си пее или играе с книжка или животни и си заспива самичка. Имам усещането, че тя по-рано от кака ще пожелае отбиването, но твърдо съм решила да не й се меся. Просто вярвам и се доверявам на собствената си интуиция и тази на децата.
Хората станаха толкова учЕни, начетени и знаещи, а всичко това води до спорове и постоянни защитаване на тези, рекъл, казал, изследвал...... За мен кърменето е бил просто естествен процес, просто храна и общуване с бебето и детето. Така съм възпитана - и съм имала цялата подкрепа на близките ми и най-вече мъжа ми. Той е човекът, който винаги ми е казвал, че мнението на хората не го интересува. Дори му разказах за тази тема и че се е разгорял поредния спор, но отговорът му отново беше "Абе защо не си гледат работата...."
Дядовците ми имат реални спомени от игри и кърмене, едната ми баба също - по груби техни спомени са кърмени 4-5 години, може би затова и моето съзнание не е обременено от съвременното разбиране за дълго или "нормално", знам ли........
Сред приятелите ми аз съм единствената дългокърмеща, всички го знаят, но никой не се е опитал да ме разубеждава или напада. Говорила съм и съм им помагала, но до там. Отдавна съм разбрала, че колко ще кърми една майка зависи от нея и собственото й желание. Ако иска, тя сама ще намери и информация и нужната енергия и време. В повечето случаи просто давам на бременните приятелки линк към кърмаческия. Жалкото е, че доста от темите са опорочени и разводнени и става все по-трудно да се четат, заради многото ненужни коментари, но Библиотеката е напълно достатъчна за едно успешно желано кърмене...... Не съм и осъдила никоя от приятелките си, че не е кърмила дълго, така го разбира, така се е случило или просто това е удачният вариант за тях и бебетата им.
Възхищавам се на авторката, затова, че споделя пътя, по който е минала с детенцето си. Не я познавам, но и пожелавам да се доверява винаги на инстинктите си и на тези на децата и. Те за разлика от общественото мнение и норми, никога не лъжат. Честита рожденичка и лека и безпроблемна бременност Simple Smile

Последна редакция: нд, 13 дек 2009, 20:06 от Style

# 172
Звездичка, сериозно е, как да не е. Мнението точно на тези хора е най-миродавно  Grinning. На мене темата ми е много интересна и понеже нямам дългокърмени лични познати, нито приятелки  дългокърмещи майки  Sad, тук е мястото където искам да чуя споделен опита на другите  Peace. Много бих искала да говоря с възрастен човек, който си спомня кърменето - нали най-добре може да каже! Дори книга може да се напише за кърменето от спомените на подобни хора  Laughing защо не?
Светлана, хубаво е, че отвори тази тема, бъдете здрави  Hug

# 173
  • Варна
Честит рожден ден със закъснение!Да ти е жива и здрава щерката.  bouquet
За кърменето,няма да се изказвам,че и мен ще оплюят. Peace

# 174
Style, прекрасен пост   bouquet.
Цялото това мъдруване кое на каква възаст трябва да върши детето наистина е много изморително.
Ми и аз съм учила психология, точно заради това съм много скептична към всякакви уж психологически твърдения. Всеки учил и занимавал се с психология знае колко са условни нещата и че никога не са черно и бяло. Знам доводите против дългото кърмене, но ми звучат кухо.

# 175
Style, много хубава история  Heart Eyes. Покрай тази тема и аз почнах да попрочитам това-онова за края на кърменето, ей така - да се пообразовам дето се вика. Прочетох точно 1 статия  Laughing и взех окончателното решение да не си забърквам главата с разни теории, стратегии и прочие, а просто да се оставя на инстинкта си и желанието и на двама ни със сина ми.

А за тези възрастни хора, които помнят как са кърмени също ми стана много мило.. Представяте ли си - да помните как се сгушвате в обятията на мама и как топлото и вкусно мляко потича, а тя ви гледа с любов и усмивка  Heart Eyes и на вас ви е едно топло и хубавооо... Брей, размечтах се  Laughing Дано и моето дете помни и да се усмихва когато си спомни  Heart Eyes

Отивам да кърмя  Grinning

# 176
Честит рожден ден на малката ти дъщеричка!Нека расте здрава и умна!А на теб лека бременност и пак мама, колко хубаво!
Изчетох всичко и мисля,че споровете са излишни, аз лично се възхищавам на търпението, времето и емоциите, които отделяш за детето си.
Защото кърменето на тази възраст естествено не е само мляко,а нещо много повече. Аз го знам от собствения си много скромен опит. Hug
Всичко друго са само норми на обществото ни , което ги създава и отрича.

# 177
  • София
Style, благодаря, че сподели опита си!
Аз чета по тези въпроси, все търся информация, все премислям вариантите, защото не съм имала опит с толкова време кърмене, дори опитах да не давам на дъщеря си да суче, но тя не е готова за това - очевидно е. Понякога се юрвам да опитвам отбиване, но когато нищо друго не я утешава и се предам на прегръдката й и засуче се отказвам от всичките си планове...Тя има свой ритъм на развитие и ако до сега съм се научила да го следвам в другите неща защо ще пришпорвам точно отбиването? Няма как да стане. Някои си представят, че майката насила принуждава детето си да суче - ха-ха, я накарай нещо насила едно две годишно "пуберче" с гръмогласно изразено собствено мнение! В случая се явявам подчинен и все пак доброволец. Peace
Много добре си спомням момента, в който, кърмейки, след поредния роднински коментар, се запитах :" Аз , всъщност, какво точно искам и смятам да направя? Ако бяхме само аз и дъщеря ми сами в средата на света, без знания, без чужди мнения...? Да, щях да се водя по нейната нужда и желание да суче, щяхме да си говорим за това и за много други неща и както неусетно сме стигнали до този момент така неусетно ще стигнем и до следващия, в който тя няма да ме търси за сучене (само за джобни Mr. Green).
Поздрави и лека бременност и на теб!   bouquet

# 178
...... но смятам, че ще е полезна и моята гледна точка, тъй като аз изцяло се доверих на собствената си интуиция и дори отказах да продължа с четенето и разискването тук на въпроси от рода "До кога", "Полезно ли е?", и т.н...........
  202uu
Много ми допада това мислене. Браво! Ако всички живееха така, без да критикуват и осъждат, а следвайки личната си интуиция и инстинкт, обществото ни щеше да не на съвсем друго ниво. Страшно полезно мнение, благодаря   bouquet

# 179
Все пак не можах да намеря отговор защо е нужно толкова дълго кърмене .
Вероятно дългокърмещите майки запълват някаква празнина .
С риск да си навлека доживотен бан бих казала , че смятам подобен род фанатизъм , че е нужен за да запълни някаква празнина в живота на нереализирали се по друг начин жени .
Самият факт , че толкова яростно се реагира на всеки изразил противополжно мнение показва известна доза вкопчване в идеята , без ясна представа защо точно се прави . Нямам предвид кърменето по принцип , а това до 6 години примерно .
Каквото и да ми отговорите , няма начин да промените мнението ми .
Просто защото , когато човек е толкова сигурен в това , което прави не изпитва нужда да получава подкрепа изразена в 12 страници "браво" и блеене в хор какъв герой е .
Съжалявам за което .

Общи условия

Активация на акаунт