Финландия -Аромат на гльоги и коледно настроение

• 34 057
  • 723
  •   1
Отговори
# 510
Добро утро   bouquet

Пчели, не знам за заплащането на чужденците нищичко. Просто ви цитирах сумите, които казаха по Нова ТВ.  Hug
Проверих в този вестник, където има информация за заплатите. Има разни таблици и не съм наясно точно какво виждам, че все пак финският ми както знаете не е на ниво, но за sairaalahuoltaja пише 2005 евро. Доколкото знам тия професии взимат и екстра пари за нощни дежурства, защото се съмнявам финландката да ме е излъгала, при условие че аз не съм я питала колко й е заплатата, че да се чувства притисната или нещо, тя сама си каза.
А какво означава sairaanhoitaja? гледам до нея цифра 2774.

Както и да е. Като започнат да ме викат на интервюта, тогава ще се притеснявам колко да си искам или какво да очаквам. За сега не съм минала и тая фаза  Tired

Щастлива, това е зловещо - 4 часа седмично да се правят операции.  Shocked Че то един бг студент присъства на толкова операции, ако не и повече при добро желание.

Пожелавам ви приятен ден   bouquet

# 511
Проверих, че всъщност sairaanhoitaja е мед.сестра. Тогава, какво е sairaalahuoltaja? Rolling Eyes

# 512
Проверих, че всъщност sairaanhoitaja е мед.сестра. Тогава, какво е sairaalahuoltaja? Rolling Eyes

Санитарка, пиле и чистачка в болнично заведение..Смяна на подлоги,напикани и осрани бельо и чаршафи,миене и чистене на кенефи,коридори,помещения,всичко това...с една дума най..мръсната работа.. Mr. Green.
Lähihoitaja  пък е помощен персонал,в здравеопазване,училище,соц.сфера.Едно стъпало по..ниско от мед.сестра,напр.в болницата.
 bowuu

# 513
Мимотче , това 2000 евро ще е заплатата спреди облагане или т. нар бруто заплата. Махни от тази сума между 18 и 24% и още няколко процента за лиитото, за пенсия и още няколко удръжки и ето ти 1200-1500 евро, като прибавиш отговорността и смените, които не винаги са много приятни и накрая се получава,че е по-добре да чистиш или да си сервитьорка някъде за същата заплата. Иначе е много хубаво,че споменаваш това тук, за да може тези хора, които четат нашата тема и се интересуват да имат все пак информация от първа ръка. Не ангажирам никой с мнението си, защото както всички сме наясно всеки един човек има свои виждания за живота и за това как и в каква насока да се развива. Ще добавя нещо друго като лично мое мнение, а то е: ако човек се справя така добре с финландския,че да работи като мед сестра или като санитар, то значи той би могъл спокойно да си намери една по-добра работа. Но като цяло всеки човек е започнал от някъде и е въпрос на личен избор накъде ще тръгне  Peace

Пчеличко, права си за бг дипломите. То един мед документ свидетелстващ направена операция, издаден в България не признаха, а какво остава за диплома.  Sad

# 514
Здравейте , момичета.
Аз пак ще се намеся във вашата темичка . Извинявайте за което .  Ще ми си е и аз да съм ви полезен понякога но за сега само ви използвам . Embarassed Направо на въпроса да мина :  с мойта дружка планираме дете и понеже искаме при възможност да се установим във Финландия да ме светнете какъв е най добрия вариант спрямо финските закони  че да получи добро майчинство  и не само това ,светнете ме с какво се захващаме че май идея си нямаме а като стане  ...  май ще късно за въпроси

# 515
Чехълчо и вашата "дружка", защо ли ми се струва , че само си играете с добрите момичета от форума и се подигравате с всички, като се опитвате да развалите добрите взаимоотношения между тях??!!??!! Thinking #Cussing outТолкова ли си глупав, колкото на мен ми се струва, че си?Или просто се опитваш да си чешеш езика за чужда сметка?Не ти прави чест – отиди някъде другаде да си задаваш тъпите "въпросченца"!!!Ако все пак "съществуваш", в което аз дълбоко се съмнявам, така ли мислиш да се установиш в тази държава – с измама?!?!?!Това да не ти е БЪЛГАРИЯ ?????????Много са ми противни хората , като теб – пресметливи и долни!!!!! Момичета , извинявам се за тона , но просто не издържах след като прочетох тази глупост. #2gunfire

# 516
Mimota, зловещо или не, това ми казаха и както се оказва основния "проблем" в момента е, че докторите се занимават с административни задачи вместо с това, за което са учили.
Явно трябват реформи, ама не знам държава, в която здравеопазването да е на такова ниво, че хората да са доволни - навсякъде нещо куца, навсякъде хората са недоволни.

Адашке, много хубаво си го написала, а аз само ще добавя, че независимо с каква работа се започне, човек винаги може да се развива и да я смени с по-хубава, после с още по-хубава ... то началото е трудно, да влезеш в системата, да научиш езика добре, да натрупаш опит.
А относно дипломите за висше образование от България, не се ли признават във Финландия или аз не разбрах?  newsm78
Няма ли институция, която да ги приравнява с финландските или имате предвид, че работодателите не ги зачитат много при кандидатстване за работа?  Thinking

Лека вечер, момичета   bouquet

# 517
Чехълчо и вашата "дружка", защо ли ми се струва , че само си играете с добрите момичета от форума и се подигравате с всички, като се опитвате да развалите добрите взаимоотношения между тях??!!??!! Thinking #Cussing outТолкова ли си глупав, колкото на мен ми се струва, че си?Или просто се опитваш да си чешеш езика за чужда сметка?Не ти прави чест – отиди някъде другаде да си задаваш тъпите "въпросченца"!!!Ако все пак "съществуваш", в което аз дълбоко се съмнявам, така ли мислиш да се установиш в тази държава – с измама?!?!?!Това да не ти е БЪЛГАРИЯ ?????????Много са ми противни хората , като теб – пресметливи и долни!!!!! Момичета , извинявам се за тона , но просто не издържах след като прочетох тази глупост. #2gunfire

Hug И аз много се дразня на хора, които се насочват към чуждата страна с цел да получават нещо от нея, така както са свикнали и в БГ. Аз и в България никога не съм се възползвала от "паричната помощ" (колкото и малко да е тя). Иначе въпросите на Чехълчо няма да коментирам, мисля,че всичките неща сме ги говорили и обсъждали, и ако някой иска да разбере може да се върне назад в темите.

# 518
 Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed добро утро  на всички  щеше  ми се като първи за днес ,да ви направя аз кафето ,ама нещо не можах да вмъкна картинката . ама може би е по добре , че туко виж сте ми го изсипали в гърба, то като гледам как ми се палите . Сигорно сте прави за мен.. най вероятно съм толкова тъп и то природно , че или задавам въпросите си неправилно или пък прпавилно , но нивото ми на интелегентност не  ми позволява да осъзная че само сплетнича интриганствам и се възползвам от всички . има ме  и ще остана , ще продължа да чета вашия форум и ще попивам всяка важна за мен информация.съжалявам ако преча на някого ,но живота ми е такъв че преди да направя  каквото и да е смятам и  изчислявам . и аз се дразня на използвачите но всеки път когато се доверя после съжалявам. бих спорил по някои въпроси но няма смисъл, целта ми не е да вдигам нервите на някой и то още от сутринта лек ден на всички

# 519
Добро утро!

Аз съм още болна  Sick Едва си оправям леглото, толкова ми е отпаднало. Имам чувството, че когато съм по цял ден вкъщи и нищо не правя и по-бавно минава болестта.

Чехълчо, какво е това по-добро майчинство?
Аз се съмнявам да имате право изобщо на майчинство – без работа, без осигуровки във Финландия. Аз дори обезщетение за безработица нямам право да получа, въпреки че съм осигурявана от доста време в БГ, плюс това съм регистрирана официално като живееща с финландец.
Това ме подсети да ви се похваля, че нашата БГ здравна каса е изпратила до Кела формуляр Е104, който ми искаха и то за цели 8 календарни дни, при условие че официалният срок е 1 месец. Не можах да повярвам. И всичко се случи по факса и нямаше нужда от нотариално заверено пълномощно, тъй като в ЗОК държат да подадеш молбата лично, аз го направих по факса.
Което пък ме сети, че Пъпи отдавна не се е отбивала тук.
Дънди също ... Абе много хора ги няма  newsm78

Ох, отивам да лягам ... пак!  ooooh!

Пожелавам ви приятен ден   bouquet

# 520
Мимота, добро да е и на теб  Hug Някакъв грип ли те мъчи?  Sad И тук пак е плъзнало нещо вирусно, изкарах едно на крак за 1 ден, но нищо сериозно, слава Богу.
Оздравявай скоро! И честито за формуляра Е104   bouquet

Хубав ден на всички   bouquet

# 521
добър ден. явно всички се разболяват  , стискам ви палци и бързо да оздравявате.
mimota на етап съм когато трябва да мисля за деца ипонеже си имаме едни такива мераци да живеем във Филандия се чудя кое правилно и как да постъпя . много неща все още не сме  т.е не сме жители на Финландия не сме осигурявани там  и най важното  приятелката ми не е бременна.желанието ни за Финландия е  сериозно и затова се оглеждам и ослушвам но на някои въпроси няма отговор просто никой който е бил в такава ситуация не е писал или аз все още не съм го открил. чудя кое е по добре и вкой случай ще ни е най лесно да отгледаме дете ,дали има някакви похвати подобни на българските чрез които да придобиеш по добри условия , пари и знам ли аз какво. казвам че после ще е късно за въпроси , щото ако е бремена е някак късно за съвети от рода на трябва да е осигурена добре от 10 месеца и ....
та чудя се значи не как да прекарам Финладята  а как да постъпя за да остана ако мога  и дали не е по добре да съм си в България.

# 522
Чехълчо, чета те, чета те и честно казано не разбирам какво точно се опитваш да направиш.
Както се казва - рибата е в морето, а ти тигана слагаш  Rolling Eyes Ако толкова сериозно сте го решили да се установите във Финландия, научете езика, идете, намерете си работа, регистрирайте се, узаконете си престоя и от там вече питайте как стоят нещата, планирайте си дете, интересувайте се за правата и какво ви се полага, но на място там, във Финландия.
Иначе звучиш точно все едно се опитвате да "прекарате" държавата и да източите колкото може повече пари, а още сте в България.
Ето ти един суперподробен линк от 2009 с документ за parental leaves в 21 държави, включително Финландия с много подробно обяснение.
Чети и виж каквото те интересува http://www.cepr.net/documents/publications/parental_2008_09.pdf
Finland utilizes a sliding scale of benefits, in which lowearning workers receive approximately two-thirds of their usual earnings, and higher-earning workers receive progressively less.
In Finland, all parents regardless of employment status are eligible for a minimum flat-rate benefit; to participate in the more generous parental leave program, parents must enroll at least 30 weeks prior to the expected date of birth.
Изобщо ... с малко желание можеш да си намериш цялата информация в Интернет.

# 523
Чехълчо, от извадката на Щастлива се оказва,че най-дащни са държави като Швеция, Франция и Норвегия. Дори Гърция е по-благосклонна към майките в сравнение с Финландия. Освен това ако само това е целта, не си заслужава, първо- заради езика, защото минава доста време докато го усвоиш и се устроиш на работа, и второ-Финландия не е страна, в която можеш да станеш богат бързо и лесно. На твое място бих се насочила към Швеция- пълно е с чужденци и е по-лесно човек да се интегрира, плюс факта,че езика е по-лесен за научаване,а това ще помогне за намиране на работа.
Надявам се да бпх от полза.

# 524
Тъкмо гледах по телевизията, Норвегия спечели втори златен медал на игрите във Ванкувър, Тура Бергер  Grinning И на всичкото отгоре нейния медал е номер 100 за Норвегия на олимпийски игри.
Не следя игрите много, но Финландия спечелила ли е медали?

Общи условия

Активация на акаунт