Финландия -Аромат на гльоги и коледно настроение

• 34 061
  • 723
  •   1
Отговори
# 495
Честит Трифон зарезан!

Честит Свети Валентин![/i][/b][/size][/color]

И аз искам прошка, ако нещо съм ви обидила!

Марги, мила, ти си толкова светъл човек, че няма за какво да искаш прошка  bouquet.

Мимота, не само по нета, ми наживо ще почерпя Simple Smile)
аз не мога да правя такива торти, но имам щастието да имам приятелка, която е такъв майстор, че чак понякога не смееш да ги разрежеш.
Щастлива, и аз преди години празнувах на 14, но в един момент всички искаха да са сами, с гаджетата си..и все правехме купона на другия ден.После се появи М-ца Валентина в нашия календар (едно време нямаше) и така започнах да го празнувам на 10.
А пък има и скрит замисъл- така получавам 2 подаръка Mr. Green (шега, разбира се).

Ние сме на карнавал днес. Като гледам и при вас е празник- така че, ВЕСЕЛО ИЗКАРВАНЕ НА ВСИЧКИ!!!!

# 496
Здравейте и честити празници  Heart Eyes

При нас днес е и Св. Валентин, и ден на майката  Grinning Второто, защото днес е втората неделя от месеца.

Вале, то няма значение кога го празнуваш, важното е да е весело и да ти е празнично   bouquet

На всички от темичката ви е простено от мен, надявам се и на мен да ми простите, ако съм ви засегнала с нещо  Embarassed

Весело изкарване днес, независимо какво празнувате  Hug

# 497
Добро утро и честити ви празници мили мои приятелки  Hug

Пожелавам ви всеки ден да празнувате денят на влюбените  Hug
Наздраве за Трифон Зарезан  bouquet

Моля да ми простите, ако с нещо, някой съм нагрубила - и на вас да ви е простено.  Hug

# 498
Как изкарахте днес, момичета?  Hug
Сигурно сте изморени и по леглата, затова утре ще споделите как мина деня   bouquet

Лека нощ  Heart Eyes

# 499
Аз ли съм първа днес?   food010

# 500
ДОБРО УТРО НА ВСИЧКИ!

# 501
Брееей,къде зачезнахте всички? newsm78
Аз съм много по..добре,а и нямам вече пъпки.Мога да кажа,че само миналата и по..миналата седмица бях зле.Ама сега съм супер. Peace
Малкия хич не се и разболя. Hug Не знам,за добро или зло.
Надявам се вие да сте добре и здрави.
Приятен ден с песен!
http://www.youtube.com/watch?v=SDq-ztM2rCU&feature=related

# 502
Щастлива, Пчели, благодаря за кафетата  Hug

Аз си мислех, че леко ще мина с настинката, но от 2 дни съм труп. Не мога да стана от леглото. На всичкото отгоре се чудя да ходя ли довечера на курс. Казали са, че само 3 човека са заявили участие и ако до другата седмица не се запишат поне още 3-ма и няма да има група. Да, ама аз не се виждам как ще издържа 3 часа днес и май ще се откажа, което означава, че намаляват шансовете за нова група, ама какво да направя  Tired

Гледах БГ новини и казаха, че търсят много медицински персонал за Финландия.

Пчели, радвам се, че си по-добре и благодаря за поздрава  Hug

# 503
Те търсят,ма не плащат париии.. Joy.
Повече от 1000 евро,посмъртно не можеш да заработиш,квартира от 400-600 ? месец + минимум150..300? за ядене,ми ток,ми вода,телефон,интернет,кола....ала бала...хехехе... Joy

# 504
Ами не знам инфото дали е вярно, но споменаха, че за мед.сестри заплатата е 1800-2500 евро, а за доктори 3500-6500 евро. Предполагам преди данъци обаче.
Анонсираха нещо от сорта "богат и спокоен живот"  Joy

# 505
Ами не знам инфото дали е вярно, но споменаха, че за мед.сестри заплатата е 1800-2500 евро, а за доктори 3500-6500 евро. Предполагам преди данъци обаче.
Анонсираха нещо от сорта "богат и спокоен живот"  Joy

Незнам това за коя част на Финландия става дума, но заплата от 1800 евро е мноооого, ама много пресилена. Заплатата на мед сестрите предполагам зависи много от стажа. И още нещо, защо ако това са истинските заплати на финландските мед сестри и лекари, те не си останат във Финландия, а бягат в Швеция и Норвегия   Laughing Наистина има липса на мед кадри, но и доста поликлиники са през закриване. Тук страшно много африканци учат за мед сестри, затова незнам дали наистина страната има чак такава нужда. Да не говориме ,че на такава позиция финландския е меко казано задължителен. Подкрепям Пчели на 100 %  Peace

Ама то наистина голяма тишина настъпила в темата. Къде сте момичета? Не,че аз съм пример за активност  Embarassed

Как искарахте Св. Валентин?
Валенце, честит имен ден на патерици   bouquet Здраве и щастие, и да си носиш името с гордост  Hug

# 506
Пчели, помниш ли, че и преди мнооооого време пак я нищехме тази тема с тебе и още другари и другарки? Wink

Всъщност, да кажа нещо "компетентно" по въпроса и аз... Има и такива заплати за лекари и сестри, ама първо - трябва да имат доста стаж тука, второ - за такава заплата трябва да знаеш финландски и то не просто "да знаеш нещо" и трето - това са цифри пред данъци и всичко останало. Та, като преодолее човек първите две неща и все пак успее да стигне до такава заплата, като си плати данъците, осигуровките и всичко друго - от тези суми ще остане около половината. И при това изобщо не става дума за разходи като квартира, храна, коли-моли и т.н. екстри.
Единствено, за което си мисля, че може да вземат действително е сестри за старческите домове... А за там без финландски - хич пък не виждам как ще се оправи някой, защото ха познайте колко баби и дядовци говорят английски.
Обаче пък - който има желание, естествено, че ще си прецени сам плюсовете и минусите, ще си проучи нещата сериозно. И както се казва - "На печелившите честито!"

# 507
Рали, точно този уикенд бяхме на гости в Сейнайоки. Момичето е мед.сестра и тя ми каза, че взима около 2400 евро. А тя е млада, така че едва ли има кой знае какъв опит. Същата се оплакваше от някакви филипинки, които са наели в болницата, въпреки че не знаят фински, обаче им плащали по-ниски заплати и нея са я накарали да ги въвежда в работата на английски и тя видимо се възмущаваше.

По-късно мога да проверя в един вестник, който имаме за заплати по позиции в региона и ще видя как вървят на мед. сестрите  Sunglasses

# 508
Провери,провери.. Laughing
Момичето е финландка и е учило за мед.сестра във Финландия,не в БГ.
И въпреки,че много приказки са се изприказвали,как лекарско,зъболекарско,архитектурно и мед.сестр.образование се признавало,фактите са си факти.Ние като НЕфинландци сме ощетени отвсякъде.Айде да не почвам да разправям... Naughty

# 509
Късно включване от мен. Чета пишете за мед. сестри във Финландия и се сетих, че и аз четох наскоро, че скандинавските държави си внасят медицински персонал, но отново владеенето на местния език е определящо.
Преди време питах един вътрешен човек тук според него на какво се дължат опашките чакащи за операция и отговорът беше: "Няма достатъчно хирурзи, а наличните се занимават повече с бумащина, отколкото с операции".
Нямането се оправя лесно с внос на квалифицирани хора, ама бумащината се оправя с реформи така, че примерно сестрите да водят документацията, а докторите да се занимават само с това, за което са учили - в случая да оперират.
Иначе става така, че хирурзите оперират само 4 часа седмично, останалата част от работното време минава в административна работа.
И понеже следя темата за здравеопазването, забелязвам, че се появяват все повече критично настроени хора, които имат доста конструктивни идеи.
Промените са задвижени, да видим кога ще се види резултат.
Иначе тук конкретно има глад за сестри в старческите домове и в няколко общини се водят масови курсове на чужденки от бедни държави (предимно тайландки и сомалийки) да ги обучават да работят като такива.
Но работата си е тежка и зле платена, което я прави неатрактивна за местните и за повечето чужденци, но пък добра алтернатива за чужденци с по-ограничени възможности и без особени предпочитания.

Общи условия

Активация на акаунт