Коледа идва! - 3

  • 68 755
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 366
За момичета ,които се инерасуват от СЛАДЪК САЛАМ.Това е стара рецепта от мама    ,но малко изменена....от мен..
500 гр.бисквити-микс (обикновени -''Житен Дар'' на Нестле , ''Победа '',мисля,че са на Бургас newsm78  ,не тябва да са маслени....
250 гр.краве масло
1с.лбрашно+2 с.л захар +2 с.л какао+1 ч.ч прясно  мляко (250 мл) се вари крем.В рецептата на мама ,яйцата се разбъркваха в суров вид с маслото  ....,но вече не рискувам..аз не използвам сурови  яйца.. Simple Smile..и белтъци.
250 гр.накълцани орехи ,а може и повече ,дори леко гриловани.
2-3 ванилии
21/2 ч.ч.захар-пудра за масления крем и 1/2 ч.ч -кристална за напояване на  бисквитите.
Бисквитите се натрошават на парченца...,ами ,като за ''мусака'' е не можах да го измисля.Това го правя предния ден ,дори преди това.
Първо сварявам крема и го оставям да изстине...Смесвам бисквити +орехи ,напоявам с подсладено мляко + ванилия,разбърквам.Маслото +11/2ч.ч захар се разбива на миксер,крема вече охладен  го смесвам с масления,на бавни обороти,за да не се пресече ,а дори да се присече малко,като се смеси ,няма проблем..И ...всичко това се смесва ,кой както иска ,но най добре с ръце. Simple Smile Това количество разделям на 2 части и оформям 2 големи шоколадови салама.Върху свежо фолио поставям картон за основа на салама,(т.е.големината на среден кекс) ,пак с ръце оформям и заглаждам и отгоре наръсвам обилно с какао..опъковам със свежо фолио,след това в алуминиево и ....в хладилника.Много издържа и не е толкова трудно както го обяснявам....Никога провал не съм имала с този шоколадов салам.. .Надявам се  и на вас да ви хареса.

# 226
  • Мнения: 2
Моля Ви, помогнете ми! ТРябва  ми една рецепта за сладки,но не мога да се сетя. Ако знаете сладките, които дават в бензиностанциите OMV на Viva стават същите.Много са вкусни, стават кафеви и все ми се върти в главата, че е нещо с канела и мед. Благодаря предварително.   

# 227
  • Мнения: 9 986
искам да приготя меденките на Джемма за училищното коледно тържество. Обаче , за да не правя белтъчна глазура/а глюкоза за не-белтъчна нямам възможност да купя тези дни/, ми се иска отгоре да ги украся с цветни пръчици. Дали ще стане, дали да ги намажа с разбит белтък и да наредя пръчиците преди печенето? Или по друг начин?

и един въпрос за канелените рулца на Мишел: наистина ли в този ред се разбъркват продуктите? В млякото се разбива яйцето и т.н. и накрая се слага маята? Или просто в този ред се поставят всички продукти и накрая се бъркат?

# 228
  • София
  • Мнения: 2 649
Мили мами, съжалявам, че така се включвам в темата ви изневиделица, но от няколко дни чета за коледните сладки и сладкиши и за меденките на Джули пише да се ползват подправки за меденки, къде ги продават наготово, за да не се налага сама да си ги смесвам, защото откриването на звездовидния анасон ми е трудно.. никъде досега не съм го виждала.. ако не знаете къде има за меденки, поне, моля ви, ми препоръчайте някой добър магазин до подправки Wink Wink


Прегръдки Heart Eyes

имало на Котани смес за щрудел, но аз никъде не я открих  Rolling Eyes Накрая сложих само канела и джинджифил и ванилия от мен.

# 229
  • София
  • Мнения: 2 102
Мили мами, съжалявам, че така се включвам в темата ви изневиделица, но от няколко дни чета за коледните сладки и сладкиши и за меденките на Джули пише да се ползват подправки за меденки, къде ги продават наготово, за да не се налага сама да си ги смесвам, защото откриването на звездовидния анасон ми е трудно.. никъде досега не съм го виждала.. ако не знаете къде има за меденки, поне, моля ви, ми препоръчайте някой добър магазин до подправки Wink Wink


Прегръдки Heart Eyes

Ако си от София,звездовиден анасон открих само в магазинчето на Три уши PeaceТам пак има всички подправки за меденки,но от тази готовата на Котани я нямаше последния път

# 230
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
искам да приготя меденките на Джемма за училищното коледно тържество. Обаче , за да не правя белтъчна глазура/а глюкоза за не-белтъчна нямам възможност да купя тези дни/, ми се иска отгоре да ги украся с цветни пръчици. Дали ще стане, дали да ги намажа с разбит белтък и да наредя пръчиците преди печенето? Или по друг начин?

и един въпрос за канелените рулца на Мишел: наистина ли в този ред се разбъркват продуктите? В млякото се разбива яйцето и т.н. и накрая се слага маята? Или просто в този ред се поставят всички продукти и накрая се бъркат?

Здравей!

Преди печенето няма да стане. По-скоро след изпичане направи обикновена бяла ледена глазура (вода и пудра захар да стане на кашичка) с лъжичка поливай и веднага посипвай с пръчици.

Момичета, разкошни снимки на вкусотии показвате! Браво!  bouquet

За подправката - може да си я направите сами:
1 супена лъжица канела
се смесва с 1/2 супена лъжица от следната смес подправки - джинджифил,4-5 карамфилчета, едно зрънце бахар, едно-две зрънца черен пипер, едно-две семенца анасон, но може и без него, че е силен).

# 231
  • София
  • Мнения: 23
Здравейте!
Досега не съм се включвала в темата, но от известно време се опитвам да ви следя. Страхотни рецепти и невероятни творения сте показали   bouquet. Тази година се запалих и аз да правя коледни сладки и то най-вече благодарение на вас. От подправките, за съжаление, открих само джинджифил и канела, естествено  newsm78, а обиколих доста магазини.
Като начало си направих лимонови и портокалови корички, след това меденките на Джули, после джинджифиловите сладки на Зори, накрая /засега/ един Christstollen - взех рецептата от немски сайт и съм много доволна от резултата. Украсата на меденките ми не е нещо особено, но като за първи път съм доволна. А най-голямото задоволство идва от факта, че мъжът ми, който по принцип изобщо не обича сладки неща, остана очарован от вкуса на всичко и ме заплаши, че до коледа може да не останат  #Crazy. Снимки засега не съм правила, защото след тази заплаха ги скрих, но ще ги снимам и ще ви ги покажа.
За финал съм решила да направя ванилените кравайчета и не се и съмнявам, че ще станат страхотни.
Благодаря за страхотната тема и успех на всички   bouquet

# 232
  • Мнения: 9 986
наталина, много благодаря за добрата идея  Hug

# 233
  • София
  • Мнения: 3 090
За момичета ,които се инерасуват от СЛАДЪК САЛАМ.Това е стара рецепта от мама    ,но малко изменена....от мен..
normas  Hug интересна рецепта, не съм правила никога сладък салам с варен крем  Laughing Само че не казваш колко яйца се разбиват с маслото? След празниците мисля да го пробвам...

# 234
  • Мнения: 7 144
Джемма, направо ми скри шапката с произодителността си  Peace! Линцеровите ти сладки са върха с тези мини коледни формички!!! И джинджифиловите са прекрасно украсени и изобщо всичко дето си пипнала!!! Продължавай все така да радваш хората около теб  Hug!

Аз снощи, с помощта на дъщерята (без нея вече не мога да припаря в кухнята, ама това е друг въпрос  Laughing), пекох линцерови сладки и опекох стените за медена къщичка. Направих две дози от тестото за меденките на Джули, и имам още в хладилника, днес продължаваме с меденки и ако ми остане време може да сглобя къщичката.
Набелязала съм още няколко вида сладки, да видим обаче за кое ще ми стигне времето по-напред.

# 235
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Джемма, направо ми скри шапката с произодителността си  Peace! Линцеровите ти сладки са върха с тези мини коледни формички!!! И джинджифиловите са прекрасно украсени и изобщо всичко дето си пипнала!!! Продължавай все така да радваш хората около теб  Hug!

Аз снощи, с помощта на дъщерята (без нея вече не мога да припаря в кухнята, ама това е друг въпрос  Laughing), пекох линцерови сладки и опекох стените за медена къщичка. Направих две дози от тестото за меденките на Джули, и имам още в хладилника, днес продължаваме с меденки и ако ми остане време може да сглобя къщичката.
Набелязала съм още няколко вида сладки, да видим обаче за кое ще ми стигне времето по-напред.

Зори, радвам се да те срещна тук, нещо ми се губиш напоследък... Hug
И аз така като теб, без децата (особено без малкия) не мога да припаря до кухнята, а всичко става доста по-бавно с такава "помощ".Но се радвам, че се учат да помагат поне.  Вчера и ние пекохме линцеровите и част от меденките, днес е ред на ванилените рохлички и още меденки. Утре е вече на градина, та дано ми остане време да украся част, защото във вторник имат коледно тържество и трябва нещо да занеса.

# 236
  • София
  • Мнения: 625
Здравейте!
Имам нужда от спешна консултация! Правя шоколадовите бисквити трюфел. Тестото ми стана по скоро като за гъст кекс, а не тесто от което ще мога да късам топчета ThinkingТака ли трябва да бъде? В рецептата пише 210 гр брашно а даже малко повече сложих. Сега стои в хладилника но ако съм сбъркала нещо моля да ми кажете.
Благодаря

# 237
  • Мнения: 601
Привет!  bouquet
Имам огромна молба- сега разгледах страхотни красоти и реших да пробвам да измайсторя меденките на Джема.
Моля само за пояснение - какво ще рече - брашно колкото поеме Thinking? Около  1 кг ли трябва да е това, около 2...   Simple Smile. т.е. тестото трябва да се получи меко или ?
Благодаря предварително на всички, които ще се включат   bouquet!

# 238
  • София
  • Мнения: 271
....пише да се ползват подправки за меденки, къде ги продават наготово, за да не се налага сама да си ги смесвам, защото откриването на звездовидния анасон ми е трудно.. никъде досега не съм го виждала.. ако не знаете къде има за меденки, поне, моля ви, ми препоръчайте някой добър магазин до подправки
...
Звездовиден анасон намерих от първия път в едно квартално диетично магазинче(на кръста на Черни връх). Предполагам, че и кардамом е имало, но аз си бях взела от Пикадили. Трябва ти и мелничка, за да ги смелиш, защото са на зърна Peace

А пък аз съм с замислила какво ще правя с жълтъците, които ми останат от белтъчната глазура. Ще украсявам сладките 2-3 дни преди Коледа....

# 239
  • Мнения: 9 986
направи линцерови сладки, те са с жълтъци.

Аз съм пред провал с линцеровите - тестото си стои на трохи и изобщо не иска да стане гладко и да се спои. Уж спазих пропорциите....сложих и четвърти жълтък и резултатът е нулев. Идеи, помощ?

Общи условия

Активация на акаунт