Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Защо акото на бебето ми е зелено?
Какви могат да бъдат причините за зеленото ако при кърмено бебе?
Какви могат да бъдат причините за намален апетит и по-силни колики при кърмено бебе?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Защо акото на бебето ми е зелено?
Зеленото ако при кърмените бебета може да бъде нормално, но ако е постоянно, може да сигнализира потенциален проблем с кърменето. В случая причините могат да бъдат нарушен баланс между предно и задно мляко, чувствителност на бебето към нещо от диетата на майката, нарушена микрофлора поради прием на антибиотици или лактозна непоносимост. Препоръчително е да се консултирате с педиатър за допълнителни изследвания и съвети.
-
Какви могат да бъдат причините за зеленото ако при кърмено бебе?
-
Какви могат да бъдат причините за намален апетит и по-силни колики при кърмено бебе?
Намаленият апетит и по-силните колики при кърмено бебе може да се дължат на дисбаланс между предно и задно мляко, чувствителност към нещо в диетата на майката, нарушена микрофлора поради прием на антибиотици или лактозна непоносимост. Препоръчително е да се консултирате с педиатър за допълнителни изследвания и съвети.
-
Какви могат да бъдат възможните причини за различни нюанси на зеленото ако при кърмено бебе?
-
Какви са възможните причини за болезнени зърна и запушени канали при кърмаче?
Реакция може да се провокира от съвсем минимално количество краве белтък- било то от колбас, месо, масло... Сега на бебето давам капки Биогайа и Зиртек - предписани от детски гастроентеролог и цветът се нормализира постепенно.Понеже кърмата ми доста намаля, сега го кърмя само сутрин и вечер, а на останалите хранения давам Аптамил НА.
. Иначе е добре, няма температура, храни се, гука. Започна и по-малко да наддава. 1-те 2 месеца наддаваше по 700-800г/месечно, а сега за 20 дни е наддал само 200г. Педиатърката смята че е нещо заради моето хранене, но аз не съм си променяла храненето през последните 10 дни. Приемам обичайните неща, не обичам прясно мляко и не пия такова, не ям цитрусови плодове и не пия "натурални сокове". Днес обаче ме заболя силно едната гърда и зърното, кърменето ми причинява неистови болки, но стискам зъби. Гърдата е мека, но силно болезнена, няма упътнения и "бучки" от задръжка на мляко, не е зачервена, само силно болезнена??? Недоумявам защо ме боли така? Мажа зърната с Гармастан всеки ден, кърмя и от 2-те гърди почти при всяко хранене през 3 часа, защото нямам много мляко. Какво да правя? Ами ако на кърмата ми има нещо което дразни стомахчето на бебето? Ако му е на всичкото отгоре недостатъчна... Знам ли, някакъв бактерий може да се е поселил в млякото и да предизвиква начален мастит, а при бебо- зеленикава диария, трябва ли да спирам да го кърмя или да започна да го дохранвам? Наистина ми е трудно да реша кое е правилното поведение
Ако решиш да кърмиш пак, вероятно е отново да се промени цветът на акото на бебето, но това би значело просто че стомахчето преработва кърмата по различен начин. Ако се притесняваш от лактозата в кърмата, попитай педиатъра за капки лактаза, може да са подходящи за вас.
Моето изключително кърмено бебе сега навърши 2 месеца и при нас го има проблема със зеленото ако. Като беше на 1 ден му изписаха антибиотици които пи два дни, защото се съмняваха за инфекция. Докато пиеше антибиотиците започна да се изчиства от мекониума и акото му стана нормалното жълно с цвят на горчица. И така докато стана на 2 седмици, когато първо се появи слуз в жълтото му ако, а след това позеленя. И вече месец и половина сме с ако в различните нюанси на зеленото. За този период случаите с нормално жълто ако се броят на пръстите на едната ми ръка. Много четох по въпроса, но още не съм намерила причината. Като му позеленя акото и за 1 седмица-10 дни не се оправи, започнах да му давам пробиотици (докато му даваха антибиотика и 2 седмици след това пробиотици пиех аз). Пробиотиците му ги давах 3 седмици и спрях. Акото придоби по-жълтеникав оттенък, но дотам. Питах преди два дни педиатъра, показах му акото, каза че е нормално. Бих си помислила дори че по принцип са му такива акитата, ако не бях видяла как в първите две седмици от живота му си бяха с цвят на горчица (педиатърът не задълча в такива подробности). Иначе детето наддава добре и не плаче много. Правих проби да спирам кравето мляко, ама не намирам директна връзка със целеното ако. Мислиш ли че тези два дни на антибиотици веднага след раждането са причина за това положение 2 месеца по-късно? Дали мога да направя още нещо за да му нормализирам храносмилането? Последното за което мислех е аз да приемам пробиотици (надявам се че чрез кърмата ще стиган и до него). Обикновено като има такава реакция от антибиотици, колко дълго могат да продължат неразположенията? Благодаря ти предварително