Подадохте ли молби за винетки?

• 121 648
  • 730
  •   1
Отговори
# 105
Еми как ще имаш писмен отказ,като изобщо не ти позволяват да подадеш документи.Миналата година мьжа ми отиде и настояваше да му приемат документите нищо,че ще получи отказ.Не му ги приеха изобщо.Смятам ,че е хубаво пред камерата да застанат хора ,които водят децата си в друг град на терапии и наистина се нуждаят от винетка.Иначе може нещо да започнат да се заяждат с хората.
Шефче,точно за това иде реч-да се изправим обосновани в исканията си-да се опрем на този "перфектен" закон,без обосновка сме просто тълпа недоволни,но явно някои не искат да го проумеят ,защото така им изнася.
Относно приема на  документите-никъде и никой няма право да ви отказва това,длъжни са,просто трябва да сте настоятелни,защото именно устния отказ ни оставя с празни ръце и беззащитни,а писмения трябва да е ясно мотивиран защо и по какви причини ви отказват,а това е точно каквото ни трябва-черно на бяло как закона с лява ръка уж дава нещо,а с дяснята го взима.
За по-неопитните и новобранците в сферата-бъдете ако щете и нахални(в собствените си очи дори) с разните бюрократични писарушки,ако с това ще постигнете спазване на правата на децата си,никой друг не може да го стори вместо вас,защото вие сте единствените хора мислещи за децата си,те разчитат на вас!
Мама на сладур,злобата за която говориш я има всеки-тя ни помага да оцелеем,а на мен лично и да се предпазя от разни тарикати опитващи се да трупат актив на чужд гръб уж в полза на всички ни,а в твоя случай е грозно и неморално,а колко е нагло пък въобщя няма да коментирам.
Извинявай,че някои от нас не искат да бъдат употребени Mr. Green
Хората са казали-искай и ще ти се даде,а също и Господ дава ,ама в кошара не вкарва,та когато търсиш помощ не го прави с едничката цел да спечелиш и излезеш сух от водата-такова животно нЕма!
Бъди здрава и успех!  bouquet
Не мисля ,че като си помагаме и допълваме кой с каквото може в трудните ни битки в ежедневието е трупане на дивиденти.Нали не всички са еднакви ?Логично е ако някой по-каквато ида е причина не може да се справи сам и потърси помощ от сродни по съдба души ,те да му  подадат ръка за помощ,а не да му я отсекат? Не СЪМ искала  нищо от теб  НАЛИ? Като не искаш не помагай но моля те спри с обидите и нападките и не ни пречи да получим справедливост!Мисля че ще успеем,пък дали пряко или косвено няма значение!Важен е резултата. БЛАГОДАРЯ НА Rossoneri  за съдействието и разбирането !!!
Мдаа,явно ти си решила тенденциозно да се заяждаш,но аз не смятам да ти обръщам внимание повече и се извинявам на останалите,че ти се връзвам на простотиите,а на теб-ако имаш нещо да ми казваш ползвай лични и моля без обиди,защото не очаквай,че ако ме настъпиш няма да те наритам(и то без да ми пука жилава ли си)-чета и се препрочитам и никъде не виждам да съм те обидила за разлика от теб. Stop
Когато аз съм искала нечия помощ за общото благо никога не съм си позволявала твоя тон-това първо ,второ и най-важното-никога не съм се крила зад някого(без значение по какви причини и последствия-детето ми е по-важно от всичко друго),нито съм отказвала помощ даже да не ме засяга лично,дори напротив -помагала съм дори на хора,които също като теб не знаят какво искат и света им бил крив после,и го правя не защото ми пука за теб,а за детето ти-то е като моето,пък ти дали ме харесваш или не-големо важно,нито си длъжна ,нито ми трябва твоето одобрение.
Отново извинете на всички останали,а на теб-ползвай лични,ако те засърби отново!

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 18:43 от pogar

# 106
  • гр.Гоце Делчев
Еми как ще имаш писмен отказ,като изобщо не ти позволяват да подадеш документи.Миналата година мьжа ми отиде и настояваше да му приемат документите нищо,че ще получи отказ.Не му ги приеха изобщо.Смятам ,че е хубаво пред камерата да застанат хора ,които водят децата си в друг град на терапии и наистина се нуждаят от винетка.Иначе може нещо да започнат да се заяждат с хората.
Шефче,точно за това иде реч-да се изправим обосновани в исканията си-да се опрем на този "перфектен" закон,без обосновка сме просто тълпа недоволни,но явно някои не искат да го проумеят ,защото така им изнася.
Относно приема на  документите-никъде и никой няма право да ви отказва това,длъжни са,просто трябва да сте настоятелни,защото именно устния отказ ни оставя с празни ръце и беззащитни,а писмения трябва да е ясно мотивиран защо и по какви причини ви отказват,а това е точно каквото ни трябва-черно на бяло как закона с лява ръка уж дава нещо,а с дяснята го взима.
За по-неопитните и новобранците в сферата-бъдете ако щете и нахални(в собствените си очи дори) с разните бюрократични писарушки,ако с това ще постигнете спазване на правата на децата си,никой друг не може да го стори вместо вас,защото вие сте единствените хора мислещи за децата си,те разчитат на вас!
Мама на сладур,злобата за която говориш я има всеки-тя ни помага да оцелеем,а на мен лично и да се предпазя от разни тарикати опитващи се да трупат актив на чужд гръб уж в полза на всички ни,а в твоя случай е грозно и неморално,а колко е нагло пък въобщя няма да коментирам.
Извинявай,че някои от нас не искат да бъдат употребени Mr. Green
Хората са казали-искай и ще ти се даде,а също и Господ дава ,ама в кошара не вкарва,та когато търсиш помощ не го прави с едничката цел да спечелиш и излезеш сух от водата-такова животно нЕма!
Бъди здрава и успех!  bouquet
Не мисля ,че като си помагаме и допълваме кой с каквото може в трудните ни битки в ежедневието е трупане на дивиденти.Нали не всички са еднакви ?Логично е ако някой по-каквато ида е причина не може да се справи сам и потърси помощ от сродни по съдба души ,те да му  подадат ръка за помощ,а не да му я отсекат? Не СЪМ искала  нищо от теб  НАЛИ? Като не искаш не помагай но моля те спри с обидите и нападките и не ни пречи да получим справедливост!Мисля че ще успеем,пък дали пряко или косвено няма значение!Важен е резултата. БЛАГОДАРЯ НА Rossoneri  за съдействието и разбирането !!!
Мдаа,явно ти си решила тенденциозно да се заяждаш,но аз не смятам да ти обръщам внимание повече и се извинявам на останалите,че ти се връзвам на простотиите,а на теб-ако имаш нещо да ми казваш ползвай лични и моля без обиди,защото не очаквай,че ако ме настъпиш няма да те наритам(и то без да ми пука жилава ли си)-чета и се препрочитам и никъде не виждам да съм те обидила за разлика от теб. Stop
Когато аз съм искала нечия помощ за общото благо никога не съм си позволявала твоя тон-това първо ,второ и най-важното-никога не съм се крила зад някого(без значение по какви причини и последствия-детето ми е по-важно от всичко друго),нито съм отказвала помощ даже да не ме засяга лично,дори напротив -помагала съм дори на хора,които също като теб не знаят какво искат и света им бил крив после,и го правя не защото ми пука за теб,а за детето ти-то е като моето,пък ти дали ме харесваш или не-големо важно,нито си длъжна ,нито ми трябва твоето одобрение.
Отново извинете на всички останали,а на теб-ползвай лични,ако те засърби отново!
Пожарче  newsm10

# 107
 newsm78 pogar не знам какъв ти е проблема но разбирам, че си над всички  smile3501на теб велика си!  newsm20 Вече съжалявам ,че споделих че съм писала до Ани Цолова с молба да зададе въпрос на трансп. и на соц. министри: защо се получи този абсурд дете да е собственик на автомобил ?И че ми предложиха да направят репортаж.   smihesorryСЪЖАЛЯВАМ ,ЧЕ СЕ ОБЪРНАХ КЪМ  ВАС  С МОЛБА  АКО ИМА ЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ СНИМАТ В РЕПОРТАЖА ДА МИ СЕ ОБАДЯТ !СЪЖАЛЯВАМ ,ЧЕ СЕ НАДЯВАХ ДА ПОЛУЧА ПОДКРЕПА А ПОЛУЧИХ УПРЕЦИ И ОБИДИ! Моля да забравите тази моя молба И ДА МЕ ИЗВИНИТЕ ЗА ОТНЕТОТО ВРЕМЕ! smile3505 smihesorry

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 22:55 от mama na sladur

# 108
mama na sladur ,не се засягай.Никой според мен не е искал да те обиди.Похвално е това,че си писала до медиите.Само така може някой да обьрне внимание на децата с проблеми. Предполагам разбра,защо повечето майки не могат да вземат участие в предаването.Аз лично ,ако отида и кажа,че искам винетка веднага ще се заядат с мен,че сьм от София и че детето ми ходи тук на терапии.Иначе имаме нужда от такава.Постоянно обикаляме с детето извьн София,но това си е мой проблем и тях не ги вьлнува.Важното е някой да обьрне внимание на децата,защото сега ги третират все едно сме ги намерили на улицата.Не се смятат за членове на семейството,което е смешно.Довьрши нещата ,като организираш няколко майки от този форум,които се нуждаят от винетка.Пиши тук как вьрвят нещата и другите,ако могат ще помогнат с нещо. Peace

# 109
Една мисъл тук, която се върти ме озадачава - има ли значение къде живееш, та да имаш винетка? Нима само в София е всичко и Сф е Бг, толкова процедури и лечения има в така наречаната "провинция" /факт, който също не одобрявам/, клиники, както в Пловдив има, процедури по минерални и кални бани и т.н.
Полагали ти се - взимаш. А ние искаме да се преборим с несправедливостта, за да се полага и за нашите деца, така, че мисля и съм убедена, че и майките от Сф могат да помагат за масовост, за да оборим факта, който ни пречи.

И да кажа, още не ми се е обадил репортер от бТВ.

# 110
Rossoneri ,много си права .Обаче ние като питахме миналата година точно това ми казаха,че детето посещава терапии тук и няма нужда според тях.Не сьм сьгласна с това ,защото мога да искам да го заведа на почивка или на санаториум ,но никой не се вьлнува.

# 111
Обади ми се репортера  от бтв, утре или други ден ще снимаме в Пловдив, искат да снимат и колата, ако има някой съвети, предложения за промяна на закони, чл. ал. и т.н., да казва.
С Мама Раче се чух по тел. и сега се сещам да си изпринтя тази новата наредба с членовете, които са взаимно изключващи се.

Последна редакция: вт, 16 фев 2010, 12:47 от Rossoneri

# 112
Обади ми се репортера  от бтв, утре или други ден ще снимаме в Пловдив, искат да снимат и колата, ако има някой съвети, предложения за промяна на закони, чл. ал. и т.н., да казва.
С Мама Раче се чух по тел. и сега се сещам да си изпринтя тази новата наредба с членовете, които са взаимно изключващи се.
Росонери,изникнала е още една простотия с новоприетата наредба:ако  съсобственика на автомобила е човек под запрещение(например с ментално увреждане) не може да бъде прехвърлен на друг член на семейството и съответно пак нямаш право на винетка. #Cussing out

Последна редакция: вт, 16 фев 2010, 17:59 от pogar

# 113
  • гр.Гоце Делчев
Росонери желая ти успех с репортажа дано успеят нещо да направят с тези необмислени нови наредби . newsm10

# 114
 Росонери,изпратих ти файловете.
Успех!! fingerscrossed fingerscrossed fingerscrossed

Последна редакция: ср, 17 фев 2010, 09:31 от pogar

# 115
  • в края на града
Една молба - момичета спрете (mama na sladur  и pogar ).
Сега четох и заключената тема, честно казано моля се да я изтрият. Форумът се чете от ужасно много хора, влизат и родители, които тепърва са сблъскват с проблемите около "проблемните" си дечица, ужасно ще е, ако това е първото, на което попаднат... Извинявам се, ако звучи нравоучително и аз съм спамила и са ме "замитали", ама  е много грозно да се самоизяждаме едни- други... Моля ви  Praynig

Росонери, успех! Систематизирай си нещата, да са ти нахвърляни едно след друго, дано се получи хубав репортаж  Hug

# 116
Добро утроооооооо! Китка за обич да ви изпратя аз тук с благодарности за отзивчивостта и помощта.
PetiaK, споко, никой няма да се самоизяжда.

Мили момичета, относно репортажа, за днес се отлага, получих снощи много любезно и извинително съобщение за отлагане и ще се чуем кога ще е удобно за записа. Ееее, размина ми се  hahaha гостуване на btv в къщи  Wink

Имаме време да се подготвим,

МамоРаче, аз още вчера на обед, следа като че чухме с теб го намерих този чл. 10в, изпринтих го, подготвих си го, както и наредбата.

АЗ СЕГА ВИ ПРЕДЛАГАМ  ДА НАПРАВИМ ЕДНО ОБЩО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ПОДПИСАНО ВИРТУАЛНО ОТ НАС

# 117
Продължавам в следващ пост, че като ми се поизпълни простарнството започват да ми се скриват буквите и подскачат, та не ми е удобно да пиша....

Та... предложението, 
"МОЖЕ ЛИ ЕДНО МАЛОЛЕТНО ДЕТЕ – ИНВАЛИД ДА БЪДЕ СОБСТВЕНИК НА АВТОМОБИЛ В ПЪЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА?
ЗАЩО  МАЛОЛЕТНО ДЕТЕ-ИНВАЛИД БЕЗ ДА Е СОБСТВЕНИК НА АВТОМОБИЛА ПО ДОКУМЕНТИ НЕ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ БЕЗПЛАТЕН ВИНЕТЕН СТИКЕР И ДА БЪДЕ ОБГРИЖВАНО КАКТО МУ СЕ ПОЛАГА?
КЪДЕ СА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, КЪДЕ Е ПЪЛНОЦЕННОТО И ПРАВИЛНОТО РАЗДАВАНЕ НА ТЕЗ ВЪЛШЕБНИ СТИКЕРИ?
Майки на деца с увреждания от цяла България, чрез мен и btv се обръщаме към Министерствата на регионалното развитие, на финансите и социалната политика, моля преразгледайте следния казус относно получаването на безплатни винетни стикери за републиканската пътна мрежа.
Много родители на деца с увреждания с различни диагнози се чувстваме ДИСКРИМИНИРАНИ от факта, че децата ни не са собственици на семейните ни автомобили и нямат право на получаване на този заветен безплатен винетен стикер. Много нуждаещи се български семейства, дори и социално слаби, остават без право, за разлика от други, дори толкова не нуждаещи се или пък и случаите на хора с високи доходи и ТЕЛК, които закупуването на винетка въобще не им бърка бюджета, но НЕ: ДА си вземат дължимото от държавата безплатно, а нуждаещи се не могат.
НАШЕТО НЕГОДУВАНЕНИЕ Е СЛЕДНОТО, ПОРОДЕНО ОТ ФАКТА, че СПОРЕД ЗАКОНИТЕ В БЪЛГАРИЯ И ПОДПИСАНИТЕ ОТ ВАС НАРЕДБИ:
1. Наредба № Н-19/02.12.2008 г., обнародвана с изм. в ДВ бр. 6 от 22 Януари 2010 г. - чл. 1 ал. 1 и 2 се дава право по % ТЕЛК /на който отговаряме/, а в същото време се уточнява собствеността - собствен или съпружеска собственост. Сега ми кажете, как едно дете малолетно може да управлява автомобила, чийто собственик е и как тази семейна кола, която обслужва детето с ъс 100% ТЕЛК с придружител - които се явяват неговите родители, а и представляващо детето навсякъде по документи, молби и т.н. пред нашите закони не можем да докажем, че това дете е наше и автомобила обслужва него.
Предлагаме и промени в чл. 10В от Закона за Пътищата:
Съгласно промените в чл. 10в, ал. 1 от Закона за пътищата, в сила от 01.07.2009г. и лицата с 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане се освобождават от заплащане на винетна такса за един лек автомобил – негова собственост или съпружеска имуществена общност, с обем на двигателя до 2 000 куб. см и мощност до 117.64 kW /160 к. с./. С тези промени се даде право на децата до 16-годишна възраст с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане /намалена възможност за социална адаптация/, когато са собственици на лек автомобил да получат безплатна едногодишна винетка.
Това трябва да отпадне от закона, на негово място да се запише, че ДЕЦАТА СА ЧЛЕНОВЕ НА СЕМЕЙСТВОТО И СЪЩО ИМАТ ПРАВО НА БЕЗПЛАТНА ВИНЕТКА ЗА СЕМЕЙНИЯ АВТОМОБИЛ. /това е предложението от МамаРаче.
Нещо от този тип, допълнете разни други документи, аз после ще прегледам от pogar, каквото ми е изпратила и след всичко това, вашата намеса, да се подпишем по имена само, например:
1.   Даниела Петрова – Пловдив, майка на дете със 100% ТЕЛК с Ч.П. с диагноза Аутизъм
2.   …..
3.   …..
4.   И така да се подредим, може на лични името или на мейла ми, има го в подписа ми, аз ще ги копна, пейстна и изпринтя нашето послание, което мисля да дадем на репортера, като ходи  из институциите или там както са го замислили /ще разберем по-късно/ да им го остави, покаже …
Да си обединим мислите,
отивам да работя, после ще ви прочета

# 118
Мисля, че е хубаво да се спомене и за трудностите после при продажбата на автомобила когато е на името на детето. Аз бих искала и мене да включиш в писмото - в смисъл подкрепям го, въпреки че понастоящем не притежавам лек автомобил. Планирам да закупя тази година като мисля, директно да го пиша на името на детето /ако закона е все още такъв де  ooooh!/. Пращам си данните на лични, ако прецениш, че може да ме пишеш  Peace.

# 119
По повод са или не са членове децата ни на семействата ни намерих това:
В правилника за прилагане на закона за интеграция на хората с увреждания(ППЗИХУ):

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА
§ 1. По смисъла на правилника:

1. "Семейството" включва съпрузите и ненавършилите пълнолетие деца (родени, заварени, доведени, припознати, осиновени, с изключение на сключилите граждански брак).

Но пък според семейния кодекс семейното имущество(в нашия случай семейния автомобил) е такова само на съпрузите,тоест децата имат имущество след даряване(преписване) или наследяване.

Закона за закрила на детето казва,че дете е всеки до 18г възраст.

Закона за Лицата и семействата казва следното:

Чл.1. Всяко лице от момента на раждането си придобива способността да бъде носител на права и задължения.
Чл.2. С навършване на 18-годишна възраст лицата стават пълнолетни и напълно способни чрез своите действия да придобиват права и да се задължават.
Чл.3. (1) Лицата, които не са навършили 14-годишна възраст, са малолетни.
(2) Вместо тях и от тяхно име правни действия извършват техните законни представители - родители или настойници.
Чл.4. (1) Лицата от 14 години до навършване на 18-годишна възраст са непълнолетни.
(2) Те извършват правни действия със съгласието на техните родители или попечители, но те могат сами да сключват обикновени дребни сделки за задоволяване на текущите им нужди и да разполагат с това, което са придобили със своя труд.

В този закон всяко дете независимо от възрастта си е лице.

Закона за личните документи за самоличност казва това:

Чл.29(1) Всеки български гражданин,който живее на територията на страната е длъжен в срок от 30 дни след навършване на 14г възраст да поиска издаване на лична карта.

Тоест,че ДЕЦАТА СА ЛИЦА!

И в същия този момент закона за пътищата твърди(поне с това оправдание през миналата година в поделенията на социални грижи отказваха винетки за децата с увреждания),че всъщност непълнолетните деца НЕ са лица.

Ходи разбери какви са тия нашите деца-лица,деца?!Къде се отглеждат-в семействата си  или господ знае къде?! ooooh!

Мисля,че няма да е лошо най-после да решат какво са нашите деца ,за да не тълкува всеки служител даден закон както му изнася и правата на децата ни да са само на хартия!

Относно спорния член в закона за пътищата предлагаме следното,което разбира се не е краен вариант-всеки да дава предложения,мнения и каквото мисли,че ще е от полза:

ЗАКОН ЗА ПЪТИЩАТА
Обн. ДВ. бр.26 от 29 Март 2000г., изм. ДВ. бр.88 от 27 Октомври 2000г., изм. ДВ. бр.111 от 28 Декември 2001г., изм. ДВ. бр.47 от 10 Май 2002г., изм. ДВ. бр.118 от 20 Декември 2002г., изм. ДВ. бр.9 от 31 Януари 2003г., изм. ДВ. бр.112 от 23 Декември 2003г., изм. ДВ. бр.6 от 23 Януари 2004г., изм. ДВ. бр.14 от 20 Февруари 2004г., изм. ДВ. бр.88 от 4 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.104 от 27 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.36 от 2 Май 2006г., изм. ДВ. бр.64 от 8 Август 2006г., изм. ДВ. бр.102 от 19 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.105 от 22 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.108 от 29 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.59 от 20 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.43 от 29 Април 2008г., изм. ДВ. бр.69 от 5 Август 2008г

Глава трета.
 ПОЛЗВАНЕ

Чл. 10в. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) Лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност се освобождава от заплащане на винетна такса за един лек автомобил - негова собственост или съпружеска имуществена общност, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.) по ред, определен с наредба на министъра на транспорта и министъра на труда и социалната политика.

Предлагаме следната промяна:

Чл. 10в. Лице с 50 и над 50 на сто загубена работоспособност или дете с 50 и над 50 на сто намалена възможност за социална адаптация се освобождава от заплащане на винетна такса за един лек автомобил, негова собственост, съпружеска имуществена общност или собственост на закония представител(родител/настойник), с обем на двигателя до 2000 куб.см и мощност до 117,64кW (160 к.с.).

Мотиви:
Сега действащия Чл. 10в , задължава автомобила да е собственост на детето.
Детето , както многократно сме заявявали не е самостоятелна единица, то е част от семейството.
То не управлява МПС и не носи законова отговорност.
След като закония представител на детето полага постоянни грижи за него и използва автомобила си за нуждите на детето с увреждане, на този лек автомобил е наложително да се полага безплатна винетка.

Последна редакция: ср, 17 фев 2010, 12:26 от pogar

Общи условия

Активация на акаунт