Математически турнири - 3

• 75 666
  • 733
  •   1
Отговори
# 225
Дидева, не мога да се съглася. Не мога да си представя дете в 1-ви клас, което не прави разлика между квадрат и правоъгълник. А с идеята за четириъгълник съвсем кривнахме встрани. бтв в аналогични задачи в сборници за 1-ви клас (напр. Помагало по математика на Слово) с квадрат се означава квадрата. Знам, защото дъщеря ми на контролно в у-ще на нарисувана картинка прозорец и отстрани написано квадратче = ?, беше преброила и правоъгълниците и съответно отговорът й беше грешен.
Това, което съм написала, далеч не означава, че съм съгласна с вида, в който е поднесена задачата. Споменала съм, че и аз, ако не беше станало дума тук, щях да броя квадрати. Просто се опитвам да намеря някаква логика в този чертеж и единственото, за което се сетих е, че вероятно въпросната фигура трябва да означава четириъгълник, а не квадрат или правоъгълник. Откривала съм подобни несъответствия и при други задачи. И пак разликата между страните беше милиметри.

# 226
Сиското, имах желание да поговорим, но след написаното от теб, вече съм на мнение, че срещата се обезмисля!
Не получих лично съобщение с часа и мястото на срещата.

# 227
  • София
dideva, аз си изтрих поста, за което се извинявам. Но хем не бях прочела докрай нещата, хем уж задълбах, и реших, че пиша глупости и само обърквам темата. Съжалявам!

# 228

Забравяш, че на децата се дават без условие! Те са 1-ви клас и by default не могат да четат. Коректно ли е зададена тази задача, според теб?

Ей за това първолаците не бива да ходят на състезания. Много умно на Кенгуру се пускат деца от 2 клас нататък. Друг е въпросът, че някои деца знаят и може да са прочели. А други пък са решавали подобни задачи и си знаят by default какво се има предвид.

# 229
P.S. Освен това съм абсолютно наясно, че в училището ви все пак има съботно-неделен математически кръжок, който е пожелание, разбира се и е за ученици от 1 до 5 клас. Ако искате оспорвайте, не ме интересува!
Това са абсолютни глупости! За 1ви(първи) клас със сигурност кръжок по математика в 125то няма!

Тинкърбел, задачите които си пуснала преди 2 страници, в подобната на обсъжданата задача има само правоъгълници, а са дадени за търсене квадрати. Може би затова част от децата вкл. и моето са търсили правоъгълници. Не знам.
А подсказване или обясняване на задача от страна на квестор или друг в стаята където се яви Лора не е имало. Специално я  питах след състезанието за тези неща.

dideva, чудесен сайт! Благодаря ти! 

# 230
 Не виждам нищо лошо  децата да ходят на математически кръжок в  училището, в което учат и после се явяват на състезания. Убедена съм, че много от децата явили са на това състезание посещават подготвителните кърсове към СМГ. По тази логика и те трябва да са в отделно класиране, така ли? newsm78

# 231
Ами нали има твърдение от анонимната ядосана мама, че това състезание е опорочено и се лансират децата на 125то и може би решават задачите предварително на въпросните курсове.
Иначе  не е лошо да има курсове където се решават задачи различни от изучаваните в училище. Аз лично съм ходила на такива  и е много интересно. Ще запиша и Лора по-натам. Peace Но за първи клас просто няма.

# 232
  • най-шареното място
Много сте писали!
Прочетох по диагонал и се оказва, че трябва да похваля детето си , което късно е видяло квадратите. И да ги беше видяло по-рано пак щяха да са квадрати, така че при така зададени задачи и за мен остава въпроса кой е бил по-внимателен - тези с 60 или тези с 56-57 точки.

Не оспорвам ни най-малко отличните резултати. Само така поднесено условието определено иска друг отговор. Срамота, е но са го допуснали. Както в много подобни задачи. И винаги съм ги виждала без текст. Не е това проблема, а че не са ги означили правилно. Освен това геометрия ще учат втория срок.

# 233
  • София и там където не се пуши
Дороти, Ана, нали в цялата държава все се спасяваме по единично. За това ни е такъв халът. Аз специално като родител нямам никакъв личен интерес в случая. Просто едни от най-хубавите ми спомени от детските ми години са от тези състезания и ми стана криво, че "най-масовото" в момента такова се е изродило по този начин.

Аз под масово разбирам това, което се провежда във всяко училище, а не да се ходи някъде. Такива считам за масови Европейско Кенгуру и СМТ, останалите са си за по-изявени деца. За по-голямите и Олимпиадите по математка (първи кръг) считам за масово.

Ако не съм права или за някое не съм се сетила, може да ме корегирате.

# 234
За съжаление, дори СМТ и ЕК не се провеждат във всяко училище. В нашето например, а и предполагам в много други, не знаят нищо по въпроса.
Не знам как е в по-горните класове, но за 1ви и 2ри клас сякаш КМС и ВМС са наистина най-популярните състезания с най-много участници.

# 235
  • София и там където не се пуши
online, всички училища получават предложения, но от там нататък си зависи от ръководството на това училище. Например, моя позната беше попитала дали ще провеждат и ръководството бяха провели само за нейното дете(тя като отишла разбрала това - може да не са информирали други родители) . Просто давам идея, защо не попиташ вашата директорка и после ни информирай какво ще ти кажат.

А и в сайта на РИО - виждате, че може да четете предложенията и инструкциите за състезанията.

Има и едно състезание на Съюза на началните учители - смениха името и новото не се сещам сега. И какво, скочиха родители, че насила ги записали децата, че пари се събирали и т.н. В нашето, като беше малък синът ми, никой не ни е карал, но като видяхме, че е много лесно, синът ми сам се отказа, но определено останалите участвуваха с голямо удоволствие. Трябва да има такива, а е наистина смешно, много добре подготвени деца, да си изпращат на Коледното например, за да вземат наградния фонд, после ги гледаме по международни състезание. Хубаво е, всеки да си знае мястото.  Но решението си е на всяко. Аз затова дори до 4 клас не съм гледала резултати, сега добре че ги публикуват. Важно е участието.

# 236
online, всички училища получават предложения, но от там нататък си зависи от ръководството на това училище. Например, моя позната беше попитала дали ще провеждат и ръководството бяха провели само за нейното дете(тя като отишла разбрала това - може да не са информирали други родители) . Просто давам идея, защо не попиташ вашата директорка и после ни информирай какво ще ти кажат.

А и в сайта на РИО - виждате, че може да четете предложенията и инструкциите за състезанията.

Има и едно състезание на Съюза на началните учители - смениха името и новото не се сещам сега. И какво, скочиха родители, че насила ги записали децата, че пари се събирали и т.н. В нашето, като беше малък синът ми, никой не ни е карал, но като видяхме, че е много лесно, синът ми сам се отказа, но определено останалите участвуваха с голямо удоволствие. Трябва да има такива, а е наистина смешно, много добре подготвени деца, да си изпращат на Коледното например, за да вземат наградния фонд, после ги гледаме по международни състезание. Хубаво е, всеки да си знае мястото.  Но решението си е на всяко. Аз затова дори до 4 клас не съм гледала резултати, сега добре че ги публикуват. Важно е участието.

Наистина е така - състезанията са отворени за всички, но само по-разтропаните училища, тези с ентусиазирани преподаватели по математика и тези с традиции се включват. Останалите гледат да не се затрудняват и изобщо не организират нищо.  В нашето начално училище беше подобно - във 2 клас се явихме съвсем инцидентно на едно Кенгуру, установихме, че имаме само три грешки и почнахме да чакаме класиране, ама такова изобщо не беше оповестено. След години намерих файла с класирането на децата и видях, че нашето училище изобщо не е изпратило протоколите. От тогава се явяваме само в СМГ и всичко е ОК. Препоръчвам този подход на всички.

Що се отнася до добрите деца, дето обрали точките на другите в КМС, това правят само от 125-о училище. СМГ, НПМГ и ПЧМГ си имат отделно класиране с други задачи. Чух, че резултатите били изнесени в СМГ и имало 5-6 деца с максимален резултат от 6 клас (ама не знам дали това е само за децата от СМГ или за всички МГ-та). Заинтересовани майки на деца от математически училища могат да ходят да проверят.

# 237
Здравейте,
Някой знае ли къде са качени резултатите за Пловдив? Никъде не ги откривам.

# 238
Здравейте,
Някой знае ли къде са качени резултатите за Пловдив? Никъде не ги откривам.

Само списъците са изнесени в училището.До колкото съм запозната все още не са качени никъде.

# 239
  • Sofia
Онлайн страхотен резултат има детенце продължавайте в същия дух гордея се с вас!!! Grinning

Общи условия

Активация на акаунт