Примерна схема за захранване 20

• 29 936
  • 745
  •   1
Отговори
# 465
Франческа, ами педиатърката ми обясни, че ползата от глутена не е незаменима преди 10-ти месец, при положение че се дават други зърнени храни, а при положение че съществува риск, по-добре да го избегнем. Аз пък се чудя на аргументите, че трябвало по-рано да се даде заради количеството?!? Ми нали майката контролира количеството? Аз откакто давам глутен (овес, ръж засега), всеки ден слагам по една лъжица овесена каша в кашата или попарата на Ники и си е ОК.

Гунди, видях ти коментара тогава за млечния протеин, но помислих, че визираш изварата - че е пълномаслена или нещо такова  Embarassed Явно съм пропуснала същността.

Попарата никой не е казал, че е по-полезна от кашите с масло и сирене - полезността е на комбинацията зърнено-млечна-плодова храна. По принцип се препоръчва ако даваш попара, след нея да дадеш малко настърган плод примерно. Или я прамиш с плодов чай. Попарата според мен се препоръчва заради това, че е традиционно за българскат акухня ядене, а не че е по-полезна от кашата. Аз давам на Ники без захар чникога не съм слагала захар) и той си я яде. Редувам с плодова каша или каша със сирене и масло.

Бухта, аз бих взимала от замразените зеленчуци, особено по това време н агодината. Домати има в едно пюре на Гербер - мисля пуйка или пиле с домат беше, можеш да взимаш него. Спанак (вместо лапад) има замразен на Виталино май, карфиол и броколи - на Бондюел, микс грах и моркови пак на Бондюел. Зеле май не съм виждала  Confused Праз лук можеш от пазара да си вземеш, махай зелената му част. Можеш да даваш също кайсия, боровинки, праскови, ябълка, сушени сини сливи, манго - всичките ги има на готови пюрета, а от сушени сини сливи и сушени кайсии можеш и ти да си правиш пюре (вариш до омекване, пасираш с вода). Ябълка можеш и настъргана. Но за плодовете не знам каква ви е препоръката от доктора, аз само казвам кои според мен са разхлабващи.

# 466
  • в старата къща на село.(ехххххххххххх мечтииии)
Здравейте момичета!
Първо за много години!Живи,здрави и много приятни емоции с малките съкровища!

Ние вече похапваме малко повече на обяд,вкарах и слетобедна каша(макар че не е много ентусиазирана малката да я яде).Успях да вкарам и глутен и месо, и дойде ред на ръж.Ей тука ми е дилемата.Мога ли да давам от ядките на биосет?Скоро ги забелязах на пазара и се чудя дали мога да ги ползвам тях, че са един вид обработени вече(изглеждат точно като овесените ядки в пакети).Да не купувам ръж, че да я кисна и ..... така по- мързеливо.За ето тези иде реч. Освен ръжени има и освесени и ечемичени и пшеничени.И да ви попитам някой дава ли готови овесени ядки вместо каша?В пикадили има финни био овесени ядки ,на някаква немска фирма.Само дето пакета от 400 гр струва по-малко от пакет каша. Simple Smile

# 467
Купи финни овесени и аз купих от Пикадили от био щанда, но не се сещам какви бяха, по-хубави са финните

# 468
gundie за овесените ясно, че ще взема от фините че да не пасирам,но какво ти е мнението за ръжените ,пшеничените и ечемичените такива?
Мога ли да давам тях ,вместо да меля,кисна и варя зърна?

# 469
Падаща звезда, не съм Гунди Simple Smile, но да - можеш, само че или ги киснеш във вода от вечерта и вариш после и пасираш, или ги смели на брашно и него го вари. Иначе са доста по-едри... Освен ако детето не ги иска и така, но н евярвам на тази вързаст. Имай предвид, че в тези, които не са финни, има едни люспички, които са по-трудно смилаеми.

# 470
Всяко семейство си има своите хранителни навици и в едно семейство дадени неща ще се приемат с охота, в други не биха си и помислили. Някои майки слагат сирене и масло към картофеното пюре, така че пак има варианти да се даде, ако родителите го смятат за уместно  Wink

бибона това, което описваш звучи като педагогическо захранване и 2 част, ако на някой му е интересно да прочете. А ето тук е съответната тема във форума. Както за всичко това може да е подходящо за едни и неподходящо за други  Simple Smile

На мен пък като чета ми е смешно как така точно на еди каква си възраст ще захраня, щото някъде някой бил казал така ... Ами щом има протегнати ръчички към "човешка" храна - ОК, тогава и човешка храна  Joy

Това е и причината да се препоръчва да се следва бебето и признаците му за готовност за захранване. Тук е добре да се има предвид, че протегнатите ръчички и интереса към храната на възрастните са само едно от нещата. А твърде ранното захранване си крие своите рискове все пак, заради незрялата храносмилателна система на бебето и би било чудесно, ако майката може да се съобрази преди всичко с детето си   bouquet

# 471
Падаща звезда, не съм Гунди Simple Smile, но да - можеш, само че или ги киснеш във вода от вечерта и вариш после и пасираш, или ги смели на брашно и него го вари. Иначе са доста по-едри... Освен ако детето не ги иска и така, но н евярвам на тази вързаст. Имай предвид, че в тези, които не са финни, има едни люспички, които са по-трудно смилаеми.
Peaceето това все едно съм го писала аз

# 472
Звездичке, аз давам ядки, но си ги кисна предварително, бях чела, че така хранителните вещества по-добре се усвояват, после варя, оставям малко да се задуши и пасирам.

# 473
Благодаря и на трите за мненията и препоръките.  bouquet

# 474
Колко време след като е ядено от пюрето (съответно вече е попаднала слюнка вътре) може да се дава пак от същото? Имам предвид в рамките на деня, разбира се.  Дребното от 2-3 дена насам заспива на стола, докато го храня и успявам да пробутам само 20-40мл, а останалото трябва да хвърля  Sad. Да уточня, че обикновено изяжда по 160-200мл на обяди и наистина се прахосва солидно количество. Мога ли да му го давам след около час-два, примерно, след като се събуди?

# 475
  • Видин
По принцип го дават до 48 часа ако НЕ е попадала слюнка  Peace
Но аз това не го вярвам за слюнката.. Rolling Eyes

# 476
  • София
gundie ,

благодаря отново, ще чакам и пак ще пробвам  Peace

за попарата: немога да се сетя за друг начин за даване на сирене и масло, затова попитах.

bibona , да само СЛЪНЧО имат зеленчукови каши, които не са сладникави, но има в тях захар или пък пълномаслено мляко. Не е и опасно то??? Аз давам сутрин на Милупа Ориз с царевица, само нея намерих без плод, з-то плод и сирене е гадно Sad

Падаща звезда , аз точно такива ядки давам (ръжени и ечемични)Peace И аз като другите момичета кисна и варя, само че меля с машинка за мелене на кафе, че после ръжените трудно се пасират  Peace

# 477
  • Варна
bibona, чудно те разбрах. Simple Smile  Седя и ги гледам тия домати от два дни и отказвам да възприема идеята, че ще ги дам на детето. И май няма.  Peace
Зеленко, мерси. Ще видя някой още аке сети по-към района на свеки.
СЗА, мерси и на теб. За плодовете - круши, праскови, кайсии, сливи и грозде - това са препоръките. Тя каза, че може компот, но идеята със сушените повече ми допада. А защо комбинацията зърнено-млечно-плодово е толкова препоръчителна? Питам като един стар фен на разделното хранене, според което това е направо анатема. Не, че не давам всеки ден попара или ядки с масло и сирене, просто ми е любопитно. Най-вече защо и трите наведнъж. Чух веднъж мнение от приятелка, че за бебета не било добро разделното, но нямаше обяснение.

Падаща звезда, давала съм ечемичените, сега съм взела и ръжени. Даже мислех да си направя собствен микс. А с какво ги мелите? Блендера на миксера? Или трябва мелачка непременно?

Аз съм давала да  си дояде пюре след сън при аналогична ситуация. Тя спи час-два най-много, чак пък толкова ....

На Милупа има една каша 7 зърна - няма плод и никак не е сладка.

# 478
  • София
Цитат
А с какво ги мелите?

аз с машинка за мелене на кафе, но с блендер също ще е стане.

Цитат
На Милупа има една каша 7 зърна - няма плод и никак не е сладка.

да, но не съм давала още пшеница, затова се въздържах.

Я, да ви питам "лимец" и "елда" едно също ли е???

# 479

Я, да ви питам "лимец" и "елда" едно също ли е???
Не, елда и гречка е едно и също, лимец е някакво непознато за мен,имаше го назад из темата някъде, всъщност май в по-предишните теми.
Колко време след като е ядено от пюрето (съответно вече е попаднала слюнка вътре) може да се дава пак от същото? Имам предвид в рамките на деня, разбира се.  Дребното от 2-3 дена насам заспива на стола, докато го храня и успявам да пробутам само 20-40мл, а останалото трябва да хвърля  Sad. Да уточня, че обикновено изяжда по 160-200мл на обяди и наистина се прахосва солидно количество. Мога ли да му го давам след около час-два, примерно, след като се събуди?
Аз съм давала така, не го смятам за грешно, особено откакто Калоян облиза на баща си подметките на чехлите не смятам, че му е нужна чак такава стерилна среда  Blush . За 1-2 часа няма да се развали пюрето  Peace

Общи условия

Активация на акаунт