Новите ви книги - 5

• 47 623
  • 735
  •   1
Отговори
# 690
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
според мен няма голяма разлика между стария и новия превод... естествено, новият е осъвременен ,а това, че всеки поназнайва английски и  използва разни чуждици тук-там е позволило на преводачката да се развихри ... не съм чела книгата в оригинал и не знам до колко е основателно

# 691

Mr. Green
Въпреки, че съм ги чела, но ги нямах в колекцията.

# 692
не съм чела книгата в оригинал и не знам до колко е основателно

И аз не съм чела книгата в оригинал, но разлистих няколко страници в амазон и ако бях на издателството, щях да изтегля 'подобрения' превод от книжарниците и да поднеса извинението си на читателите.

# 693
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops

Не знам, аз като сравнявам текста с оригинала, не мисля, че е уместен въобще този превод.
Калина ще каже, като професионалист в тази област.
Че то си трябва да знаеш английски, за да я четеш, пък като знаеш - по-добре директно в оригинал.  
Може и да е субективно, но много дразнещо ми действа.

Мога да ви пусна линк за оригинала
http://rapidshare.com/files/377637736/Burgess__Anthony_-_A_Clock … __with_notes_.pdf

# 694
Деси, благодаря!   bouquet

# 695
  • Ямбол
"1984" - сега я започнах. Малко трудно, но се надявам по-нанатък да ми стане по-интерсна  Peace
"Спи, бледа сестро" и "Петте четвъртини на портокала" на Джоан Харис. С коя от двете на Джоан Харис ми препоръчвате да започна newsm78 До сега нищо не съм чела от нея..

# 696
аз си помня стария превод на Часовниковия механизъм - този от читанка.инфо - чела съм го като тийнейджър и не искам да приемам нов превод Simple Smile

Че то си трябва да знаеш английски, за да я четеш, пък като знаеш - по-добре директно в оригинал. 
ъхъм.....

# 697
"1984" - сега я започнах. Малко трудно, но се надявам по-нанатък да ми стане по-интерсна  Peace

Любима Heart Eyes

# 698
аз си помня стария превод на Часовниковия механизъм - този от читанка.инфо - чела съм го като тийнейджър и не искам да приемам нов превод Simple Smile

Те хората са казали "ако не е счупено, не го поправяй", ама на ... манджа с грозде, от най-модерните.

"...Вие превеждате книгата “Портокал с часовников механизъм” за втори път...
М. Мелнишка: Да, преди 18 години я преведох за първи път, но тогава бяхме още много плахи, книгата бе табу, от създаването й през 1961 г.
До 1989-та си беше табу. И първата ни работа през 1991 г. беше да я преведем и тогава обаче бяхме доста уплашени, защото току-що се бяхме сдобили със свобода на словото. И едва, когато мисълта се освободи, тогава издателството прояви интерес, за да можем да я направим наново и наистина сега звучи много смело.

Разликата между двете издания?
М. М.: Това е един смел превод, предизвикателство към читателя, преди това по щадяхме читателя, какво ще разбере, какво няма да разбере, не смеехме с руския език много да жонглираме, тогава все още се налагаше цензура от Съветския съюз, и това е разликата, както и това, че е добавена последната глава, която в първия превод не съществуваше. По технически причини.

# 699
ее, а аз как да я намеря тази последна глава?

# 700
ее, а аз как да я намеря тази последна глава?

тити, има я на английски във файла, който е дала Деси.

# 701
Запазих си я в библиотеката. И аз съм я чела много отдавна и не в оригинал. Да видим сега...  Simple Smile

# 702
  • София
Значи взимай другата (третата част от трилогията) "Горния етаж". И заедно ще чакаме да напшише първата част.

Благодаря много, непременно ще я прочета.   Peace

Малко накрая на "Кръглата риба" не разбрах какво стана. Всъщност, нищо не разбрах.  Mr. Green

Дано ми се изясни в другите части.
В интервюто пише че в първата ще разберем какво ще стане, ама и да не разберем, пак остава приятното впечатление от книгата.

Аз си взех новата книга на Людмила Филипова "Антихтонът на Данте", първата ми книга с автограф. Интересна е, въпреки че не харесвам  стил Дан Браун, но пък подкрепям българската литература, особено младите автори.

Новата на Изабел Алиенде "Инес, моя..." не ми хареса никак, ако някой я иска, да казва.

Взех си и една нова книга на Мураками "Hard-boiled wonderland and the end of the world", още я няма преведена на български, страхотна е.

# 703
Някой има има ли впечатления от "Бягащата с вълци" на Клариса Пинкола Естес?
Научих, че наскоро е преиздадена за 13ти път в България (в рамките на 10 години) с предговор от Виргиния Захариева.

# 704
  • Варна.....
След толкова положителни мнения си купих първата от трилогията на Стиг Ларшон - МИЛЕНИУМ: Мъжете, които мразеха жените, надявам се да ми хареса  Simple Smile

Някой да знае кога ще излезе 3-та част от трилогията?
Преди няколко дена слушах  един от издателството, който каза, че ще излезе до края на април.

Общи условия

Активация на акаунт