кога се дава сок на 3 месечно бебе

• 62 980
  • 479
  •   1
Отговори
# 315
Sourcherry, съжалявам, че и твоето бебе е с лактозна непоносимост. Предполагам, че дори не знаеш , че това е причината за коликите.  Съжалявам, че си се подвела от няколко фалшиви статии и си лишила бебето си от това ценно и незаменимо разнообразие, което ни е дала божествената природа. Нито един сок не може да се преработи само за 10 минути. Ако беше давала сок, щеше да знаеш, че сока засища бебето и поне 1 час не търси храна (кърма). Може ли да бъдеш по-конкретна и да напишеш кои сокове са "суперкиселинни"?  

Juju, в какво се изразява тази алергия? Обриви ли получаваш? Детето ти също ли не яде моркови и има тази алергия?
Ето какви са най-честите хранителни алергии:
http://www.analytica-bg.com/dietary-food-additive-essential-oils/pages/alergies/
Както виждате плодовете и зеленчуците не присъстват.
Значи като навърши бебето ви 6 месеца изведнъж в един ден му давате за първи път сок, каша и пюре, така ли?

Последна редакция: пт, 31 дек 2010, 17:49 от Vivi

# 316
Инера,  не не получавам обриви. Задушавам се, кашлям, подуват ми се устните и езикът. На детето си още не съм давала сурови моркови - страх ме е.

Аз на около 6 месеца и нещо дадох първо лъжичка оризова каша като най-хипоалергична и щадяща младата храносмилателна система. Сок детето ми не е пило още. Яде пресни плодове, колкото и когато поиска. А сокът преди 5-6 месечна възраст изобщо не може да се преработи, защото незрялата храносмилателна система на бебето не е готова за тази задача. Може би малко прочит по биология, физиология и анатомия, няма да навредят в случая.  Simple Smile Може и просто малко дискавъри, нейшънъл джиографик или енимал планет да се погледа, пак ще се получи повечко информация по въпроса  Flutter

# 317
Силнокиселинен е например сокът от нар. Същото важи и за соковете от цитрусови плодове.
Повечето сокове се препоръчват при изрядно здрава храносмилателна система. Или работеща такава. А бебе под 6 месеца има все още несъвършенства в храносмилането и е недопустимо даването на сок.

Следвала съм съветите на педиатъра на сина ми за захранването му. До почти 6-тия си месец е бил само на мляко, като захранването му беше бавно и внимателно.

Причината за коликите не е напълно изяснена. Лактозна непоносимост далеч не е единствената причина за изявата им.

# 318
Извинявам се ,че въпроса ми е малко извън темата,но вярно ли е,че цитосовия сок трябва да се разрежда малко с вода преди даване newsm78 Аз направо цена на сокоизтисквачката и давам на малката,а тя пие по литър-литър и нещо CrazyНе мога да я спра,реве та се къса докато не изпие целия.Скоро ми казах ада разреждам,но наистина ли е нужно?
п.с.и като правя примерно вариации-портокал,морков,целина и примерно грейпфрут..пак ли трябва да разреждам или само при чистите цитросови сокове?

# 319
сок не сам двала до година и половина ...мога ли да попитам зашо двате сок.извинете за спелинга , но сам ен клавиатура

# 320
  • София
Копирам поста си от друга подобна тема, защото заглавието на тази силно ме смути  Confused

Попадала съм на няколко теми за прословутите "сокове", но никъде не видях докрай аргументирано мнение "за" или "против". Както и не видях да се споменава най-голямата вреда от тях - а именно голямото натоварване на черния дроб и панкреаса на децата. На фона на това "киселинността" и  коликите са най-малкия проблем от даването им.
Пиша "сокове" в кавички, защото става дума за чиста проба фреш, който е опасен за всеки човешки организъм, камо ли за детския... Когато изяждаме един плод, той навлиза бавно в организма ни и се усвоява всичко от него. Като разкъсваме фибрите и махаме целулозата от плода,  веществата навлизат агресивно и директно в кръвния поток, все едно сме включени на  система. За да бъде използвана като гориво, фруктозата трябва да се преработи първо от черния дроб. А преработката на големи количества фруктоза натоварва черния дроб така, както го натоварва метаболизирането на големи количества алкохол. Вдигат се триглицеридите, от там инсулиновата резистентност, а това е една прекрасна среда за поява на диабет. Но тъй като думата „фруктоза” звучи плодово и натурално, повечето хора не предполагат за опасностите, които крие голямата й консумация.  Дайте си сметка от колко кг плодове се добива 1л сок и в състояние ли е голям човек да поеме такова количество, камо ли дете?  

Купешките сокове, които пък са пълни с глюкозо-фруктозен сироп, причиняват същото натоварване, но в това число и на панкреаса. От глюкозата рязко се вдига кръвната захар, което е шок за панкреаса и той започва да помпа големи количества инсулин, за да я свали. А най-голямата грешка е тети сокове да се дават на гладно! Тогава липсва всякаква спирачка за навлизането на тези вещества в кръвта по най-бързия начин! Все по често се среща детския диабет, при който панкреасът не смогва да отделя достатъчно инсулин за обработката на приетите в излишък захар и глюкоза. Разбира се, тук не става дума само за сокове, а и за всякакви сладкиши.

За съжаление тези неща се дискутират само от диетолози или ендокринолози, направо не ми го побира умът как един педиатър може да препоръча захранване на малко бебе със сок  ooooh! Има толкова други начини детето да получи витамини. А за дете над годинка най-доброто решение е да яде истински плод, по-добре му дайте да ръфа една ябълка или му направете сокче от морков, но не и от плод с високо съдържание на фруктоза.

На тези, които казват, че едно време било така или онака и ни нямало нищо, ще им препоръчам да прегледат първо статистиката за броя на диабетиците и как е нараствал през последните десетилетия.

Сега да не си помислите, че детето ми никога не е опитвало сок?  Laughing  За първи път й дадох малко преди 2-те годинки, по едно време й правех фрешчета веднъж на 2-3 дни, но откакто се разрових и попрочетох повече по темата, сокоизтисквачката събира прах на шкафа  Laughing За сметка на това винаги има на разположение богат избор от плодове. Естествено, не й отказвам, когато поиска да й купя сокче, важното е всичко да е с мярка.

Надявам се авторката на тази тема да забрави за соковете, с които толкова нетърпеливо иска да налива 3-месечното си бебе  ooooh!

Последна редакция: пт, 07 яну 2011, 13:16 от Цецето

# 321
Цецето, това в коя книга го прочете?  Диабета се получавал от чист пресен  плодов сок ??? Или по-скоро от бялата рафинирана захар и още няколко други фактора. Тук в тази тема не става въпрос само за плодов сок , а и за зеленчуков сок. Хайде прочети книгата на Норман Уокър за соковете и после пак пиши тук.

Ето тук пише, че единствено сока от боровинки и от някой сортове грозде са киселинни, но не и високо киселинни :
http://daoin.com/feeding.php

Та значи излиза, че 50-60 години назад стомахчето на бебето е било годно да усвои сокчето след 2 месец, а от последните 3 години насам - вече не може... Че тя, еволюцията, да не би вече да е тръгнала да върви на обратно ??? Да яде едно бебе само кърма или АМ цели 6 месеца е все едно вие да ядете 6 месеца само домати!  Хайде яжте вие 6 месеца само домати и после ми напишете как се чувствате. И как така не ви беше страх да давате пюрета с нишесте и консерванти, както и глутен преди годинката, а се страхувате да дадете напълно безобидното сокче? И как така успяхте до 1 годинка да замените и 5-те млечни хранения с друга храна плавно и постепенно?  Излиза, че ние захранилите рано сме захранили далеч по-постепенно. Да не би да сте решили да обърнете всичко наопаки, напук на професори и учени? Вместо да си признаете грешките, вие тук се хвалите, а и съвети се опитвате да давате. Аз съм прочела повече от 10 книги за храненето в последните 20 години и пак не твърдя, че всичко знам, а вие прочитате няколко рекламни статии, раждате по едно дете и вече станахте специалисти по храненето без да имате никакъв опит.
В книгата ' Хранене на бебето ' на проф. д-р Лиляна Трифонова от 2003 г. пише : трети месец - сок, четвърти - зеленчуково пюре или каша.  Вие в коя книга прочетохте , че след 6 месец започва захранването?

Последна редакция: пт, 07 яну 2011, 14:56 от Инера

# 322
  • София
Инера, не се паля, имаш грешка. Чела съм достатъчно, както и ти, предполагам. И най-вече съм разговаряла със специалисти. Това, че една теза е облечена в книга, не я прави непременно 100 процента вярна. Досега нито една книга не ме е убедила, че има какъвто и да било смисъл да се дава плодов сок /който в 90 процента от случаите е фреш от центрофугата/ на малко бебе. Ти щом си открила - действай.
Споделила съм това, което знам, както и другите, които са писали тук. Оттам нататък всеки си взима решенията и си троши главата както си иска.

А за млякото до 6 месеца че било като да ядеш домати, ще кажа само - язък ти за четенето!  ooooh!

# 323
ОЩЕ ЛИ спорите за сока?...не ви ли омръзна????? ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!
То бива компетенция,ама до фанатизъм го избихте.....УТРЕПАХТЕ РИБАТА И ДВеТЕ СТРАНИ Laughing Laughing

Последна редакция: пт, 07 яну 2011, 15:12 от Мари я

# 324
  • София
Инера,
...не знам защо толкова се палиш, но не звучиш никак убедително.
Тук те цитирам като редови потребител с право на мнение по въпроса.

Настоятелно те моля да преценяваш по-самокритично уместността на тона и репликите си.
Убедена съм, че ако искаш да кажеш нещо на потребителите на форума, можеш да намериш по-умерен начин да го направиш.
Това вече го казвам като модератор.

# 325
Така де, но поне една книга няма ли да ми цитирате?

Волната макаронка, не е задължително да ги разреждаш с вода, но понамали малко дозата. Моите деца само сока от мандарина го пият чист от цитрусовите, а от лимон, грейпфрут и портокал не искат да пият чист сок, а разреден с вода и подсладен с нерафинирана тръстикова захар или с мед.

Редактирах горният си пост...

Последна редакция: пт, 07 яну 2011, 16:23 от Инера

# 326
...призив за заяждане ли съзирам Flutter
не мога...тук Вив ме абдикира Grinning
Явно някой не чете Twisted Evil

сори за спама  bouquet

# 327
ОЩЕ ЛИ спорите за сока?...не ви ли омръзна????? ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!
То бива компетенция,ама до фанатизъм го избихте.....УТРЕПАХТЕ РИБАТА И ДВТЕ СТРАНИ Laughing Laughing

И аз това се чудя.  Mr. Green
Добре, че съм се отказала да споря по темата още декември 2009, че щях да чукна годинка и нещо в спорове.  Laughing Joy Laughing

# 328
# 329
  • София
Така де, но поне една книга няма ли да ми цитирате?

Поне една? Няма как да пренебрегнем класиката- д-р Бенджамин Спок, "Грижа за бебето и детето"  Grinning:

"Няма строго определена възраст, когато трябва да започне включването на твърди храни. Преди 50 години се започваше след 1-годишна възраст."
"В днешно време лекарите обикновено препоръчват даването на първата твърда храна някъде между първия и четвъртия месец след раждането. Прекаленото подраняване няма големи преимущества. ...... Важен фактор за по-ранното даване на твърди храни е нетърпението на майките, които не искат техните деца да изостават дори с един ден спрямо другите кърмачета. Те често оказват голям натиск върху лекарите."

Книгите са хубаво нещо. По принцип. Но веднъж написани, те рядко биват преиздавани, а в новите издания-рядко нещата търпят развитие. А всяка наука-в това число педиатрията и всичките там науки, занимаващи се с детското хранене, се развиват. Затова новостите обикновено се откриват в научните списания. Не в книгите-за добро или за лошо.
За добро или за лошо-актуалната информация по повечето въпроси, които ни интересуват, не е в написаната преди 10-15-20 години книга, подредена в библиотеката ни, а в интернет. Някои източници в интернет са сериозни, други-не дотам, но преценка за това не е чак толкова трудно да се направи. Въпрос на елементарна интелигентност, да речем.   Peace

Общи условия

Активация на акаунт