ЛИСТОПАД (Yaprak dökümü) - ТЕМА 2

• 125 969
  • 738
  •   1
Отговори
# 75

gery_to в накоя от темите четох, че в турския тази буква "ğ" не се чете, както във френския нямото "h"

Да, не се чете, разбира се. Затова са Айдоан, Ердоан, Оуз, Еилмез, Уур (Aydoğan, Erdoğan, Oğuz, Eğilmez, Uğur) и т.н.  И никой от над 80-те милиона турци по света (азербайджанци и т.н.) не го чете Ğ
НО... според нашите правила, пак.. приети от БАН, го казват... и така става Доган, Ердоган... ако си спомняте в първата серия на "Листопад" (защото беше с друг предовач) ,казваха Огуз. В "Да върнеш времето назад" казват Егилмез, с Г, което на практика никой турчин не би го произнесъл. В "Брак с чужденец" казват Нехир Ердоан, само когато сменят някой път преводача, казват Ердоган... мега тъпо, нали? И тука казват ул. Денкоглу (Denkoğlu), но си е Денкоолу. Така както си е и Кьопоолу (Köpoğlu), то и нашите не уточниха как трябва или не. Но и аз като Бисето съм на мнение, че не трябва да се изчанчват имената. Щом се казва човека Реджеп Ердоан и всички турци го наричат така, (а в новините го има на всяка емисия по 10 пъти, името му нон стоп се чува)... но в Турция. Тук му казват Реджеб Ердоган. На мен не ми е приятно  моето име да го изчанчват в друга държава, така че...
А що се касае до нямото "h" във френски... същото важи за всичките романски езици ... португалски, испански, италиански... прескача се, не се произнася. Но в турски Ğ удължава предната гласна. Tekirdağ, Karadağ, Tatlıtuğ * Текирдаа, Карадаа, Татлътуу bowuu

# 76
  • ES
....... И тука казват ул. Денкоглу (Denkoğlu), но си е Денкоолу. Така както си е и Кьопоолу (Köpoğlu), то и нашите не уточниха как трябва или не. .....
Аланкоолу   Joy  Joy майтапче

.... На мен не ми е приятно  моето име да го изчанчват в друга държава, така че...
А що се касае до нямото "h" във френски... същото важи за всичките романски езици ... португалски, испански, италиански... прескача се, не се произнася. Но в турски Ğ удължава предната гласна. Tekirdağ, Karadağ, Tatlıtuğ * Текирдаа, Карадаа, Татлътуу bowuu

Така е, не е приятно, но никога не можеш да го кажеш или да ти го кажат (името) такак както в твоята държава. На моето какви смешни вариации съм чувала.

Да "h" и тук не се чете,...в романските държави викаш. То малко като в оня виц, дето надолу по Хасково решили да махнат "Х"-то от азбуката, защото си казвали и без това ´Асково, ´ляб, Áсан. Ама се замислили, ааа ама как ще казваме хаванс и хфурна и решили да го оставят. Пак майтапче.
  Laughing

# 77

ама точно така. Хаха... Ако си спомняш, Бурхан Бей чак пат казваше на Али Кемал "alankoğlu"... серията, в която му казва... "абе ти... срам нямаш ли.. женен за една, чака дете от друга, преспива с трета" (когато още като женен за Фюсун, чакаше дете от Джансел и беше преспал там при една..., тоест не се беше прибрал цяла нощ), много често му казваше "какъв човек си ти", "Срам нямаш ли" .. като препродаваше якетата на по-високи цени. Даже и сега ми звучи в главата гласа на дубльора Тодор Николов (който озвучава Мемик, Йокеш, Нико и т.н.  от Брак с чужденец)

# 78
  • В сърцето на любимите мъже!
Запис и благодаря на всички за инфото.

За пръв път в живота си гледам сериал... и го следя и търся инфо за него... аз ли съм се сбъркала или прсто е по-готин от останалите...

Diziler,  Hug

# 79
  • ES

ама точно така. Хаха... Ако си спомняш, Бурхан Бей чак пат казваше на Али Кемал "alankoğlu"... серията, в която му казва... "абе ти... срам нямаш ли.. женен за една, чака дете от друга, преспива с трета" (когато още като женен за Фюсун, чакаше дете от Джансел и беше преспал там при една..., тоест не се беше прибрал цяла нощ), много често му казваше "какъв човек си ти", "Срам нямаш ли" .. като препродаваше якетата на по-високи цени. Даже и сега ми звучи в главата гласа на дубльора Тодор Николов (който озвучава Мемик, Йокеш, Нико и т.н.  от Брак с чужденец)

И как се превежда на бг

# 80
ами никак, същото е и на български..alankoğlu . Същото каквото е и divane. Турска дума, на български... същото

# 81
  • Варна
Добро утро.   love001
Днес 2 серии на Листопад.  newsm44 newsm68 newsm44 newsm68 newsm08

# 82
# 83
браво, Дизи, за темата...малко със закъснение я открих
Днес са две серии така ли? Малко бавно върви действието в сериала, така ми се иска всичко да е по-бързо...
Според мен сериалът си заслужава гледането, човек може да извлече доста поуки от него

Мисля, че споровете кое как се пише и произнася са ненужни, както и всякакъв друг вид спорове...Дайте да си коментираме серийте и по възможност така - както вървят по БГ телевизията, а тези които знаят нещо в повече да дават малко повече инфо преди това...

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 09:21 от tuly

# 84
Magosniwa  Praynig пиши с ББ какво ще се случи напред там докъдето си стигнала   bouquet  bouquet  bouquet

# 85
  • Варна
Magosniwa  Praynig пиши с ББ какво ще се случи напред там докъдето си стигнала   bouquet  bouquet  bouquet
Малко съм поизоставила гледането на пред.  Rolling Eyes До там където съм стигнала бб [Шевкет целуна Седеф и сега са заедно. Майката на Седеф се ожени не знам точно за кой. На сватбата Фикрет каза на съпруга си ,че е бременна и семейството научи и почнаха едни поздравления. На сватбата дойде и Ферхунде , която видя Седеф и Шевкет да танцуват. Седеф видя Ферхунде и после и другите я видяха и Шевкет викаше нещо на Ферхунде. Неджля се скара със съпруга си мисля ,че заради Леиля и Оуз . Оуз взе сина си за няколко дни ,обаче имаше работа и го остави на Леиля .Тя отиде да вдига телефона и остави детето на дивана и то падна и си удари главата . Заведе детето на лекар и там Джейда беше много ядосана на Леиля. Оуз май каза нещо от сорта ,че такива работи се случват. Леиля се разболя и Оуз я заведе на лекар и майката на Леиля дойде в болницата. Али Ръза и Хенрие се скараха ,защото тя искаше да ходи при Леиля да се грижи за нея докато е болна. Али Ръза отиде да спи другаде. Преди всички тези събития Али Ръза закачи табела ,че продава къщата. Един дойде и я купи. Обаче докъдето съм стигнала все още Али Ръза живее там със сопственика за после не знам. Не знам с какво се занимават Али Ръза и Шевкет ,но има нещо общо с строителство .Май не съм споменавала в предишната тема ,но мисля ,че съпруга на Несжля е доста богат като гледам къщата и как взе да се облича Недля след сватбата  . В vbox намерих този клип от който разбрах ,че съпруга на Неджля умира . Клипа е преведен http://vbox7.com/play:3390db2d]

Последна редакция: вт, 22 дек 2009, 11:21 от Magosniwa

# 86
Благодаря ти   smile3525

# 87
  • Варна
Няма нищо.  Hug Hug Hug

# 88
  • София /Абсурдистан
Magosniwa   Hug

# 89
Едно голямо благодаря и от мен.Ще се радвам на още такива бонусчета.Този филм ми става все по-интересен.И нямам търпение до следващата серия. Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт