Петиция срещу вдигането на таксите за ДГ в София

• 20 178
  • 311
  •   1
Отговори
# 60
Браво!!!Минахме 100.Дерзайте момичетааа...Ще успеем!

# 61
Подписах.
Не мога да повярвам, че сме толкова малко! ooooh!

# 62
Тази подписка е едва на 3-4 дни: след- и предразнични.

Малко е кофти, че в съдържанието на сайта за петициите, името й не подсказва съдържанието, защото "детски градини" са изписани като "ДГ". Случаен посетител трудно би разбрал за какво се отнася, ако не влезе специално в петицията да чете текста.
Всъщност, това не е чак такъв проблем.

Подписката престоя дни наред замразена - чакала одобрение.
Тя се отнася до местен въпрос и никъде, освен тук, няма никаква информация, че съществува.

# 63
  • София
Права си за ДГ, изобщо не се усетих аз Cry

Но онези, които имат представа за какво иде реч, така или иначе знаят. Аз разпространявам колкото мога. Момичета, помагайте. Ще се окаже, че сме смешно малцинство.

# 64
И аз сеподписах

# 65
А аз не мисля че такса от 60 тина лева си заслужава да правите подписка. Както вече казах при нас си я увеличиха на 60 още септември. И въпреки всичко не смятам че е много. Успех в начинанието все пак, но мисля че е малко нагло и необосновано от ваша страна.

# 66
А ти чете ли подписката?

# 67
Да.  И продължавам да смятам, че хора без работа си търсят евтино поле за изява.

# 68
Да.  И продължавам да смятам, че хора без работа си търсят евтино поле за изява.

На въпроси трябва да се отговоря, дори ако детските градини са безплатни.

Това, че никой не задава въпроси и си плюе сам на лицето, не значи, че има много работа.
А на тези, които трябва да отговорят на въпросите в подписката, точно това им е работата.

Поводът все пак е искане на пари от родителите с малки деца, затова да повторим въпросите:

1. За какво се искат парите от предлаганото увеличение на таксите?
2. Колко са реално чакащите деца за място в детските градини в София, с които се оправдава вдигането на таксата?
3. Защо има масово дублиране на имена на „чакащи” деца в списъците, които в действителност посещават детска градина?
4. Какви са действителните разходи за издръжката на едно дете в детска градина?
5. Какъв конкретен механизъм се предлага за социална защита за семействата с малки деца, след като самата държава подпомага само една част от тях и то едва с 35 лева за дете месечно.

Настояваме в сайта на Общината да бъдат публикувани отчети за истинските, реално извършени, разходи за всяка детска градина през годината – по основания, конкретно заведение, брой деца. Данните да бъдат показани аналогично на таблиците с разходните стандарти за осигуряваните от държавата пари. Да се докаже, че парите на хартия, които се полагат на всяко заведение, действително отиват по сметките им...

Настояваме за публичен отговор на поставените въпроси и преди да бъде направено това, въпросът за увеличаване на таксата за детски градини да не бъде поставян.

Би ли ми отговорил на тези въпроси, ако им знаеш отговорите?

# 69
Ще ти отговоря така:
60 лв е минималната издръжка за дете при разведени родители. Мислиш ли че те покриват разходите на 1 дете за месец? От там натаък всичките Ви въпроси са незначителни и аз лично изобщо не смятам да коментирам.  Ако пък толкова не ви се дават 60 лв за детска градина, може спокойно да си идете по родните места и бабите да си влязат в ролята.

# 70
glumper, какво точно ми предлагаш, родното ми място е София? И двете ми баби са софиянки. В кое точно родно място да отида и кой ще плаща заплатите сега и после пенсиите на бабите, докато си "влизат в ролите"? И ако си разведена дали ще сметнеш за нормално да даваш цялата си издръжка за детето за детска градина? И последно няколко пъти вече се повтори в тази тема, че ПЪРВО трябва да се разясни къде отиват точно парите ни и къде ЩЕ отиват АКО се увеличи таксата. И тогава да се повдига въпроса ДАЛИ да се увеличава. А не обратното. Това, че ти имаш възможност да плащаш и повече, не значи че всички имат таква възможност. Всеки ден в градината виждам майки, които обличат и себе си и децата си от магазини за дрехи втора ръка. Те нямат ли право да посещават ДЪРЖАВНО детско заведение. Или И това ще стане привилегия само на заможните? При някои хора въпросът е не дали искат, а дали могат да си го позволят. И не е лошо като се правят такъв тип изказвания да се помисли ако и двамата родители останете без работа утре, което е една реална перспектива в следващите месеци, дали "ще ти се дават" 20 лв допълнително или ще предпочетеш да нахраниш детето си с тях?

# 71
А ти не смяташ ли че през последните 4 години има увеличение на цените на ток, вода, парно, работна заплата и тн? Има нали? Всичко това не е ли пряко свързано с таксата на детската градина? Свързано е. Какво повече има да дискутираме? Всички цени рано или късно търпят актуализация, включително и тази. А и само не ми казвай че в последните 4 години не ти е увеличена и заплатката, защото съм уверен че е.
Първото ми дете преди 6 години бе с 30 лв такса и тогава вземах 350 лв, сега таксата е 60 и вземам 700. Не виждам нищо несправедливо в случая, безплатен обяд няма, запомнете го най-накрая.
А ако не двамата, а единия родител остане без работа какъв е проблема да си гледа детето сам вкъщи?

# 72
Заплатката ми беше даже намалена, както и на много други хора около мен. Плюс това таксата ми не покрива нито едно от посочените от теб неща Peace Това ,че твоята заплата расте, не означава че всички са като теб. Имаше една поговорка - "Сит на гладен не вярва". Помисли над това, има връзка с последното ти питане. Сигурна съм, че можеш и сам да си отговориш.

# 73
А ти не смяташ ли че през последните 4 години има увеличение на цените...

През последните четири промените са едни, през последната една - други.

Точно преди една година по това време в пресата се появява интервю с Й. Фандъкова за таксите за детски градини (тогава тя е зам.-кмет, кмет е Бойко Борисов)

Цитат
Таксата за детска градина в София остава 40 лева и догодина/ 10 дек 2008

- Госпожо Фандъкова, ще се повишава ли таксата за детска градина догодина (2009 - б.м.)?
-  В никакъв случай - и кметът също е категоричен да остане 40 лева...

Абсолютно нищо различно няма между тогава и сега, освен, че тогава точно предстояха избори, а днес сме точно след избори.
Не се хаби в демагогия за цени и заплати от миналата година насам.
Ако все пак  ще се хабиш, си отбележи - заплатите са замразени! А някои - намалени. За заплатите на съкратените да не говорим... Или?

Ти кажи повишиха ли се или понижиха цените на желязото, бетона, работната ръка, проектантски и архитектски услуги и всякакви други строителни материали през последната година, в случай, че искаш да си обясниш как миналата година Й. Фандъкова не искаше "в никакъв случай" пари от родителите за строежи, но сега вече не може без тях.

За цената на системата, която дублира имената на чакащите деца (води много от тях чакащи след като вече те са тръгнали на детска градина), може да прочетеш тук:
Срещу 383 хил. лв. с ДДС “Сирма солюшънс” ще внедри решение въвв … сването на децата

Не всички са забравили, че това е същата система, дето два пъти не тръгна на старта.
Не че сме за някакви си десетки или стотици хиляди лева, ама точно с тази система се броят чакащите. С тах пък се оправдава исканото поскъпване на таксите.

Може ли някой първо да твърди, че издръжката на дете струва 355 лв. на Общината и само, ако го попиташ специално, да уточни, че цената по-скоро била 225, но най-вече 120 лв.

Може ли да ти казват, че парите на родителите трябват на Общината за строеж на детски градини за "чакащите" деца, но ако попиташ специално - да се окаже, че по-скоро трябват за подобряване на условията в сегашните ДГ? (Или обратно)

Може ли да се твърди, че една нова ДГ струва 4 млн. лв., че ходещите сега на ДГ деца трябва да я платят, но да не искаш да уточняваш - заради нови ДГ ли се иска поскъпването или за по-добри условия в старите, последно!

Може ли да твърдиш, че не е по силите на цяла държава да си позволи и стотинка по-голяма издръжка за дете (държавата е решила да намали помощта си за децата - вж. ЕРС) и в същото време да очакваш, че едно семейство ще може да си го позволи, като живее в същата държава.

Може ли непрекъснато да говориш, че децата, посещаващи ДГ, "стрували на родителите си само 40 лева", щото "Общината им ги гледала за толкова" и да се правиш на две и половина, че не знаеш как нито Общината ти отглежда децата през тези няколко часа престой в ДГ, нито че посещението на децата струва 40 лв. на родителите, след като те плащат повече за да помагат извън таксата за материално-техническа база.

Благодаря за подкрепата на родителите, glumper!
Весели празници и успешна Нова година!

Последна редакция: нд, 27 дек 2009, 21:39 от Холограма

# 74
  • София
Глумпер, имаше достатъчно риторика в друга тема.
Тук сме се събрали онези, които мислим, че е редно да ни представят отчет, ти ако не желаеш - твоя работа. Това означава, че безотчетно си плащаш завишените сметки за парно, ток, вода и това също си е твоя работа. Достатъчно се изговори по темата, ако си желаел/а да четеш - щял/а си да го направиш.

Общи условия

Активация на акаунт