Петиция срещу вдигането на таксите за ДГ в София

• 20 169
  • 311
  •   1
Отговори
# 75
... Успех в начинанието все пак, но мисля че е малко нагло и необосновано от ваша страна.

Благодаря, за пожеланието за успех и за солидарността!

Не мисля, че е нагло и необосновано. Може от твоя гледна точка да е така, но от гледна точка на повечето родители това си е едно допълнително прехвърляне на тежести към тях. При толкова много трудности за родителите на деца в България и в София, една приемлива досега такса се решава да се вдига с 50%. А други правителства и общини правят програми за по-лесното справяне с кризата вкл. май и в България се удължи програмата за компенсации на принудително съкратени с още няколко месеца...

# 76
  • гр.София
 Тези,дето ги касае най-много увеличението на таксите (и биха подписали петицията), хич и не припарват до компютър Confused

# 77
# 78
  • София

Ако е от първи януари е съвсем незаконно. Първо трябва да се направи анализ за обосновка на вдигане на таксите (който тепърва ще се прави). После Наредбата трябва да се промени, до стои един месец публикувана за коментари и забележки. После чак влиза в СОС за гласуване заедно с анализа и ако СОС я приеме, новите такси стават факт. Като се има предвид че още няма проект на Наредба, не виждам от първи януари как законно могат да вдигнат таксите.

Иначе новите такси могат да се атакуват. Точно както с таксите за разрешително за строеж (или нещо подобно) които СО вдигна без да си спази процедурата и сега увеличението е обявено за незаконно.

Ели, нали може да ти цитирам поста в темата за петицията?  Hug

Може разбира се. Но СО са наясно с това което пиша и не мисля че този път ще си спретнат такъв автогол. И Минчева и Симеонова го потвърдиха в среща. Според Минчева в момента се прави единствено и само проучване на "социалната поносимост" и е още рано да се говори (преди да е минала процедурата) за реално вдигане на таксите.

# 79
  • София
Т. е. добре би било петицията наистина да се внесе в СО на 06.01.10 г., само дано се съберат повече подписи.  Peace

# 80
Броят на подписите няма никакво значение.

Важно е какъв въпрос е поставен в подписката, как е обоснован и какви искания се правят в нея.

Както вече се спомена интернет не е достъпен именно за тези, които биха подписали заради социалната непоносимост на тази акция (вдигането на таксите), предприемана в пакет с всички  други социални тежести, които спретнаха на хората с новия бюджет и "социална" политика:
намерение за допълнително заплащане на здравните услуги, повишение на цената за карти за транспорт на ученици, студенти, пенсионери, инвалиди, намаляване на ЕРС за деца и ученици, насилствено налагане на нови разходи от бюджета за задължително вкарване на децата в ДГ, баш, когато твърдят, че ДГ били недостатъчни и пр. новоизмислени "реформи", които ще се плащат от бюджета...

Жалба по такъв въпрос като в подписката, Заявление или друго, задължително трябва да се разгледа и да се дадат отговори от Общината, преди да се гласува нещо, дори да е внесено само от един-единствен човек. Стига да е спазена формата и процедурата за него.

Решения могат да се обсъждат и отменят дори след като е прието някакво решение или гласувана някаква Наредба и т.н., ако възраженията са основателни или са нарушени норми при вземането и гласуването на решенията.

Съществува "Столичен Омбудсман" - обществен посредник, на когото това са му задълженията:
http://www.sofiaombudsman.bg/

За решения, взети не по предвидения в специалните закони ред, върши работа Съдът.

# 81
  • София
Въпросът в случая въобще не е, дали можем или не да си позволим увеличение. Това към glumper. Защото моята заплата е по-голяма от твоята, но съм се подписала против вдигането на таксата. Принципно съм съгласна, че таксата е ниска, но не смятам, че сега е момента да се вдига. И че никой не дава гаранции, че повишената такса ще подобри услугата. Това за строителството на нови градини с тези пари, хич не ми се вярва да се случи. В момента проблема е по-скоро с липсата на терени, на които да се строи, отколкото на средства. Защото само в Красно село, пропаднаха два строежа, само защото някой не искаше да му се разваля гледката.

# 82
Прочетох петицията ви няколко пьти и моето лично мнение е че нещо липсва и може би за това не набирате гласове.  Честта с прозрачност на разходите е добра и всеки има право да получи отчет за това какво плаща. Обаче честа с увеличението на таксата е малко объркваща за мен. В петицията се казва че доста семейства живеят под прага на бедността и при това положение дори 40 лева за които се борите да запазите, може да се оказажат прекалено висока такса за такива семейства. От друга страна семействата с по-високи доходи ще плащат сьвсем малко и за тях ще е без никакво значение.  Не е ли по логично да изисквате държавата да подпомага семействата с ниски доходи като поеме по-голяма част от таксата за детската градина под формата на субсидии. Семейства с опредлен доход, получават съответната помощ.

# 83
  • София
Chrisimommy Въпросът е принципен- тези градини са държавни- т.е. субсидирани и издържани от държавата, от данъците на всички, а не само на хората с деца на възраст за детска градина. В училищата издръжката на едно дете също е възможно да струва 100- 200 лв, че и повече, но нима трябва да плащаме и за тях? В много държави в Европа тенденцията е детските градини да станат част от системата на средното образование, защото изследванията показват, че тази среда е особено важна за развитието на децата. Вече и предучилищната подготовка е задължителна навсякъде по същата причина.  Та, лично за мен, е изключително безперспективно у нас вместо да вървим към безплатни държавни градини да правим и държавните заведения с цени близки до частните. Така много деца ще отпаднат от тази система и ще пропуснат важен елемент от образованието си, а  майките им няма да имат възможност да работят и да са независими от мъжете си. Този проблем е факт и заради липсата на места, а сега именно тази липса се изтъква като причина за създаването на още една пречка пред най- уязвимите членове на обществото и тяхното нормално съществуване.

Та въпроса не е в 20-те лева отгоре, а в принципа, защо негативите от подобни решения са доста по- глобални и важни от проблемите на един семеен бюджет.

# 84
  • София
Прочетох петицията ви няколко пьти и моето лично мнение е че нещо липсва и може би за това не набирате гласове.  Честта с прозрачност на разходите е добра и всеки има право да получи отчет за това какво плаща. Обаче честа с увеличението на таксата е малко объркваща за мен. В петицията се казва че доста семейства живеят под прага на бедността и при това положение дори 40 лева за които се борите да запазите, може да се оказажат прекалено висока такса за такива семейства. От друга страна семействата с по-високи доходи ще плащат сьвсем малко и за тях ще е без никакво значение.  Не е ли по логично да изисквате държавата да подпомага семействата с ниски доходи като поеме по-голяма част от таксата за детската градина под формата на субсидии. Семейства с опредлен доход, получават съответната помощ.
Въпросът за доходите на семействата и подпомагането им спрямо това за детските градини вече беше обсъждан. Проблемът при такъв тип такси е, че процентът на сивата икономика в България е прекалено висок, за да е обективно подпомагането. Съвсем груб пример е течащият скандал с декларираните доходи на фолк и поп изпълнителите. Аз лично всеки ден виждам Емилия да си паркира джипа БМВ х5 пред Кошарите, а според декларираните й доходи държават би трябвало даже да й палща помощи едва ли не... Много хора не се осигуряват на пълната си заплата и накрая ще се получи, че семейства с по 300лв реален, деклариран доход ще плащат повече от тези, които по собствено желание се осигуряват на минималната работна заплата, а реално взимат солидни цифри.

# 85
  • София
Абеее...те и да ги вложат в строителство, много ме е еня мен, че в Нови Хан ще построят супер луксозна ДГ с басейн и е милиони левове, при положение, че в нашата община не правят нищо в името на децата. И да има парцел, те ще си го делнат за бизнес сграда  Crazy

Колкото до увеличението- не е сега момента, нито пък тези пари отиват за ДГ. Колко пари ще отидат за Дг никой не знае  Laughing Ама, като говорят половината истина и така, че не казват нищо директно....хората си правят погрешни изводи.

Абсурдно е по време на криза да увеличават таксите за държавни градини с 50%. 

За останалото- много съм съгласна с Бояна Ламбер.

# 86
  • София
Момичета, аз на 6ти ще внеса петицията.
Да знаете как се взима от Петиции бг и как се внася, по-точно къде. Да знаете кого трябва да потърся за това изобщо?

Много бих се радвала, ако някоя по-компетентна дойде с мен заедно да го направим.

# 87
Принципните въпроси не са маловажни.
Но за какви принципи изобщо говорим?!

Дянков все пак раздал коледни премии в министерството си/24 декември 2009
Изплащането на добавките е станало по личното разпореждане на финансовия министър Симеон Дянков, съобщи bTV... Пресцентърът на Министерство на финансите първоначално не даде официална информация, но след направена нарочна проверка потвърди, че е имало такива плащания.
http://dnes.dir.bg/2009/12/24/news5604954.html

Оставиха инвалидите без добавки по празниците/30 декември 2009
Нужните средства не са преведени от Министерството на финансите до Коледа, обяви министърът на труда и социалната политика. Става дума за 4-5 милиона лева...
http://dnes.dir.bg/2009/12/30/news5622684.html

# 88
  • София
Просто...
Става все по-тъжно, всъщност.

# 89
  • София
Zanda, трябва да се разпечата (поне ние така сме правили).  Peace Завежда се в деловодството. Като гледам как е адресирана петицията, най-добре ще е да се приложи към писмо до кмета (Фандъкова) с копие до Минчева (към к. са ДГ). Може да се изпратят и съобщения до медиите, че прим. инициативен комитет (какъвто май в случая няма  newsm78 ) е внесъл еди-каква си петиция и че се надяваме тя да бъде взета предвид при общественото обсъждане в общината на бюджета за 2010 г., обявено в медиите за 07.01.10 г. Съобщението е добре да се изпрати и до общината, нищо че не са медия. За съжаление работата ми е такава, че няма как да дойда с тебе - няма как да се измъкна.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт