Петиция срещу вдигането на таксите за ДГ в София

• 20 202
  • 311
  •   1
Отговори
# 150
  • София
По-важен от съобщението е мейлинг-листът - влюбена в живота каза, че има готов. Текстът трябва да е нещо от сорта: "Във връзка с общественото обсъждане бюджета на Столична община, обявено за днес - 07.01.2010 г., от ... часа, родители внесохме петиция срещу увеличаването на таксите за детските заведения в София от 40 лв. на 60 лв.  За повече информация вижте приложените файлове - писмото, внесено в деловодството на общината и петицията към него". Съжалявам, но в момента мога само толкова - на работа съм.

# 151
  • София
blanc, това, к. си ми пуснала на ЛС, също става.  Peace Даже е възможно журналистите да понапишат повече по въпроса, защото ще им е по-лесно да копират от един файл.

# 152
  • София
P. S. Ако някой има готовност да дава интервюта по въпроса, удачно е да му се напишат координатите в съобщението.  Peace По принцип е желателно да има някакви координати за обр. връзка, з. д. вземат журналистите съобщението под внимание.

# 153
Влязло ли е в сила увеличението?

# 154
# 155
Влязло ли е в сила увеличението?

Не.
Й. Фандъкова е внесла вчера доклад и предложение да се приеме проекта за решение в СОС:
http://www.sofiacouncil.bg/index.php?page=news&id=238

Внесеното вчера от родителите е становище по проекта за бюджет, основано на петицията на родителите.
Становището е по повод обявеното за днес обществено обсъждане на проекта за бюджет и е срещу това, в бюджета да се залагат приходи от увеличение на таксите, цитирано е в по-предишното мнение.

Към становището са приложени самата петиция и нейните приложения (данните на НСИ и БАН и съобщението за намаляване на помощта на държавата - издръжката за дете и ученик по ЕРС).

# 156
  • София
Момичета, те просто са си го решили...

Аз се обърнах към медии и никой не обърна внимание на този проблем, чувствам поредната манипулация, както навремето със стачката на учителите. За да се намали издръжката на дете на държавно равнище, означава, че вече са се договорили с общините как това да се компенсира. Яд ме е, това е положението.

# 157
  • София
Аз така и не разбрах някой все ли поне до 2-3 медии да прати известие, че такава петиция е внесена, било и след обсъждането да се даде гласност, да се занае, че родителите са против или нищо не стана?

# 158
# 159
  • София
И в "Аз-жената".  Peace Ето какво са публикували скоро: Отворено писмо по повод неасистираното домашно раждане в Габрово. Отразявали са и инициативи на СНБМ.

# 160
07.01.2010 / 11:57
Започна общественото обсъждане на столичния бюджет/ БНТ
http://bnt.bg/bg/news/view/20747/zapochna_obshtestvenoto_obsyjda … tolichnija_budjet

Започна общественото обсъждане на бюджета на Столична община. Заместник-кметът на София Минко Герджиков каза, че целта е да не се повишават данъците и таксите, а в същото време да се осигурят средства за продължаване на важните обекти.
Бюджетът на столицата е в размер на 1 милиард и 213 милиона лв. Как точно те ще бъдат разпределени, ще стане ясно в края на месеца.
В момента се обсъжда идеята за увеличаване на таксите за детските градини, която предизвика остра обществена реакция.

Засега БНТ май е единствената медия, която отразява обективно.

Другите запяха с лъжите, че родителите, едва ли не, са поискали увеличение на таксите, още на 26.11.2009 г.
Момичета, те просто са си го решили...
Аз се обърнах към медии и никой не обърна внимание на този проблем, чувствам поредната манипулация... За да се намали издръжката на дете на държавно равнище, означава, че вече са се договорили с общините как това да се компенсира...

# 161
  • София
07.01.2010 / 11:57
Засега БНТ май е единствената медия, която отразява обективно.

Другите запяха с лъжите, че родителите, едва ли не, са поискали увеличение на таксите, още на 26.11.2009 г.

Положението в медиите е страшно. Жалко, че малцина го забелязват.

# 162
  • София
Не са малцина, но репортерите обикновено са млади момичета, които нямат жизнен опит и нищо не ги вълнува. Публицистиката отдавна умря, останаха някои социолози да крякат тук там и "хроникьори". За каква обективна позиция говорим?

На БТВ пратих още преди няколко дена информация, че сме против, никой не ми се обади. Пратих им петицията, обясних, че съвсем не сме малко.

Холограма, поне са отчели, че има "остра реакция".

# 163
  • София
А, и тук са ни отчели:

Бюджетът на София е по-богат от миналогодишния

На общественото обсъждане имаше и недоволни. Там беше представена подписка срещу увеличението на таксата за детска градина от 40 на 60 лева.

БНТ и в. "Труд" - не е чак толкова зле.  Peace

# 164
...На БТВ пратих още преди няколко дена информация, че сме против...

Тогава е нямало "събитие".
Беше много важно да се пусне информация вчера - за "събитието" "обществено обсъждане на бюджета".
Но още не е късно. Обсъждането не приключва с един ден.
Ако днес се направи списък на медиите и се пусне съобщение, че е било внесено официално становище на родители срещу предвиденото в бюджета (предварително заложено като приходи) увеличение на таксите за детски градини, това ще им е "събитиен повод" за инфо.

Естествено, за един нормален журналист самото това "обсъждане" като понятие-фантом също е огромен повод за информации и коментари. Какво е това "обществено обсъждане" въобще - каква е нормативната му база, какви са тез предвидени в наредби  "механизми", дето трябва да съществуват, да бъдат внесени от кмета, да бъдат гласувани от СОС и да действат според указаното в закона за местното самоуправление, дето никой не ги е виждал и чувал?!

Явно ще се заприказва и чуе нещо за това едва, когато някой тръгне по съдебен ред да оспорва някое решение, дето сега е само проект, но е предвидено тихо и кротко да се изгласува.

Общи условия

Активация на акаунт