Коледа идва! - 4

  • 60 218
  • 565
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 539
Ето рецептата видоизменена както казах от тази на Пеполина от Гответе с мен, дано не се разсърди че и ползвам писанията Embarassed
Торта "ГАРАШ"


Белтъци- 8 бр. (на средни яйца, не бяха големи)
Захар(кристална)-200 гр.
Орехи-млени -280 гр.
Брашно - 50 гр. (сложих една голяма препълнена супена лъжица)

Крем "Гараш"
течна сладкарска сметана - 500 мл.
захар(кристална) - 80 гр.
шоколадов кувертюр - 400 гр.

Белтъците се разбиват, но не чак толкова, че да станат на сняг, защото в противен случай стават много трошливи. Прибавя се постепенно захарта, като разбиването продължава. Прибавят се и орехите и се разбърква с дървена лъжица съвсем малко, колкото да се обърка всичко. Сипва се и брашното и се обърква, но не с миксер съвсем леко. От тази смес се правят 5 платки (размер 24-25см) в тава с намазана хартия за печене. Платките се изпичат в предварително добре загрята фурна до 220 градуса (аз към 240 градуса ги правих, но всичко зависи от фурната Ви). Вадят се внимателно от тавата и се нареждат една върху друга.

Крем: Добре охладената сметана заедно със захарта се загрява на водна баня на котлона, но не до кипване.Изключва се котлона и към сметаната се прибавя раздробения шоколадов кувертюр, бърка се до разтварянето на шоколада. Оставя се да изстине крема, отнема 1-2 в зависимост от температурата на помещението. Аз го оставих на терасата и за час  беше стегнал, но го прехвърлих и в хладилника за още половин час да стегне още, става доста гъст ганаш.

Платките се слепват една по една с готовия вече крем. Отгоре, вече сглобената торта също се намазва с крема, заглажда се добре и се оставя в хладилника за 2-3 часа да се постегне. След това се изважда от хладилника и цялата торта се залива с разтопен на водна баня шоколадов кувертюр с малко олио за гланц. Отгоре на тортата в кръг се посипват оцветени в зелено обелени и нарязани на ситно бадеми (имах оцветен кокос и ползвах него).

 Рецептатата на Пеполина е тук http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1462.msg22702.html#msg22702.
Да попитам от къде взимате шоколадовия кувертюр?
В магазина до нас/СВА/ пуснаха едни шоколадови блокчета ,доста големи /не обърнах внимание за грамажа/ на ,които пише че са за покритие за торти-шоколадова глазура.Дали ще станат?
Крема за тортата след охлаждане не се ли разбива?

# 541
  • Мнения: 1 798
Genoveff,аз не виждам снимките Confused

# 542
  • Сливен
  • Мнения: 307

Да попитам от къде взимате шоколадовия кувертюр?
В магазина до нас/СВА/ пуснаха едни шоколадови блокчета ,доста големи /не обърнах внимание за грамажа/ на ,които пише че са за покритие за торти-шоколадова глазура.Дали ще станат?
Крема за тортата след охлаждане не се ли разбива?
Иве, кувертюра е на Стила Долче от Кауфланд, не че е по евтин, имаше и шоколади по 90 ст натурални на своге, а стила долчето беше 1,85 за 200 гр. но го водят специално за кулинарни цели, и ми хареса.
Крема след охлаждане е доста гъст, едва ли ще можеш да го разбиеш, прилича точно така както е на снимката, гъст шоколад.

# 543
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325

Да попитам от къде взимате шоколадовия кувертюр?
В магазина до нас/СВА/ пуснаха едни шоколадови блокчета ,доста големи /не обърнах внимание за грамажа/ на ,които пише че са за покритие за торти-шоколадова глазура.Дали ще станат?
Крема за тортата след охлаждане не се ли разбива?
Иве, кувертюра е на Стила Долче от Кауфланд, не че е по евтин, имаше и шоколади по 90 ст натурални на своге, а стила долчето беше 1,85 за 200 гр. но го водят специално за кулинарни цели, и ми хареса.
Крема след охлаждане е доста гъст, едва ли ще можеш да го разбиеш, прилича точно така както е на снимката, гъст шоколад.

Стила Долче не е кувертюр, а полусладък готварски шоколад. И в нашият Кауфланд е 1.69лв аз го ползвам основно за крем ганаш.

А кувертюра е темпериран шоколад. В Метро има на ION и е 16лв - 2кг.

Има още места където може да се купи кувертюр, но са големи разфасовки

# 544
  • Мнения: 57
Привет,
не знам какъв е проблема със снимките. Опитвах какво ли не за да ги кача от мултиплай, но не става. Сега ще се пробвам от снимка.бг.

# 545
  • Мнения: 57
От тук май се получава. Ето ги най-накрая:

- Коледни меденки;

- Коледни целувки, така ги нарекох защото малко измених рецептата, в оригинал са забравени сладки;

- Коледни целувки отвътре;

- Бисквити Трюфел;

- Линцерови сладки;

- Коледни бастунчета;

- А това са малка част от изпечените сладки.

Сега вече можете да коментирате, не като преди  Embarassed

# 546
  • Мнения: 1 798
Сега се виждат Peace
Много са ти хубави миличка,браво Hug

# 547
  • Мнения: 57
Сега се виждат Peace
Много са ти хубави миличка,браво Hug

Благодаря, delicate!
Меденките исках да са украсени, но не успях с времето. И така се изядоха  Laughing

# 548
  • Мнения: 57
В същност искам да питам как да си кача снимките от мултиплай. Не е за тази тема, но моля да ме извините. Не мога да си обясня къде греша. Ако иска някой да помогне да ми пише на лични, моля.

# 549
  • Мнения: 1 122
ива какво представляват тези блокчета и при шоколадите ли стоят? Аз всеки ден пазарувам от СБА и не съм срещала. newsm78

Genoveff чудесни са!  bouquet

# 550
  • Мнения: 57
Много ме ласкаете.   bouquet За първи път правя коледни сладки и реших да опитам с тези рецепти. Очаквах да ми кажете къде съм сбъркала, но вие ме изненадвате  Simple Smile. Благодаря ви! Дано не си остана с късмета на начинаеща само  Laughing

# 551
  • Мнения: 9
Малко коледни сладки и от мен макар и със закъснение  newsm53

# 552
  • София
  • Мнения: 6 603
snijinka, красота! Тези червеничките, като ягодки, какви са точно, как се правят?

Последна редакция: нд, 17 яну 2010, 20:44 от catty m

# 553
  • Мнения: 9
Кати м, ягодки от детските ми години, но накрая вече доста се изморих и някой се оказаха повече черешки отколкото ягодки  newsm68. Рецептата е по фантазия - пакет смлени бисквити обикновенни с масло, толкова смени орехи. Сипвам ром, боя за сладки и сироп от сладко от ягоди докато стане твърдо тесто (на око), овалвам ягодките в захар, дръжка от чимшир, за черешки може и от борови игли. От един пакет стават около 25 - 30 мисля (мъжо беше у дома и все ми се губеше бройката и то все от готовите)  newsm53.

# 554
  • Сливен
  • Мнения: 116
Добро утро на всички!Днес е мой ред да почерпя за името си.Заповядайте:

-домашната ми торта която за мое съжаление не се получи както аз исках.

Общи условия

Активация на акаунт