Отговори
# 165
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА, приятели!!!
Пожелавам за всички да е по-добра от миналата!
Успешен старт в личен и в професионален план и най-вече в бебеправенето!
Не спирайте да мечтаете, да вярвате и да се надявате!
Гушкам ви всички ! Hug Hug Hug
Включвам се с първото работно кафе за тази година:

# 166
  • Манчестер
Честита Нова 2010 Година ! Бъдете живи, здрави и много щастливи  Hug Нека Новата Година сбъдне мечтата за която всички тук сме се събрали  Hug

# 167
Хо-хо-хо, Честита Нова Година и от мен! Пожелавам много здраве, любов и късмет на всички! Хубава и плодотворна година!
Бъни, радвам се да те видя пак!
Re_ge, Рослем приятно ми е да ви чета!
Добре дошли на новите момичета - пожелавам ви скоро да влезете в Оня списък и да напълните темата ни с бебета!

# 168
Здравейте милички и честита Нова Година!
Виждам че не съм само аз позакъсняла с честитките Grinning, ама така е като все на бързи обороти я карам и временцето все не ми достига, а и нещо не ми се пише напоследък. Все пак ще се постарая да се включвам по-редовно, че иначе съвсем ще ме забравите.
 Hug Heart Eyes Hug

# 169
Честита, здрава, усмихната и пълна с бебета година.  Hug

# 170
Здравейте мили бъдещи мамчета!Нека новата година ви донесе много-много-много бебчета.Искам само да знаете че трябва никога да не губите надежда.Моята история е дълга но ще я разкажа накратко.Бях омъжена за човек който обвиняваше мен за това че нямахме дете.Само аз си знам колко унижения съм изтърпяла от неговото семейство.Правих два опита инвитро но без резултат.Но съдбата си знае работата-разделихме се и днес съм с човека който наистина ме обича.Забременях когато въобще не очаквах и бях безкрайно щастлива Joy Joy JoyСега синът ми е на 4месеца и е най-послушното бебче на света.Искам и да ви кажа че всички лекари при които бях ходила ми казваха че единствения вариант да имам дете е инвитро-кажете ми не стават ли чудеса!

# 171
И от мен- Да е здрава, да е мирна Новата 2010 Година, изпълнена с много надежда, любов и усмивки!
Много успехи и много сбъднати мечти през новата година! Hug Hug Hug
И много БЕБЕТА, разбира се  Praynig Praynig Praynig

# 172
здравейте на всички ,бъдещи и настоящи мами ,нека новата 2010 донесе на всички много здраве щастие и сбъднати мечти ,дано тази година всичко каквото сме си пожелали през другата вече да е реалност ,и всяка една от нас да държи своята мечта в ръцетеси   ylinfant Hug Hug Hug Hug

# 173
  • Варна
Здравейте!!!
Честит празник на всички именници!!! Надявам ,че има такива. Simple Smile

Йордановден - 06/01

Йордановден, Водици, Водокръщи, Богоявление, Мъжки водици - празник, с който завършват т.нар. мръсни дни. В навечерието на Йордановден се приготвя последната трета Кадена вечеря. На трапезата се поставят само постни храни и недогорялата свещ от втората Кадена вечеря. Орехите от Нова година се разчупват и по тях се гадае за бъдещето. С Йордановден е свързано познатото на всички българи вярване, че през нощта срещу празника;небето се отваря" и който в този момент поис (още ...) ка нещо, то ще се изпълни.
Основните обреди на Йордановден са свързани с вярата в здравоносната сила на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, койот е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.
На Йордановден се извършват редица обреди с кръстената вода. Още сутринта чисто момиче измива на реката (или чешмата) домашната икона и палешника от каденето, за да е бяло житото, което ще се роди. Там, където е хвърлен кръста, болните се изкъпват (напръскват), за да оздравеят. Всеки си измива лицето и ръцете ;за здраве; Наименованието на празника в Югозападна България - Мъжки водици - идва от обичая на този ден да се изкъпят само младоженците (до една година след сватбата) и момченцата до едогодишна възраст. В този район се среща избирането на кум за цялото село до следващия Йордановден. Кумът спохожда къщите с котле светена вода, взета от църквата, и ръси.
В Родопите през този ден пет-шест мъже къпят обредно пеленачета, годеници и младоженци. Обредът се нарича Хаскане по възгласа ;Ха-а-с-с-а;, с който те придружават повдигането до три пъти този, който ще бъде къпан.
Според православния календар празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан, В момента на кръщението небето;се отваря; и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас:Този е Моят възлюблен син, в Когото е Моето благоволение. Оттук и названието на празника - Богоявление. Исус Христос се потапя трикратно във водите на Йордан и излиза от тях. Този акт символизира тайнството на смъртта и възкресението на човека у него: умира земният чоек, наследникът на Адам, умира грехът му и се ражда, възражда възкръсва одухотворения човек. След кръщението си Христос поема пътя на страданието в името на вярата като духовен човек. Денят на Христовото кръщение първи започват да празнуват египетските християни (III век). Е IV век празникът се пренася на Запад.
Именници: Йордан, Йордана, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана Обредна трапеза: прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, варено жито, орехи, вино

# 174
Никол, много интересна информация, благодаря ти  bouquet!

# 175
Николче , ценна си ! Hug Hug Hug

# 176
Здравейте.Днес отново е празник.Честито на всички именници!Да бъдат здрави,щастливи,весели,засмени!
Ивановден е свързан със св.Йоан Кръстител.Този ден обичаят е свързан с обредно къпане на младоженците с брак на не повече от една година.Те ходят на гости у свойте кумове,като им се носи вино,месо.Св.Иван се счита за покровител на кумството и затова всеки на тоя ден трябва да  почете кумовете си.Приготвя се и празнична трапеза.Тя включва фасул,ошав,баница,луканка,свинско печено,наденицасвински ребра със зеле.

# 177
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ ..

# 178
Здравейте...браво с интерес прочетох за обичаите и на Йорданов и на Иванов ден ...много хубаво!!! Жалко ,че полека лека изчезват подробностите , а е хубаво, българско....
Честито на всички ...и довечера на кумовете на гости..... Hug Hug Hug

# 179
Здравейте ненагледни

С извинение за закъснението но искам да честия имения ден на всички именници, както и на тези които имат именници, да им е живо и здраво името, да са живи и здрави те самите, да го носят за радост на близки и роднини.

С инетерес прочетох материла постнат от Николчето за двата празника, забелязвам с тъга колко сме се отделили от традициите си, би ми било интересно да науча и какво предполага създаването именно на такива обичай но корените сигурно са скрити дълбоко в историята.

Не по темата но ще ви споделя нещо , прочетох тези дни с интерес книгата на Людмила Филипова "Мастиления лабиринт", преди това дъщеря ми я глътна за няколко дни и тя и аз сме сега под впечатление на книгата. Излиза че съм ходила на толкова места в българия за които не знам цялата истина, излиза че има толкова неща от нашата история за които даже не подозираме , бях гледала в нашият варненски музей по време на изложението на панагюрското съкровище и находки от преди енеолита може би най-старите в света и тогава това не ми е говорило нищо конкретно . Та който иска интересно четиво с изключително необичаен начин на изложение и странни похвати няма да сгреши ако я прочете.

Иначе тук във Варна вече е кишаво кално и топло, хубавия снежец си замина и отстъпи място на мръсотията по улиците.

Надвяам се обаче настроението ви да не е кално а светло и усмихнато защото пролетта наближава а с нея и щъркелите за мнозина от вас.

Прегръщам ви Hug

Общи условия

Активация на акаунт