Отговори
# 180
Здравейте.Днес е 8 януари-Бабинден.И понеже разказваме за традиции на кратко за този празник.
Празнуват лекарите гинеколози,педиатри,акушерки всички,който помагат при раждане.Празникът е за здраве на майките и децата.Извършва се обредно къпане от бабата. Тя намазва децата по челата и бузите с мед,измива им очичките за да са здрави,живи,пъргави,засмени.Бабата се дарява със сапун,кърпа,погача,вино.Кани се на трапезата.
Празникът завършва с ритуалното къпане на бабата акушерка на чешмата.
традицията повелява на трапезата да има баница,сарми с месо,свинско,бурания.

# 181
А , Куп , не е ли празникът Бабинден на 21.01 newsm78...

re_ge , и за кал и киша да пишеш пак изящно го правиш Hug Порадвахме се на Коледно -Новогодишната украса /методично поставена по твойта рецепта Mr. Green/ , ха сега казвай как се разваля без да ни е жал за творенията Rolling Eyes

приятен уикенд на всички family

# 182
Днес е по стар стил и също се празнува,а на 21. 01. е празникът на здравния работник по точно на акушер гинеколозите.
И аз смятам утре да махам Коледната украса.
Приятна вечер.

# 183
  • На планетата Земя
ОООООО, нищо не махам. Докато живата елка не стане на чуканче  Mr. Green, тоест без иглички.

Обмисляме варианта за догодина да си купим изкуствена елха. От една страна така ще ми е мъчно за мириса на бор, който ми напомня за детството ми, от друга страна нали искаме да сме екологични. Знам ли?  newsm78 Дали ако вземем изкуствена, ще спасим дръвчета от сечене, или пак ще ги секат и ще изсъхват по складовете?

# 184
добър вечер ненагледни.

Във връзка с борчетата мога да възкликна - Миле дойде и ти на нашия акъл! Ние сме на изкуствена елха от 5-6 години. Много ми беше трудно да сменя ествената красота с изкуствена такава, но грижата за природата преди всичко.
Може би вече съм го споделяла  и мога да се повторя но катализатор стана един случай в който усилено търсихме естествено дърво и попаднахме на цял склад с изсечени борчета точно ден преди Бъдни вечер. В склада имаше поне 100-тина дръвчета които някой беше посял, господ поливал, слънцето милвало а накрая човекът отсякъл с надеждата да продаде. Та тези стотина дръвчета лежаха непотребни и в един момент ни стана толкова тъжно че решението да спрем да поощряваме това изсичане се появи спонтанно. Няколко години подред сменяхме изкуствените елхи, докато миналата година попаднахме на нашето дръвче - изкуствено борче българско производство - великолепно изделие. Останалите две които имахме подарихме на детската градина до  нас.Сега в къщи немирише на бор но поне ми стига мисълта че с това съм допринесла да се изсичат по малко дръвчета по празниците.

Другото към което се движим с бързи стъпки е желнието да се прекрати еуфорчиното тичане по магазните за подаръци за всички близки и познати и купуването на купища ненужни вещи. С тези подаръци празниците са се изродили, забравяме най-важното в тях- семейството, благодарността за трапезата, уюта, топлината, благостта. За децата винаги ще има подаръци под елхата , но те са деца. Мисля че за нас възрастните най-важното на този празник е да сме заедно.

И аз ще прибирам украсата скоро все пак мина цял месец откакто сме я изтипосали, почна леко да ми поомръзва. Ще я прибирам отново постъпково,първо ще разваля елхата ,после вече всичко друго.

Прегръщам ви и ви желая спокойна петъчна вечер
 Hug

# 185
Аз вече я прибрах украсата...днес...и елхички и всичко...развалянето , както във всичко е доста по лесно изпълнимо Mr. Green...не ми е жал честно казано ...колко още празници ни чакат ...ще украсяваме пак...Реге, права си напълно и за елхите и за подаръците...няма по хубаво от семейството ...най - големия подарък е да сме заедно в разбирателство и любов...признавам си обаче ,че обичам да купувам подаръци и с вълнение и трепет ги наблюдавам ,когато ги отварят и се радват...и пак си признавам не винаги са ми подходящи подаръците , но са от сърце Heart Eyes...ако не ми идва от вътре изобщо не го купувам... Naughty
Много хубаво пак ,че има обяснение за бабинден...ние май трябва да отворим такава тема във форума...за българските обичай...нямате си на идея ,колко малко знаят какво се е правило едно време особено по малките майчета , а как ще разказват на дечицата си после...ще е тъжно да изчезне всичко това...прекрасни са ни обичаите...
Лека нощ момичета и приятни почивни дни!!!

# 186
За много години мили момичета!!! Желая на всички много здраве преди всичко и сбъднати мечти.

Регенце напълно споделям мислите ти относно Коледа и подаръците. Толкова е комерсиално всичко. Аз помня как баба правеше пакетчета с плодове и ядки, слагаше плетени чорапи в които пускаше железни пари. Това беше подарък за Коледа. Не мобилен телефон, Хбокс и тем подобни струващи майка си и баща си вещи.
Най- топлите ми спомени са Бъдни вечер с милите ми бабка и дядо, които ги няма вече. Мириса на топла питка, боб, баклава.........

Аз съм на изкуствена елха отдавна!

# 187
Здравейте на всички.
Аз също съм с изкуствена елха.Тази година за първи път.Да си призная наистина ми липсваше мирисът на естественото дърво.Решението да го земеним бе ,защото миналата година за малко да си останем без елха.При нас все по-малко се търсят естествените,което всъщност ме радва.
А иначе елхичката ни стана прекрасна.
Сега обаче отивам да я развалям и да сме живи и здрави догодина,когато ще я извадим отново.

# 188
За много години Момичета!!!
Имам вече Нет в къщи,та ще ви наглеждам.... Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Пожелавам на всички много здраве и да се сбъднат мечтите ни!

Аз боледувам обаче.....Пипнах накаква настинка и почти ме обърна на пневмония  ooooh!
Сега вече се оправям и се освествам вече де....Ама ни писна да кашлям кат' магаре.....

# 189
Ехо момичета къде сте?
Ако имате възможност пуснете си телевизора на Канал 1.Темата е много интересна.Посветена е на  раждането.

# 190
Гледам коледни теми сте отворили следколедно  Laughing
Ние одавна вече сме на изкуствена елха - от 3-4 години. Сърце не ми дава да помагам на някой да убива дърво, не че не остават толкова много неизсечени, ама....
Колкото до подаръците, от години вече с мъжа ми не си подаряваме материални неща или много рядко, нещо което така или иначе трябва да се купи. Подаръци има само за децата, като и там имаме негласен лимит и не се "изхвърляме"
Подкрепям Ванхорн и на мен най-прекрасните ми спомени са от гостуванията за Коледа и Нова година при бабите. Невероятни времена бяха и какви игри имаше с братовчедите, а не като сегашните сядат на ПС-то и и....
Прегръщам ви  Hug Hug Hug
Аз най-накрая приключих с майсторите и се надявам да не видя такива цялата година  Crazy

# 191
  • На планетата Земя
Kup74, изпуснах предаването, че бях навън на разходка. Страхотно време, топло, приятно, в добра компания.

Мастерче, бързо оздравяване ти желая. Успя ли да избегнеш антибиотика?

# 192
. Успя ли да избегнеш антибиотика?
Тц! Не можах.....Той точно той спасява работата в момента...Без него съм за никъде....Много се влошаваха нещата....Ужас!

# 193
TheNMaster скорошно оздравяване  Hug И аз от миналата неделя се разболях. Чак вчера следобед се пооправих. Не бях боледувала от години и ми дойде много нанагорно. Щом и до болничен прибягнах, но добре че си го взех в четвъртък. Стоенето в нас си оказа ролята и затова успях да изплувам. По мнението на джипито съм изкарала два различни вируса един след друг. Днес следобед за пръв път си показах носа навън и добре, че и времето беше хубаво.

# 194
Момичета....антибиотик не антибиотик,ама продължавам да си пия фолиевата киселина Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт