Въпрос за осигуровки на самоосигуряваща се

• 26 804
  • 80
  •   1
Отговори
# 60
  • Пловдив
Мария, ако ми дадеш мейл бих ти отговорила, но така без да си регистрирана не мога да ти пратя ЛС, а не бих искала да влизам в подробности по ред причини, за които предполагам и сама се досещаш.
Това, което мога да ти кажа е че би трябвало да декларираш като доход това, което ти е по кочан. В случай, че имаш надвнесени осигуровки, от НАП ще ти ги възстановят, след ревизия.
В декларацията пиши пиши действително получените доходи, а осигуровките ги пиши както са -  на максималния осигурителен праг. Обезщетенията, които ще  получиш  за бременност, раждане и отглеждане на малко дете  ще бъдат 90% от осигуровките. В последствие ще те  извикат от НАП, за корекция на ГДД заради надвнесени осигуровки или ако ГДД не я догледат ще мине така. Но когато отидеш да си заверяваш стажа в НОИ ще те върнат и в крайна сметка ще се наложи да корегираш ГДД. Обезщетенията след като са добросъвестно получени, то те не подлежат на връщане - от НАП мисля, че нямат механизъм да си ги вземат обратно.

# 61
Здравейте!Някои запознат ли е с начина по които се внасят осигуровките на самоосигуряващ се,знам ,че се подават в НАП по кодове,аз ще се осигурявам по 3 фонда-безработица,общо заболяване и майчинство и пенсия,счетоводителят каза;ще ти струва около 120 лв месечно.Моля за кодовете и цялата процедура!

# 62
  • Пловдив
А имаш ли основание да се осигуряваш сама - свободна професия, земеделски производител, ЕТ ...?
струва около 120  -Толкова ще ти струва ако се осигураваш на минимума.
Купуваш си ордери, отиваш в НАП и ги попълваш, като гледаш примерните образци, плащаш си в банката и подаваш Декларация 1 в персонален регистър.
За всеки месец плащаш до десето число на следващия месец, т.е. в понеделник най-късно можеш да платиш за септември. Ако се забавиш, макар и с един ден, се счита, че си внесла осигуровки върху минимума, независимо върху каква сума си платила - това се отнася само за риск общо заболяване и майчинство. За пенсия ще се вземе реално внесената сума.
Попълваш три ордера- за ЗОВ, ДЗПО и ДОО.  Ако ще плащаш лихви за забава се попълва отделен ордер и друг код.

# 63
Креми, направих консултация с методолог от НАП, дали ако внеса осигуровки за стар период върху 2000лв., това ще се вземе предвид от НОИ. Тя ми каза, че със сигурност ще се вземат предвид именно данните от персонален регистър. Само ме предупреди да съм изрядна с лихвите, защото в противен случай няма да ми заверят осигурителния стаж. Много се надявам тя да е права   Peace
Пуснах за всеки месец с отделно платежно сумите за ЗОВ, ДОО и ДЗПО. А лихвите ги пуснах с общи платежни - едно за всички лихви за всички месеци за ДОО, едно  - за ЗОВ, и едно за - ДЗПО.
Пуснала съм си болничен и другият месец като получа обезщетението ще знам със сигурност каква база ползват от НОИ.
мен сьщо ме интересува дали ако си внеса социалните осигуровки за 2005 ,2004,2003г ще ми наложат някаква глоба и то каква/не сьм подавала навремето декларация за разсрочено плащане на осигуровки/много се страхувам да не ме глобят.като ЕТ сьм се самоосигурявала.тази година замразих фирмата поради фалит.платила сьм си соц.осигуровки за 2006,2007,2008,2009,2010 за това

# 64
Zdraveite na vsi4ki.  :hug:Moje li niakoi da mi kaje kade moga da si proveria osigurovkite,oba4e bez zdravnite.Tiax gi vnasiam redovno,no ot 6 m.ne sam na rabota.Mislia da se registriram kato zem. proizvoditel,no do togava stese polu4i dupka a az iskam da ia zapalnia.Sled koeto si mislia da probvam da zabremeneia. :smile_blush:javascript:void(0);

# 65
  • Пловдив
Zdraveite na vsi4ki.  :hug:Moje li niakoi da mi kaje kade moga da si proveria osigurovkite,oba4e bez zdravnite.Tiax gi vnasiam redovno,no ot 6 m.ne sam na rabota.Mislia da se registriram kato zem. proizvoditel,no do togava stese polu4i dupka a az iskam da ia zapalnia.Sled koeto si mislia da probvam da zabremeneia. :smile_blush:javascript:void(0);

тази дупка няма как да я запълниш

иначе социалните осигуровки се проверяват на сайта на нои с пик код

# 66

Tova koeto kazvate Elfita ako e viarno,izobsto ne e dobre.Taino se nadiavax 4e ste moje sas zadna data da se platiat tia 6 mes. osigurovki.Ako zabremeneia ste moga li da polu4avam niakakvo mai4insto izobsto?Ili da ne se nadiavam na darjavata izobsto.  :)

# 67
  • Пловдив

Tova koeto kazvate Elfita ako e viarno,izobsto ne e dobre.Taino se nadiavax 4e ste moje sas zadna data da se platiat tia 6 mes. osigurovki.Ako zabremeneia ste moga li da polu4avam niakakvo mai4insto izobsto?Ili da ne se nadiavam na darjavata izobsto.  Simple Smile

ако имаш 12 м осигурителен  стаж
и в момента на издаване на 45 дневния работиш

може да се надяваш на 240 лв две години

# 68

Blagodaria mnogo. Hug

# 69
  • София
mirena_80, моля пишете на кирилица.

# 70
  • София
Здравейте, мога ли да задам и аз един въпрос.
Интересувам се, ако си внасям осигуровки като самоосигуряващо се лице за оставащите ми 5 месеца до излизане 45 дневен, това ще ми повлияе на майчинството, нали. Знам, че трябва да имам 12 месеца осигуровки минимум, 18 месеца назад се гледа и тн. Имам диплома за художник и мога да се самоосигурявам като работещ на свободна професия. (не съм регистрирана, но ако така става, мисля да се регистрирам, защото в момента съм без работа и не ми се внасят осигуровки). Не съм сигурна дали няма някоя уловка, която изпускам и да не се окаже, че внасям като луда 5 месеца и после не ми се зачита.

Как се излиза в майчинсво ако си самоосигуряващо лице? И по същия начин ли се смята обезщетението. И ще има ли проблем ако имам осигуровки на ТД и после като самоосигуряващо се лице. Нали ще ми се зачитат всичките.

Малко инфо още:
За въпросните 18 месеца имам 7 месеца на ТД с добри осигуровки, 6 месеца без осигуровки и ми остават 5 до края. Искам да си вдигна малко майчинството, което пада заради последните месеци на БТ.

# 71
Zdraveite momicheta.Mnogo se obarkah ot cheteneto na kakvi li ne forumi i kodeksi i kato gledam tuk mislq che ima dobri ''kakichki'' koito mogat da mi pomognat.I taka moqt problem e sledniq-az bqh v chujbina pochti 3 godini i sega se varnah v bg bremenna v 3 mesec i si platih osigurovkite za tezi 3 godini nazad.Do tuk dobre,no izob6to ne sam naqsno ot tuk natatak prez sledvashtite 6 meseca kakvi osigurovki trqbva da plashtam,zashtoto prochetoh i za nqkakvi socialni osigurovki?Az mislq da si plashtam samo zdravnite.Molq vi pomognete mi kolko i kade trqbva da si platq za da moga da vzimam posle po visoko maichinstvo.

# 72
  • София
kristiNL За са можеш да взимаш майчинство трябва да имаш 12 месеца трудов стаж в България (без значение кога).. тоест 12 месеца плащани осигуровки за общо заболяване и майчинство. Ако нямаш поне толкова трудов стаж в БГ няма да взимаш майчинство. Ако имаш тези 12 месеца, колко точно ще взимаш зависи от последните 18 месеца преди излизането ти в майчинство, което е 45 дена преди термин. Минимума е 240 лв. За да ги взимаш също трябва в момента на излизане в 45 дневен болничен да плащаш осигуровки за общо заболяване и майчинство.

Имаш ли 12 месеца стаж през живота си?

# 73
pow blagodarq mnogo za izqsnenieto.Za jalost nqmam nikakav trudov staj v tuk.moga li da si platq sama tezi osigurovki,kade i kolko shte mi struva dolu-gore?strashno mnogo shte sam blagodarna ako mi pomognesh i s tozi vapros,zashtoto nikoi ne moje da mi go izqsni.BLAGODARQ TI PREDVARITELNO MILA I TI JELAQ VSICHKO NAI-HUBAVO Heart Eyes

# 74
  • София
Ами до колкото знам няма как да си "купиш" трудов стаж (тоест да платиш назад).
Можеш да се възползваш от някое от тези (копитам от една статия):
Цитат
 В Закон за семейни помощи за деца са изброени някои случаи, в които родителите имат право на помощи, а размерът им се обнародва ежегодно в ЗАКОН за държавния бюджет на Република България. Ето някои от тях за 2011 година:

1. Бременните жени и семействата със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на 350 лв. имат право съответно на:
1.1. еднократна парична помощ при бременност в размер на 150 лв., когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната;
1.2. месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст в размер на 35 лв. за всяко дете. В случай, в който на това условие отговарят родители с бизнаци месечната помощ за всяко от децата е 52,50 лв.;
1.3. целеви помощи за ученици.

2. Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца. Размерът на еднократната помощ е, както следва:
2.1. за първо дете – по 250 лв.;
2.2. за второ дете – по 600 лв.;
2.3. за трето и всяко следващо дете – по 200 лв.

3. Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни  увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер на 100 лв.

4. Месечни помощи за отглеждане на дете до една година в размер на 100 лв. се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на майката (осиновителката), чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 350 лв. при условие, че:
- майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване;
- детето не е настанено за отглеждане в специализирана институция за деца на пълна държавна издръжка;
- детето живее постоянно в страната.

5. Майката (осиновителката) има право на еднократна парична помощ за отглеждане на близнаци до навършване на една година, независимо от доходите на семейството, когато децата не са настанени за отглеждане в специализирана институция за деца. Размерът на помощта е 1200 лв. за всяко дете.

6. Майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение, има право на еднократна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца. Размерът на помощта е 2880 лв.

Семейни помощи при бременност, раждане и отглеждане на деца се отпускат от дирекциите “Социално подпомагане” въз основа на молба-декларация заедно с необходимите документи. Молба-декларацията се подава по постоянен адрес.

Друго - можеш да започнеш работа (може и фиктивно, на минимални осигуровки), така че да ти се трупа трудов стаж. Когато ти дойде време за излизане в отпуск по майчинство си излизаш, но не взимаш майчинство, а продължава да ти се трупа стаж (трупа се и докато си в майчинство) и в момента, в който станат 12 месеца почваш да взимаш по 240 лв. до тогава взимаш тези 100 лв. социално майчинство.

Това обаче вече не е за тази тема, виж във форума има доста теми за помощи за безработни майки и тн. Примерно тази http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=363340.0 или тази http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=450711.0 Има и други, разгледай Wink

Общи условия

Активация на акаунт