Много мина, мъничко остана през ЯНУАРИ аз да стана мама! - 30

• 27 696
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте момичета,

Честито на всички мами, които се сдобиха тези дни с бебчета! Да са ви много здрави, хубаво да папкат и много да ви радват. Пожелавам ви спокойни и весели бебчовци.

Тези дни при нас беше абсолютна лудница. В понеделник идва педиатърката и ни строи в две редици. Вчера в това прекрасно време водихме малкия на преглед в Педиатрията при една доцентка. Пътувахме повече от 2 часа и половина. Кошмарно просто. Днес пък ходих да ми махат конци и да си нося болничния до работата. Все натоварено.

Малкия папка - още се преборваме само на кърма, но педиатърката ни иска да папкаме по повече и сега се борим с разни помпи.

Исках да ви разкажа за разпределението на задълженията вкъщи, откакто сме се прибрали с бебето. Таткото поема изцяло домакинската работа - готви, чисти, пере, глади, пазарува - всичко. И междувременно непрекъснато ми носи и принася кога за хапване, кога течности. Помага ми и за бебето - сменя памперси, къпем го заедно, гушка го. Той продължава да се разнася с маски, че не е оздравял съвсем, но му е много мило да е и около бебето. Аз прекарвам повечето си време до малкия. Нощем също си го гледам сама - таткото ни спи в спалнята, а аз съм си инсталирала легло в бебешката стая. Майка ми живее в съседния апартамент - и поема последното нощно дежурство - от към 4 до 7, когато аз ходя да спя при таткото. Та нещо подобно сме се организирали, но аз наистина имам много помощници. Баба ми също е вкъщи и тя гледа примерно днес малкия докато таткото ме води да ми свалят конците. Майка ми да е наблизо си има и предимства и недостатъци. Много съм й благодарна, защото поема малкия точно когато е най-кисел и го свива коремчето, а аз съм на ръба на силите си. От друга страна не пропуска да прави всякакви забележки защо това така и как го обличам, колко често го повивам и т.н. Но се справяме.

Желая успех на всички ви. На нас нали ни е първа рожба и всичко това ни ново, та затова споделям.
Също, след като днес ми махнаха конците се чувствам значително по-добре , а и кантара се движи вече надолу.

Качих малко снимчици в новото ни албумче - много благодарности за него, че се чудех къде да кача снимчици да ви покажа.

За раждащите във Вита - когато ме изписваха споделиха, че имат заявени 52 раждания за януари, та вярвам голяма част от вас ще се срещнат там Simple Smile. Допускам, че и почти няма да има по сама мама в стая, та ще си помагате и споделяте.

Благодаря на всички за съветите за кърменето. Вече сме значително по-добре. Болки почти нямам - само при първоначалното захапване. Сега се борим да увеличим млекото, но се надявам и с това да се справим. Бяхме обърнали една част на помпата и затова не помагаше, но вече се научихме и нея как да ползваме. Всякакви съвети за увеличаване на млякото са добре дошли, че ядем едва по 20-30, а според педиатърката вече трябвало да сме на 60 мг на хранене Sad За 4-5 дена вкъщи не сме качили грамчета, а сме свалили 10, та трябва вече да тръгваме нагоре. Защо ли го взех и аз този кантар да ме пита човек - само да се стресирам Sad

# 586
Ами ние с бебчо сме много добре.Сега се нагаждаме един с друг.Опитвам се да прилагам на практика всичко което съм научила във форума за кърменето на поискване най-вече,но ми е притеснено тъй като Вики е 3090,а се роди 3300.Чудяс е не трябваше ли вече да започне да наддава.Вече е на 9 дни.Вие какво ще кажете? Някой знаели по колко кърма трябвада приема бебо на денонощие през първия месец? Четой разни статии,но не открих точно това което ми трябва.

# 587
"Средно наддаване на тегло при кърмените бебета

Възраст на бебето------Средно наддаване на тегло
0-4 месеца-----------------170 грама на седмица †
4-6 месеца-----------------113-142 грама на седмица
6-12 месеца ‡-------------57-113 грама на седмица

† Приемливо е за някои бебета да наддават 113-142 на седмица.
‡ Средното кърмено бебе удвоява рожденното си тегло за 5-6 месеца. На едногодишна възраст типичното кърмено бебе ще е увеличило рожденното си тегло около 2 Ѕ  пъти. На двегодишна възраст вече не са забележими разлики между кърмените и изкуствено хранените бебета.

Source: Mohrbacher N and Stock J. The Breastfeeding Answer Book, Third Revised ed. Schaumburg, Illinois: La Leche League International, 2003, p. 148-149.

Възраст на бебето--Средно нарастване на ръст--Нарастване обиколката на главата
0-6 месеца-------------2.5 cm на месец-------------------1.27 cm на месец
6-12 месеца †---------1.27 cm на месец------------------64 mm на месец

† На едногодишна възраст типичното кърмено бебе ще е увеличило ръста си с 50%, а обиколката на главата – с 33%.
Source: Mohrbacher N and Stock J. The Breastfeeding Answer Book, Third Revised ed. Schaumburg, Illinois: La Leche League International, 2003, p. 148-149.

Няколко неща, които трябва да вземето под внимание, когато преценявате наддаването

Загуба на тегло в рамките на 5 – 7% през първите 3-4 дни след раждането е нормална. 10% загуба на тегло понякога се счита за нормална, но е сигнал, че кърменето трябва да бъде проследено и оценено от специалист. Добра идея е бебето да бъде измерено на 5-дневна възраст (на 5 дни бебето вече трябва да е започнало да наддава, а не да губи от теглото си), така че ако се развива някакъв проблем, да бъде открит и третиран навреме.
Бебето трябва да възвърне рожденното си тегло в рамките на седмица до 10 дни. Ако е спаднало много на тегло в първите дни или ако е болно или преждевременно родено, възвръщането на теглото може да отнеме повече време. Ако бебето не е възстановило теглото си на двуседмична възраст, това е сигнал, че кърменето трябва да бъде проследено и оценено от специалист.
Винаги отчитайте наддаването от най-ниската стойност, а не от теглото при раждането.
Бебето трябва всеки път да бъде мерено на една и съща теглилка в едно и също облекло (за предпочитане голо), за да може да се състави ясна представа за наддаването. Различните теглилки дават много различни резултати (аз лично съм виждала разлика от половин килограм на две различни теглилки); облеклото или памперса могат да са различни по тегло и да объркат нещата. Не е зле да се прави и второ мерене (резултатът трябва да е близък до първия) и тогава се използва средно аритметичното от двете стойности. Ако бебето ви е много активно или уплашено, не очаквайте да получите точен резултат. Бебетата нарастват скокообразно, а не с постоянно темпо – и за да си спестите ненужни тревоги, като общо правило най-добре е да мерите бебето не повече от веднъж седмично."

А тук е всичко за кърменето-няма как да го преразкажа.......
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1844.0

# 588

Исках да ви разкажа за разпределението на задълженията вкъщи, откакто сме се прибрали с бебето. Таткото поема изцяло домакинската работа - готви, чисти, пере, глади, пазарува - всичко. И междувременно непрекъснато ми носи и принася кога за хапване, кога течности. Помага ми и за бебето - сменя памперси, къпем го заедно, гушка го.
ей това се казва татко  smile3501 Прочетох това на нашия татко и милия само каза - "спри, спри, разбрах..."  Joy

Ела много се радвам, че сте добре, след всички притеснения дано ви предстоят само хубави моменти от тук нататък  Praynig
Wicky аз съм в Гео Милев, парка ми е любимо местенце  Heart Eyes

# 589
  • София
МТВ ме е изпреварила  Hug, но и аз да си кажа:
n3ni, ela79 и всички останали майчета, които за първи път се сблъсквате с кърменето - най-важното е да гледате бебето, а не кантара.
Никоя помпа не може да ви изцеди така добре както бебето. Прекалено е трудоемко да се цедите и да следите колко грамчета ще изяде бебето. Слагайте бебетата често на гърда, не под час. За да ви се регулира лактацията зарежете абсолютно всичко  и няколко дни стойте с бебето по 24 часа. Кърмете през 30 минути, ако се налага. Гушкайте бебето голичко до вас, за да го стимулирате да суче. Галете го. Приказвайте му или му пейте нежно. Важно е да кърмите правилно. За да не започнават да качват бебетата явно има проблем в захапката. Вижте това клипче(изберете английски или испански), за да видите колко дълбоко в гърлото влиза зърното. Постарайте се при захапването бебето да поеме на по-голяма част от ареолата, само така то ще суче ефективно. В първата част на клипчето ще видите неефективно сукане, а във втората, когато зърното достигне до мекото небце е ефективното.

Пишете как сте с напишаните и нааканите памперси за деня. Те са най-добрия ориентир дали бебето суче достатъчно.

В първите дни след раждането бебета спадат до5-8 дори до 10% от рожденното си тегло, но след 5-6 трябва да започнат да компенсират. Не се отказвайте, кърмата е безценна за вашите бебета. Ако продължават обаче да слабеят ще се наложи да дохранвате с АМ, а оттам и да отбиете скоро сладурковците.
Пишете за всеки проблем, който ви се изпречи, за да можем да помагаме своевременно.

Честит Димитър на мама Мануелка и на щастливата му баба вестителка. Да ви е здрав и щастлив малкия мъж и много да ви радва!

# 590
MTV, ra4e благодаря ви много момичета.
ela79 нашата педиатърка ни е записала, че трябва да хапваме по 50-60 мг първата седмица, 60-70 мг втората, 70-80 мг третата и 80-100 мг четвъртата. Тя много ни говори колко е хубаво да имаме кантар и да го теглим преди и след всяко хранене, за да знаем дали да даваме от другата гърда, да цедим и доизцеждам и така. Хем знаех, че това ще ме стресира, но решихме да вземем все пак с идеята да преценим дали и колко да го ползваме. Купихме го в понеделник. Тогава замерихме хранене и даде 20 мг, което леко ме притесни, но пък си пълним доволно памперсите и бебето е спокойно. Сменяме памперс по 7-8 пъти на ден и да се случи 1 да е празен. Първия ден вкъщи всичките му памперси ги сваляхме сухи и празни. И така докато не свалихме един пълен и препълнен и нещо много тъмно зелено - чак до черно, което беше като смола. Още няколко дни бяхме така с по-тъмни акита, но вече са си съвсем жълто-кафеникави, което считам за нормално. Започнах да давам и втора гърда след като видяхме ниския резултат на кантара и вчера вече от двете сучеше по 30. Днес вече качваме до 40 и се надявам да продължим така добре да качваме. На обяд ми направи една истерия малкия и доста ме притесни. Дадох му да суче от едната гърда и като я изпразни нея му дадох другата. Той обаче отказа да засуче. Отваря широко уста, мята си главата на ляво-надясно, но не засуква. Ядосва се и плаче в истерия. 2 часа се борихме, а той милия не спря да плаче - как ли не го дондуркахме и успокоявахме. Забъркахме му 30 мг АМ, оставих таткото и бабата да го хранят и отидох да се цедя. Заспал е веднага след като си изпи млякото и 3 часа спа непробудно. Не разбрах защо се случи това, но се надявам да не правим други такива кризи. Сега доизцеждам с помпата първата гърда и продължавам на кърмене да му давам и двете. Последните дни става все по-поспалив и ни е все по-трудно да се храним, че много заспива, но не се отказваме.

# 591
n3ni ако искаш да кърмиш-не се изкушавай да даваш АМ.
Естествено бебетата го предпочитат-защото не им коства усилие да сучат, а майките казват "ето на, детео е сито-не се буди 3 часа-значи кърмата ми не е била хранителна"..и така се стига до отбиването..
НЯМА ПО–ДОБРО ОТ КЪРМАТА -и за майката е по-добре да кърми и за бебето това е най-доброто.
Черните акита са мекониум-съвсем нормални са, а относно "истерията" те съветвам да кърмиш от една гърда на хранене, а другата да изцеждаш до облекчаване.
Идеята е-кърмата е 2 вида-"предна"  "задна"-предната е по-водниста-тя е за задоволяване на жаждата на бебето, а задната е вече хранителната и мазна..по-трудна за сучене (ей тук бебета се нервят и реват, че не тече както "предното" мляко), но пък тя държи сито и от нея се наддава Wink
Та редувайки гърдите на едно хранене-бебето дефакто ще поеме повече от предното мляко, и ще огладнява по-често, и коликите също ще са в повече.

И пак напомням-прочетете инфото в библиотеката на подфорума:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1844.0

# 592
Копнежче, Сънрайз благодаря ви! Hug Ами не ми се пише, че се депресирам допълнително.  Sad Не че толкова бързам да раждам, но ми е адски притеснено да не му стане нещо на бебето толкова време в корема. Confused Защо все още не излиза и дали се чувства добре там. Rolling Eyes През ден ходя на тонове и всичко е наред уж, но аз не мога да спя от притеснение. Cry Как ли ще издържа до 14-ти? Rolling Eyes

Извинявайте, че ви натоварвам с моите тревоги. Лека нощ и късмет на всички чакащи. Hug

# 593
Честит Рожден Ден Ивалекс! Hug

Честит Имен Ден и на всички именници!

# 594
Добро Утро,мен сън не ме лови..от 4 съм  Shocked и няма заспиване...аз имам 1 въпросче-някоя от вас мисли ли да ражда във 2-ра Градска болница

# 595
Добро утроо Party

HOLY -не се кахъри Hug И аз се пека бавно на същия огън..и мисля всички, които още не сме родили Crazy

# 596
Добро Утро,мен сън не ме лови..от 4 съм  Shocked и няма заспиване...аз имам 1 въпросче-някоя от вас мисли ли да ражда във 2-ра Градска болница
Да аз мисля там да раждам.Даже като гледам може да се засечемSimple SmileДругата седмица мисля да намина към болницата за едно записче.

# 597
n3ni аз също имам везна и го тегля преди и след хранене.Точно затова и зададох така въпроса си.Вики суче приблизително по 8-9 пъти на денонощие ( на поискеане)  по 30-40 и рядко 50 мл,но изглежда добре,пишка и ака затова смятам да не се притеснявам много много.Иначе аз не дохранвам с АМ и смятам да не го правя. Понякога когато е по-ленив и не му се сучи много му давам допълнително изцедена кърма.За мен,това е правилния вариант.Хайде приятен ден ,а на всички чакащи  Hug Hug HugСПОКО Hug Hug Hug

# 598
Здравей!На мен ми е рано,но и аз мисля живот и здраве да раждам там!Даже онзи ден бях на отворените врати и бях много впечатлена от обстановката вътре!Всичко е ремонтирано и направо си е луксозно!Дано да остана със същите впечатления и от персонала на болницата!Желая ти леко и безпроблемно раждане и да споделиш своите впечатления!

# 599
Честит Рожден Ден на Иве! Много здраве, щастие и късмет ти желая! Чакаме да се отчетеш със снимки на двете прекрасни госпожици   Hug
Честито на всички именници, със здраве да си носят имената    bouquet
MTV, благодаря ти за хубавото кафе  Heart Eyes Я, кажете сега позволено ли е то по време на кърмене, че съм като пристрастена, а и в период на неспане ще ми е идеален другар.
Благодаря на всички момичета за ценните съвети за кърменето, тепърва ще се учем, но се чувствам по-уверена като знам повече.

Общи условия

Активация на акаунт