Ирак - усмивка и сълза ! Втора мисия за просвещение, разсмиване и угощение !

• 29 452
  • 750
  •   1
Отговори
# 180
Астарта,правилно ли разбрах,че харесваш Кадъм Алсахер?
Един приятел,след като реши,че харесвам Саддам Хюсеин /защото бях /исъм/върла противничка на войната-/де що протести и митинги имаше в Италия и тук в Ванкувър не минаха без мен,че и мъжа ми с ултиматум за развод,ако не идва с мен даже заведох няколко пъти/постоянно,където ме намери ми показва зверствата на Саддам и семейство.Прочел в  интервю на Алсахер,как Удай издевателствал над него-на концерт го накарал да му даде автограф на подметката на обувката му ,на него и свитата му.

За Турция и аз съм чувала недобри думи от хора,които е трябвало да минат през турските "лагери-разпределители".Един ирански момък разказва за депа за дрога,човешки органи и други неща,където проституцията е най-малкото зло.Персиец,не ирански кюрд.Аз ,обаче се правя на щраус,старая се да виждам само хубавите неща и се моля да не попадам в такива среди.

Делте,кой е Батку?Аз съм много не в час с форумите,малко чета,няма време и се получават конфузни ситуации.Ама не е от лошо сърце-немукает понякога.Ето и за Хадил почти нищо не знам,догаждам се,тя каза за арабската тема,че е писала там за себе си,ама аз /не съм злопаметна,просто съм зла и имам добра памет Joy/ след края на май не влизам,та ще се запознавам в движение.

Хадил,нищо не намирам на български за хората,които пишеш.На Википедия много не вярвам,защото там всеки си пише каквото му скимне и не мисля ,че е много надежден източник.

И сега накрая/извинете за писанията,ама цяла седмица ме нямаше почти -наваксвам/имам един въпрос,на който не намирам отговор-защо пишете  арабски,ние арабите,арабски характер,манталитет,арабска кухня и т.н.Това което виждам тук/изобщо нямам претенции за всеобхватност/е рязко отграничение по държави.да,може някога да е имало една общност,но сега даже е смешно да се говори за арабския народ като цяло-дори езиците са различни-това все едно ние да говорим сега за славянската култура,поезия,наука,или немската,в която да включваме австрийска и швейцарска,или южноамериканска някаква.Може би аз под влияние на братята североамериканци акцентирам на това,ама ми е странно какво е общото м/унякой от Йемен и Туниз,например.И,доколкото съм чела по-скоро бедните страни говорят за някакво обединение,не знам някой катарец да има такива мераци.все си мисля,че в Ирак е по-добре да се наблегне на "аз съм Иракчанин",не аз съм арабин,по-здравословно за държавата е май,според мен,де.И в тая връзка-нюанса с предателството и бунта на кюрдите-не би ли могло те да не са искали обединение с други арабски страни и затова да е избухнало въстанието им?
И като съм почнала със политически некоректните въпроси-още един-палестинците.
От малка чавдарче,пионерче,даже комсомолче/Делте hahaha/все съм съчувствала на горките палестинци-е,чак не съм ходила да хвърлям камъни по посолството на Израел,обаче ми беше втълпено,че палестинците са жертви/водила съммного  глупави спорове с евреи/После обаче попораснах и малко късно почнах да си задавам едни въпроси,защо все децата слагат отпред,като са толкова ербап,що се крият зад гърбовете им.После четох за милионите с които госпожа Арафатова разполага из Европа на фона на одрипаните,явно бедни хора,които оказват по телевизията.После в разговори с араби от различни страни тук в Канада чух не много приятни неща.Най-ласкавото от които беше "Въобще не ме интересуват!"Хадил,Астарта,ако е безопасно,какво мислят арабите мъже около вас?Дали Когато човек поостарее поумнява или става по-недоверчив,циничен?Не знам какво мислят "обикновените"араби и евреи за държавите там,но моите познати никога не биха си пуснали децата да се бият за тази кауза.Стари ли са,неромантични,забогатели и мислещи само за този си живот-не знам.Както съм казвала много пъти имам приятели и познати всякакви политически,религиозно и сексуално орентирани.И мисля,че са искрени ,когато говорят.
Ако сметнете въпроса ми за много личен и създаващ проблеми,не ми отговаряйте,няма да се обидя
/

# 181
Ха-ха,Хадил,защо не спиш,кое време стана LaughingАз си мислех че съм сама и си философствам наволя....Олимпиадата е след месец и ние сме само публика.
За поети,писатели и художници моля не на английски,не ми се дава тая пущина,по-скоро китайският ми ще стане като на мандарин от Поднебесната,отколкото поезия на английски да прочета.Нещо ако може на български Embarassed,да се насладя напълно.Е,и на руски бих се примирила.
За турското робство не е към теб ,по-скоро на  Файма исках да отговоря за приятеля й-има си хас в Турция историците да казват други неща.Ама за това после.
С теб съм съгласна,за иранците /ти беше писала,че не са ти от най любимите,да кажем,та за това./Това,което дядо ти е писал съвпада 1000% с това,което са чувствали персите,когато арабите дошли.Аз,отворката,дето все много знае,веднъж в училище при разговор за родините ни и за това какви омрази сме засукали с майчиното мляко се нахвърлих в/у съученици араби и иранци/китайците,корейците и руснаците ги пазех за други сслучаи/как нищо не разбират,как при тях не е било робство,защото поне религията им е обща и е нямало слагане на дръвника и без избор....Такъв срам после брах,дето чела недочела пък много знам Embarassedкато скочиха ония ми ти моми и момци,уж в друг момент винаги учтиви и приветливи,един през друг,на смесица английски с арабски и персийски #Crazy...Другарката учителка помисли,че ще извадят ятаганите и там ще да е лобното ми място.Ама какъв естествен разговор се получи,колко нови думи научихме LaughingЕ,после попрочетох малко история,де.
За турското робство-моето мнение се покрива с твоето и си мисля,че няма извинения за Батак,Клисура,Перущица.Това го има и ако сме нация българска-не трябва да се забравя.Обаче това е минало и сегашните турци нито в България нитио в Турция имат някаква вина,както и аз нямам вина за нищо което не съм извършила лично-не искам да поемам такава.В България по-скоро,мисля,проблемът е безнаказаното ДПС,наглостта която си позволяват лидерите му и ако някой/няма значение откъде/си играе с този огън,може да направи голям пожар.Лично аз не си деля приятелите ни по цвят,пол,религия и не бих позволила на никой да ми ги отнема.Обичам Истанбул,обичам много неща от живота си свързани с този език и народ и нямам намерение да се разделя с тях по никаква причина.Обаче и да ме смятат за будала хич не ща.от друга страна пък моята мнителност ми нашепва,че историята това лято с Доган беше нарочно измислена.Е,аз стоя отдалече и май само философствам.
Всъщност  всеки си уйдурдисва историята-според някого в България е имало лагери само след 9септември и всички хвърлени там са били ангели,а нямало е Гео Милев,Хербст,ястребинчетата сами са се избили и снимките с отрязаните партизански глави са монтаж,според други после е нямало терор и само убийци са лежали в Скравена и Ловеч.Всеки със своята истина.И си я вади която когато е удобна.Както дядовците на Бойко Борисов.

# 182
Добро утро   bouquet

Как сте сладурани ? Оздравявате ли ? Ето от мен малко ценни  Crazy коментари
Арабската тема за мен беше неудачен опит,но пък добър урок-подготви ме за срещата с реалната българска действителност И за мен така - повече дори не я чета. По принцип съм отворен човек, бих искала да ви разкажа за себе си... Но се понаплаших от фалша там, и засега ще се въздържа.
в Ирак е по-добре да се наблегне на "аз съм Иракчанин",не аз съм арабин
 Иракчаните са горди от това че са араби, и то от първите, "оригиналните", и че са били Халифат. Това е подобно на вярването за богоизбраност на евреите, или на папата напр. Не се загърбва лесно. Ние сме араби, от нас произлезе последния Пророк (салелаху алейхи уа саллем), на нашия език бе низпослана последната Свещена Книга.
ми беше втълпено,че палестинците са жертви Най-добрия приятел на мъжа ми - палестинец, веднъж ми каза - Палестинците сме циганите на Арабия. Само се оплакваме и чакаме някой да ни помогне, а не се опитваме сами да променим положението. Друг палестинец, бивш колега ми обясни, че мизерията в днешна Палестина се дължи на корупцията на държ.управленци. Ако огромните фин.помощи които Палестина е получила, бяха използвани правилно, народът щеше да е много по-добре. Вярно е, че Израел е изкуствена държава, създадена в центъра на мюсюлманския свят. Но също е вярно, че ако тези територии бяха оставени на Палестина, надали мястото щеше да има икон.прогрес, какъвто е сега.
Лек ден! Hug

Последна редакция: чт, 14 яну 2010, 08:03 от ummyahya

# 183
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Добро утро!

Да взема малко отношение - за Палестина например 
На мен пък ми е втълпявано, че много изстрадалите евреи имат право на своя държава и аз съм приемала Израел за нещо дадено, като България например. Но веднъж спорихме с един много добър мой приятел, арабин, и той ми каза- ами ако някой доведе друг човек у вас и каже: твоята къща вече е на този човек, твоя двор вече е негов, той вече ще спи в твоето легло, как ще реагираш? И на мен така представена ситуацията не ми хареса.И се позамислих, и вече си имам свое обмислено, а не насадено мнение.

Иначе по въпроса за омразата между турци и българи се присъединявам кък дядо Хаджия, да не се повтаряме. За робството- също . За мен не може и не бива да е присъствие.

По другата, засегната в последните мнения тема, не искам да взимам отношение.

Хадил,   bouquet за подробната информация.

# 184
пак ще си отнеса нещо за коментиране на арабската тема. не му е мястото тук. всеки си има свой начин на поведение и се чувства комфортно с него.

Нероли - личи си, че не си чела в арабската иначе щеше да видиш, че никога не съм се била в гърдите, че съм арабска, а винаги съм казвала, че да съм иракчанка е на първо място за мен. изключителен противник съм на идеята за единна арабска държава, но само ще направя една корекция - диалектите ни са различни, но езикът ни е един, колкото и някои държави да се опитват да наложат писмена форма на собствените си диалекти. Когато аз лични казвам
"арабите" или "ние арабите" го казвам от позицията на общите ни корени и традиции, които доста по-късно се разделят, а освен това никой не може да ти каже плюсовете и минусите на арабите, ако не знае кое поведение от какво изхожда.

Ум Яхя, позволи ми да не се съглася с някои неща, изказани в поста ти - арабите страдат от грандомания по отношение на откъде е последния пророк и т.н., но това не важи за иракчаните. ако някой иракчанин прекалено много се бие в гърдите, че е арабин и мюсюлманин или е баасист или прекалено дълго е сукал от млякото им. Гордеем се с това,което халифатът постига, докато Багдад е столица, но ние не сме "оригинални араби", защото неистово държим на примесите, които имаме.

За палестинците - мисля, че много сме говорили по темата и тя е малко изтъркана. Палестинците в Палестина и извън нея са много различни групи, тези в арабските страни се различават от тези в останалите страни. въпреки опцията за прочитане на публикациите на определен потребител, май ще трябва да копирам някои стари неща тук.

нещата при нас ще се оправят, защото ако Ирак не може да се похвали с етническа и религиозна стабилност, тогава зачеркни целия арабски свят - ние имаме етноси и религии, които едва ли някой е чувал по света. Но диктатурите никога не водят до нищо добро. Ние сме твърди хора, така че ще оцелеем. В края на краищата ние сме държава, на която нито арабите като араби, нито исляма като религия са допринесли особено за историята ни или за подобряване на имиджа ни. Може и да ми е неприятно да го призная, но ако бяхме по-малко араби и по-малко мюсюлмани, щяхме да сме много по-напред и далеч от този хаос. Последните години на диктатурата създадоха това псевдо пан-арабско и пан-илямско чувство. За разлика от някой друго страни, ние винаги ще си останем Ирак с или без арабите и исляма. Моля никой д не се чувства засегнат от мен - аз говоря за политическия аспект на етноса и религията, а не за етноса или религията сами по себе си. Аз съм човек, който вижда и винаги намира доброто в исляма, а и в другите религии. Дълбоко уважавам собствената си вяра и също така правото на останалите да имат вяра, различна от моята.

В Ирак мюсюлманите много обичат християнските празници (или поне тези мюсюлмани, които не са задръстени - никой да не се обижда  ), защото създават допълнителна атмосфера на веселие, различна от нашите традиционни и религиозни празници. А при нас и сунити и шиити имат и тъжни поводи и весели празници.... само да не ни се месеха разни "по-мюсюлмани" от нас. Едно време и за Пасха и за Ханука се е усещала магията на празника... и за празниците на баптистите (не християните баптисти, за други става дума - много интересна религия, също монотеисти), ама сега... Дай Боже пак да се оправят нещата... като сме всички заедно е много по-хубаво... да ви кажа честно, когато всички иракчани заедно празнуваме нещо (независимо от коя религия или традиция) е много по-хубаво, отколкото като празнуваме със саудитци, египтяни, палестинци, йорданци, индонезийци и т.н. мюсюлмани или араби.... липсва ми това... Сигурна съм, че радетелите на исляма ще се възмутят (религията трябва да обединява етносите), ама аз не милея за етнос... милея си за националното чувство...

спорът е много над хумосса и много над религията и много над хората, за съжаление. Просто се опитвам да избегна ненужен конфликт и да избегна излишни нападки. Никоя от двете страни не е "света вода ненапита", но все пак има по-виновни и то доста по-виновни. Не казвам на бялото черно, но в същото време не обичам да се скриват истини в полза на жертвите. Жертвата в един конфликт има право да бъде защитена, но в края на краищата трябва да запази достойнството си, а това не става с прикриване на истината. Всеки един конфликт (за територия, за вода, за храна, за религия) на Израел с арабска държава се превръща в част от палестинския въпрос. От чисто политически и териториален проблем, с нашата профанщина (разбирай арабските държавници) го обърнахме на религиозна битка - е не е така Бог ми е свидетел, че не е това проблемът. С абсолютна отговорност заявявам, че огромна част от вината за палестинския проблем, носят арабските правителства от 1948г. и по-нататъшните, но цената за направеното престъпление платиха арабските народи. Конфликтът е прекалено голям и обвит в прекалена емоционалност и популизъм. Аз не съм страничен наблюдател - аз живея в този ад, израснах с палестинската опозиция, не с тези идиоти от Хамас и Фатх и видях какво е да ти отнемат държавата, но видях и тези, които си бяха продали земите, видях и арабските лидери, които дадоха прекалено много привилегии на палестинците за сметка на собствените си народи и от бежанци ги превърнаха в нагаждачи, подлизурковци, продажници, шпиони, хора без достойнство. Видях палестинските студенти, с които навремето се конкурирахме и бяхме едни от най-изрядните учащи се и видях "новите палестинци" израснали в сянката на арабските диктатори - научени на мързел, леност, подлост, мерзост и каквото още отрицателно се сетите. Видях това, което много хора считат за помощ, а то е всъщност целенасочено оглупяване на един народ. Видях палестинци, които насаждат омраза сред иракчаните и сирийците и даже вътре в семействата и видях палестинци, които се просълзяват при вида на знамето си. В същото време видях евреи, които избиват беззащитни деца, но видях евреи, които милеят за родните си места и които насила са били изселени и сега се завръщат, без даже да имат израелско гражданство след 60г. живот в Израел. Проблемът е дълбок и затова се опитах да отдалеча разговора от тази тема. Повярвайте ми арабския свят има една страна различна от романтиката на Ориента и различна от черното лице на тероризма - и в това лице е истината, а тя е болезнена. Рискувам да звуча като стар проповедник, но... това е моето мнение.

пускам цитатите вместо линк, за който не му се рови.

# 185
  • София
В момента, в който се  мине към волни или неволни обобщения от рода на тези, че всички палестинци са такива или онакива, че са циганите на Арабия, че евреите правят това или онова престъпление срещу невинни хора, че иракчаните се характеризирали с еди какво си,че хората от Магреба били еди какви си, назрявят неминуемо проблемите в темите от региона. Peace Моето скромно мнение е, че при такъв многопластов проблем, какъвто е Арабско-израелският конфликт, най-редно е виновниците да се търсят единствено и само сред управляващите и от двете страни на барикадата в рамките на десетки години назад.Редовите, обикновените хора, били те палестинци или израелци, са като всички останали хора по света, със своите плюсове и минуси - има и добри и лоши сред тях, има и хуманни и безчовечни, има и образовани и не толкова, има и родолюбци и родоотстъпници, има и религиозни и не чак толкова, има желаещи да изглеждат жертви и такива, които въпреки случващото се  запазват достойнството си и себеуважението.. Thinking

# 186
Аз все пак не разбрах защо като евреите са живели по тези земи и по стечение на обстоятелствата години наред не са имали своя държава,да не създадат своя?
Всички знаят,че са обитавали тези земи,естествено е да искат да имат там държава,не говорим за иззети по време на войните територии.
Излиза иначе,че араб.страни изобщо не са ги искали или очаквали те си създадат държава,което ми се вижда странно.

# 187
Ние сме твърди хора, така че ще оцелеем.
Абсолютно си права.
Иракчаните не се предават лесно, не хленчат.  Винаги продължават да опитват, да търсят начини. . А не да чакат да им помогне държавата или незнам кой си.
Олреди стъборн, за палестинците написах това, което съм чула. От палестинци. Не съм споделила свое мнение, нито съм направила обобщение за целия народ. Тук изразяваме само лични мнения.Много е възможно и да са погрешни, понякога.
Хадил, разкажи ни за баптистите-монотеисти, моля. Много ми е интересно, нали моя син е наречен на пророка Яхя (алейхи салям), според християните - Джон дъ Баптист.

# 188
  • Egypt
krisy, кога са живели там? Все едно ние да потърсим подкрепа от Големите сили и да ходим да си търсим териториите покрай Волга, или там, откъдето са дошли прабългарите, или циганите да си направят държава в Индия.
alvera, абсолютно същите думи използва и мъжа ми, за къщата и двора Grinning
За османското робство- в никакъв случай не го омаловажавам, или пък приемам да се нарича "присъствие", но ако внимателно се прочете подробната история за тия около 500 години, не може да се отрече, че Батак, Клисура, и другите такива кланета са само от края на робството. Другия такъв жесток период, и продължил цели 30 години, е Кърджалийското време (аянските размирици). Преди това нещата са били относително спокойни, дори в сравнение с другите народи, като сърби, черногорци, унгарци, изобщо народите в пограничните за империята народи са страдали повече- непрекъснато е имало там войни. А в самото начало на робството отношението към народа е било по- добро, отколкото на дотогавашните боляри. Цар Иван Шишман, след поражението си от султан Мурад, му дава сестра си Кера Тамара, която до смъртта си остава християнка. Ох, по тая тема мога да напиша книга, но хич не е за тука.

# 189
  • София
...Моето скромно мнение е, че при такъв многопластов проблем, какъвто е Арабско-израелският конфликт, най-редно е виновниците да се търсят единствено и само сред управляващите и от двете страни на барикадата в рамките на десетки години назад....

А моето скромно мнение е, че трябва да ги търсим не само сред местните управляващи, ами сред тези от "великите" сили.

Аз все пак не разбрах защо като евреите са живели по тези земи и по стечение на обстоятелствата години наред не са имали своя държава,да не създадат своя?
Всички знаят,че са обитавали тези земи,естествено е да искат да имат там държава,не говорим за иззети по време на войните територии.
Излиза иначе,че араб.страни изобщо не са ги искали или очаквали те си създадат държава,което ми се вижда странно.

И аз това питам.

krisy, кога са живели там? Все едно ние да потърсим подкрепа от Големите сили и да ходим да си търсим териториите покрай Волга, или там, откъдето са дошли прабългарите, или циганите да си направят държава в Индия.
...

Живеели са там винаги. Може да са били по-малко след тяхното разпръсване на времето, но са си били там дори и при създаването на държавата Израел.

Сега за Волга, Монголия или аз не знам къде вече не ги пръкнаха тия прабългари има една малка съществена разлика. Част от прабългарите доброволво са се пръснали по другите земи и са дошли в днешна България. Друг е въпроса дали имаме чисти остатъци от тези прабългари или са напълно асимилирани от местните траки и славяни. Докато при евреите на времето те са били насилствено разпръстнати от техните земи.

Преди време коментирахме дали не трябваше обаче да оставим хората там сами да си се разберат как да живеят или трябваше да оставим на "великите" сили да свършат тази работа.

Виж за циганите не знам. Едните викат ние сме от Индия, ама пък много от тях твърдят, че са от Египет.

# 190
Здравейте, казвам се Ясин и преди да се представя ще уточня нещо по поста на hadil, за да не остане криворазбрана, че след това ще напише километричен пост, за да обясни  ooooh!. В общи линии тезата й е като на already stubborn - хората са много различни и не всички се самосъжаляват, но не и всички запазват достойнството си. Същото нещо го има и сред иракчаните и сред много други арабски народи.

За баптистите, които не са християни има информация в темата - казват се мандайци или мандейци.
По въпроса за Израел, турското робство и всички тези страсти - като студент в тази област ми се иска данните да са по-точни, но историята всъщност никога не е еднозначна, защото не е лишена от тайни договорки и подобни неща.

Прекаленото навлизане в тематики свързани с арабския свят, когато си пристрастен по една или друга причина води до утежняване на погрешната представа за хората и културата там. Ако някой, особено арабин се опита да надрасне пристрастията си става родоотстъпник и всякакви радетели за доброто име на арабите започват да му трият сол на главата, дори и когато те са част от тази култура съвсем отскоро.

Не много отдавна чета и наистина не очаквах, че ще има толкова интересни неща по форума... все си мислех, че са женски приказки и се чудех на hadil как може да пише тук. Явно, че съм избързал с преценката си.
Пожелавам на всички ви приятен и успешен ден !

Ще се пробвам довечера да дам малко исторически данни по коментираните въпроси, защото май в темата процедирате така.

# 191

Няма лошо да си създадат държава. Но дали щяхме да си разсъждаваме толкова спокойно, ако ставаше дума примерно за част от територията на България, да речем в Кърджалийско си правят турска държава? Пък и според мен проблема не е в създаването на самата държава, а в последвалите репресивни действия върху палестинците.

Здравейте, казвам се Ясин...

... все си мислех, че са женски приказки и се чудех на hadil как може да пише тук. Явно, че съм избързал с преценката си.

Здравей, Ясин...
... аз пък все си мислех, че hadil е жена Crazy

# 192

Здравей, Ясин...

"Блажени са вярващите !"  Simple Smile.
Извинете ме за неволната обида - под женски приказки аз разбирам говоренето като самоцел, да бъбриш без полза и конкретна тема, а hadil е малко по-особен чешит, както си разбрала.

# 193
  • София
...
Здравейте, казвам се Ясин...

... все си мислех, че са женски приказки и се чудех на hadil как може да пише тук. Явно, че съм избързал с преценката си.

Здравей, Ясин...

За теб знам, че си жена, но се чудя дали пък новия ни посетител не е мъж, ако е така разгеле да се появи още един кавалер в тая тема.

Последна редакция: чт, 14 яну 2010, 14:48 от дядо хаджия

# 194
Мисля, че стана ясно че е мъж Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт