ПРОТЕСТ - РОДИТЕЛИ ПРОТИВ ГМО

• 48 742
  • 1 183
  •   1
Отговори
# 135
Гледахте ли по Нова - "С Цветанка Ризова"? Честно казано не вярвах, че тя дори ще си отвори устата за проблема, обаче само мога да направя  smile3501 omm omm omm newsm20 и всички други емотикони, които има. Помъчи се наистина за малкото време на предаването да изкаже всички против и да се чуе. Стана ясно че тя е разбрала, но Фидоската просто даде да се разбере, че е свалила гащите!  #Cussing out #Cussing out #Cussing out  Никой не си дава сметка, че има ли процедура за разрешение, вече всичко друго е въпрос на време. Аз наистина съм за това да си плащам глобата на ЕС, но да не допусна такова нещо. И вероятността да дойда на протеста вече стигна 50% и расте, само трябва да си наредя нещата да нямам работа в този ден!
Мам.а им ....!
Ало - Хели-мели, Звезди - май никой нямаше да ни подкрепи, а? Не чувам?

Да му се не знае, не гледах, а НТВ много се бавят със записите. Раздвам се, че е бил засегнат добре проблема.

# 136
  • София
Да му се не знае, не гледах, а НТВ много се бавят със записите. Раздвам се, че е бил засегнат добре проблема.

какво  говориш?  "Отпечатъци" на БТВ  последното качено е от 20 декември!

# 137
Eeee такава петиция нормален човек не може да я подпише ... просто не мога да повярвам ... бива бива ама чак пък толкова ...

Изобщо не се замислям дали в детските храни (или в каквито и да е други) има генно модифицирани продукти. За такива продукти си има стандарти, те се разработват извън БГ и няма опасност стандартите да бъдат заобиколени, така че спете спокойно мили хора!

ooooh! да било етикетирано че животните са хранени с генно модифицирани фуражи ...........  Shocked предпочитам ако на опаковката пише, че това, което си купувам, има 50% въглехидрати, те наистина да са толкова (а не например 75%). Обаче в БГ и това е непостижимо, какво остава да се запълва етикета с глупости  #2gunfire

Joy абе защо не ми спретнете една маса с генно модифицирани вкусотии, пък аз сладко ще си хапвам и ще ви дразня ... Аа само доматите не ми допадат генно модифицираните.  Peace Ама пък в БГ има и "естествени" все още, и дори са по-евтини, защото бързо омекват и не могат да се съхранят за да се пробутат на другия ден  Mr. Green.

А то между другото за всичко останало цената на генно модифицирания вариант е по-ниска. Вие ако можете да си позволите 3 пъти по-скъпо свинско само за да не е хранено животинчето с "онакава" царевица, аз не мога. И да можех, пак не бих избрала "немодифицирания" вариант ...

# 138
Ще го потърся, пускайте и тук, за който не е разбрал.

Точно търсех нещо пускано скоро по медиите в гугъла, и попаднах на изключително интересно мнение, от човек  преподаващ генетика.

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=3882

Само началото:

"Ще започна тази тема с едно лично обяснение защо се обвързах с Анти-ГМО-движението. Тъй като, на пръв поглед, би трябвало да е обратното: преподавам генетика, моята наука – Развъждането на домашните животни – всъщност е нещо като приложна генетика, а и просто дори само заради чистата солидарност между научните работници от различни направления, би било логично да съм "на страната на прогреса" в противостоенето срещу "тъмните балкански субекти".
Има редица неща, обаче, които, буквално насила, ме вкараха в лагера на категоричните опоненти на ГМ-техниките. На първо място – това е крайната агресивност и безскрупулност на феновете на генното инженерство. Става въпрос за структури, които функционират изцяло на мафиотски принцип, при това – не само у нас. За тези хора няма научен дебат, няма компромиси, няма и най-малка склонност да се съобразяват с гражданското общество. Не може един почтен човек да бъде на страната на наглите лъжци. Но по-важно е даже друго – че в генното инженерство механистичният възглед за живота стига своя връх. Живото е нещо много повече от проста съвкупност на молекули и наследствената информация не е една връзка наденички, от които можем да си режем и снаждаме както си искаме. И ако ние пристъпваме към нея по този начин – по презумпция трябва да се приеме, че това няма да ни доведе до нищо добро.
Разбира се, според мен, ГМ-техниките имат своето място в развитието на нашето общество, но то трябва да е изключително ограничено, изключително при лабораторни условия и под изключително стриктен граждански контрол – а, за съжаление, нито едно от тези три неща не се приемат от ГМ-феновете.
И така – по същество – съвсем накратко, като за уводен постинг – какво е в момента положението с освобождаването в околната среда на ГМО?
Що се отнася до растенията – най-мащабното проучване в тази област, към настоящия момент, може да намерите ето тук:
http://www.foei.org/en/publications/pdfs/gmcrops2007full.pdf
С две думи – големите надежди как ГМ-растенията "ще изхранят човечеството", както и би трябвало да се очаква от гледна точка на здравия разум, безславно останаха в миналото. (Отделен въпрос е, че народите по света гладуват, не защото не сме в състояние да се изхраним и с традиционното селско стопанство, а защото все още в по-голямата му част господстват диктаторски и полудиктаторски режими; т.е., проблемът с гладуващите по света е проблем социален, а не биологичен).
Що се отнася до животните (по отношение на които, именно, имам самочувствието да говоря като специалист) – най-голямото "достижение" на генното инженерство тук, са прасета с кожа на крава – ако на някой са му притрябвали – да си ги отглежда – аз си предпочитамв традиционната свинска кожичка – да цвърка приятно на печката на село...Т.е. – всички тези големи надежди (за бързорастящи, изключително продуктивни, с определени характеристики на продукцията и др.под.), които може да прочетете по популярните книжки и списания около 1985-та, когато на бял свят се пръкна първото генномодифицирано селскостопанско животно, не се оправдаха. Впрочем, да поясня, че при животните има само три ГМ-техники: най-старата е директното инжектиране на ДНК-сегмент в единия от двата пронуклеуса в оплодената яйцеклетка, хронологически следва вкарването на чуждото ДНК в ембрионална стволова клетка с последващото й инжектиране в бластоцист, който се развива като химера и само ако се случи така, че прекусорните клетки на гаметите произхождат от ГМ-клетка, може да се получи трансгенна линия, а освен това, методът е приложим само при мишки; и като най-нова и обещаваща, следва да се посочи използването на нуклеарния транфер – ядро от предварително модифицирана клетка се вкарва в енуклеирана яйцеклетка (т.е. - на която й е махнато ядрото), първата получена по този начин трансгенна овца се появява на бял свят непосредствено след емблематичното раждане на овцата Доли, но, като правило, полученото по този начин потомство, е с анормален фенотип. Важен аспект, към който, може би пак ще се върнем, е и нарушаването на правата на животните, в резултат на ГМ-практиките – напр. аз бях удивен да науча, какво гигантско количество опитни животни се унищожават по света, тъй като КПД-то в тези изследвания е изключително ниско."

# 139
Eeee такава петиция нормален човек не може да я подпише ...
.........................

По-големи глупости отдавна не бях чела. Зачетох с интерес, очаквайки някой голям мозъчко да ни осветли непросветените простолюдни мозъци, а прочетох меко казано неподплатена с нищо, поне що годе смислено, глупост. В края на краищата всеки си носи лична отговорност за глупостите, които ръси, те са си на негов личен гръб. Laughing

# 140
Не е трудно да се попадне на одъртял изперкал учен! Или пък на "учен".

# 141

Изобщо не се замислям дали в детските храни (или в каквито и да е други) има генно модифицирани продукти. За такива продукти си има стандарти, те се разработват извън БГ и няма опасност стандартите да бъдат заобиколени, така че спете спокойно мили хора!

Моля те, преразгледай откровените си глупости, подковани с поучителнен тон.
Как да спя спокойно, като има такива осведомени хора като теб Shocked

# 142
Нямам какво да преразглеждам. До сега не бях попадала на подобна ТЪПОТИЯ из форумите тук. Откровените глупости са написани по-нагоре от други.

P.S. Не мога да скрия, че съм отвратена от безобразните опити да се манипулира по подобен начин ....

Абе става ми трудно да се самоцензурирам, повярвайте ...

# 143
Не знам кой е изперкал и кой не, обаче по-голяма простотия не бях чувала, честно:

"...И да можех, пак не бих избрала "немодифицирания" вариант ..." -

# 144
Не това не е простотия. Простотия е да ти се иска да си посадиш царевица на луната, за да си гледаш прасетата на земята.

# 145
И още как!
Но не може, разбира се да се мери с любимата ми Ваша:

"... абе защо не ми спретнете една маса с генно модифицирани вкусотии, пък аз сладко ще си хапвам и ще ви дразня ... Аа само доматите не ми допадат генно модифицираните ..."

Доколкото ми е известно засега в Европа са одобрени само няколко вида ГМО - отделни видове царевица, маслодайна рапица и карамфил. За домати не съм чувала. Не ми казвайте, че само с това се храните. newsm78

# 146
О даа - твърдите домати, които доста продължително могат да се съхраняват и си остават такива, просто са лишени от един ензим, поради което не "узряват" наистина. Ама не само аз ги ям (въпреки че не ги харесвам), а и вие. "Естествените" домати при съхранение продължават да "узряват" и омекват, но пък стават сладки - целулозата се разгражда частично.

Холандските сортове картофи, които са едри и с правилна, "идеална" форма, също са привлекателни, нали? Защо не си избирате стари френски сортове? Ами на пазара просто не ви привличат ... затова ... Обаче същите генно модифицирани картофки са по-устойчиви и на вредители. Та всъщност са по-полезни, понеже много по-малко се третират с пестициди. А че са генно модифицирани ИЗОБЩО не е притеснително!

# 147
Пак ще ям  hahaha спретвате ли масата?

Обещавам да доведа и 8-месечната си щерка, и тя да опита!

# 148
Всеки може да ме цитира и рецитира всякъде и по всяко време като матрял

Авторът, форумец на онлайн изданието на вестник "Сега" - слънчо6.

Давайте, ние сме заедно, с каквото можем - помагаме, освен че сме се подписали повечето в петицията и написахме отрито писмо, публикувано в "Сега", готови сме да помогнем и с всичко друго, включително и стихотворенията Grinning - за каузата.

Обединението прави силата.

# 149
Teo, добро попадение с този генетик от форум наука. Старо ли е, регистрирана ли си, може ли да му се прати ЛС на човека да се включи тук или на протеста?

Мен ме нямаше няколко дни, но да ви кажа какво разбрах. Източникът ми е достоверен, работи в Брюксел (подчертавам за Царевичко - работи, не се е разхождал до Брюксел).

Та, тепърва (началото на годината, не е ясно точно кога) предстои министрите да изложат политиките си за ГМО в Съвета на Европа. От там ще последват дебати и гласуване в Европейския парламент и приемане на изцяло нови директиви. Т.е. за момента не е изобщо ясно с какви становища ще излезнат различните държави и до какъв консенсус ще стигнат. Ако всички са единни около определена позиция ще последват задължителни директиви, ако не - препоръчителни. Такъв е регламентът, но според мен единно мнение по този въпрос няма да има, т.е. няма да има и задължителни регламенти.

Факт е, обаче, че всичко това тепърва предстои. До тогава ние да променяме драстично закони е напълно безсмислено, защото после ще трябва пак да се ахрмонизираме.

И още - всеки гражданин може да пише до Европейската комисия, която е длъжна да отговори на всеки сигнал. Ще издиря някакви имейли.

bibona, в детските храни определено има ГМО. Дори в адаптираните млека и пюрета за бебета.

Едни от водещите компании на продукти за деца, използващи ГМО са Nestle, Kraft Foods, Parmalat, Similac (Isomil), Dannone, Campbell, Chef Boyardee. Да не говорим за Coca-Cola, Pepsi, степ, танг и прочие оцветени гадости.

Иначе, изборът си е лично твой, разбрахме те и сме съгласни да си храниш детето с каквото решиш. Имаш правото и да не подписваш петицията.

Общи условия

Активация на акаунт