Не съм чела последните страници на предишната тема. Напълно одобрявам текста на петицията.
Изпратих съобщения с линк към петицията до:
Институт по обща и неорганична химия при БАН ( в това число и Института по опазване на околната среда), Институт по органична химия с център по фитохимия при БАН, Институт по ботаника - БАН, Институт по зоология - БАН, Институт по горите - БАН,
Националният природонаучен музей (НПМ) при БАН (и лично на Д-р Петър Берон; като настояща вкаменелост реших, че е мое лично задължение да информирам паразитолозите, бръмбаролозите и палеонтолозите

(Мнението ми е, че неорганичните химици са доста будни мозъци и досега са се включвали в подобни инициативи).
Имам нужда от помощ (вадя всеки адрес по отделно и ги пращам в група по 20 най-много, че иначе ми връща съобщенията) за:
ИНСТИТУТ ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ПАТОЛОГИЯ И ПАРАЗИТОЛОГИЯ
http://www.iepp.bas.bg/departments_BG.html
Институт по океанология (най-големият замърсител на езерата в Канада е селското стопанство, а не атомната енергетика, както се очаква, та може да проявят интерес)
http://www.io-bas.bg/
КАТЕДРА БОТАНИКА И АГРОМЕТЕОРОЛОГИЯ - направление Ботаника
Аграрен Университет, Агрономически Факултет
http://www.botanica.hit.bg/index-en.htm
Тракийски Университет - Стара Загора , Аграрен и ветеринарен факултет
http://www.uni-sz.bg/
Аз ще пиша и до селскостопанския институт в Генерал Тошево. Уточнявам защо...
Институтът е измежду най-добрите по селекция (естествена селекция на семената) на слънчогледа и други зърнени култури. Един от най-значимите им клиенти е Франция (поправка според инфото от 2009; дори вече имат хибрид, дело на съвместна работа; Франция също наложи бан на продукти на Монсанто / А Германия проучва в момента техните сортове рапица). Мисля, че не е в интерес на подобен институт да рискува продуктите му да бъдат замърсени от ГМО, защото това е равносилно на загуба на клиенти.
Лично аз ви призовавам да не си губите времето в отговори на явни заядливци. Стана ясно, че тук дискусия не може да има (а и не е нужно да бъде тук, поне според мен)... Имаме определени искания. Имаме и правото да ги защитим... Управляващите пък са длъжни да ни обърнат внимание (поне така е в другите демокрации, включително и канадската). По отношение на ГМО, хората тук не са реагирали навреме или са били подмамени от лесни печалби. Сега е твърде късно за подобни протести тук... Но 40% от канадците заявяват, че купуват и желаят да купуват органични храни (имам предвид 'organic' - екологично чисти, та да не се повтарям много). Според канадското законодателство екологично чистите храни трябва да бъдат и свободни от ГМО. Проблемът е, че 90% от органичните храни в Канада трябва да се внасят отвън - една от причините са точно замърсените селскостопански територии и невъзможността да се постигне 95% чистота на продуктите, свободни от ГМО. Ясно е, че и Канада, както и Щатите и Австралия, трябва да си изхвърли боклука някъде. Защо не в България примерно...
Когато половината (и повече) от населението на развитите държави иска да се храни с органични и свободни от ГМО храни, да се разпространяват подобни модифицирани култури на сравнително чисти територии е престъпление и пълна безсмислица. Твърдения, че това е бъдещето на планетата пък са абсурдни. Вече дори и Африка (повтарям Африка!) се насочва към екологично и свободно от ГМО селско стопанство. Пример е Замбия, която наложи пълен бан на ГМО. Други африкански страни казаха, че ще внасят ГМ царевица, но няма да отглеждат и там има само частичен бан... Не зная, какво стана със зле скалъпената идея за ГМО в името на гладните народи, но дори гладните африканци заявиха, че предпочитат да мрат от глад отколкото да си тровят земите с ГМО... (Има и други причини, но това също беше посочено). Вероятно ние сме по-гладни от африканците (за финикийски знаци, разбира се), също толкова вероятно е, скоро да не можем да се сравняваме не само с Унгария, но дори и със Замбия...
Изборът го правим днес!
Царевичката на Монсанто си я хапвам тук и сега. Искам обаче, когато се прибирам в България, на летището да ме посреща надпис "GMO-free territory". Звучи ми повече като "свободна република"... И не искам при завръщането си у дома да плащам тройно по-скъпо за екологично чиста продукция от Гърция (щото и те ще се борят за ГМО - свободна зона). На нашия един сантиметър от картата на света няма място за ГМО. ГМО означава - всичко или нищо... (След като държавите с огромни територии не успяха да опазят кой знае какви незаразени участъци, ясно е, какво ще е нашето бъдеще).
Не съм просто патетична, а гневна... Мога да бъда и разярена. Преди време бих казала, че никой няма полза от това. Сега по-скоро си мисля, че точно разяреност ни липсва... А "екстремист" ми звучи дори мило и ласкателно... Ще си го нося с чест...

П.П. Ако някой има намерение да изпрати мейл на по-горните адреси, нека пише тук, та да не се дублираме...
П.П.П. Това беше 'бързо' и 'накратко'... А какво ли щеше да стане, ако имах поне толкова време да кибича из форумите, колкото бъдещите и настоящи учени на България...