ПРОТЕСТ - РОДИТЕЛИ ПРОТИВ ГМО

• 48 581
  • 1 183
  •   1
Отговори
# 75
Докладвам набързо поради недостиг на време...
Не съм чела последните страници на предишната тема. Напълно одобрявам текста на петицията.
Изпратих съобщения с линк към петицията до:

Институт по обща и неорганична химия при БАН ( в това число и Института по опазване на околната среда),  Институт по органична химия с център по фитохимия при БАН, Институт по ботаника - БАН, Институт по зоология - БАН, Институт по горите - БАН,
Националният природонаучен музей (НПМ) при БАН (и лично на Д-р Петър Берон; като настояща вкаменелост реших, че е мое лично задължение да информирам паразитолозите, бръмбаролозите и палеонтолозите  Laughing ), Централна лаборатория по обща екология (мисля, че са важно звено, особено секция 'Биоразнообразие' - да поразгледате: http://www.ecolab.bas.bg/main/ , http://www.ecolab.bas.bg/main/staff/research/ )

(Мнението ми е, че неорганичните химици са доста будни мозъци и досега са се включвали в подобни инициативи).

Имам нужда от помощ (вадя всеки адрес по отделно и ги пращам в група по 20 най-много, че иначе ми връща съобщенията) за:
 ИНСТИТУТ ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ПАТОЛОГИЯ И ПАРАЗИТОЛОГИЯ
http://www.iepp.bas.bg/departments_BG.html

Институт по океанология (най-големият замърсител на езерата в Канада е селското стопанство, а не атомната енергетика, както се очаква, та може да проявят интерес)
http://www.io-bas.bg/

КАТЕДРА БОТАНИКА И АГРОМЕТЕОРОЛОГИЯ - направление Ботаника
Аграрен Университет, Агрономически Факултет
http://www.botanica.hit.bg/index-en.htm

Тракийски Университет - Стара Загора , Аграрен и ветеринарен факултет
http://www.uni-sz.bg/

Аз ще пиша и до селскостопанския институт в Генерал Тошево. Уточнявам защо...
Институтът е измежду най-добрите по селекция (естествена селекция на семената) на слънчогледа и други зърнени култури. Един от най-значимите им клиенти е Франция (поправка според инфото от 2009; дори вече имат хибрид, дело на съвместна работа; Франция също наложи бан на продукти на Монсанто / А Германия проучва в момента техните сортове рапица). Мисля, че не е в интерес на подобен институт да рискува продуктите му да бъдат замърсени от ГМО, защото това е равносилно на загуба на клиенти.

Лично аз ви призовавам да не си губите времето в отговори на явни заядливци. Стана ясно, че тук дискусия не може да има (а и не е нужно да бъде тук, поне според мен)... Имаме определени искания. Имаме и правото да ги защитим... Управляващите пък са длъжни да ни обърнат внимание (поне така е в другите демокрации, включително и канадската). По отношение на ГМО, хората тук не са реагирали навреме или са били подмамени от лесни печалби. Сега е твърде късно за подобни протести тук... Но 40% от канадците заявяват, че купуват и желаят да купуват органични храни (имам предвид 'organic' - екологично чисти, та да не се повтарям много). Според канадското законодателство екологично чистите храни трябва да бъдат и свободни от ГМО. Проблемът е, че 90% от органичните храни в Канада трябва да се внасят отвън - една от причините са точно замърсените селскостопански територии и невъзможността да се постигне 95% чистота на продуктите, свободни от ГМО. Ясно е, че и Канада, както и Щатите и Австралия, трябва да си изхвърли боклука някъде. Защо не в България примерно...
Когато половината (и повече) от населението на развитите държави иска да се храни с органични и свободни от ГМО храни, да се разпространяват подобни модифицирани култури на сравнително чисти територии е престъпление и пълна безсмислица. Твърдения, че това е бъдещето на планетата пък са абсурдни. Вече дори и Африка (повтарям Африка!) се насочва към екологично и свободно от ГМО селско стопанство. Пример е Замбия, която наложи пълен бан на ГМО. Други африкански страни казаха, че ще внасят ГМ царевица, но няма да отглеждат и там има само частичен бан... Не зная, какво стана със зле скалъпената идея за ГМО в името на гладните народи, но дори гладните африканци заявиха, че предпочитат да мрат от глад отколкото да си тровят земите с ГМО... (Има и други причини, но това също беше посочено). Вероятно ние сме по-гладни от африканците (за финикийски знаци, разбира се), също толкова вероятно е, скоро да не можем да се сравняваме не само с Унгария, но дори и със Замбия...
Изборът го правим днес!
Царевичката на Монсанто си я хапвам тук и сега. Искам обаче, когато се прибирам в България, на летището да ме посреща надпис "GMO-free territory". Звучи ми повече като "свободна република"... И не искам при завръщането си у дома да плащам тройно по-скъпо за екологично чиста продукция от Гърция (щото и те ще се борят за ГМО - свободна зона). На нашия един сантиметър от картата на света няма място за ГМО. ГМО означава - всичко или нищо... (След като държавите с огромни територии не успяха да опазят кой знае какви незаразени участъци, ясно е, какво ще е нашето бъдеще).

Не съм просто патетична, а гневна... Мога да бъда и разярена. Преди време бих казала, че никой няма полза от това. Сега по-скоро си мисля, че точно разяреност ни липсва... А "екстремист" ми звучи дори мило и ласкателно... Ще си го нося с чест... Grinning
П.П. Ако някой има намерение да изпрати мейл на по-горните адреси, нека пише тук, та да не се дублираме...
П.П.П. Това беше 'бързо' и 'накратко'... А какво ли щеше да стане, ако имах поне толкова време да кибича из форумите, колкото бъдещите и настоящи учени на България...  Mr. Green

Последна редакция: пт, 08 яну 2010, 09:54 от CaveWoman

# 76
Истината е, че ГМО са опит да се излъже природата.
По-точно не мога да го кажа.

# 77
Тракийски Университет - Стара Загора , Аграрен и ветеринарен факултет
http://www.uni-sz.bg/

CaveWoman , аз опитвам.Понеже съм им възпитаничка.Да видим, какво ще стане.

# 78
  • София
http://e-vestnik.bg/8037/prof-dimitar-slavov-gennomodifitsiranit … raveto-na-horata/

извадка:
Моето лично мнение е, че законът за ГМО не трябва да се либерализира поне още 4-5 години. През това време науката ще получи повече резултати по отношение на ефектите и последиците от ГМО (защото се работи усилено в света). Тоест, според мен сега трябва да се направи точно обратното – да се подготвим и незабавно да въведем контрол за ГМО по митниците. Защото ние и в момента се храним с ГМО, без да го знаем. Правиха наскоро изследване във Варна и установиха, че много от храните, които се продават, са генномодифицирани, без това да е упоменато на етикета. Трябва да се установят всички опасности, за да може да се избягват.

.....
- Ако режимът за ГМО бъде либерализиран, това ще застраши ли националните селекции, има ли опасност за традиционното земеделие?

- Това е път към ликвидиране на традиционната селекция. Българските селекции на пшеница, на ечемик, на памук са на световно равнище. Нашите сортове пшеница печелеха световни конкурси. А целта на фирмите, които държат пазара на ГМО е да бъдат монополисти в света. Ако през следващата година започне широкото въвеждане на генномодифицирани растения, до 4 – 5 години в България няма да има район без ГМО поради спецификата на разпространението им. Тоест, няма да има нито конвенционално, нито органично и екологично земеделие. Жалкият опит, който имаме от преди няколко години показа,че в България не може да се осъществи контрол върху разпространението им. Не сме готови с решенията как, къде и кой да преработва получените генномодифицирани продукти, как ще се продават, как ще се извършва контролът при разпространението им. ...."

от коментарите:

9) До Мичурин 7 Януари, 2010 в 9:09 pm
Парите на американците за т.н.академик Атанасов ги дадоха не за изследвания,а затова,че беше комисионер на семена на Монсанто.Та кой научен работник може да си направи палат в Бояна? Не трябва ли да му се търси отговорност

# 79

В "публичното" пространство цари смущаващо дълбоко мълчание, медиите  са престъпно онемели - не знаят ли, не могат ли, забранена тема ли е това?

Кой да им върши работата и каква е ползата от тях изобщо?

На човек му настръхват косите, когато прочете това:

http://doktora757.blog.bg/nauka/2009/12/22/genno-modificiranite- … echestvoto.459782

# 80
Всичко мълчи ми прави впечатление, когато са засегнати корпоративни интереси. В световен мащаб е ясно, че политиката и медиите са с вързани ръце в такива случаи.
Винаги, по-точно, в повечето случаи съм била на страната на научните и технически постижения и в тяхното приложение за подобряване на живота ни, но в този случай напълно подкрепям петицията и протеста. Силно се надявам да има успех!

# 81
Хоп, върнах се и съм на линия. Сега ще се чуя с депутатчето и ще коментирам после. ОП - дали са получили нещата твоите хора?
За протеста - на работа съм, иначе не ми е проблем разстоянието! Надявам се по друг начин да мога да бъда полезен! Peace

# 82
Поне депутатите още не знаят дневния ред на първото заседание, така че има още мъничко време за действия!

# 83
Поради технически проблеми (за които водещите носят частична вина) някои хора не успяха да чуят предаването снощи.
Ако и тук има такива, можете да си пуснете записа на http://era.a-bg.net

Извиняваме се за неудобството!

От екипа на радио ЕРА

# 84
Имате подкрепа и от мен и съпруга ми(като запален пчелар).
Момичета, възхищавам се на всичко което правите.
Тъй като не съм от София и нямам възможност да дойда на протеста, реших да подкрепя каузата, като си направя тениска с щампа против ГМО. Мисля следващата седмица  с нея да ходя на работа. Дано така накарам повече хора да се информират и поне малко замислят за този проблем. Дайте идеи от къде да си сваля някоя впечатляваща картинка(за предпочитане във векторен формат), тъй като нямам много време да се ровя из нета.

# 85
  • София
СЪБИРАМЕ ОЩЕ 180 лв за допечатка на брошури, моля пишете на мен или на нотар на ЛС

Разпространявайте петицията и  се обадете на хората си да ПОТВЪРЖДАВАТ ПОДПИСИТЕ СИ НА МЕЙЛА! Защото от 1000 подписа само 800 са  валидни!

В предишната тема има много  лозунги , когато обсъждахме банерите, ако може някой да ги извади и копира тук, за обща употреба!?

# 86
  • France
Списание "Тема" може да се заинтересува....Това е сериозно издание.

# 87
Списание "Тема" може да се заинтересува....Това е сериозно издание.
Именно поради тази причина няма да се заинтересува от недомислената ви петиция!Много ще е интересно да се пробвате за подкрепа към единствените разбиращи от ГМО в България, а именно Агробиоинститута.

# 88

Да цитираме още веднъж по-горе цитираната обществена тайна:

Парите на американците за т.н.академик Атанасов ги дадоха не за изследвания,а затова,че беше комисионер на семена на Монсанто.Та кой научен работник може да си направи палат в Бояна? Не трябва ли да му се търси отговорност

# 89

Да цитираме още веднъж по-горе цитираната обществена тайна:

Не Ви е срам, г-жо!
Акад. Атанасов не е "така наречен".Той е уважаван учен и професионалист навсякъде по света.Нямам удоволствието да го познавам, но съм го срещала във връзка с донякъде общата ни професия.Биографията и постиженията му говорят достатъчно.Не е необходимо някакво си там нищожно форумно човече да се упражнява в оригиналност на гърба му Stop
Информирах модератор за поста ви!

пп.Сега забелязвам, че авторката е цитирала особа, чиито постове учтиво пропускам.Както и да е, мнението ми и за двете остава същото.Анонимни човечета, които клеветят!

Общи условия

Активация на акаунт