ПРОТЕСТ - РОДИТЕЛИ ПРОТИВ ГМО

• 48 581
  • 1 183
  •   1
Отговори
# 435
Нека всички се съсредоточим вече на закона и директивите. Холограма е направил много съществени и ценни коментари. Може би капаните са точно това - последната инстанция за разрешението да е EK. И след това да си измиват ръцете "ми щом ЕК разрешава"... независимо, че има предвидено дори ЕК да разрешава, ние да се възползваме от предпазната клауза. Ама това кога ли ще стане...

# 436
...Ама това кога ли ще стане...
                               Когато се даде достатъчно гласност, за да успеят хората да си създадат коректно мнение. Масово не се знае за какво става дума, а рядко някой търси информация за неща, които не знае. Част от хората са чували нещо някога, но им липсва достатъчно информация да си съставят реално мнение, което след това да искат да изразят. Има ли яснота, ще има и позиция, която да се защитава. Смятам, че трябва да се действа по разгласяване на случващото се, на ползи/вреди от него, и начините на изразяване на несъгласие. Аз например не знам ако искам да отида на протест как да се освободя от работа - има ли законен начин да дойда? Платена или неплатена отпуска не ми дават в момента  Tired.

# 437
Именно за да има яснота, ежедневно тук заявяваме че глупостите, които говорите/пишете са далече от истината.

# 438
Според мен използването на предпазната клауза ще стане тогава, когато някой постави интересите на обществото на първо място. Не сме длъжни и няма да търпим нападките на нагли учени, които откровено си признават, че " ако продуктът не се внедри в икономиката парите за този дял от науката ще секнат ", няма не искате, няма не можете, трябват ни пари Laughing

# 439
  • София
Все ми се струва, че много малко хора се събрахме на протеста. Трябваше да сме повече, да е по-масово и внушаващо. Уж много се записаха във фейсбук и тука, ама не...
Дали не може да разлепим плакати с призиви например из метростанциите и на други места..? Или плакати с обяснение какво НАИСТИНА представлява ГМО така, че повече хора да научат. На няколко човека споменах, че съм била на протест и никой не знаеше за какво точно е протеста и какво точно му е толкова лошото на ГМО, дори що е то ГМО...  Rolling Eyes

# 440
Или предложената в другия форум (на Сега) кратка добавка - забранени за 5 години. Така и директивите спазени, и време имаме за организация на постоянните промени, и дотогава ситуацияята ще е различна.

Може ли да поясниш?

ПП Къде последно може да се види точният текст на Двете нови директиви?

# 441
Дали не може да разлепим плакати с призиви например из метростанциите и на други места..? Или плакати с обяснение какво НАИСТИНА представлява ГМО така, че повече хора да научат. На няколко човека споменах, че съм била на протест и никой не знаеше за какво точно е протеста и какво точно му е толкова лошото на ГМО...

Ами и аз не схващам какво точно им е лошото на ГМО ... тук ви се обяснява какво наистина представляват ГМО, но вие не искате да проумеете!

# 442
Цитирам kaily от форума на Сега:
Трябва да се борим не за пълна, а за временна забрана.
Пак да го кажа.
Не за разрешителен режим, а за временна, примерно 5 годишна забрана. Това Европа го позволява.
Ако останат същите текстове забранителни, но се допише вътре за срок от 5 години, ще сме изпълнили европейското искане да няма абсолютна забрана, а ще сме го забранили за близките няколко години.
То в тая държава всичко е така от времето на демокрацията насам - гледаме ден да мине, пък утре ще му мислим. За повече не става.

# 443
Цитирам kaily от форума на Сега:
...Ако останат същите текстове забранителни, но се допише вътре за срок от 5 години, ще сме изпълнили европейското искане да няма абсолютна забрана, а ще сме го забранили за близките няколко години...

Трябва да се види действащата Директива, за да е ясно дали по този начин се изпълнява.
А тия "наши" "представители" в ЕП, тях тези въпроси не ги ли интересуват, може ли да ги попитаме, тъй и тъй са там?

# 444
...Дали не може да разлепим плакати с призиви например из метростанциите и на други места..? Или плакати с обяснение какво НАИСТИНА представлява ГМО така, че повече хора да научат. На няколко човека споменах, че съм била на протест и никой не знаеше за какво точно е протеста и какво точно му е толкова лошото на ГМО, дори що е то ГМО...  Rolling Eyes
                                 И аз за плакати си мислех, и ако може да ги поставим в хранителните магазини.

# 445
Текстът на Директива 2001/18 с последните изменения:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:20 … :20080321:BG:HTML

# 446
  • София
Плакати и брошури, да!
освен на споменатите места,
нека не забравяме ВУЗ-овете, МОЛ–овете
Дискотеките и други места, където се събират много хора!
Да ако центираме върху младите, тъй като те по-лесно биха се присъединили към някоя инициатива!

Да, аз също мислех, че ще сме повече хора, но да не забравяме че вчера беше работен ден!

Можем да измислим "стикери"  с препратка към сайта с петицията и да предлагаме на всички сайтове, за които се сетим.

ДАРИК новини:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=463683

ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ИДВА В ТВОЯТА ЧИНИЯ

Peace

# 447
Вчера по време на дебатите в пленарна зала, депутатът Божинов каза, че промените в закона далеч надхвърлят по признака"либерализация"препоръките на самия ЕС по въпроса за безопасността на ГМО и отиват опасно по-надалеч.

Той ясно даде да се разбере, че МОСВ, спекулира с текстове на членове и алинеи на въпросната Директива 2001/18, разчитайки на това, че никой не я е чел.

И даде за пример текста на чл.16 от Директивата:

Разпоредбите на настоящата директива не следва да накърняват националното законодателство в областта на екологичната отговорност, докато общностното законодателство в тази област се нуждае от допълване с норми, обхващащи отговорността за различни видове екологично увреждане във всички области на Европейския съюз. За тази цел Комисията се е заела да представи законодателно предложение относно екологичната отговорност преди края на 2001 г., което ще покрива и вреди от ГМО.

# 448
Не знам дали сте го писали, но според мен, това, което ще ни свърши най-добра работа в момента е протокола от Картахена, който сме подписали и който задължително изисква, освобождаването, либеразлизирането, използването на ГМО и всички законодателни промени свързани с тях, да са предшестващи от широка обществена дискусия. Нашата страна наруши изцяло текстовете от този протокол и постави на практика обществото пред свършен факт. Обсъждахме го и на протеста, и другите се съгласиха. Позовавайки се на протокола, дори би било и добре да сезираме за нарушението му и широко да оповестим, че го правим, трябва да искаме дълго отлагане във времето на следващото гласуване, спиране на закона един вид, докато не се случи в национален мащаб обществена дискусия. Едва след това вече може да се мисли за приемането на каквито и да е законови промени.

# 449
Нона Караджова:
Разпоредбите на този закон не се прилагат по отношение на пускане на пазара на генномодифицирани храни, хранителни съставки, лекарства за хуманна медицина и ветеринарномедицински продукти, които се състоят или съдържат ГМО или комбинация от ГМО, генетично-модифицирани фуражи, ГМО за използвани в или като фураж се използват съответно със законите за храните, лекарствените продукти, за фуражите и за ветеринарномадицинската дейност. Тоест това, което най-много плаши хората, какво консумират, въобще не засяга от промените, които ние предлагаме. Законът за генномодифицираните организми дава достатъчно инструменти за това да не се допусне нито един случай на пускането в околната среда, тоест засаждане на генномодифицирани растения, нито пък пускане на пазара. В резултат на тревогите на хората, които наистина се разтревожиха, че от утре те започват да консумират неинформирано генномодифицирани храни, ние ще продължим с нашата разяснителна кампания”, каза министър Караджова.

Не, ние не се притесняваме само дали консумираме или не ГВО храни. Ние се притесняваме изобщо за перспективите на България като страна, допуснала на територията си съзнателното освобождаване на ГМО в околната среда, перспективите на сектора селско стопанство и имиджа ни на страна, която претендира да развива чисто екологично земеделие.

В края на заседанието депутатът д-р Желев каза и попита: след като този закон създава условия за необратими промени за здравето на хората чрез хранителната верига и нарушаване на екологичното равновесие в природата защо ви е изобщо той?

Не можете да ги търгувате, не можете да ги влагате в храни, ами какво ще ги правите, бе? За какво са ни ГМО в България изобщо?

Ха де?

И ние това питаме.

Общи условия

Активация на акаунт