ПРОТЕСТ - РОДИТЕЛИ ПРОТИВ ГМО

• 48 659
  • 1 183
  •   1
Отговори
# 945
И още - в парламента са специалисти по сдържане на емоциите и привидно добро възпитание,това е точно английски модел на поведение.Ще се лъжем лицемерно и ще се гледаме любезно,защото сме "добре възпитани" Що за ценностна система е това бе хора???? Забравихме ли истинските ценности??? Мислите ли ,че те не са на ясно какво се опитват да прокарат  със светкавична бързина??? Съмнявам се. На тях така им изнася да говорят и очакват от нас точно да сме сдържани и "възпитани" .По мирен път тихомълком да ни го натресат. Представете си как ще звучи обаче това "Ние  искали да разрешим освобождаването на генно изродени органими в България" така с една дума се показва какво се прави. Не им изнася обаче,именно за това всичко е скрито зад думата "модификация" както и института за генно инженерство са го прекръстили на АгроБиоинститут............кое му е Био-то???  Това всичко си е точен план,кое как да се казва и как да се пробута и не виждам нищо лошо да си кажем по български нещата с което ребром се противопоставяме. Който иска разбира се.Никой не е длъжен.Аз си казвам моето мнение пък ако ще да им се вижда емоционално на някой.Не съм излезнала с камъни на митинга а да ме обвиняват. Те с думи и ние с думи,какво по-мирно средство от това???????

# 946
да мила,на ясно сме,точно там е голямата беда ,умъртвяват и носят страшна вреда на този който ги консумира после ,има научни методи с животни,променят ДНК и всичко се изражда,прочети статиите по-горе да видиш какво още правят

# 947
9_слънца,про4исти си кутията от ли4ни,за да мога да ти пиша,а и не само аз всеки,който иска..До тук в темата са обсъждани много вреди -има и препратки..Който все още пита за неясното просто не е прегледал внимателно постовете в темата..От време на време по4ваме да предъвкаваме нещата..

# 948
Преди малко хванах някакво предаване по Нова. Говореше Нана, и спомена за някакъв предстоящ протест на фермерите и, че и идвали псувни наум в тази връзка., та щяла да си замълчи.  Има ли нещо общо с въпроса за ГМО-тата?

Пп. и аз искам да призова към въздържане от крайности. Въпроса е достатъчно сериозен, да не го омаловажаваме със словесни изцепки.

# 949
да мила,на ясно сме,точно там е голямата беда ,умъртвяват и носят страшна вреда на този който ги консумира после ,има научни методи с животни,променят ДНК и всичко се изражда,прочети статиите по-горе да видиш какво още правят
Милата е отдавна в този форум...Не е мила...Мен въпросът ми беше хоратаа които вярват че ще нахранят света с ниски цени да не се лъжат...Това е като дрогата,веднъж хванеш ли се,излизане няма..Зарибяване наедро...

# 950
Не знам дали въпросът ми е на правилното място тук, но ще пробвам...

Има ли някакъв начин всички групи във Фейсбук, които са против, да се обединят?

# 951
Не трябва да се съгласяваме на никакви компромиси, докато не постигнем на 100% сигурно оставането на чл. 79, 80 и 52 в настоящия им вариант. Тези текстове са много по-ключови, отколкото си мислехме, особено първите два. В/у заличаването и промяната основно на 79 и 80 е построена цялата схема, всички останали врътки в текстовете на законопроекта се крепят и имат смисъл, ще проработят за Монсанто и сие, само ако тия два текста бъдат заличени или променени поне. Ако останат в сегашния си вид, каквото и да сучат и въртят в останалите текстове, схемата няма да проработи. Цялата им теза и план се крепят на едно единствено нещо, лъжата и манипулацията с директивата за околната среда. Много е просто, другата директива за контролираните в лабораторни условия ГМО, не им върши никаква работа и Монсанто нямат никакъв шанс. Ако се разобличат и принудят да признаят, че ЕС има изисквания към закона за ГМО, само по директивата за контролираните условия, нямат никакъв шанс да обяснят защо и какво налага изобщо да пипат и променят 79, 80 и 52. Без директива 2001/18/ не могат да постигнат нищо, затова е цялата манипулация около нея.

1.
Трябва да искаме неопровержими доказателства, че ЕС е предявил претенции по отношение на тази директива, доказателства черно на бяло. Дотук имаме само думи, приказки и разтягане на локуми от тяхна страна. Категорично трябва да им заявим, че не можем да приемем на доверие приказките им, не защото имаме нещо против тях, а защото става дума за сортове и територии от национална значимост. Не само пред нас, пред цяла България трябва да докажат основанието си да пипат защитните текстове.
2. Трябва да се подготвим с директивите и да се аргументиране с текстовете от 2001/18/, че никъде в директивата няма забрана за забрани:

ЗАБРАНИТЕЛНИТЕ РЕЖИМИ според директивата за околната среда.

- В директива 2001/18/ЕЕС забраните са регламентирани в ал.5 на допълнителните разпоредби, както и в чл. 22 и чл. 23.
 - Никъде не се споменава или регламентира забранителен режим, който да ограничава страна членка да спре изпускането в природата на хибриди, застрашаващи генетичното богатство от сортове и породи на самата страна.
a.   Директива 2001/18 не ограничава въвеждането на забранителни мерки с цел опазване на видове от защитени територии, както и генетично значими сортове и породи.
b.   Това е в абсолютно противоречие с чл. 6 от Директива 92/43/ЕИО за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, която е в основата на Натура 2000.
c.   Тази промяна също е в противоречие с директивите предоставящи дерогации за местни сортове застрашени от генетична ерозия, като Директива 2009/145/ЕО.

3. 79, 80 и 52 не са общи забрани, а превантивни защитни текстове, отнасящи се до конкретни изключения, именно генетично значими сортове и породи, както и защитени територии от Натура 2000, които са защитени от две евр. Директиви, Директива 92/43/ЕЕС и Директива 79/409/ЕЕС.  Тези територии са обект на толкова специален режим и изисквания за опазване, че ако имаме добро желание, при добра обосновка за потенциални рискове и опасност, можем дори да увеличим буферните зони.

4. За 79 и 52 могат съвсем спокойно да се обосноват за голямата икономическа и стопанска значимост на традиционните сортове и приоритетното за държавата развиване на биоземеделието, и не само да останат текстовете в този им вид, но и да увеличат защитните зони около полетата на биоземеделците.

Оттам нататък, извън посочените изключения, за разрешените от ЕС ГМО хибриди, всички подадени заявления за разрешения, нека да си се разглеждат случай по случай, по така предвиджданата дълга и сложна процедура.......

# 952
Тео, малко ме объркват дългите ти постове..

Цитат
1. Трябва да искаме неопровержими доказателства, че ЕС е предявил претенции по отношение на тази директива, доказателства черно на бяло. Дотук имаме само думи, приказки и разтягане на локуми от тяхна страна.

Това нещо няма ли начин да го разберем сами? Чрез едно писмо до съответветния адресат?
И пак питам за фермерите..

# 953
Тео, процедурата може да е дълга и бюрократична, но никак не е сложна. Особено щом ЕС има общо разрешение за определен хибрид. Отде ги извади тези директиви, тез дерогации.. въх, мноо си надобряла Simple Smile

Минзухар, нищо не съм чула до момента за фермерите. Поне тук нищо такова не пише.

Колкото до писмото - вече няколко еко организации са го поискали от МОСВ официално, както и от ЕК. Манева също обещаваше да го покаже. Никакъв отговор до момента.

Малко за разведрение от форума на същия сайт:

Николай Черкезов (шеф на Монсанто за Бг) във форума на фермер.бг

Re:
(11.12.2009 11:55)

Bih vzel na rabota, vseki nacionalno otgovoren i misle6t 4ovek!
Ot tu nasetne, na6ite horizonti za razvitie, 6te stavat vse po vseobhvatni i qsni. Polzite ot GMO sa ogromni, no tova e tema za otdelna diskusiq. Fakt e, 4e nai-bogatite fermeri sa ot Amerika i Kanada. Monsanto 6te ni napravi ne samo zdravi, no i bogati!
Izvinqvaite za latinicata skupi kolegi, pi6a ot Blek Burito si!

Re:
(11.12.2009 18:12)

Ще дойде ден, когато всички ще ни бъдете благодарни че налагаме подобен стратегически инвеститор в страната! До тогава бъдете здрави, и хапвайте соя, именно защото е ГМО, се оказва че е възможно най-полезната храна за нашите деца. Монсанто вече не използва изкуствени хербициди, а ги замества с напълно естествени добавки.

Re:
(13.12.2009 12:33)

ggeonik, обосновете се със доказателства, не със празни приказки   !
Най-известните ресторанти в света използат ГМО, кентъки фрай чикън и Макдоналдс! Какви доказателства трябват още?!

Re:
(13.12.2009 18:06)

Никой не карам на сила да сее с ГМО. През първата година ще даваме безплатни семена на закъсалите малки фермери, за да могат да оцелеят. Ще водим изцяло социална политика в условията на тази страшна криза. Аз лично се храня често в ресторантите в Макдоналдс, и съм изключително доволен от качествата на храните им. Защо ресторантите трябва да купуват храна чак от САЩ, като спокойно вече и тук ще можем да произвеждаме здрава и качествена продукция?!

Re:
(13.12.2009 23:32)

Аз казвам това което знам и мисля.Не правя реклама тук.Монсанто е най-известната компания в света, няма нужда да се рекламира, въпреки че ще бъдат хвърлени няколко стотици хилидя евра само за България, за идната година.Пред най-големият завод на корпорацията има по-голяма статуя, от тази на свободата дори.
Това не означава че сме над свободата, а просто сме вдигнали летвата прекалено високо и нямаме конкуренция.

Re:
(16.12.2009 00:17)

Дами и Господа, оставете политиците ни да спазват Европейското законодателство.Който не иска ГМО, няма да сее и готово.Който иска яде, който не иска не яде.Човек винаги има цивилизован избор, тук и сега.
Когато някой докаже че Монсанто произвежда нездравословни продукти, аз ще съм първият човек който ще ги осъди, всичко друго е в сверата на глупостите, като плана Ран-ъп. И на мен България ми е мила.Желая на всички ви много, здраве, щастие и весела

Последна редакция: сб, 23 яну 2010, 17:45 от _Grace_

# 954

Re:
(16.12.2009 00:17)
.....Когато някой докаже че Монсанто произвежда нездравословни продукти, аз ще съм първият човек който ще ги осъди, всичко друго е в сверата на глупостите, като плана Ран-ъп.
.....

Пратете му френския документарен филм *Светът на Монсанто* (Le monde selon Monsanto). Може и да размисли!

# 955
Харесват ми идеите на Тео. Прочистих си кутията от съобщения и благодаря на всички,които ми пишат и приемат идеята от отвореното писмо,което публикувах като" ВНИМАНИЕ!ГЕНОЦ"
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=464985.0
 Боже,Боже какви глупости е казал Черкезов.......едва ли ще размисли,до колкото съм чела в други форуми заплатата му била 5000$

НЕ НА ГЕННО ИЗРОДЕНИТЕ ОРГАНИЗМИ В БЪЛГАРИЯ

# 956
"Никой не карам на сила да сее с ГМО. През първата година ще даваме безплатни семена на закъсалите малки фермери, за да могат да оцелеят. Ще водим изцяло социална политика в условията на тази страшна криза"Ха Ха...Зарибяването започва...Ей на това трябва да налегнем!

# 957
"Никой не карам на сила да сее с ГМО. През първата година ще даваме безплатни семена на закъсалите малки фермери, за да могат да оцелеят. Ще водим изцяло социална политика в условията на тази страшна криза"Ха Ха...Зарибяването започва...Ей на това трябва да налегнем!

А може би трябва и да им обяснят, че нямат право да запазват семената за следващата година т.е. всяка година трябва да закупуват семената от Монсанто. И да не си мислят, че могат да измамят *дилъра*, защото само до средата на 90-те има 150 осъдени фермери за неспазване на клаузите в договора!

# 958
Цитат
Companies developing genetically modified crops risk creating the biggest environmental disaster "of all time", Prince Charles has warned.

GM crops were damaging Earth's soil and were an experiment "gone seriously wrong", he told the Daily Telegraph.

A future reliance on corporations to mass-produce food would drive millions of farmers off their land, he said.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/7557644.stm

# 959
Злодеите действат по два начина единия е като рекламират пропагандата си къде с лъжливи думи,къде с пари под масата,а другия като пускат агенти сред противниците си за да са на ясно какво точно се замисля сред тях и да могат даже да дърпат конците в тяхна полза. Все едно да пуснат протестна група в случая,която да протестира,но не чак с такива средства че да успее. Като кокошката дето бяга от петела и си мисли "дали не бягам много бързо" това правят и политиците който уж гласуваха против генно изродените организми,но не са много активни та да не би да вземат да ги забранят наистина.По-добре е да има после кого да плюят.Същото е и с протестите ми се струва. Шпиони има на всякъде и във всеки форум и се намесва винаги когато  някой вземе,че предложи мярка с която да се постигне успех. Веднага измисля предтекст с който "разумно" да те спре , уж това не е в крак с каузата,че даже и ще и навреди  Whistling. Ще ви разкажа една случка: миналата седмица разговаряхме с хора по въпросната тема,бехме група,която прави нещо по въпроса (няма да споменавам точно къде и кой) но към нас се присъедини човек който беше много против ГМО,искаше да поеме едва ли не цялата инициатива,да се натовари с повече задачи. В момента в който обаче един от групата каза генно изродените организми и зачете нещо от отвореното писмо,което публикувах този човек целия настръхна и започна да пропагандира как не можело да се използва тази дума,не било редно . Било емоционална крайност,да сме бъдели умерени  Много се изненадах кое му е емоционалното ,но нищо не казах. Буквално преди 5 минути обаче разбрах,че въпросния човек е поставено лице и всъщност целта му не е да помага,а да вреди.Явно врага като чуе истината така открито в една дума (изродени) и интуитивно усеща,че това не е в негова полза  настръхва  и почва да шикалкави. Та се замислих веднага за този форум и всички ентусиасти,които приканват към умереност и то при условие,че никой не подтиква към агресивни действия. В какво всъщност да сме умерени????? В казването на истината в прав текст  ли????За себе си ще кажа,че ще говоря истината като първото нещо е използването на български термин за отровата която се опитват да ни натресат,а вие си решете за себе си .Всеки народ си заслужава управниците и съдбата.Сигурна съм че и в тои случай каквото и да стане ще сме си го заслужили. Ще е тъжно обаче генно изродените организми да спечелят.Много тъжно и много покаателно както за управниците,така и за протестиращите.Дано Бог вразуми всички

Много се разтроих и се извинявам,ако има правописни грешки....нещо з-то ми заяжда

НЕ НА ГЕННО ИЗРОДЕНИТЕ ОРГАНИЗМИ В БЪЛГАРИЯ

Общи условия

Активация на акаунт