За здравното осигуряване

• 46 484
  • 575
  •   1
Отговори
# 285
  • София и там където не се пуши
И аз да попитам, ако някой знае и може да помогне с информация - мой близък си е платил наведнъж вноските за миналата година, когато по закон беше ако платиш вноски за 12м. наведнъж, ти се възстановяват правата. Платил е и за тази година до края, т.к. живее в чужбина през половината време в годината. Сега дали ще го глобят и трябва ли да плаща за още 2г. назад, т.е. за 2007 и 2008г? Никога до сега не е ползвал БГ държавно здравеопазване. В сайта на НАП не е отразено нито едно плащане и се води с прекъснати права. Вносните бележки си ги пази.

Аз ходих да проверя за мой близък  и ми казаха, да се взема бележка, кога е отсъствевал от България дата на влизане и излизане от паспортна служба на Мария Луиза, можели да дадат от там и тогава чистят точно тези периоди, но моя близък се е прибрал 2009 год в България след над 10 год отсъствие и казаха, че след бележката ще изчистят стария период .

И спокойно не глобяват, а само се губят права временно до уреждане на въпроса и до пускане на декларации.

С платените бележки, копие от тях в НАП и там да проверят какво става и защо не са отразени плащанията.

# 286
  • София /Абсурдистан
Благодаря за информацията  bouquet ще му кажа.

# 287
ИЗчетох всичко, но имам неясноти. Blush Голяма каша.  Sick

АКо утре платя дължимите 5 вноски за миналата година, хващам ли срока, за да не дължа глоба?

В днешния брой на "Стандарт" пише, че днес е последния срок.  Дори заглавието на статията е "Бедните - без доктор."

# 288
Добре и какво става с тези,които не са си платили здравните щом срока е днес -какви са санкциите -тоест ако налагат глоба сега всички ли ще изгърмят ,които са с прекъснати осигуровки-или просто пак остават извън системата докато платят  newsm78

# 289
Не се знае, засега май няма да налагат глоби

# 290
Явно и в този закон много неща са недообмислени  ooooh!
Благодаря за отговора Коледна фея  bouquet
Значи още нищо -и всеки ще си плати Здр осиг ,когато може-щом не са измислили какво да правят-а те и да измислят като чета масово хората не могат да ги платят веднага в тази безработица

# 291
Здравейте ,от този месец започвам сама да си плащам здравите осигуровки.до този момент нямам прекъсване на здо. трябвали да пукам тази декларация  номер 7 .Благодаря предварително

# 292
Здравейте ,от този месец започвам сама да си плащам здравите осигуровки.до този момент нямам прекъсване на здо. трябвали да пукам тази декларация  номер 7 .Благодаря предварително

Както обясниха по телевизия с пример - да трябва. Винаги ще се пуска от месеца, когато започне човек сам да се осигурява.

# 293
кои точно месеци трябва да платя, за възстановяване на осигуровките?
Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от СЕПТЕМВРИ/2008 до НОЕМВРИ/2009

2008 г. - месеци 9,10,11,12
2009 г. - месеци 1,2,3,4

--------------------------------------------------------------------------------

Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от ЯНУАРИ/2000 до АВГУСТ/2008

2000 г. - месеци 1,2
2001 г. - месеци 4,11
2007 г. - месеци 8,9,10,11,12
2008 г. - месеци 1,2,3,4,5,6,7,8

# 294
 Пали - Всичко което не е платено  2007 до 2009 вкл. . Ако си платила, някои от тези отиваш с вносната бележка В НАП

# 295
Здравейте!
Днес отидох да си платя останалите липси от здравните осигуровки за 2008-ма година.Бях си извадила всичко на лист с все лихвите за всеки един месец.Банковата служителка ги смята три пъти Crazy,и понеже бях написала и 12-ти месец от 2007-ма(на гърба на листа) спря ми и тях Mr. Green.
Мина господин до мен с Декларация-образец номер-7,опитах се да говоря с него но той много бързаше.Попитах г-жата в банката за какво точно иде реч,от къде се купува тоя образец и къде точно да го пратя.Жената беше много мила,директно ми извади една такава бланка и ми обясни в коя близка книжарница вече ги има.Обясни как да я попълня и ми даде адреса на НАП-Добрич,където пратих попълнената бланка.
Обясни ми и че гърба на бланката не се попълва,а като дата на самата бланка там където пише "Декларирам началната дата от периода...." написах първия месец който плащам,а именно в моя случай 12 месец 2007

Надявам се съм била полезна на такива като мен който нямат идея за какво иде реч Whistling

# 296
Бг мама, не разбрах как си изпратила бланката/образец 7, по пощата ли?

# 297

Да по пощата,с препоръчано писмо!Дамата в банката ми обясни че когато е до друг град,не е нужно да ходя на място,може и по пощата.То реално погледнато и в това време е абсурдно да ходя в съседен град за да я подам,след като има начин да е по пощата става по-лесно и удобно за мен поне Peace

# 298
Боже,аз мислех че декларация 7 ,трябва в НОИ да се носи .

# 299

Да по пощата,с препоръчано писмо!Дамата в банката ми обясни че когато е до друг град,не е нужно да ходя на място,може и по пощата.То реално погледнато и в това време е абсурдно да ходя в съседен град за да я подам,след като има начин да е по пощата става по-лесно и удобно за мен поне Peace
А само, когато става въпрос за друг град ли е разрешено това подаване на обр.7 по пощата?
извинявам се за въпроса, ама така ме стреснаха с безкрайните опашки в НАП Пловдив.

Общи условия

Активация на акаунт