
Класическа руска медена торта-приказка!Опитайте,няма да съжалявате!

за корите:
150 г масло(или маргарин)
3-4 с.л. мед
1.5 ч.л. сода бикарбонат
Всичко това се разбърква в една тенджерка и се слага на котлона за да се разтопи.След това се оставя малко да се охлади.
Ако искате корите да имат по-карамелен вид,можете първо да карамелизирате меда и содата на тих котлон до оранжева пяна,а после да добавите и маслото.
В друг по-голям съд(където ще месим тестото) размесваме:
3 яйца
3/4 ч.ч. захар
сместа от тенджерката
3 и 1/2 - 4 ч.ч. брашно (количеството е ориентировъчно,зависи,колко ще напълните лъжиците с мед,колко са ви големи яйцата и т.п..Може да ви се наложи да добавите още брашно.Но го добавяйте на малки порции,за да не прекалите.)
Тестото се получава много-много меко!(Ако ви е толкова меко,че не можете да работите с него,преди да се изкусите да добавите още брашно,сложете тестото в хладилник за 30-40 минути.Маслото,което има в него,ще стегне,брашното ще бухне и тестото ще се втвърди.)
разделя се на 8-10 части,от тях се оформят топки,

Ако срещате трудности при разстилането на корите,заради мекото тесто,леко си набрашнявайте пръстите/дланите,това ще ви улесни.
Корите преди изпичането трябва да са много тънки,чак прозрачни

а след изпичането стават бухнали,с дебелина на бисквитка "Закуска" или повече.

Изпичат се много бързо,внимавайте да не загарят.
Аз ги пека във форма с диаметър 24 см,която намазнявам с малко олио.
Големината на формата и броят на корите естествено може да варират!

за крема:
1 кг 200 г заквасена сметана (можете да увеличите количеството,ако пожелаете).По-добре да използвате по-кисела такава,като Данон ,например.
2 -2.5 ч.ч. захар (ако искате по-киселичек крем,намалете количеството на захарта до 1 ч.ч.

1-2 ванилии

По желание се добавят орехи,какао 4-5 лъжици,ром(може и без последните две).....

Корите се намазват.
Сглобената торта се украсява с настърган на ренде шоколад или смлени орехи.
Тортата е готова за консумация след 1 час!


Да ви е сладко!

