Отговори
# 75
Защо щом една майка може да избере как да роди, да не може да избира и къде? Защо след няколко случая на домашно раждане се опитвате да внушите на хората едва ли не, че раждането в домашни условия е честа практика в България. Защо не се опитате да разберете причината която е подтикнала тези хора да родят в домовете си? Защо жените родили чрез секцио по желание очакват толерантно отношение от другите, а те самите са нетолерантни и искат да отнемат правото на избират на тези които биха искали да родят в домовете си? И защо си мислите, че едно раждане в домашни условия  е по-опасно от едно секцио по желание в една съмнителна болница в Българи?

# 76
  • Ню Йорк
Защо щом една майка може да избере как да роди, да не може да избира и къде? Защо след няколко случая на домашно раждане се опитвате да внушите на хората едва ли не, че раждането в домашни условия е честа практика в България. Защо не се опитате да разберете причината която е подтикнала тези хора да родят в домовете си? Защо жените родили чрез секцио по желание очакват толерантно отношение от другите, а те самите са нетолерантни и искат да отнемат правото на избират на тези които биха искали да родят в домовете си? И защо си мислите, че едно раждане в домашни условия  е по-опасно от едно секцио по желание в една съмнителна болница в Българи?

Темата не е за и против секциото по желание.  Naughty Тук говорим конкретно за рисковете при неасистираното домашно раждане.

# 77
Може ли линкове на истории за раждане у дома  Praynig

http://www.heraldsun.com.au/news/a-labour-of-lost-love/story-0-1225697112013

Много интересна статия, която би трябвало да предизвика много размисли у хората, които следят тези теми.

Janet Fraser е най-голямата поддръжничка на домашното раждане в Австралия. Тя не само проповядва раждане извън болница, но и раждане без медикаменти и без зли доктори (значи и австралийските лекари са зли... ooooh!).

През март миналата година бебето й умира по време на неасистираното му раждане вкъщи.
Все пак викат линейка, но е твърде късно.

Тук отварям скоба, че в многобройните бедни страни, където раждането у дома не е "избор", а е единствената възможност поради огромната бедност и липсата на достатъчно болници, нямат опцията да извикат линейка и "Раждането вкъщи" не е приказка и повод за горди интернет-публикации и медийни изяви, а кошмар много често с фатален край и за майката, и за детето.
Пиша това, за да се замислим и за лицемерието на хората от обществата с прекалено много избори (каквото е и нашето, все пак), които се превъзнасят по "естественото" раждане на африканка в пустинята (което в случая от документален филм, който визирам, завърши със смърт на детето), а спешната помощ им е на един телефон разстояние.

ЕТА: Още един въпрос за размисъл в тази връзка - трябва ли правото на избор на майката и вярванията й да бъдат водещи пред здравето и живота на детето й - така, както се е случило с Janet Fraser и не само с нея?
Мнението ви по този по въпрос всъщност искам да прочета в моя скорошна тема.

Ще прочетете и че Janet Fraser по време на цялата си бременност не е ходила на консултации, не си е правила никакви изследвания (правите ли връзка с агитациите жените да оставят всичко в ръцете на Бог/природата в темата "Преди да решим да имаме бебе" и много други?).

А звучат ли ви познати нейните призиви:

Цитат
"Episiotomy is genital mutilation"
"Did your rapist wear a mask and gown?"
"When you rupture those membranes . . . even when the woman screams no, that's rape."
"In a woman-hating society obsessed with the control and regulation of women's bodies, choosing to birth at home makes a crucial statement of withdrawal from patriarchy."

Често се забелязваха в постовете на съфорумка и нейния хор, която...съвпадение...живее в Австралия.

Залитането по модни течения, и то оглавявани от екстремисти, може да бъде фатално!

А че преекспонирането с такива теми може да повлияе на разумната преценка беше доказано с вчерашния пост на една съфорумка във вече заключена тема:

Цитат
И аз много четох тук и в други форуми по въпроса за натрапеното "за удобство на лекарите" цезарово сечение. Три лекарски екипа ми казаха, че няма да се получи нормално. На 33, с тесен таз (който бил мит) и 7 диоптъра късогледство. Аз четях ли четях, голяма бяла птица такава, как тазът се разширявал и т.н. и за алчните доктори и им се смеех в лицата. Природата го била измислила и прочее. Накрая се намери една бая мастита дама, която каза - добре, пробвай се, пък в хода на нещата ще говорим. В хода на нещата се оказа, че природата не е доизмислила всичко, щото онези три екипа, на които се смях, се оказаха много прави относно ограниченията на тялото ми. Едва не умряхме, и синът ми, и аз. а аз се инатих до последно, разчитайки на прочетеното по форуми. Огромно благодаря на "алчните лекари", които накрая някак успяха да намерят свободна операционна, преди да е станало твърде късно. Не ми е виновен форумът, виновна съм си аз, семената, корените и медитацията. Другия път ще знам. И питайте ме дали ще отворя темата за естественото раждане след цезарово сечение... Ще я отворя, ама друг път!

Последна редакция: пн, 11 яну 2010, 19:13 от Persona

# 78
  • Видин
Персона, благодаря за линка, но се интересувах за раждания в България  Peace
Цитатът е достатъчно красноречив... за съжаление  Tired

# 79
Аз съм твърдо против

# 80
Независимо за какво говориш, не ти пречи да бъдеш малко по толерантна към другите и да се опиташ да ги разбереш вместо да ги обиждаш както вече си го направила в една друга тема. И понеже темата е заключена отваряш нова уж със цел информация. Смяташ ли, че обиждайки ще успееш да убедиш тези хора каква голяма грешка са направили?
Цитат
Това че съпругата на Людмил и още 2-3 жени са извадили безумно голям късмет и са родили в домашни условия без каквито и да е последствия
Защо раждането по естествен начин на здраво бебе без каквито и да е проблеми и последствия го представяш като безумно голям късмет?

# 81
  • Ню Йорк
Persona много ти благодаря за полезната информация.

# 82
Всъщност тези майки , които  раждат в домашни условия , тук , в България , изцяло ли се оставят в ръцете на природата?Тоест не ходят ли на ежемесечни прегледи?

# 83
  • Ню Йорк
Независимо за какво говориш, не ти пречи да бъдеш малко по толерантна към другите и да се опиташ да ги разбереш вместо да ги обиждаш както вече си го направила в една друга тема. И понеже темата е заключена отваряш нова уж със цел информация. Смяташ ли, че обиждайки ще успееш да убедиш тези хора каква голяма грешка са направили?
Цитат
Това че съпругата на Людмил и още 2-3 жени са извадили безумно голям късмет и са родили в домашни условия без каквито и да е последствия
Защо раждането по естествен начин на здраво бебе без каквито и да е проблеми и последствия го представяш като безумно голям късмет?

Да смята че тези жени са извадили огромен късмет. Прочети линка предоставен от Persona, както и статистика за изхода от неасистирани домашни раждания в страните от третия свят.
И не съм аз тази която обижда някого. Щом толкова внимателно ми следиш публикациите надявам се че ще припомниш на съфорумките ни, че всъщност мен ме кълнеше една от въпросната групичка, а не аз нея или някой друг.

# 84
Aко темата е за оплюване на домашното раждане, а не за рисковете, както в началото бе споменато, да молим модератор да я заключва навреме?

# 85
  • Ню Йорк
Aко темата е за оплюване на домашното раждане, а не за рисковете, както в началото бе споменато, да молим модератор да я заключва навреме?

Темата е за рисковете, както много пъти се спомена вече. Никъде не пише "моля не раждайте в къщи". Има тема в която се описват плюсовете на домашното раждане и за да е справедливо тук пък описваме минусите.

# 86
Цитат
Прочети линка предоставен от Persona, както и статистика за изхода от неасистирани домашни раждания в страните от третия свят.
А мислиш ли, че тези жени са имали  възможност да избират между асистирано и не асистирано раждане в домовете си? Точно защото по-голямата част от хората са нетолерантни точно както и ти самата е невъзможно да се даде възможността на тези жени да родят в домовете си щом толкова желаят но в присъствието на акушерка. Кое е по-доброто? Да принудим тези хора да раждат не асистирано или да им дадем възможността за избор и да родят асистирано?

# 87

Темата е за рисковете, както много пъти се спомена вече. Никъде не пише "моля не раждайте в къщи". Има тема в която се описват плюсовете на домашното раждане и за да е справедливо тук пък описваме минусите.

Само дето плюещите не сте на нужното ниво, с изключение на персоната/донякъде/.

# 88
  • София - Рим и обратно

Кафе с мед, пак питам, какво ни интересува взетото от другите решение?
Аз съм против както раждането у дома, така и секциото пожелание, но що се касае до мен самата.
Против решенията на чужди за мен хора не ми влиза в работата да се обявявам.
Кой къде, как рискува живота си и този на нероденото си дете не ме вълнува.
Осъждането на нечии избор не ми е по-вкуса.
Ами аз се считам за някаква си там част от определено общество и не мога да кажа, че нищо не ме интересува, всеки да си взема решения за себе си и да си се грижи за своите си проблеми. Ако теб не те вълнува никой извън теб самата, защо тогава си тръгнала да защитаваш "свободния избор" на някоя си? Мен, честно също не ме интересуват тези, които са си взели решение за себе си, да се метнат от прозореца, да речем. Но съдбата на неродените деца...ами да вълнува ме. Още повече ако щеш - не искам това да се превърне в някаква мода, защото в този свят живеят и моите деца, не само аз. И така нататък, все мои си причини да ме интересуват разни неща.

# 89
Ако теб не те вълнува никой извън теб самата, защо тогава си тръгнала да защитаваш "свободния избор" на някоя си?

Не защитавам ничии избор, просто не го осъждам.
Там е разликата. Докато тук не само има несъгласни с дадени решения, но и съдещи.
А съдбата на неродените....тя е в ръцете на родителите им.....понякога за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт