Теглене на ипотечен кредит неща които трябва да знаем!

• 142 539
  • 779
  •   1
Отговори
# 615
Цитат
Дано да са по - снизходителни като ме видят с коремчето 
Следя темата от миналата година, когато се борихме за кредит и покрай всички постове, които прочетох, ми направи впечатление поста на една бъдеща майка, която обясняваше, че са й отказали кредит, именно, защото е бременна, и ако се наложи, банката няма да може да й запорира сметката защото то е социална помощ. Не съм в течение как законово стои въпросът, просто споделям какво бях чела тук.

А вие успяхте ли с кредита? Ако има нещо, което може да е полезно на мамите, може ли да го споделиш?
Дано всичко да е ОК при вас! Simple Smile

# 616
Цитат
А вие успяхте ли с кредита? Ако има нещо, което може да е полезно на мамите, може ли да го споделиш?
Ние успяхме, от тогава мина повече от година, тогава писах в темата,
но вече всичко ми е като мъгла, май няма да съм особено полезна. Забравих
за всички "врътки" с документите, оценките и т.н. Доволна съм като цяло от кредитната
инспекторка,   не ни "мота" и ясно си ни напътстваше какви документи й трябват.
Ако някой иска, на лични да ще пиша коя е банката.

# 617
ДСК си има свои оценители, но оценката е за сметка на банката т.е. не плащаш за оценител.
А иначе от оценителя зависи колко ще ти бъде кредита, а те си работят за банката, тъй че ясно е в чия полза ще е оценката  Crazy

# 618
Цитат
Дано да са по - снизходителни като ме видят с коремчето 
Следя темата от миналата година, когато се борихме за кредит и покрай всички постове, които прочетох, ми направи впечатление поста на една бъдеща майка, която обясняваше, че са й отказали кредит, именно, защото е бременна, и ако се наложи, банката няма да може да й запорира сметката защото то е социална помощ. Не съм в течение как законово стои въпросът, просто споделям какво бях чела тук.

не социална помощ,а майчинство,което първата година е 90% от заплатата,а втората 50%,аз лично съм "скривала" бременността на клиентки,когато са кандидатствали за кредит при мен,само че разликата е,че работех във финансова къща на седмични вноски,а не в банка с 30-годишни периоди на изплащане newsm48 ,предполагам,че влияе като фактор за одобрението,макар и минимално newsm50,все пак не съм 100% сигурна,някой по-компетентен може да напише......

# 619
Цитат
не социална помощ,а майчинство,
Извинете, наистина не съм запозната особено (да не кажа  - хич), но идеята беше, че майките не получават заплата, а парите идват от някакъв вид целево субсидиране/осигуряване и не можело да бъдат запорирани при нужда. Който е по-запознат, нека ме отърве от трудната задача да обяснявам това, което не ми е ясно   bouquet . Основно исках да споделя, че някоко бъдещи майки писаха как са имали проблеми при получаването на кредити и стоки на изплащане, именно, защото доходите им са от майчинство.

# 620
Toчно така е, майчинството е обезщетение, банките нямат право да запорират обезщетение, ако ще и в размер на 5 минимални заплати да е. Нямат право да пипад детските, болнични също така
Е отделно, че скоро даваха как съдия изпълнители блокирали сметки и изобщо не гледали какви пари постъпват и от къде, а жената си искаше майчинските + детските надбавки (беше осъдена за неплатено парно) и трябва да съди съдия изпълнителя за да си ги получи #Cussing out

По-лесно става ако съпруга ви кандидатства, а вие сте солидарен длъжник. Тогава взимат предвид вашия доход като изчисляват кредитоспособност, но не правят спънки заради бременността (въпреки че май ми намирисва тук на дискриминация)

# 621
мама на Сани, това с безплатните консултации не е от вчера.. само, че ще препоръчат банката, която им дава най-дебел комисион. А съглано ОУ на повечето агенти те не носят никаква отговорност  Naughty
КОТЕ,аз доколкото разбрах от една приятелка,работеща в консултантска фирма,банките предлагат нещо от рода на "клиента еди кой си...може да бъде одобрен при следните условия:1....2....3....и при окончателното одобрение ще ви изплатим еди колко си...",фирмата след това разяснява на клиента офертите и клиента си избира банката,а не обратното........или поне така е в София....незнам newsm78

# 622
Днес пуснахме документи в Алфа за одобрение по доходи. За съжаление не бяха много детайлни в обясненията си и не разбрах колко време ще отнеме.
@Mama na Sani: мерси за инфото, утре ще ги пробвам тези консултанти Wink

# 623
mama Sani, то как си представяте, че някой, който е отишъл при консултант ще вземе сам решение  newsm78  Нали е отишъл при консултант точно защото ГПР, Софибор, БЛП и др  не му говорят нищо
А така написано от теб излиза, че въпросните "консултанти" не са консултанти, а просто посредници на комисион от банката. Малко като брокерите на недвижими имоти хем ти се пъхат в работата, хем работа не могат да ти свършат ooooh!

# 624
 newsm62,да,КОТЕ,нещо такова се получава

# 625
Момичета, два дни нямам нет, а вие сте напълнили темата!
За консултантите - ами сигурно все някаква полза има от тях, нали за да изкарат парички, трябва да ви свършат работа? И поне имат контакти, знаят къде какво да попитат. Била съм и брокер на НИ, наистина има полза дори от най-куция консултант, защото пести нерви и време, а често и доста разходи.

# 626
ДСК си има свои оценители, но оценката е за сметка на банката т.е. не плащаш за оценител.
А иначе от оценителя зависи колко ще ти бъде кредита, а те си работят за банката, тъй че ясно е в чия полза ще е оценката  Crazy

Скоро бях в ДСК и имам спомен, че ми казаха 110лв за оценител

# 627
Цитат
Скоро бях в ДСК и имам спомен, че ми казаха 110лв за оценител
За ДСК - от опита ми от преди година и половина - дадоха ни списък с оценители, чиито оценки признават и от този списък си избрахме. Цената беше 120 лв. Стари спомени. Ние направихме оценка на 2 апартамента при Диев, доволни сме като цяло, даде високи цени, близки до тази, на която купувахме, като същевременно не бяха и нереално високи, което пък би издразнило банката.
 От списъка се бях обаждала и на една агенция за недвижими имоти, които предлагат и тази услуга, шефката ми беше пратила някакъв младеж да оценява, докато вървяхме към жилището, младежът ми обясни как цената е 120 лв., ама без ДДС. Тогава се шашнах, 24 лв. на фона на всичко, което давахме не беше кой знае какво, обаче проблемът беше, че в себе си имах само 120-130 лв., обадих се на шефката да попитам от къде идва разминаването в цените, исках от нея просто някакво разрешение да намерим. Тя се държа доста надменно и това, в комбинация с въпроса на младежа дали си нося нАТУралния акт, преля чашата на търпението ми и просто се отказах от услугите им. Може ли някой, дето ще оценява имот, поне да не научи имената на документите?! Ако се сетя коя е фирмата, ще напиша и името й. Чудно кой и как после щеше да каже колко струва апартамента Х, след като го е виждал само на снимки и по описание на необразовани очевидци!

# 628
Нещата които трябва да знаем .... мхм вдигат лихвата, ако кредита е дългосрочен 80% от сумата по вноските покриват лихвата, главницата си стои  Simple Smile

# 629
  • Пловдив
 Мнения за Алфа банк ? Ако някой има наблюдения да пише. В момента предлагат много добри условия, с фиксирана лихва от 3,5,7, и 10 години , без такса за кандидатстване. Мислим да пробваме и там да видим дали ще ни одобрят.

Общи условия

Активация на акаунт