Теглене на ипотечен кредит неща които трябва да знаем!

• 142 483
  • 779
  •   1
Отговори
# 675
Бих искала да задам своят въпрос при вас и дано има кой да ми отвори очите по някой въпроси.
Престои ни продажба на апартамент, панелен старо строителство.Кандидат копувачите ще го копуват чрез кредит. Не ползваме услугите на брокер и фирма. Нямам и грам идея за таксите и всичко което ни предстои като плащане. По принцип знам че таксите по прехвърляне се делят между дрете страни, но в случая нама ли да са по-високи заради кредита? Моля осветлете ме по въпроса!
Благодаря  Hug

# 676
Таксите надали ще се повлияят от наличието на кредит.
По-интересен е въпросът - вашите купувачи осигуриха ли си кредит? Имат ли нужда от съдействие? Мога да ги насоча на много точно място, пиши на ЛС ако искаш! Simple Smile

# 677
  • София
Бих искала да задам своят въпрос при вас и дано има кой да ми отвори очите по някой въпроси.
Престои ни продажба на апартамент, панелен старо строителство.Кандидат копувачите ще го копуват чрез кредит. Не ползваме услугите на брокер и фирма. Нямам и грам идея за таксите и всичко което ни предстои като плащане. По принцип знам че таксите по прехвърляне се делят между дрете страни, но в случая нама ли да са по-високи заради кредита? Моля осветлете ме по въпроса!
Благодаря  Hug

Тъй като ние сме от другата страна, ще се опитам да ти обесня това, което сме разбрали до сега. Таксите по прехвърлянето може да се поделят (напр. 50 на 50, 2/3 към 1/3) или по-честата практика е купувачите да ги поемат изцяло (в нашия слуай ние плащаме таксите по изповядване на сделката). Въпросът за таксите по прехвърлянето е въпрос на договорка между страните. Все още не ми е ясно дали се дели и сумата за общинския данък, която е всъщност основния разход при прехвърляне на имота, но понеже не нас не ни касае пряко не съм изяснила този въпрос, но утре ще правим консултация с нотариус и мисля да питами за това, стига да не забравя.

Таксите не се увеличават заради кредита за вас, за купуваите ще се увеличават заради вписването на ипотеката, но това вас не ви засяга. От ваша страна ще трябва да осигурите определен набор документи,които са необходими за предоставяне в банката при подаване на молба за кредит от страна на купувачите -ще платите някакви такси за ваденето, но те са от порядъка на 30 лв.

Ето калкулатор, с който може да изислите ориентировъчната сума на таксите. Мисля, че е сравнително точен.

# 678
Благодаря ви момичета!   bouquet
Айде едни стиснати палци относно положителен резултат за нас!
 Hug

# 679
Темата започва да става не полезна, а подвеждаща, защото се напълни с кредитни консултанти.. Нищо лично, но поне пишете в темата, че сте консултанти или кредитни инспектори.. ако сте второто е направо отчайващо, че търсите клиенти тук, а не ги посрещате в офисите си ooooh!

# 680
  • София
Кредитни консултанти са и все си мисля, че малко прекаляват и е в рзрез с правилата на форума...

Дайте съвет пак, веднъж питах, но пак:
Още съм в чуденка за нотариалната заверка на предварителния договор. Мъж ми е против, според кредитния инспектор няма смисъл, договорът и само с подписи е с достатъчна тежест. Сега се замислям дали да не го направим с по двама свидетели?!

След малко отивам на консултация при нотариус, но моля за споделен опит и мнение.

# 681
Още съм в чуденка за нотариалната заверка на предварителния договор. Мъж ми е против, според кредитния инспектор няма смисъл, договорът и само с подписи е с достатъчна тежест. Сега се замислям дали да не го направим с по двама свидетели?!

След малко отивам на консултация при нотариус, но моля за споделен опит и мнение.

Почти не се завервява. Може би ако ще има голяма разлика във времето до изповядването на покупко-продажбата заверяват.

Зависи какво ви притеснява. Нотариусът би трябвало да ви обясни + и - на заверка/ незаверката.

# 682
  • София
Нотариална заверка на договора се прави за всеки случай, за да се завери достоверна дата.
Тоест, ако предварителният договор се развали, да се регламентира, че на еди коя си дата са дадени едни пари и се търпят неустойки съгласно договора, считано от съответната дата.
Когато купувахме апартамента, аз настоявах за нотариална заверка, но при мен е по-скоро професионално изкривяване. Масовата практика е без.

# 683
  • София

Почти не се завервява. Може би ако ще има голяма разлика във времето до изповядването на покупко-продажбата заверяват.

Зависи какво ви притеснява. Нотариусът би трябвало да ви обясни + и - на заверка/ незаверката.

Да споделя какво ни посъветва нотариуса - спред нея не е неонходима нотариална заверка. Ако се се стигне до оспорване на подписа, дори и със заверка се стига да ситуацията, че този, който твърди, че подписа не е него, трябва да го докаже (дано правилно предавам смисъла). Тя посъветва на всяка страница от договора и купувача, и продавача да си напишат собственоръчно трите имена и да се подпишат.
Капарото се плаща по банков път в деня ан подписване на предварителния договор, така че това е най-официалната разписа за дадените пари на еди-коя си дата.

Дано това инфо е полезно и за други. Ние решихм ед ане заверяваме, но да изповядаме на реална цена (стига и продавача да е съгласен).

# 684
Дано това инфо е полезно и за други. Ние решихм ед ане заверяваме, но да изповядаме на реална цена (стига и продавача да е съгласен).

Peace
Предполагам продавачът няма да има нищо против - ако вие си поемете таксите върху разликата Sad
Така ще има официално доказан доход.

Успех!

# 685
  • Банкя
Здравейте, Simple Smile

искам да попитам по-компетентните по една хипотетична ситуация, евентуален казус.

Притежавам жилище, което изплащам с ипотечен кредит и в същото време имат друг имот, например парцел със стара къща, за който искам да изтегля целеви кредит за ремонт. 
Задължително ли трябва да покрия първия кредит, преди да получа втория или мога да ги имам и двата (приемаме, че доходите ми го позволяват)?
Ако ми оставят и двата кредита, и вторият е по-голям от първия, какво би ме спряло да си покрия първия, след като получа парите от втория, тоест го погася със собствени средства?

Та питането е, мога ли с подобна схема да се спася от наказателната лихва, коя важи при погасяване с пари от банка, но не и при погасяване със собствени средства? Grinning
Предварително благодаря за мненията!  bouquet

# 686
Здравейте, Simple Smile

искам да попитам по-компетентните по една хипотетична ситуация, евентуален казус.

Притежавам жилище, което изплащам с ипотечен кредит и в същото време имат друг имот, например парцел със стара къща, за който искам да изтегля целеви кредит за ремонт. 
Задължително ли трябва да покрия първия кредит, преди да получа втория или мога да ги имам и двата (приемаме, че доходите ми го позволяват)?
Ако ми оставят и двата кредита, и вторият е по-голям от първия, какво би ме спряло да си покрия първия, след като получа парите от втория, тоест го погася със собствени средства?

Та питането е, мога ли с подобна схема да се спася от наказателната лихва, коя важи при погасяване с пари от банка, но не и при погасяване със собствени средства? Grinning
Предварително благодаря за мненията!  bouquet

1.ако дохода ти го позволява и с документите на втория имот всичко е ок,няма проблем да имаш 2 кредита
2. Ако искаш да се спасиш от таксата за предсрочно погасяване, това може да се договори с новата банка

# 687
mama na Sani, няма как да договори отпадане на наказателната лихва за предсрочно погасяване с първата банка
Акси, хипотетично на много банки условията с наказателните такси не са изпипани и падат в съда. При внасяне на парите за погасяване на първия заем ще трябва да се посочи произход и те именно от там се хващат, че е рефинансиране.. Правят се врътки взимаш целия втори кредит
малко пари даваш на мама и после тя ти ги връща и вече като източник е мама,, Но тези врътки стават за суми до 10 хил лв.
Някои банки поради това, че нарушават самите те договорите се отказват от наказателна такса само и само да им се махнеш от главата. Нужно е да подадеш само жалба до техните отдели, БНБ или КЗП . Сега с новия ЗПК са задължени ако направят нещо примерно вдигнат ти лихвата и ти не си съгласен да ти дадат възможност да върнеш заема без да ти начисляват наказателни лихви..

# 688
Имам нужда от консултант, но не съм от София - в Бургас съм. Идеи?

# 689

Общи условия

Активация на акаунт