Започва "Тюдорите" по Нова

• 39 991
  • 471
  •   1
Отговори
# 255
  • Велико Търново
Здравейте и от мен.
Много се радвам, че освен бози (които гледам) от време на време по ТВ-то се появява и нещо по-различно. Радвам се, че буди интерес в тази част на форума.
Не бях гледала серияла, когато го даваха по НВО, но бях слушала и чела за него. Зарадвах се, че ще го дават по нова и го гледам с интерес Simple Smile

За актьора не мога да кажа и дума - убавото си е убаво, ама се чудя в тази студена Англия и в тези твърде "добре" отоплени замъци как спи гол... но - подробности.
Аз съм от групата на историците. При това прясно завършили. Приемам този сериял двуяко - от една страна като сериял/любовна история е много добър, но от историческа гледна точка... има твърде много неточности и фрагменти, които само объркват незапознатия с подробности от историята човек.
Не съм се задълбочавала в англ. история, но на моменти ме дразнят тези неща... Не знам до кой сезон сме стигнали, но ми се искаше да развият образа на краля. От първия епизод до сега той изглежда така, сякаш всяко негово действие е резултат на прищявка. Във всички епизоди, които изгледах Хенри е представен като хлапак дет се чуди в кой ъгъл коя "мома" да опъне. Всъщност това, което се случва в Англия по оново време променя не само английската история ами и историята на целия свят. Това е времето, в което се появява Макиавели и кралската институция започва да работи и се схваща по съвсем различен начин, а разводите не са в следствие на голямата лИбоФФФ. Ако на някой му е интересно мога да се поровя и да напиша подробности.

Любопитно ми е как ще резнат главата на Ан. По този повод се сетих, че за Хенри 8 има още един филм - "Хенри 8" от 2003 с Хелена Бонъм Картър в ролята на Ан Болейн.

Извинявам се за дългия пост Simple Smile

На мен ми е много интересно, въпрени че хвърлип някой друг хотлад в уикипедията, но не разбрах кой знае какво. Например как тъй хенри редува реформацията и католицисма със всяка средваща съпруга - един вид така излезе - нале следващата му съпруга пък връща кралският двор към старите обичаи.? Я кажи какве срате наточности има със исареческите събитие, че съм любопитна?

# 256
  • Велико Търново
Ами всъщност Ан ли е манипулирала краля да се омъжи за нея или съветниците ми са побутвали нещата за да има наследник?  И то в краяна сметка на всеки приближен на краля май му хвръква главата накрая? Както каза Мор на Кромуил - и двамата ше умрем само, че аз ще умра днес, а вие утре ? newsm78

# 257
..... Тъй като истината е по средата, а събота вечер не е време за нАучни открития  стигнах до варианта просто да гледам и да се радвам, че такива филми предизвикват интерес и дискусия към историята Simple Smile

Именно! Така че да гледаме филма като филм, а отделно да си четем историята за обща култура!

П.П. И аз за малко да стана историк, но "обърнах" историята си и отидох в друга посока в крайна сметка. За щастие или нещастие захвърлих историята след като минахме курса по средновековна история на Европа. Казвам за щастие или нещастие, защото и мен ме дразни, че представят Хенри като капризен и своеволен любовчия и не навлизат в дълбочина, но.... филм, направен е за гледане.

# 258
Идва събота и се активирахме. Много е приятно кото има движения е темата.

Моето мнение по случая Хенри - целта на всеки владетел е да остави голяма, просперираща държава на своите наследници. Проблемът тук е, че липсват такива. Законната съпруга - Катерина не му дава така желания син и въпреки възможностите титлата да се наследи от дъщеря му Мери, той решава да се подсигури, защото знае как е дошло неговото семейство на власт. Идеята за сина-наследник е водещата в неговите действия по нататък. Все пак сме в средновековието и тежестта на една държава, управлявана от мъж е по-голяма от тази ръководена от жена. Предръците всъщност са тези, които определят хода на историята в Англия при Хенри 8.
Животът на момичетата е бил обезценен. Тяхната роля е да осигурят наследник и толкова. Любовта е лукс.

# 259
  • София

На мен ми е много интересно, въпрени че хвърлип някой друг хотлад в уикипедията, но не разбрах кой знае какво. Например как тъй хенри редува реформацията и католицисма със всяка средваща съпруга - един вид така излезе - нале следващата му съпруга пък връща кралският двор към старите обичаи.? Я кажи какве срате наточности има със исареческите събитие, че съм любопитна?

Основния проблем на Хенри като личност/човек е как да му се роди мъжки наследник. това е така, защото татко му обединява Англия, но положението трябва да се затвърди. (разединението на Англия е проблем и сега, а представете си какво е било преди). Мъжкия наследник гарантира стабилността на короната.

В по - общ контекст това е време на промяна в цяла Европа. Във всяка една държава тогава се появява  брожение срещу величието на църквата. това е времето на 25 тезиса на Мартин Лутер. Всички се обръщат срещу църквата заради богатствата, които натрупва чрез такси и индулгенции, а и намесата и във вътрешната политика на държавите е нетърпима. Започват изказвания и анализи на мислителите от онова време за спясението на душата, което човек може да постигне и без да плаща на църквата.

Това което във филма се губи е именно историческия контекст и появата на Макиявели по това време. Той създава идеята за ефективния монарх - администратор, който служи на хората си. Именно от него е повлиян Хенри 8. това беше споменато мисля някъде в първите епизоди... Всъщност Х8 и неговите наследници водят доста решителна политика за стабилизация.

До колко Ан Болейн е била развратна или влюбена - това никой исторически източник не може да каже за никоя личност. Със сгурност обаче е знаела много добре какво има вероятност да и се случи. Бракът при кралете е въпрос на политика и преди Христа и тогава, и сега, а и в бъдеще... 

Хенри 8 не е променял политиката на държавата според това с каква жена е. Проблем във връзка с Контрареформацията идва след смъртта на Елизабет, която няма наследник. на престола се качва Джеймс (не мога да се сетя кой намер подред), който е син на Мери (първородната дъщеря на Х8)(династията на Стюардите). Той връща Англия към католицизма, но това е тема за друг сериал.  Crazy

За неточностите момичетата преди мен са коментирали доста подробно, а и самите сценаристи си го признават. Като пример мога да кажа, че много ме бърка присъствието на Оливър Кромуел... Той всъщност идва чаааааккк след един век като важна историческа личност. Тоя сигурно му е бил дядо или чичо...

Много дълго стана и малко може и да съм се объркала някъде. Това е личен прочит на историята. Допускам възможността и според някой да не съм права Simple Smile  Embarassed

# 260
редовно го гледам, фен съм на изторическите филми.

# 261
  • София
Идва събота и се активирахме. Много е приятно кото има движения е темата.

Моето мнение по случая Хенри - целта на всеки владетел е да остави голяма, просперираща държава на своите наследници. Проблемът тук е, че липсват такива. Законната съпруга - Катерина не му дава така желания син и въпреки възможностите титлата да се наследи от дъщеря му Мери, той решава да се подсигури, защото знае как е дошло неговото семейство на власт. Идеята за сина-наследник е водещата в неговите действия по нататък. Все пак сме в средновековието и тежестта на една държава, управлявана от мъж е по-голяма от тази ръководена от жена. Предръците всъщност са тези, които определят хода на историята в Англия при Хенри 8.
Животът на момичетата е бил обезценен. Тяхната роля е да осигурят наследник и толкова. Любовта е лукс.

bouquet   bouquet  bouquet абсолютно си права. нямам търпение да разбера как са представили новият брак на краля, а това вероятно ще стане утрееее... 

всичко това е в следствие на факта, че вече не сме в Средновековието. От Великите географски открития насетне сме в Новото време. това е началото на всички политически, социални и икономически промени. 

# 262
  • София
редовно го гледам, фен съм на изторическите филми.

bouquet  bouquet  bouquet и аз (ако не заспя до 11)

# 263

Като пример мога да кажа, че много ме бърка присъствието на Оливър Кромуел... Той всъщност идва чаааааккк след един век като важна историческа личност. Тоя сигурно му е бил дядо или чичо...

Бъркаш, по времето на Хенри 8 (и във филма) е Томас Комуел, а не Оливър и двамата нямат абсолютно нищо общо като история, възгледи, действия, политика и т.н.

# 264
  • На земята, която е всъщност звезда.

Хенри 8 не е променял политиката на държавата според това с каква жена е. Проблем във връзка с Контрареформацията идва след смъртта на Елизабет, която няма наследник. на престола се качва Джеймс (не мога да се сетя кой намер подред), който е син на Мери (първородната дъщеря на Х8)(династията на Стюардите). Той връща Англия към католицизма, но това е тема за друг сериал.  Crazy

Мери, полусестрата на Елизабет също не е имала деца, всъщност Е. наследява нея след смъртта й. Елизабет е наследена от Джеймс Първи, който е син на Мери Стюарт /Шотландската кралица, която Е. заточава и обезглавява/, която е била най- големият съперник на Елизабет за трона. Е. е направила този ход, за да обедини Англия и Шотландия.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D1%8 … D0%BB%D0%B8%D1%8F)

Между другото, онеправданата Мери по- късно става известна като Кървавата Мери и е един от най- омразните английски владетели. Ето какво прави гадното детство с хората.

Последна редакция: пт, 19 мар 2010, 17:16 от вселена

# 265
  • София

Като пример мога да кажа, че много ме бърка присъствието на Оливър Кромуел... Той всъщност идва чаааааккк след един век като важна историческа личност. Тоя сигурно му е бил дядо или чичо...

Бъркаш, по времето на Хенри 8 (и във филма) е Томас Комуел, а не Оливър и двамата нямат абсолютно нищо общо като история, възгледи, действия, политика и т.н.

На това мойто му се вика проспиване на имената, а не грешка - сега си обяснявам много неща Simple Smile

# 266
  • София

Хенри 8 не е променял политиката на държавата според това с каква жена е. Проблем във връзка с Контрареформацията идва след смъртта на Елизабет, която няма наследник. на престола се качва Джеймс (не мога да се сетя кой намер подред), който е син на Мери (първородната дъщеря на Х8)(династията на Стюардите). Той връща Англия към католицизма, но това е тема за друг сериал.  Crazy

Мери, полусестрата на Елизабет също не е имала деца, всъщност Е. наследява нея след смъртта й. Елизабет е наследена от Джеймс Първи, който е син на Мери Стюарт /Шотландската кралица, която Е. заточава и обезглавява/, която е била най- големият съперник на Елизабет за трона. Е. е направила този ход, за да обедини Англия и Шотландия.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D1%8 … D0%BB%D0%B8%D1%8F)

Между другото, онеправданата Мери по- късно става известна като Кървавата Мери и е един от най- омразните английски владетели. Ето какво прави гадното детство с хората.

bouquet  bouquet  bouquet
А бе и аз се зачудих как става промяната на династията ако Мери стюард му е дъщеря и благодаря за пояснението...  
но пък се чуда друго и ша взема да изясня тоа въпрос - какво е законовото основание/обяснение Джеймс да стане наследник на Елизабет...

Последна редакция: пт, 19 мар 2010, 17:52 от I.Ivanova

# 267
  • На земята, която е всъщност звезда.

но пък се чуда друго и ша взема да изясня тоа въпрос - какво е законовото основание/обяснение Джеймс да стане наследник на Елизабет...

Мария Стюард, най- големата съперница на Елизабет, се пада някаква нейна братовчедка /поради женитбите си западноевропейските кралски особи все имат някаква роднинска връзка/. След смъртта на на Хенри 8 се възкачва синът му Едуард /от третата му жена, тази след Ан Болейн/, но той царува съвсем малко и умира като юноша. После трона наследява Мери Кървавата, но тя няма наследници. И за трона след нея претенденти стават Елизабет и Мария Стюарт. Двете си съперничат до обезглавяването на Мария, обвинена в заговор срещу Ели. Това показва какви големи проблеми възникват, ако няма ясен престолонаследник и защо Хенри 8 е направил всичко възможно да има такъв /но по ирония на съдбата пак не ги избягва/. Мария е имала син, а Ели няма наследници. Така че, когато Ели умира тя признава сина на Мария Стюарт за законен престолонаследник /той наистина е бил такъв, но тя е можела да не го признае/, за да приключи с войните между двете страни и за да ги обедини.

Тези галимации бяха доста добре представени в двата кино-филма с Кейт Бланшет. Също по Холмарк имаше филми освен за Хенри 8, за Ели, Мария и Джеймс 1.

А ето от Уики- инфото за Джеймс 1 точната връзка:
Джеймс I е роден през 1566 г. Той е син на кралицата на Шотландия Мери Стюарт и вторият и съпруг Хенри Стюарт, лорд Дарнли[1]. Джеймс е свързан кръвно с Тюдорите, чрез Маргарет, сестра на Хенри VIII, която е баба на Хенри Стюарт и Мария Стюарт[2]

Последна редакция: пт, 19 мар 2010, 18:49 от вселена

# 268
  • София
Благодаря   bouquet

бях забравила за филма Елизабет. ще взема да си го сваля да го прегледам пак. Simple SmileSimple SmileSimple SmileSimple SmileSimple Smile

# 269
  • София
Благодаря   bouquet

бях забравила за филма Елизабет. ще взема да си го сваля да го прегледам пак. Simple SmileSimple SmileSimple SmileSimple SmileSimple Smile

струва си  Peace
Утре щакам пореден епизод на "Тюдорите"

Общи условия

Активация на акаунт