Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 9-та тема

  • 86 084
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Поли, питката е невероятно красива, разкошна.

Любопитко, да не си сложила малко повече брашно. Ако тестото е твърдо, продукта става корав и някак сбит, без значение, дали  е питка, хляб или нещо друго. Как изглеждаха когато ги изпека. Ако можеш да ни покажеш снимка на разрез на гевречетата, по може да се каже какво им е.

На първа страница има много рецепти за питки, можеш да си харесаш рецепта, а украсата е въпрос на вкус. Всяка питка можеш да си я украсиш както желаеш.

Danito1988, На първа страница има много рецепти за питки, можеш да си харесаш рецепта, а украсата е въпрос на вкус. Всяка питка можеш да си я украсиш както желаеш.

Аз съм правила  Короната на готвачката  на Labrex и Житен клас   и за тях мога да гарантирам, че са много вкусни и тестото им е много лесно за оформяне, затова си позволявам да ти ги препоръчам.

Последна редакция: сб, 13 фев 2010, 19:54 от Venetta

# 661
  • Мнения: 622
Венетка, не мога да покажа разрез, най- вероятно брашното е било в повечко. Следващият път ще ги оставя да втасат повече и ще сложа по- малко брашно.  Peace

# 662
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Венетка, не мога да покажа разрез, най- вероятно брашното е било в повечко. Следващият път ще ги оставя да втасат повече и ще сложа по- малко брашно.  :peace

Любопитко, аз пак ще спомена, че за да не се объркам и да прибавя много брашно, винаги ползвам бъркалките за тесто на миксера. Така не е възможно тестото да стане твърдо, просто като вземе да се отделя от стените на съда и не лепи, тогава знам, че е добро за работа.

# 663
  • Мнения: 335


ето и повече снимки стъпка по стъпка как се прави
http://azals.snimka.bg/cooking/kozunak.473300.17391476

Козунак
Всички продукти трябва да са затоплени. Помещението където се прави също трябва да е топло. Втасване на маята: разтваряме 40 гр прясна мая с 250 мл прясно мляко-затоплено. Разбиваме 4 яйца с половин чаша захар с пасатор или миксер, не чак да стават на пяна, но да са добре разбити. Добавяме 3-4 лъжици маргарин, предварително разтопен, щипка сол, есенция ванилия, настъргани на ситно портокалови и лимонени корички на ситно ренде, директно от измитите плодове. Смесваме с маята. Замесваме тесто. Като се получи меко тесто, което да не лепне, значи е почти готово. донамесваме го добре на топка и го намазваме с олио . Слага се да втрасва в голям пластмасов съд, като удвои обема си след около1,30 мин, се взима и се разточва на намазнен с олио плот, както когато се правят курабийки само че на дебелина 2-3 см, в правоъгълна форма. Намазва се отгоре с маргарин, и се режи на дълги ивици, който се срязват посредата на две. Поръсват се с орехови ядки, стафиди, малко и на ситно накълцани парченца локум. Хваща се внимателно едната част и се захлупва върху другата, без да се обръща – тесто плънка тесто плънка, усуква се тестото, и се правина кръгче тип охлюв,и се слга в голяма висока тава, диаметъ около 23 см, отдолу покрита с фолио, или намазнена с маргарин. Така се увиват и останалите фитилчета, общо всичко 5-6. Отгоре се намазва леко с жълтък и се поръсва с кристална захар. Оставя се да втаса още веднъж и се пече в студена фурна на 140 градуса за около 1 час, само на вентилатор. Изважда се от фурната и се завива в чиста кърпа, изчаква се да поизстине и едва тогава е готов за ядене. Обикновено го изпичам вечер и го хапрваме на другият ден за закуска, но сега не се стърпяхме, такъв аромат се носи из кухнята...
ако забелязахте, това тесто не се донамесва с допалнително мазнина, нито си играя да го бия в масата 100 пъти, меси се тип обикновена питка, намалена е количеството на захарта в сравнения с др рецепти, това му позволява да втаса мн добре, и после в плънката си слагам ядки локум, това придава невероятен вкус, ако слагам мармалад не втасва толкова добре вторият път, а това че се навива с маргарин ан възли, му прави вкуса интересен, и изглежда като на конци. Аз вече три пъти го правя, и все става перфектно, просто мн съм доволна от резултата, затова този път снимах и описах начина, естествено плънката е по желание, но този вариянт най ми допадна

# 664
  • Мнения: 622
Венетка, не мога да покажа разрез, най- вероятно брашното е било в повечко. Следващият път ще ги оставя да втасат повече и ще сложа по- малко брашно.  :peace

Любопитко, аз пак ще спомена, че за да не се объркам и да прибавя много брашно, винаги ползвам бъркалките за тесто на миксера. Така не е възможно тестото да стане твърдо, просто като вземе да се отделя от стените на съда и не лепи, тогава знам, че е добро за работа.

Това е добра идея, ама моят миксер даде фира...  Whistling Mr. Green

# 665
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Венетка, не мога да покажа разрез, най- вероятно брашното е било в повечко. Следващият път ще ги оставя да втасат повече и ще сложа по- малко брашно.  :peace

Любопитко, аз пак ще спомена, че за да не се объркам и да прибавя много брашно, винаги ползвам бъркалките за тесто на миксера. Така не е възможно тестото да стане твърдо, просто като вземе да се отделя от стените на съда и не лепи, тогава знам, че е добро за работа.
Това е добра идея, ама моят миксер даде фира...  Whistling Mr. Green

Любопитко, тичай до магазина Simple Smile, там все ще има някой, който да не дава фира или направо си пожелай за Свети Валентин хлебопекарна. newsm10.

# 666
  • Мнения: 622
Аааа, Вени, аз хлебопекарна си имам. И робот си имам. Само дето наскоро миксера ме предаде.  Laughing

# 667
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728

Е тогава, няма как  Lubopitko,  ще трябва миксер да си пожелаеш Simple Smile.

Днешната ми питка Simple Smile

# 668
  • Мнения: 9 785
Деликате, Лабрекс, мах-мама, Вени, благодаря ви за хубавите думи smile3525! Просто сте много добри учителки Hug!
Лабрекс, зеленото е тесто Peace. Докато питката втасваше, аз се заиграх Laughing. Все съм си мислила, че е супер сложно да се правят такива украси, но докато трае втасването, има предостатъчно време човек да си развие воъбражението Crazy.
Вени, показваш по нощите поредната си красота Hug!

# 669
  • Мнения: 5 152
Ето и моята питка, по рецептата на Макс мама и оформена по идея на Стаси 76, много ви благодаря за споделеното  Hug

# 670
  • Разград
  • Мнения: 3 114
АлиенТа,много е красива,страхотен загар,направо за изложба,браво.  bouquet
Венета,azals, Peace   bouquet .

# 671
  • Мнения: 22 867

АлиенТа, прекрасна е!  chef  bouquet
Аз пък днес съвсем мързеливо го изкарах, само с една торта - бяхме на гости. Grinning

# 672
  • Мнения: 5 152
Благодаря ви  Hug
Питката я носих при родителите ми на прошка, та сега се включвам и с отзиви за вкуса, страхотен, и конци си имаше, супер Grinning

# 673
  • София
  • Мнения: 8 492
Сирни заговезни 2010 година (денят на всеопрощението):

# 674
  • Мнения: 9 785
И моята днешна питка е по рецептата на мах-мама  bouquet:



Исках да я направя на малки кифлички, пък те станаха киФлища hahaha. Ноооо това не е важно Peace.

Общи условия

Активация на акаунт