Отговори
# 585
  • София
По въпроса за спасителя, с какво християнския спасител е по различен от спасителя в Зороастризма.
Разкажи малко за спасителя в зороастризма, да може да  направим разликата.
   Доколкото не съм последовател на зороастризма  Simple Smile, надали ще мога да бъда изчерпателна, но ще цитирам това
"Зороастрийците вярват, ..."
Това и аз го прочетох в нета, но никъде не видях нещо, написано за спасител.

# 586
  • Русе
  Под спасител - застъпник (който изстрадва това застъпничество ) за хоратапред Бога ли разбирате.  newsm78

# 587
  • густо майна Филибето
Ljuboznatelna, това което ти наричаш езотерично християнство, не е християнство, защото омаловажава и изобщо отрича ролята от жертвата на кръста.
За какво му е на Бог, да идва и да страда, ако можеше нещата да се постигнат само със себе познание и самоусъвършенстване?

В никакъв случай не го омаловажава, а смята, че с това Христос е поел половината от кармата на човечеството. Дошъл е на земята, за да ни покаже Пътя.

Всичко това би могъл да управлява и човека единствено със своите дух и мисъл, но какъв морал трябва да притежава, за да не предизвика катастрофа? Трябва да е толкова чист, че да се доближава до Бог. Това е и целта на религиите.

Тук възниква въпроса кой е чист?
Бог абсолютно свят (чист) ли е?
Ако ти имаш поне един грях в себе си (а то няма начин да нямаш), то можеш ли да се доближиш до един абсолютно чист Бог?

Нали за това говоря - докато има грехове не можем да се издигнем до Божественото.

Божиите закони в християнството са съвсем различно нещо от това което ти описваш.
Законът в християнството е даден, за да ни покаже какво е грехът. За да разберем, че със собствените си сили никога не можем да изпълним този закон. И, че имаме нужда от Спасител, който да плати цената за греховете ни.

Божиите закони са си точно такива, за каквито говоря. Към създаването на кумири има едно  тълкуване. Не става въпрос да се кланяш на други богове, а да не поставяш земните неща над Бог.
И защо да не можем със собствени сили да се справим с греха?! Колко удобно! Идва някой и плаща вместо теб! Как да не повярваш в този спасител! Laughing

Сатаната е паднал ангел - дух , който стои много високо в еволюционен план, с невероятни способности, но поставил себе си над Бога.
Ада всъщност е състоянието в което душата се намира след смъртта си, освободена от физическите усещания. Тогава тя има възможност да види живота си в обратен ред и да осъзнае какви вреди и обиди е нанесъл на себеподобните и да ги преживее като тях. Тя не може да премине на по-високо ниво докато не осъзнае грешките си. Ад има и на земята. Това е всичко , което ни разрушава физически и духовно, заради нашите неправилни мисли и постъпки. Адът е дело на човека, а не на Бога.

Рени , смята се, че понякога натрупаната разрушителна енергия може да е толкова голяма, че да е равностойна на смъртта. Затова тя се разпределя на следващото поколение.Оставаш жив и имаш възможност да осъзнаеш грешката си и да предотвратиш това, което би могло да се случи.

# 588
Зная, че не трябва да пиша в такива теми, защото после само съжалявам, защото хората, които се имат за много знаещи, никога няма да почувстват нужда да се поинтересуват от нещо повече извън това, в което са убедени. Човек първо трябва да се отърси от самочувствието си и измамното усещане, че знае всичко - особено тайните на вселената или знам ли там какво още велико тайнство...

Ъ, ми като те чета - ти всичко знаеш, как се понасяш тогава. newsm78

Ами прочети пак! Посочи ми къде точно съм написала нещо по отношение на божествени или тайнствени, или каквито и да е истина от свое име? Най-много в някоя предна тема да съм обяснявала позиции на някакви учения, но винаги мога да посоча литература, различна от хора, изобретили в 19 век някакви учения, например.

migito, няма смисъл да се опитваш да обясняваш, знаеш го!  Hug

# 589
  • София
migito, няма смисъл да се опитваш да обясняваш, знаеш го!  Hug
Винаги има смисъл. Peace

# 590
  • В градината...
Тя, знае, ама другите не знаят.

# 591
  • София
  Под спасител - застъпник (който изстрадва това застъпничество ) за хоратапред Бога ли разбирате.  newsm78
Спасител е този, който те спасява, когато ти сам не можеш да се спасиш. (То това, според мен, по принцип му е смисъла). А хората не могат да се спасят сами, защото са грешни.

# 592

И аз така си мислех в първите 10-15 теми...  Hug

# 593
Герганди, аз също се чудя има ли смисъл темата!? Сещам се за тази притча:

Цитат
Мат.13:24 Друга притча им предложи Той, като каза: царството небесно прилича на човек, посеял добро семе на нивата си;
Мат.13:25 и когато човеците спяха, дойде врагът му и посея между житото плевели, па си отиде;
Мат.13:26 а когато израсте злакът и даде плод, тогава се появиха и плевелите.
Мат.13:27 И като дойдоха слугите на стопанина, рекоха му: господарю, нали добро семе посея на нивата си? Откъде са, прочее, в нея тия плевели?
Мат.13:28 А той им рече: враг човек е сторил това. Слугите пък му рекоха: искаш ли да идем и да ги оплевим?
Мат.13:29 Но той рече: не, за да не би, като скубите плевелите, да изскубите заедно с тях и житото;
Мат.13:30 оставете да расте и едното и другото заедно до жетва; а по жетва ще река на жетварите: съберете първом плевелите и ги свържете на снопове, за да се изгорят; а житото приберете в житницата ми.

Спасителят си е спасител, сеячът си е сеяч, земята си е земя, за да чакаш добра реколта ти трябва добро семе. Има класове от плевели, дето като ги гледаш по полето много приличат на жито, но не стават за ядене. Така че мисълта ми е хубаво е да четете, но внимавайте какво посаждате с това четене.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 15:36 от БориСе

# 594
  • В градината...
БориСе, аз това се опитвах да кажа на migito, ама не ме разбра. Явно си мисли, че има смисъл. А тези, които дробят, много добре знаят смисъла и вместо нас, се опитат да се убедят и да оправдаят себе си.

# 595
  • София
Герганди, аз също се чудя има ли смисъл темата!?
Ставаше дума за обясненията...
Не знам, сравнително нов съм във форума.  Embarassed

# 596
  • Русе
Спасител е този, който те спасява, когато ти сам не можеш да се спасиш. (То това, според мен, по принцип му е смисъла). А хората не могат да се спасят сами, защото са грешни.

Това от къде следва.-  Имам предвид, че хората не могат да се спасят сами и по презункция са грешни.  Да се изразя по точно - Библията ли ги обявавя за такива, или хората си знаят, и Библията само им дава изход от положението със Спасителя

# 597
  • В градината...
Чак по "презункция", по-скоро по презумпция.

# 598
Така както аз го разбирам, в християнството хората се раждаме грешни и чрез Изкуплението, покаянието, ние можем да се доближим до Бога. За друг спасител или застъпник, освен Спасителя Иисус Христос не съм чувала.

# 599
  • Русе
Чак по "презункция", по-скоро по презумпция.
  Права си, ама не ми по стана по ясно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт