Аргументи за ранното захранване

• 23 650
  • 416
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Темата определно обединява и двата подфорума. Но щом е преместена, всъщност все тая, така и няма да намерим това което търсим.

# 121
  • До хладилника, който обичам
Темата определно обединява и двата подфорума.
Също смятам, че мястото й не е нито в АМ, нито в К - защото по тая тема могат да се изкажат майки, които хранят различно Simple Smile
Колежката, която я е преместила, е имала съображения, предполагам.

# 122
  • София
Темата си е точно за общия подфорум "Майки".
Връщам я обратно.  Peace

# 123
  • София
Когато леля ми, лекар от старата школа, разбра, че бебето е само на мляко, а е на цели 3 месеца, ме попита "А това бебенце откъде си набавя витаминки?"  Laughing Ето го Аргумента  Mr. Green

# 124
  • В светлината на слънцето
Когато леля ми, лекар от старата школа, разбра, че бебето е само на мляко, а е на цели 3 месеца, ме попита "А това бебенце откъде си набавя витаминки?"  Laughing Ето го Аргумента  Mr. Green

Ако баща ми беше жив, на такъв въпрос веднага би отговорил следното: "Е, как откъде? От аптеката". Mr. Green Извинявам се за оф-а, ама не се сдържах. Mr. Green

# 125
  • София

1. Синът ми имаше затруднение с изхождането. Болеше го. Е, какво блаженство настана, когато стана на 2 месеца и се запозна със сокчетата!
2. Отрано се запозна с всякакви вкусове - до о/о 2.5 години беше щастлив да яде почти всичко.
3. Никога не е изпитвал каквото и да било затруднение с дъвченето, дори и докато нямаше зъби нямаше проблем с по- едрите храни.

Това, обаче, не отговаря на въпроса "защо го направих", а само "защо се оказах права".

На въпроса "защо така реших":

Захранването става много по- постепенно и по- естествено. Детето на 6 месеца има нужда от месо. Но... едва ли месото е удачно за първа храна, нали? Късното захранване води или до ударно такова, или до изтощение на организма, или до вредния навик да се яде непрекъснато.

Ранното захранване, започващо от 2рия месец, трае о/о 12 - 13 месеца. Ударното - едва 7. (Говоря от първото приемане на нещо различно от мляко или вода / чай до последната въведена храна на о/о година и 2 месеца (без неща като ягоди, ядки, шоколад или мед, ясно е).

Животните - маймуните и хищниците дават на малките си предъвкана - а нерядко и частично смляна, но това е друга тема - храна от устата си от доста рано.
Това дава достатъчно време за развиването на подходяща чревна флора за последващото минаване на изцяло твърда храна.

Храните се въвеждат в правилната последователност - сок - плод - зеленчук - зърнени култури - месо.

# 126
  • София
Хайде, моля ви, да бъдем мили този път! Искам да знам тези неща, а никой не ги казва... Хайде само да четем и да се информираме.

А твойта приятелка сигурно с месо е захранила? Кое друго качва желязото?

Не може да се почне с месо - ако искаш да въведеш месо на 6 месеца, трябва да почнеш на 2.
Ако почнеш на 6 месеца, месото идва - ако не е ударно - към годинка...

# 127
  • София
всъщност няма проблем месото да е сред първите храни...
А сокът не бих казала, че е правилно да е първи при каквато и да е схема на захранване....
Правилна последователност е доста относително понятие.... правилно е според твоите си виждания.... и на 2 месеца да бях захранила щеше да е с пюре не със сок....

# 128
  • До хладилника, който обичам
katiABV, месото е удачна храна сред първите за захранване Peace Не най-първа, но примерно 4-5-та, т.е. при захранване, започнало на 6м определено не е нереално да се въведе към 7-8 месец.

# 129
  • София

Захранването става много по- постепенно и по- естествено. Детето на 6 месеца има нужда от месо. Но... едва ли месото е удачно за първа храна, нали? Късното захранване води или до ударно такова, или до изтощение на организма, или до вредния навик да се яде непрекъснато...

Храните се въвеждат в правилната последователност - сок - плод - зеленчук - зърнени култури - месо.

kati, дай дефиниция за "естествено". Моят акъл свърза естествените действия с природни такива. Но умението да изцедиш сок и да измислиш начин да го сипеш в гърлото на детето е сравнително ново, което не се среща в природата и го няма в историята(изключвам последния век)
 Защо 6месечно да се нуждае от месо? Месо една от първите храни!? А защо не?
 Не знам как е при късното захранване. Аз захраних на 6м, но то не беше нито ударно, нито доведе до навик да се яде непрекъснато. За изтощение на организма - визуално не личи, кръвни изследвания не показват нищо такова, педиатъра ми не смята нищо подобно.

"Правилната последователност" не съществува.  Тази, която си описала ти е една от многото и най-оспорваната.

Конкретно по темата. Имам братовчедки, които захраниха с кисело мляко(по техните представи това не е захранване, а алтернатива на кърмата). На в края на 1ви месец едното дете и през 3ти месец другото. В такъв случай беше неизбежно към менюто да се включат други храни. Все пак каша/пюре е по-добре от сок.

# 130
Съвсем не е казано, че захранването трябва да приключи до годинката. Дори тогава може да се започне въвеждане на твърда храна. Има и такива случи, при това съвсем не изолирани. Колкото до месото, при деца с желязодефицитна анемия дори е препоръчително да е сред първите храни. Такъв е и нашия случаай.

# 131
Първото си дете захранихна 40 дни със сок. Така ми каза педиатърката, така е процедирала майка ми, така всички приятелки и познати около мен, така пишеше в 3ти книге които имах за хранене на бебетата, купувани от мен.  При това положение как бихте захранили? Peace
За късното захранване бях чела да пишат само тук, и то не всички, пак си бяха луди спорове като сега.

Сега захраних на 5 месеца, бях изчела доста литература по въпроса, така реших и пак 80% от майките в градинките ми мислят за луда  Tired

# 132
  • София
не е казано разбира се... аз още не съм дала всичко възможно на синът ми на 4 години Simple Smile))
много неща въведох след година...
чак на 3 опита ягоди и боб например... и т.н...

# 133
  • София
всъщност няма проблем месото да е сред първите храни...
А сокът не бих казала, че е правилно да е първи при каквато и да е схема на захранване....
Правилна последователност е доста относително понятие.... правилно е според твоите си виждания.... и на 2 месеца да бях захранила щеше да е с пюре не със сок....

Пюрето съдържа целулоза. Дори и в плодовото пюре - т.е. дори и сладките плодове, дори и сварените, имат целулоза. Затова първо е сокът, затова после са сладките плодове и едва после - зеленчуците, които са богати на целулоза, за разграждането на която са нужни чревни бактерии, които се "култивират", при това не от млякото.

katiABV, месото е удачна храна сред първите за захранване Peace Не най-първа, но примерно 4-5-та, т.е. при захранване, започнало на 6м определено не е нереално да се въведе към 7-8 месец.

Да, това е според теорията на ударното захранване - но аз - а и природата, впрочем - не я намираме за особено удачна.
Малките маймунчета вкусват сдъвкан плод седмици след раждането. А месо - доста след годинка.

Очевидно говоря за бабуни, шимпанзета, горили, не за макаци.

Съвсем не е казано, че захранването трябва да приключи до годинката. Дори тогава може да се започне въвеждане на твърда храна. Има и такива случи, при това съвсем не изолирани. Колкото до месото, при деца с желязодефицитна анемия дори е препоръчително да е сред първите храни. Такъв е и нашия случаай.

То че може - може.
И след 10 годинки може да започне.
Въпросът тук е не дали може, а дали трябва.

Децата със специфични заболявания по очевидни причини не могат да бъдат обект на такова общо обсъждане - за тяхното гледане следва да се следват съветите на педиатрите - онези, дето нищо не знаят, не на форумите - за които е известно, че знаят всичко най- добре.  Mr. Green.

не е казано разбира се... аз още не съм дала всичко възможно на синът ми на 4 години Simple Smile))
много неща въведох след година...
чак на 3 опита ягоди и боб например... и т.н...

Ягоди, мед и някои др. моят син още не е вкусвал. И... няма да стане поне до пролетта.

# 134
  • София
е, тя целулозата си е полезна...без нея  пък сокът супер дразни стомаха, заради, което и не е препоръчително да е първото нещо, което опитва бебето...особено пък ако още е с колики., а моето си имаше силни такива до 6 месец.... иначе всъщност може би щях на 4-4,5  месеца да го захраня....

Но няма сила, която да ме накара на невръстното си, дерящо се от зверски колики, бебе на 40 дни, да му наливам нещо различно в корема от кърма/ АМ....

Общи условия

Активация на акаунт