Аргументи за ранното захранване

• 23 666
  • 416
  •   1
Отговори
# 135
  • До хладилника, който обичам

Пюрето съдържа целулоза. Дори и в плодовото пюре - т.е. дори и сладките плодове, дори и сварените, имат целулоза. Затова първо е сокът, затова после са сладките плодове и едва после - зеленчуците, които са богати на целулоза, за разграждането на която са нужни чревни бактерии, които се "култивират", при това не от млякото.

Естествено, че съдържат целулоза Simple Smile и други полезности съдържа пулпът. Ензимите, които могат да ги разграждат, се активират след 4-6 месец. Това е и идеята на захранване след тая възраст, като - както пишеше в паралелна тема от вчера в съседния форум - се препоръчва даване на суров плод, пред сок от такъв именно заради по-големите ползи.

За ударното захранване няма да коментирам  Laughing Моето мнение (и това на природата) е, че е доста по-ударно да се вкарат сокове и пюрета в стомах, който още не ги преработва, в генералния случай, отколкото да му дадеш месо, когато вече добре го претрива с венци и извлича ползи от него.

Това обаче не е по темата на ранното захранване, извинете.

# 136
  • Анкх-Морпорк
Цитат
Пюрето съдържа целулоза. Дори и в плодовото пюре - т.е. дори и сладките плодове, дори и сварените, имат целулоза. Затова първо е сокът, затова после са сладките плодове и едва после - зеленчуците, които са богати на целулоза, за разграждането на която са нужни чревни бактерии, които се "култивират", при това не от млякото.

Аууу, каква груба грешка! Целулозата изобщо не се разгражда нито при бебета, нито при възрастни човеци. Затова пък служи за стимулация на чревната перисталтика.
При кравите се разгражда с помощта на бактерии, но там има сложно устроен стомах, преживяне...

# 137
  • София
е, тя целулозата си е полезна...без нея  пък сокът супер дразни стомаха, заради, което и не е препоръчително да е първото нещо, което опитва бебето...особено пък ако още е с колики., а моето си имаше силни такива до 6 месец.... иначе всъщност може би щях на 4-4,5  месеца да го захраня....

Но няма сила, която да ме накара на невръстното си, дерящо се от зверски колики, бебе на 40 дни, да му наливам нещо различно в корема от кърма/ АМ....

Хм, не знам - по въпроса за коликите... да живее Бейбинос!
Пък може и късмет да е било, знам ли.
Факт: синът ми се дереше - буквално - преди да започна да му давам сок - и престана щом вкуси това прекрасно нещо. Мисля, че го болеше при изхождане - т.е. трудно ставаше тая работа. Никога не е имал колики в резултат от насокването.
От друга страна... чувала съм, че има деца, при които плодовият засилвал коликите.
Е, в такава ситуация едва ли бих му давала.

# 138
  • София

Естествено, че съдържат целулоза Simple Smile и други полезности съдържа пулпът. Ензимите, които могат да ги разграждат, се активират след 4-6 месец. Това е и идеята на захранване след тая възраст, като - както пишеше в паралелна тема от вчера в съседния форум - се препоръчва даване на суров плод, пред сок от такъв именно заради по-големите ползи.

За ударното захранване няма да коментирам  Laughing Моето мнение (и това на природата) е, че е доста по-ударно да се вкарат сокове и пюрета в стомах, който още не ги преработва, в генералния случай, отколкото да му дадеш месо, когато вече добре го претрива с венци и извлича ползи от него.

Това обаче не е по темата на ранното захранване, извинете.

Много от нещата изобщо не се разграждат от собствени на човешкото тяло "сили"... във всеки случай целулоза човек изобщо не може да разгражда, частично я разграждат чревни бактерии. Които не живеят в червата на новороденото, въвеждат се постепенно... със захранването.

# 139
  • София
Цитат

Аууу, каква груба грешка! Целулозата изобщо не се разгражда нито при бебета, нито при възрастни човеци. Затова пък служи за стимулация на чревната перисталтика.
При кравите се разгражда с помощта на бактерии, но там има сложно устроен стомах, преживяне...

... а при човеците се разгражда с помощта на бактерии частично.

# 140
Съседката ми също каза, че бебето и е спряло с коликите в момента в който му дала сок на три месеца. Пак опираме до това, че всяко дете е различно и не може да се твърди, че сока примерно засилва коликите,хм. Да не говорим, че самите учени не са много наясно още коликите в резултат на какво са. Гадаят си Thinking

# 141
  • София
katiABV - никога не е имал проблем с изхождането...но пък  от банана и до към 9-10 месец му се връщаха коликите...така че...деца и деца... Wink

Bebo4ka - така или иначе най-щадящото за стомаха  на бебето си е кърмата...няма нужда, когато нещо не му е  в ред зорлем да си правиш експерименти.... дори при диарии  лекарите препоръчват ако е кърмено да  остане само на кърма, а не да даваш сок нали?

# 142
  • София

Всъщност препоръчват лечебна храна, не кърма при диария.
Идеята тук е, че може нещо в диетата на майката да пречи на възстановяването.

# 143
  • София
Лечебна храна, ако не е на кърма препоръчват....
както и да е...това вече се отдалечава малко от темата.

# 144
Angel_Dust  аз просто дадох пример, колко различни са децата. Съседката е медицинско лице, така си преценила жената, така направила, хич не ми и идвало на акъла да я питам ама ти защо така, не е правилно и еди си какво, и да, отклоняваме се доста Grinning

# 145
  • Анкх-Морпорк
Цитат
... а при човеците се разгражда с помощта на бактерии частично.
А какво значи "частично се разгражда"?  Laughing
За да има нещо хранителна стойност, то трябва не само да претърпи химически промени, а получените при разграждането му вещества да влязат в метаболизма на тялото. Целулозата, за да има хранителна стойност, би трябвало да се разгради до глюкозни мономери, което в човешките черва не става.

# 146
Моето дете имаше зверски колики до 3 месеца и 1 седмица.Точно поради тази причина лекарката ме посъветва към 4 месеца и половина да започна захранване със зеленчуково пюре,така че схемата сок-плод-зеленчук-месо за нас не беше удачна. Моя приятелка захрани детето си на 7 месеца(така се наложи)с плодово пюре и макар че коликите на детето бяха отминали преди 5 месеца се завърнаха и то със страшна сила. Аз по принцип съм на мнение че старата схема със сока и т.н. да не се повтарям, изобщо не е правилна.А за киселото мляко и млечните продукти изобщо нямам намерение да давам скоро.

# 147
  • София
Пуснах анкета, моля ви, включете се!

# 148
Включих се, макар че става въпрос за джипито, настояваше да давам сок всеки ден, защото идва време за заханване и няма да можем да захраним, докато не почне да пие по едиколко си сок на ден.

# 149
Отговорих първа в анкетата (случайно  Laughing) с опция НЕ.
Захраних на 6мес и 2 дни, не само със съгласието, но и с препоръката на педиатърката си. Не знам дали процедира така и с другите майки, или е индивидуално, защото вижда, че доста чета и споделяме и обсъждаме прочетеното, но е факт, че засега съм много доволна от това ни единомислие!

Общи условия

Активация на акаунт