Аргументи за ранното захранване

• 23 707
  • 416
  •   1
Отговори
# 240
  • Анкх-Морпорк
Ей, с тия шимпанзета, значи...  Laughing
Джейн Гудол има една много интересна книга - "В сянката на човека"
Тя не просто живее в Африка, а се настанява буквално при група шимпанзета и води бележки за всичко, което наблюдава.
Новородените сучат и се държат за козината на майка си. Майката ги придържа към себе си и повечето женски помагат на малкото да намери зърното. Бебета се представят на останалите възрастни в групата няколко дни след раждането. Останалите шимпанзета разглеждат малкото и ако майката позволява, го докосват. Както и при хората, някои майки са прекалено нервни, когато става дума за тяхното бебе и го пазят от всяка истинска или въображаема опастност. Други са по-спокойни и оставят малките да закачат и други възрастни шимпанзета.
Никъде не се споменава за дъвкане на плод и даване на малките. Но пък малките се кърмят до 4 годишна възраст, понякога и повече.
Твърдата храна започва да заема смислен дял чак след навършване на 2 години, а малкото все още бозае на 2-3 часа.
Макар че може да се движи, малкото се носи от майката. А и по-големите (3-4) годишни се качват на гърба й при всяко притеснение или опасност.
Наблюдавали са смърт на 3-годишни малки, настъпила известно време след смърт на майката. По-възрастни братя и сестри поемат грижите за малките, но въпреки това осиротелите умират. Групата учени смятат, че им липсва не само млякото като храна, а и бозаенето като фактор за успокояване.
Интересно е, че авторката пише как наблюденията  са повлияли на нейните възгледи за възпитанието и гледането на деца.
Кърмила е на поискване, до 1 година, детето е водила навсякъде, където е пътувала. Общо взето това, което сега наричаме привързано родителство.

# 241
  • София
Всъщност, знам един аргумент за ранно захранване, и то от приятелка, която захрани на 6 м. и 1/2, а сега - когато детето е на 1 г., все още кърми - че рано захранените на 1 г. хапват с удоволствие твърди храни, а нейното все още е почти само на кърма. Колкото и да я убеждавам, че детето скоро ще прояде (имам опит с кърмаче, което на 1 г. беше само на кърма, а на почти 3 г. яде като за световно), имам чувството, че понякога съжалява за избора си. Confused

# 242
  • София
Е синът ми си яде всичко на една година, дъвче, радва се на храната...

# 243
  • София
Тя и моята щерка дъвчеше, дори не харесваше пюрета - наложи се да я захраня ПЗ, заради това желание да дъвче. Grinning
Приятелката ми обаче иска детето да изяжда 'нормативни' количества храна, а не да кара само на кърма и 5 залчета на ден.

# 244
захраних голямата си дъщеря рано. и въпреки, че аз съм алергична(макар,че ал. ми е към медикаменти)тя не е имала прояви на непоносимост.от соковете пиеше само сок от портокал.на 6 мес. беше на кухня,а на 9 ядеше от общата храна.беше доста злоядо дете,вървеше под нормата и не беше голям фен на млякото, за това реших да  я захраня.въпреки всичко това, израстна здраво дете,боледувала е мн. рядко.сега ми предстои да захраня малката(още е рано на 2.5 мес. сме) и се чудя дали да захраня рано или не ,и още не съм решила.май с 2-то дете си по-вманиачен  и тн. Laughing.мисля обаче, че захранване на 1-2 мес си е чист експеримент.поздрави на всички майки с пожелание за здрави деца,независимо кога са захранени!  bouquet

# 245
  • До хладилника, който обичам
Тя и моята щерка дъвчеше, дори не харесваше пюрета - наложи се да я захраня ПЗ, заради това желание да дъвче. Grinning
Приятелката ми обаче иска детето да изяжда 'нормативни' количества храна, а не да кара само на кърма и 5 залчета на ден.
Винаги можеш да я успокоиш, че освен юнака, що бозал 25 години, другите рано или късно минават на 'човешка' храна завинаги Laughing

# 246
  • София
Винаги можеш да я успокоиш, че освен юнака, що бозал 25 години, другите рано или късно минават на 'човешка' храна завинаги Laughing
Абе, мога, ама аз не й действам много успокоително, защото още кърмя дете на почти 3 г., а на нея й се иска вече да отбива. Grinning

# 247
Всъщност, знам един аргумент за ранно захранване, и то от приятелка, която захрани на 6 м. и 1/2, а сега - когато детето е на 1 г., все още кърми - че рано захранените на 1 г. хапват с удоволствие твърди храни, а нейното все още е почти само на кърма....

Мисля, че си е до дете...И двете съм ги захранвала на 6 месеца. Първото си е злоядо и прояде чак като ми свърши кърмата покрай втората бременност - тоест - на около година и 10 месеца бе, като започна да се храни що-годе нормално, поради липса на кърма.  Mr. Green

Второто също кърмаче докъм 2 години, и захранено на 6 месеца, но поради болести повечето твърди храни му бяха отложени и реално са въведени чак към 10-11 месец...Та това яде и ушите му плющят.  Laughing И кърма приемаше, и паралелно  си набиваше големи порции друга храна...На годинка сигурно ядеше  порции колкото сестра си, която беше на 3 години.  Laughing

Та да не съжалява приятелката ти, не е аргумент.  Wink

# 248
  • София
Free Soul, сори за офф-а, имаш приказни момиченца! Heart Eyes

# 249
И твоето семейство е чудно.  Hug

# 250
Вчера си мислих, че ако не бяхме разумни същества и нямаше време да мислим схеми за захранване, кога ли щяхме да го правим? Мисля, че най - добрия вариант би бил, когато бебето започне да седи само и да присяга, което е около 6-7-8 месеца, в зависимост от бебето. Инак тоя аргумент, че ранно захранваните деца прояждат всичко и не са злояди е неоснователен. Всяко дете си има свой собствен биологичен ритъм на развитие и е готово по различно време да дъвче и поема храни, незвисимо дали е захранено на 2 месеца или на 8 месеца примерно.
Angel dust не се пеня, много трудно може нещо да ме изкара от равновесие   bouquet

# 251
Интересно е, че авторката пише как наблюденията  са повлияли на нейните възгледи за възпитанието и гледането на деца.
Кърмила е на поискване, до 1 година, детето е водила навсякъде, където е пътувала. Общо взето това, което сега наричаме привързано родителство.

Щом така се нарича-то аз съм практикувала привързано родителство , но без да кърмя и грам.Детето е било неотлъчно с мен навсякъде, спали сме в едно легло/боже,,,мириса на децата ми сутрин е прекрасен! Crazy/Хранила съм на поискване реално, но просто не с кърма, а с всичко останало.Всъщност-никога не съм се замисляла толкова отчайващо, та чак часове да гледам и порциони да спазвам.Давала съм и доста алергени по-рано от предписаното, поради интерес на детето.Разбира се аз следвам едно мое си златно правило за златната среда и гледам да не прекалявам.Т.е. това, че не кърмя и съм захранила рано не означава, че храня децата си от 3-месечни само с кебапчета или шоколад, но да-преди годинка съм дала шоколад и за моя радост по градинки и паркове децата ми гледайки другите-не приритват да опитат, защото знаят какво е и знаят, че не са лишени.Е, малката прекалява понякога, но само да я надуша,взимам мерки и прибирам.Да, бебетата ми не са протягали ръце на 3 месеца за пюре, но поднесено към устичката им-отваря ли са и са хапвали с видимо удоволствие.Ако го нямаше това задоволство и сладкия сън след това щях да променя менюто.Не всяко дете, бебочка, всеки човек си има свой собствен биологичен ритъм и майката, ако наблюдава детето си би следвало да е поне малко в час. Hug
И ето ги моите-некърмени, захранени рано, много рано-но като цяло съблюдавам без да се вманиачавам менюто им до толкова, че да е разнообразно и своего рода здравословно, доколкото може да бъде днес във вече забързаното ни ежедневие.Деца-здрави/както голямата още от ясла, така и малката-от как е тръгнала на ясла не е боледувала/, жизнени, тегло в норма/малката е даже малко под норма, но е дребна/неустановени алергии, в семейство с обремененост.
Майки, не се вживявайте в захранването на чуждото дете, а си гледайте собственото, така, че да го изградите здраво и жизнено според неговите потребности.Не си скубете тук косите заради моето ранно захранване, що цъкане по градинките по мой адрес съм чула  Laughing що им давам това и онова...ама на-и оцеляха и по-здрави от обкръжението отраснаха.Нито цъкането ми промени схемата на захранване, нито цъкащите и възмущаващите се спечелиха нещо.
И-водете си децата на вън.Не, че в града е много чисто и здравословно, но все пак-каляване, а и нещо като нагаждане към околната среда е нужно, защото по-чисто и по-здравословно няма да стане в близко бъдеще...Така моя позната си пази детето, ама го пази ви казвам от всичко...и на финала на 2 годинки, като започна да включва храни, като опита да пусне на клуб, на градина-обриви нон-стоп.От всичко....много неприятно беше.Това не е показател, разбира се, просто споделям и такъв случай.Просто исках да ви кажа-не съдете чуждото захранване-гледайте си вашето така, че детето да е добре. Peace

# 252
Е, голямото дете също рано е захранено и сега си е добре, но това не означава, че не съм го подложила на риск от алергии и проблеми със стомаха без да знам. Просто късмет, че не е обременено. Иначе не дъвчеше храната си почти до 3-годишен, имаше ли бучка вътре и повръщаше, така че този аргумент, че рано захранените по-рано се научават да дъвчат отпада.

# 253
Янечек, не Сега....след време.Нали, гледаме да е Добре детето в процес на захранване.Аз поне това съм следила, а не съм стискала палци да не развие алергии.Нашето семейство е обременено даже.
Аз, на 33 години до ден днешен не мога да преглъщам по-едри неща и имам позиви, така че-това пък съвсем не е аргумент. Crazy Grinning

# 254
Да,личната лекарка на синьт ми препорьча даване на сок на около вторият месец(сьс зверски колики беше).
Бях изчела достатьчно за да не го направя,а и педиатьра при когото ходихме на частно,препорьча захранване сьс зеленчуково пюре след навьршени поне 5 месеца.Така и направих.

Общи условия

Активация на акаунт