Аргументи за ранното захранване

• 23 711
  • 416
  •   1
Отговори
# 255
захраних голямата си дъщеря рано. и въпреки, че аз съм алергична(макар,че ал. ми е към медикаменти)тя не е имала прояви на непоносимост.от соковете пиеше само сок от портокал.на 6 мес. беше на кухня,а на 9 ядеше от общата храна.беше доста злоядо дете...

А, ето това доказва, че няма връзка между късното захранване и желанието на бебето да яде определени количества твърда храна, наложени от стандартните схеми и грамажи готови пюрета. Съответно евентуалното "злоядство" не е причина да захраним по-рано.  Laughing Всяко дете е различно, дори поставено под равни условия с други и това не бива да забравяме.

# 256
  • София

Хм, дали не е крайно време заглавието на темата да бъде променено на "Аргументи ПРОТИВ ранното захранване? За да е ясно на младите майки за какво става дума... и да не четат, ако се интересуват от друго? Някак доста подвеждащо е заглавието спрямо съдържанието - и доколкото всъщност именно автора задава тона, редно е да не поставя подвеждащо заглавие.

# 257
Малко офф

Но понеже виждам, че темата се измества и се коментират доста аргументи за/против сокчета, как витамините се усвоявта и т.н. (признавам, firebird, прочетох доста интересни неща  Grinning)
Аз пък ще споделя защо не само не давах сок на децата си в периода на захранване, но и сега избягвам:

"Независимо, че коликите спират около третия месец, стомашно-чревният тракт на бебето узрява едва към шестия месец. Затова, дори и да храните бебето си с изкуствено мляко, не го захранвайте по-рано.
....
Въпреки че е много възможно да Ви кажат да започнете да давате плодови сокове след 40-тия ден - не го правете в никакъв случай! Причините са следните:
* стомашно-чревният тракт на бебето е още напълно незрял и неподготвен за такъв шок и поради това е препоръчително да изчакате той да достигне зрялост до към 6-тия месец.
* дори и тогава соковете не се препоръчват, тъй като при традиционния начин на приготвянето им се отделя целулозата (така необходима и полезна) и така захарта се усвоява и навлиза прекалено бързо в кръвта.
....
 ако все пак решите да давате сокове на детето си, трябва да ги разреждате с вода в съотношение поне 1:1."
(цитат от http://bebe.to/SITEROOT/griji.html , превод от http://www.drjacknewman.com/ )

Използвам случая да попитам - някой да е получил съвет от педиатър за разреждане или за приготвяне на нектар (така че да не се отделя целулозата и да не стигаме после до теми "детето ми има проблем с изхождането")?

Отделно, небезизвестният д-р Спок в последното си издание пише, че соковете се дават разредени, а "през първите 6-8 месеца от живота на бебето всички плодове, с изключение на бананите се дават на бебето сварени".

И още нещо ми се върти в главата като въпрос: често мотивът за ранно захранване е рискът или наличието на нисък хемоглобин. Педиатрите казват ли ви, че има нормален физиологичен спад на хемоглобина? - т.е. референтните стойности за 6м. са различни от тези за 1 г., например (което се обсъжда в една съседна тема).

Аз личнно до тук не прочетох аргумент, който да ме накара да се замисля за ранното захранване, но продъжавам да следя с интерес  Peace

# 258
Използвам случая да попитам - някой да е получил съвет от педиатър за разреждане или за приготвяне на нектар (така че да не се отделя целулозата и да не стигаме после до теми "детето ми има проблем с изхождането")?

И още нещо ми се върти в главата като въпрос: често мотивът за ранно захранване е рискът или наличието на нисък хемоглобин. Педиатрите казват ли ви, че има нормален физиологичен спад на хемоглобина? - т.е. референтните стойности за 6м. са различни от тези за 1 г., например (което се обсъжда в една съседна тема).
И на двата въпроса отговорът ми е "да". Grinning

# 259
О, това го бях забравила, защото децата ми към днешна дата не пият сок, само инцидентно.Да, разреждала съм сока и то в по-голяма съотношение.Иначе много сладко ставаше и лепне на устата някак...де да знам , тук малко аз предадох на децата си Омразата към сока, дори прясно изцедения, защото когато съм жадна сок не ми утолява жаждата, а само водата и то-ледената... Crazy
Но да-сок се разрежда, мен и дне ме гледат странно в заведение, ако поръчам разреден сок. Crazy
Това съм го правила, без да чакам някой да ми каже, или да съм чела Спок.Даже, да си призная-нито една книга за отглеждане на деца не съм прочела.
По втората част-за хемоглобина-винаги изследванията на децата са били в норма, предполагам, защото никога ен сме ги коментирали.

Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 11:20 от Jizzlobber

# 260
  • До хладилника, който обичам
Отделно, небезизвестният д-р Спок в последното си издание пише, че соковете се дават разредени, а "през първите 6-8 месеца от живота на бебето всички плодове, с изключение на бананите се дават на бебето сварени".

А, не само в последното си издание. Още в старото от 1946 годинa си пише:

Цитат
191. Портокалов сок. Когато бебето стане на няколко месеца, лекарят вероятно ще ви посъветва да започнете да давате портокалов сок. Той може да бъде пресен, замразен или консервиран. Портокаловият сок обикновено се размесва с равно количество преварена вода, за да не бъде много силен на вкус.

И впрочем, пак там:

Цитат
196. Няма строго определена възраст, когато трябва да започне включването на твърди храни. Преди 50 години се започваше след 1-годишна възраст. Години наред лекарите експериментираха, като даваха тези храни все по-рано, и откриха, че кърмачетата ги приемат и се развиват добре. Има две определени преимущества, ако се започне още през първото полугодие след раждането. Първо, бебетата свикват по-леко, отколкото, когато станат по-големи и по-упорити. Второ, разнообразните твърди храни прибавят към храната на бебето елементи, особено желязо, които са оскъдни в млякото.

После вече не съм сигурна кое за захранването е от оригинала, и кое - добавено от тукашния редакторски колектив, защото, както пишат те, "при нашите условия..." и прас, тукашни схеми за какво ли не, защото сме отделен биологичен вид.
Дори старият вариант на Спок се отличава с голяма гъвкавост и съобразяване с нуждите на детето.

Последна редакция: пт, 22 яну 2010, 11:16 от Бу

# 261
  • sofia
katiABV , кефиш мъ! Ай, ся пък 6 месеца...От първа страница не съм се включвала, но следя дискусията. Малко го обърнахме на кокошарник, но май винаги, всичко до там се свежда...Уви! Както писах, захраних Пепи на 4м. и 1 ден. Сега разбиръм, че било пък рано. Писах основанията за което. Резултат: кефи се на тиквата и ака редовно! Аз съм щастлива!

# 262
kri6kami6ka , всъщност не е рано  Peace

# 263
kri6kami6ka, въпреки че повечето здравни и педиатрични асоциации и организации препоръчват захранване към и след 6ти месец, захранване след 4 навършени месеца, особено ако детето проявява достатъчно признаци за готовност, се приема за окей Simple Smile
Между 4 и 6 навършени месеца е препоръчваната възраст за захранване.

# 264
Mama na Ivan, Ок, супер, че има и такива педиатри, че аз например по тези въпроси от нета се информирах!

Бу, нямам старите издания и не исках да бъда голословна.
(мама уж ги е чела, ама не помни да ми е разреждала сокчетата Mr. Green, явно й тогава никой не я е посъветвал така)

autumnsphere, надявам се в крайна сметка да напишеш нещо доста изчерпателно. Чакаме го тук  Peace

# 265
лю, заповядай  Grinning

# 266
  • София
Лю, материалът е готов, чакам да го публикуват.

Аз не съм написала нито една дума от него, интервюирах двама доктори на противоположни позиции и Бу.

# 267
  • пак там
Тоест цялата тази тема е само за да си публикуваш статията?э newsm78

# 268
Ние пък чакаме да го прочетем  Laughing
Кажи къде и кога?

Тоест цялата тази тема е само за да си публикуваш статията?э newsm78
Междувременно обменихме опит, мисли и искри.  Mr. Green Няма лошо, според мен.

# 269
Здравейте на всички. Имам момиченце на две години и съм го захранила на два месеца. След първото даване на сокче нещата с ходенето по голяма нужда се регулираха. Аз съм за ранното захранване и ако имам второ дете отново ще го захраня така.

Общи условия

Активация на акаунт