Януари си е тука вече, време е за малкото човече - 32 (2 епизод)

• 34 770
  • 752
  •   1
Отговори
# 585
Копнеж-пак заповядай Hug

Апропо, говорим за педиатри имащи договор със ЗК, ако са само на частна практика-там ясно..цакането е 101% Mr. Green

# 586
Някой да има новини за Courage? Отдавна не е писала в темата, та се зачудих дали всичко е ОК при тях...

Wicky, в програмата "Детско здравеопазване" на НЗОК изрично е казано, че за прегледите и задължителните имунизации на деца от 0 до 18год не се дължи потребителска такса. Освен това са споменати като задължителни домашните посещания в първите 24 часа след изписването на бебето за оценка и обстоен преглед на неговото здравословно състояние, както и още едно домашно посещание межу 14тия и 20тия ден след изписването на детето.
Тези прегледи се поемат от ЗК! И не би трябвало педиатрите да искат пари за тях...
Повече инфо можеш да намериш от линковете, които МТВ даде малко по-напред в темата.

Относно педиатрите, аз искам да попитам друго - чисто процедурно как се случват нещата.
В програмата "Детско здравеопазване" пише, че трябва да си взема от РЗОК регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар. Тази форма + Обменна карта (която откъде се взима  newsm78) се представят на лекаря.
Или да си избера лекар-специалист по детски болести срещу издадено едно-единствено направление... Това направление от кой следва да ми бъде издадено? И това ли е по-разумното, при положение, че пише, че имунизациите се извършват само от общопрактикуващия лекар.

Моля ви, кажете ми как процедирахте вие? Защото аз наистина не мога да се ориентирам...  Praynig

# 587
Аз взех от книжарницата "личен картон/амб. картон"..не помня точно к'во го водят..т.е. тази обменна карта-там се вписват ваксини и заболявания..
+ бланка за избор на личен лекар
Направления-няма и няма кой да издава..с тези документи +единия бр епикриза, който ще получиш при раждането се дават на избрания педиатър, когато дойде на първия преглед.
След като излезе акта за раждане, ще му/ѝ звъннеш за да попълни където е нужно ЕГН-то. Педиатъра трябва да ти даде и здравната книжка на бебето(мисля, че така беше)
Педиатъра прави всички ваксини..можеш да избереш и общопрактикуващ, но детските болести са си по-различни и личния ми съвет е за детето да е педиатър..има си специфика..

# 588
Ахааа, ясно - сега ми се изясни Simple Smile Благодаря!
Че аз като ходих онзи ден уж да си избера педиатърка и като я питах каква е процедурата нищо не ми каза... Освен, че не й плащал никой да ходела по адреси и избягвала да го прави  Twisted Evil

# 589
  • Тракийка в Софийското равно поле....
И нашата педиатърка не взе пари.
Аз - също като Уики - бях чула, че се плаща.

Та я попитах, а тя се засмя и каза - нее, не се плаща нищо.
Обясни ми, че трябва да си взема документи за избор на личен лекар от ЗК и заедно с Акта за раждане и епикризата, да и ги занеса.
Това е!

Някой да знае лек срещу следродилна депресия  Confused Направо ме тресе яко хормона!

# 590
  • София
Ние си платихме 30 лв за първия преглед вкъщи  Crazy

# 591
  • София
Татит,съчувствам ти силно за депресията-единствения лек е да хванеш мъжа ти и да излезнете нанякъде,да се откъснеш малко от бебешкото ежедневие,пийте по едно кафе някъде,отидете на кино или просто се размотай нанякъде-много е освежаващо,стига само да има кой да ти гледа детенце за няколко часа!

# 592
  • БГ
Аз взех от книжарницата "личен картон/амб. картон"..не помня точно к'во го водят..т.е. тази обменна карта-там се вписват ваксини и заболявания..
+ бланка за избор на личен лекар
Направления-няма и няма кой да издава..с тези документи +единия бр епикриза, който ще получиш при раждането се дават на избрания педиатър, когато дойде на първия преглед.
След като излезе акта за раждане, ще му/ѝ звъннеш за да попълни където е нужно ЕГН-то. Педиатъра трябва да ти даде и здравната книжка на бебето(мисля, че така беше)
Педиатъра прави всички ваксини..можеш да избереш и общопрактикуващ, но детските болести са си по-различни и личния ми съвет е за детето да е педиатър..има си специфика..

Хм, при нас е различно, май?!   newsm78
От книжарницата си купуваш Здравна карта за дете (има и други - лична амбулаторна карта, тя е за възрастни),  където ще се вписват всички прегледи, мерки и теглилки, заболявания и т.н. и имунизационен паспорт, малка книжка, в която ще се вписват имунизациите.
От Здравната каса, с вече наличното Удостоверение за раждане, взимаш формуляр за първоначален избор на личен лекар, попълваш го, без данните на доктора, подписваш го и отиваш при педиатъра, ако решиш да действаш направо с такъв, а не през личния лекар, с направление и т.н. Избраният педиатър си попълва личните данни и подава формуляра в Здравната каса, след което ти лично отиваш да си получиш Здравната книжка на бебо от ЗК, а тя ще е готова до един месец след подаването на документите! На първата консултация в кабинета на педиатъра, когато беб е на един месец, носиш Здравната карта и имунизационния паспорт, това е!   Peace

villy, не е само у ваше село и у наше не искат да ми признаят моята лична банкова сметка!   Shocked    Мъжът ми днес се сдърпал със служителките, но изкопчил инфо защо така трябва, а то какво било, ами те си работили само с 2-3 банки, а и нали след това детските трябвало да ни ги превеждат по сметка, да ама не, ние детски не сме видели, няма и да видим, та след като ги уведомил за това обстоятелство, те се успокоили и му предложили да ми изплатят сумата на ръка и да приключат с нас!

Само за справка, нито за Марти, нито за беб се е налагало да плащаме за домашна визита!   Peace

# 593
  • София
Здравейте мамчета!!
Честито на всички обебили се, на чакащите кураж, всичко минава и отминава Hug
Нас ни изписаха в сряда, като цяло съм доволна, но си поисках епидуралната накрая, не се издържа .... Голямо мерси на тоя, дето я е измислил Flutter
Няма много да се мяркам, защото решихме с мъжо, че ще е по- добре да си отида с бебка в Троян, и той, като има почивки, да си идва при нас, просто двамката сами хич няма да се оправим май ....
Та така, ще си мисля за вас всеки ден, и се надявам, че ще ми пуснат нет там, та да почитам и пописвам помалко.
Лека и спокойна нощ   bouquet

# 594
Добро утро на всички Simple Smile

Днес май аз първа се разписвам.  Нашата лична лекарка е и педиатър, така, че записахме малката при нея, за първия преглед не ни е искала пари, но мъжа ми й е дал някакви да се почерпи и тя не ги е отказала Crazy

Иначе ние пропуснахме първия преглед, на 20 дни, защото беше изключително студено... Сега направо в петък ще й бият ваксината и тогава ще имаме официални резултати как наддава.
На мен ми е такава паника за всичко...нали ми е първородно чедо и бдя над нея като орлица Heart Eyes В първите дни вкъщи, като заспях и през 20 минути се будех и то с вик "как е бебето" Crazy, мъжът ми се чудеше дали не полудявам, но намерих решение на проблема - вечер си я взимам да спи с мен и така спя по 2-3 часа непробудно - а тя или е върху мен заради коремчето или се гушкаме Simple Smile

# 595
  • София
ЧЕСТИТА МЕСЕЧИНКА НА

Цветомир - на vivianka1
Стилиян  на Nia1
Георги -  на Мишона
Никола -  на SDK31

ЧЕСТИТО И НА МОЕТО КАТИ Simple Smile
ДА СА НИ ЖИВИ И ЗДРАВИ ДЕЧИЦАТА

# 596
Момичета, добро утро!

Препоръчайте ми дюшече или матраче за кошарка на ТСМ, в която бебето спи на горното висящо приспособление...не знам как се казва Simple Smile Nашият дунапрен като го изпрахме, ей една седмица вече няма изсъхване, колкото и да го въртим в сушилни, обдухваме с духалки и т.н., даже като мислехме, че е изсъхнал вече, той провисна под тежестта на бебето и се оказа, че е събрал вода точно там  ooooh! Или направо да търся детски матрак за нормално легло- нали имаше някакви намалени в Метро, които обсъждахте по едно време  newsm78
И още, коя марка бебефони бихте ми препоръчали ( не много скъпи  Wink)

# 597
здравейте мамета,
за педиатърката и ние и дадохме пари колкото да се почерпи, нищо друго. Но нито епикризата взе, нито каза че ще трябват да се взимат други документи. Прегледа ни, каза че всичко е наред и си тръгна, даже не знаех че има още едно посещение до 20 ден. Тя не дойде дори когато се бяхме притеснили, че детето е с диария, а само по телефона, вземете това и това, и ако не се оправи друго някакво лекарство. Колкото за първия преглед в кабинет каза, че трябва да са минали 30 дена след БЦЖ, и затова ни отложи за след седмица. Не знам вече дали да и вярвам, преди да се роди бебка много ми допадна, но сега направо си ме притеснява с това безхаберие. Търся и някакъв друг педиатър,но вече си мисля че всички са такива newsm78.
ПС: Ако някой познава добър педиатър около Плиска, ще съм благодарна за някакви кординати  Peace

# 598
  • София
Копнеж - незнам како да си мисля. По принцип уж е свястна педаиатърката, но ето - не ни е казала, че имаме право на още едно посещение, преди 20-тия ден. А иначе ни обясни още преди раждането като говорихме с нея, че като ни издадът акта за раждане - тогава било вече "озаконено" и не се плащало. Но понеже нямало да ни го дадът веднага - и затова - такса. Е да, но ние оставихме на болницата да подава документите за акта за раждане и ни казаха, че ще отнеме към 3 седмици! Та за 20-тия ден подозирам, че пак няма да го имаме... Иначе педиатърката ни обърна достатъчно внимание, обясни ни всичко подробно какво и как да правим...

tedinka87 - ние сме до Плиска близо и ползваме именно на поликлиниката там педиатърката - казва се Янкова. Вашата как се казва?

# 599
Здравейте, момичета  Hug
Леле, имаме си бебчета на по месец и отгоре - да са ни живи и здрави   bouquet
Аз имам бърз въпрос към МТВ и Мяу - явно беб яде все повече и повече - то това си е очевидно, обаче тази сутрин едната ми гърда се напрегна, от едната страна много ме боли при допир, не напипвам буца или нещо такова, но явно се е препълнила, не знам дали някой канал не се е запушил... Камен яде от нея много време и като че ли хубаво я поизцеди, но там продължава да ме боли при натиск... Този път се наяде само от тази гърда - другия път да му дам ли пак първо нея или да си му дам другата директно? И нещо друго да правя ли? Много ви благодаря!
За педиатъра - аз не съм плащала прегледа вкъщи, но то в БГ всички знаем как са нещата  ooooh!
Татит, аз като се прибрах вкъщи, първите 2-3 дена бях доста депресирана и смазана, но малко по малко съм все по-добре - поплачи си като ти е кофти, аз така се разтоварвам  Hug

Общи условия

Активация на акаунт