СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 58 121
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 615
Всички сте прави, но в края, като се тегли чертата, ние с мъжът ми си плащаме реалните данъци, вземаме малки заплати, плащаме си ипотеката и пари за частна ясла не остават, а съседката ще взема няколко месеца по-малко пари от болнични, но като се върне на работа пак ще е на голяма заплата и 500-600 лв. за ясла хич няма да са й проблем, а в същото време ще сме с еднакъв брой точки и еднакъв шанс. Ще кажете да си сменя работата, но има и такива будали като мен дето си харесват работата, нищо, че е нископлатена.
P.S. Съседката е хипотетична, просто за да е ясен примера, да не вземе някой да се припознае  Wink

# 616
  • София
Родители масово кандидатстват и записват децата си на ясли, само за да вземат въпросната 1 точка, без реално да имат необходимост, като по този начин от услугата на яслата се лишават много наистина нуждаещи се родители и деца.

Трябваше поне нормален срок да се въведе за посещаване на ясла - в яслата до нас този и следващия месец ще приемат един куп деца набор 2007  ooooh! Абсолютна щуротия. Всичките се записват само за да ползват едната точка. Ами нека срока е поне една година. Така родителите, които наистина искат да пуснат децата си от 1.5 и 2 години на ясла и да се върнат на работа сега чакат ред, за да може набор 2007 да пребивава в яслата няколко месеца и да имат 1т.  ooooh!

да има логика за 1 година , но не и да се маха критерия , щом детето ми няма шансове за ОДЗ , а за чиста ясла защо да не се възползва от точката както ще се възползва дете прието в ОДЗ продължавайки напред ж ДГ  , но има логика срока де е 1 година , а не 6 м . , ( майчинството свършва на 2 г. и майката се връща на работа давайки детето си на чиста ясла , а после не приемат детето в ДГ какво стажа тогава ? ) а това , че много родители пускат децата си фиктивно за 6 м. ( даже децата и не посещават ясла , а само се водят  ) е факт - 1 година поне е по справедливо , но ..... едва ли ще има промяна

# 617

Трябваше поне нормален срок да се въведе за посещаване на ясла - в яслата до нас този и следващия месец ще приемат един куп деца набор 2007  ooooh! Абсолютна щуротия. Всичките се записват само за да ползват едната точка. Ами нека срока е поне една година. Така родителите, които наистина искат да пуснат децата си от 1.5 и 2 години на ясла и да се върнат на работа сега чакат ред, за да може набор 2007 да пребивава в яслата няколко месеца и да имат 1т.  ooooh!

Това много го одобрявам!
 Сисислава,да не го пропуснеш в бележките си Simple Smile
По твое настояване , ще добавя въпроса ти...., макар, че и на мен срока от 6 месеца (просто като срок) ми се струва добре...Защото за идната кампания Първото класиране с (следващите няколко за допоплълване на новите групи) ще бъдат до края на май, което значи, че за да ползваш точката за "ясла 6 месеца", трябва да си влязал в яслата не-по-късно от края на ноември 2009 г.
Отделно (повтарям като латерна) К5 и ДК7 са крайно дискриминационни защото дават предимство на деца влезли и все още влизащи по правилата на отхвърлената стара система (оная с денонощните опашки пред самостоятелните ясли).

# 618
  • София
Родители масово кандидатстват и записват децата си на ясли, само за да вземат въпросната 1 точка, без реално да имат необходимост, като по този начин от услугата на яслата се лишават много наистина нуждаещи се родители и деца.

Aма то си има минимален срок - 6 месеца преди записването. И както тази година е изместено напред записването, тези дето сега се записват от набор 2007 няма да имат никаква полза.
аха ще имат те ще имат ... от март до август са си 6 м . има летни сформиращи се групи  Wink и децата си се водят на ясла - ходят или не  Laughing не съм се замислила ако се окаже яслата в ремонт лятото какво става  Thinking?

# 619

Aма то си има минимален срок - 6 месеца преди записването. И както тази година е изместено напред записването, тези дето сега се записват от набор 2007 няма да имат никаква полза.
аха ще имат те ще имат ... от март до август са си 6 м . има летни сформиращи се групи  Wink и децата си се водят на ясла - ходят или не  Laughing не съм се замислила ако се окаже яслата в ремонт лятото какво става  Thinking?

Не е така, защото документите трябва да ги предоставят при записването, т.е. края на април, началото на май /в зависимост на кое класиране са приети, а от миналата година е видно, че децата с 9 т. влизат още на първо класиране/.

# 620
Не е така, защото документите трябва да ги предоставят при записването, т.е. края на април, началото на май /в зависимост на кое класиране са приети, а от миналата година е видно, че децата с 9 т. влизат още на първо класиране/.

Знам, че рискувам да отворя вратичка за "измама", но миналата година в ЦДГ-то, където ще кандидатстваме сега нямаше проблем детето да е посещавало ясла 6 мес. към тръгването на градина. Тоест приемат ни април с една фалшива точка от ясла. Обикалям яслите в цяла София - все някоя директорка ще се навие да ни запише фиктивно: април, май, юни, юли, август и септемви - ето ги 6 месеца. Мисля, че никъде в регламента не пише детето да е посещавало 6 мес. към момента на записване  newsm78

П.С. Само за протокола - моето дете ходи от мнооого отдавна на ясла и няма да се възползвам от описаната схема, но всеки друг би могъл за жалост  Tired

# 621

Ууужас...четейки твоят постинг се замислих да не решат тези с повече данъци да имат предимство, защото плащат повече на държавата  ooooh!

Сега ще ме увикате, но има логика.
И двамата със съпруга ми сме държавни служители, съответно плащаме данъци на реални, не особено големи заплати, и чинно си плащаме и данъците за имуществото. А съседското семейство живее под наем, не плаща данък сгради и такса смет, работят в частни фирми, осигуряват ги на ниски заплати, а реално вземат много повече пари от нас.
няма значение какви служители сте , но не е малко това , че плащате данъците си ТУК в София , а не в Добрич примерно и да сте тук по настоящ адрес - ето за това говорих в по долния си пост , но когато се обсъждаше нещата се обърнаха , че ... ето Софиянци са против провинциалисти , а не е така нищо лошо няма , че тук работят хора от всички краища на България , но кои където плаща данъци там да има предимство - не мислите ли , че е справедливо ?Ето за това да се даде точка , да видим тогава как родители плащащи данъци в провинцията ще имат предимство тук  Wink .
Ами ако съм с постоянен адрес в провинцията, но съм гола като пушка (без всякакви имоти, за да им плащам данъиците) и съм дошла да работя в София, в софийска фирма, и дефакто с труда си пряко нося блага за софийско...? защо да нямам право на предимство по настоящ адрес?

# 622

Знам, че рискувам да отворя вратичка за "измама", но миналата година в ЦДГ-то, където ще кандидатстваме сега нямаше проблем детето да е посещавало ясла 6 мес. към тръгването на градина. Тоест приемат ни април с една фалшива точка от ясла. Обикалям яслите в цяла София - все някоя директорка ще се навие да ни запише фиктивно: април, май, юни, юли, август и септемви - ето ги 6 месеца. Мисля, че никъде в регламента не пише детето да е посещавало 6 мес. към момента на записване  newsm78

П.С. Само за протокола - моето дете ходи от мнооого отдавна на ясла и няма да се възползвам от описаната схема, но всеки друг би могъл за жалост  Tired
Пише го и още как! Виж тук за К5:  http://kg.sofia.bg/?page=manual#71 Но не в това е въпроса ! Въпросът е че не се проверяват бележките!

# 623
  • СОФИЯ

Ууужас...четейки твоят постинг се замислих да не решат тези с повече данъци да имат предимство, защото плащат повече на държавата  ooooh!
Не, не съм имала това в предвид Laughing.
Мисля, че Дачи е имала предвид поста на сладка мама. Тя пита за плащане на данъци и ползването има като критерий. Това просто няма как да стане, тъй като най-изрядни платци ще са тези, които реално нямат за какво да плащат данъци и съответно нямат никакъв принос в Общината.

Като критерий за прием не. Някои градове обаче приеха като условие за ползване на услугата липсата на данъчни задължения - Велико Търново, Плевен, Варна и доколкото помня Бургас.

# 624
  • София
Роси ама има и много частни фирми, които плащат реалните данъци.Аз работя в такава.Боли ме като знам какви пари ми се одържат, но така трябва да е.Друг е въпроса дали един ден ще докретам до пенсия.Да по скоро съм съгласна да се иска бележка за липса на данъчни задължения.Аз дори към май месец си бях изкарала с надеждата, че ще го въведът и, че ако ни приемат ще съм готова с документа.
А за живеещите под наем-ами, че то по цял свят много от хората са под наем.Ние също в момента сме под наем и сме с настоящ адрес, но си чакаме всеки момент и апартамента да ни е готов(за който пък и ние плащаме ипотека).
Има много други недодялани неща в критериите, които вече съм коментирала и няма пак да се повтарям.

# 625
Няма смисъл да се карате за данъците. Местните данъци и такси зависят от имуществото, а не от постоянния адрес. Дори и кореняци софиянци може да нямат собствен имот в Сф. Това не може да бъде аргумент за достъп до услугата или не. От друга страна ДОД се внася в републиканския бюджет и е все тая дали го плащаш в Сф или където и да е на друго място в БГ.

Данък сгради се плаща пряко или косвено и от собственици и от наематели. Аз примерно повече от 8 години плащах данък на собствено жилище в Сф, но се водех с настоящ адрес. Просто не исках да си сменявам личните документи.

Така че реално не може да се направи връзка между приноса към общинския бюджет и вида и срока на адресната регистрация. Случаи всякакви, трудно е да се генерализира.

# 626
МОМИЧЕТА, като участник в ужесточените спорове кой от къде е, колко му е голяма пиш...а и колко е красив ВИ призовавам да не започваме пак спора - кой, къде и какви данъци плаща. Ако се нуждаете от разяснения по въпроса вижте началото на темата - първите няколко страници са спор и обиди (в които и аз участвах  Embarassed ).
Критериите: данъци, срок на местожителство, притежаване на имоти, гръдна обиколко, ханш и талия НЯМА да се впишат в критериите. Да го приемем доволни или не и да се съсредоточим върху другите критерии. Може и тях да не променим за тази година, но поне за по-нататък, защото проблема не свършва и не започва с нас и тазгодишното ни кандидатстване. Поне ако решим след време да имаме още деца да можем да сме по-спокойни  Peace
(Да бе второ дете, ама друг път  Mr. Green За момента това ми е достатъчно  Joy )

# 627
  • гр.София
 Добре,де,според вас нормална практика ли е директор на чиста ясла да приеме дете,което е навършило две години -конкретно за тази година-2007набор. За кога ще го взима ? То още малко и ще навърши 3 (зависи кой месец е родено,разбира се) .

# 628
Добре,де,според вас нормална практика ли е директор на чиста ясла да приеме дете,което е навършило две години -конкретно за тази година-2007набор. За кога ще го взима ? То още малко и ще навърши 3 (зависи кой месец е родено,разбира се) .

Нормално е, стига да има свободно място за това дете ( в групата с неговия набор, общо казано))

# 629

Не знам дали е нормална практика, но имам познати с двегодишно дете, които много се надяват да ги огрее и не заради точката, а защото няма кой да гледа малката. До скоро са имали гледачка, но вече не могат да си позволят. Бабите са изпукали отпуските, родителите също и хората са в безизходица.

И се оказа че хал хабер си нямат от точковата система и кое колко точки им дава. Единственото което искат е място в ясла за момента. Не че се има шанс да ги огрее, но не виждам защо да е ненормална практика.

Общи условия

Активация на акаунт