За правата на децата ни!-тема 4

• 55 191
  • 747
  •   1
Отговори
# 345
Даааа, адвокат си трябва за това. Мисля точно по административно право. Нямам представа къде го пише. Но това с ключа май е много вярно. Връщайки се назад виждам, че май точно този текст в закона е бил основание за задната дата...

Последна редакция: чт, 18 ное 2010, 13:56 от Friend

# 346
Това е по стария ред. Тези указания могат да се видят публично в различни правни системи.
Съгласно чл. 35, ал. 6 от Правилника за прилагане на ЗИХУ месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от 1-во число на месеца на подаването на молбата за отпускане на добавката. Ако в молбата се съдържа искане за изплащане на месечни добавки за минали месеци, през които правото вече е съществувало, то такива следва да бъдат изплатени в съответните размери за тези месеци, но само за времето след влизане на закона в сила.

# 347
  • София
Това е по стария ред. -Роза, какво имаш предвид с това? Тези указания могат да се видят публично в различни правни системи.
Съгласно чл. 35, ал. 6 от Правилника за прилагане на ЗИХУ  - в ППЗИХУ чл.35 пише (Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г., отм. - ДВ, бр. 29 от 2010 г., в сила от 16.04.2010 г.)  ,а ал.6 няма  newsm78 или аз чета не където трябва.)месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от 1-во число на месеца на подаването на молбата за отпускане на добавката. Ако в молбата се съдържа искане за изплащане на месечни добавки за минали месеци, през които правото вече е съществувало, то такива следва да бъдат изплатени в съответните размери за тези месеци, но само за времето след влизане на закона в сила. - а с това съвсем се заплетох.Искаш да кажеш, че трябва да се изплати от както е променен закона и въпросната добавка се изплаща по ЗСПД( в случай от юни) newsm78

Роза моля те пиши дали си подавала молба за изплащани със задна дата по новите промени и какъв е резултата?.И още един въпрос ако е удобно, консултирала ли си се с адвокат или и ти като мен "учиш право по неволя" Simple Smile

# 348
аз по въпроса за изплащането със задна дата - не се плащат със задна дата по ЗСПД /уви/ , практиката на ВАС на РБ е била противоречива /има предходни решения и тако и вако/, но най-новата е в насока "не се плаща със задна дата по ЗСПД" ...
и въпросния чл. 35 от ППЗИХУ отдавна вече не е сред живите...

# 349
Здравейте,
Детето ми е с решение на ТЕЛК, което изтече на 01.10.2010г. - 86% степен на инвалидност. В края на месец юли подадох молба за преосвидетелстване и получих писмо през м. септември с дата за явяване на телк 17.11.2010г. Получих новото решение на ТЕЛК, вече с 71%, намален незнайно защо, но както и да е това няма да го обжалвам, т.к. с този процент ще получавам добавките, които и до сега са ми изплащали, в противен случай щях да обжалвам. Проблемът е друг: сега е необходимо да заверя решението на ТЕЛК, но чак след 15 дни от датата на издаване на решението т.е. 02.12.2010г. И чакайки до 02.12.2010г. аз няма да получа добавките за м. ноември, ми казаха от социалното, въпреки че в телк-а пише, че забавянето не е по вина на детето. Предполагам, че има и други майки с такъв проблем, но все пак ако някой знае нещо повече, нека сподели, или пък къде да потърся правата си, защото от Телк казват, че по- рано не могат да заверят решението, от социалното - няма да се изплатят помощите със задна дата и всичко това не е по моя вина.

# 350
Не е така, hamela. Поне тази глупост поправиха от 01.06.2010 г. Ето какво пише в ППЗСПД:

За двойните детски:
Чл.19, ал.3 "(Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане месечната помощ се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е прекратена, при условие че няма промяна във вида и степента на трайното увреждане или в степента на трайно намалената работоспособност, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на издаването на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната помощ се отпуска от началото на месеца, през който е подадена"

За добавката по 8Д:
Чл.24б, ал.4 (Нова - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане месечната добавка се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е прекратена, при условие че няма промяна във вида и степента на трайното увреждане или в степента на трайно намалената работоспособност, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на издаването на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена."

Т.е. няма да имаш прекъсване.

# 351
На 1 ноември подадох молба-декларация за социални надбавки по чл. 8д.
Беше ми обяснено правото за 168 лв. и двойни детски. За съжаление в този момент не знаех нищо за изплащане на помощи със задна дата. От този форум  разбрах за това и след седмица отидох в Социалната дирекция, помолих да ми се даде отново молбата, за да допълня нещо. Дадоха ми я, допълних каквото беше нужно и зачаках отговора им. На 22-ия ден отидох да получа решението им. Отговориха ми, че няма никакъв 20-дневен срок за отговор, директора сам преценявал кога да дава отговор, да съм търсила отново такъв след още 14 дни (Това е първото нещо, което те кара да имаш съмнения за тяхното "тълкуване" на законите). В същия ден отидох и в главната дирекция, там - същия отговор. Предупредих, че ще търся съдействие на горни инстанции и адвокат. И само след час - "чудо", обаждат ми се и казват, че заповедта е пристигнала. (Второто нещо, будещо съмнение е това, че датата на издаване е 10 ноември - т.е. заповедта вече е била готова отпреди 12 дни - Защо, с каква цел е този театър???). Не само отказ, но какъвто и да е ПИСМЕН отговор на молбата ми за задна дата нямаше. Настоявах за такъв писмен отговор, като обясних, че това е упоменато в закона, а репликата им беше "Ти не можеш да ми казваш аз какво ще пиша".  Отговора им (устен) беше единствено, че такъв закон няма. Но ако наистина не съществува такъв закон - защо тогава не го обяснят ПИСМЕНО в заповедта си??? Интересно е и това, че те не казват, че чл.12 т.10 не значи изплащане на социални помощи със задна дата - т.е. грешно тълкуване от наша страна, а просто казват, че такъв закон, такъв член няма.
Сега обжалвам чрез адвокатка за "мълчалив отказ" от страна на социалните. Тя ми обясни, че целта на скриването на вече излязлата заповед е била аз да пропусна законния срок за обжалване. (Това не е ли също доказателство, че ние имаме права, но те искат да ни лишат от тях!)
Аз все още на никого не мога да дам точна и ясна информация как да си вземем парите, адвокатката ми каза, че както ние, така и те имат "вратички" (една от тях е именно устния им отказ, т.е. липсата на писмен такъв). Но едно ми е абсолютно ясно - ако те така отчаяно и озлобено се стараят да ни подведат, не доказва ли това, че право за задна дата има!
Това, разбира се засега са само мои опити да стигна до истината. Но си заслужава да я търсим. Адвокатката ми каза, че най-неразумното нещо, което правят повечето хора, търсещи помощ от Социалните, е да им се доверяват сляпо. За всичко трябва ние сами да търсим достоверна информация.

Последна редакция: вт, 23 ное 2010, 20:47 от anjel_7

# 352
# 353
anjel_7, ето пак от ППЗСПД:

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., доп. - ДВ, бр. 34 от 2009 г., в сила от 08.05.2009 г.) Директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице се произнася в 14-дневен срок от подаване на молба-декларацията със заповед по образец съгласно приложение № 1.(2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 34 от 2009 г., в сила от 08.05.2009 г.) Заповедта по ал. 1 се издава в два екземпляра. Заповедта за отказ се съобщава писмено на лицето, подало молбата, в 7-дневен срок от издаването й.

Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) В случаите, когато е приета молба-декларация с нередовни или липсващи документи, на лицето се дава 14-дневен срок за отстраняване на допуснатите нередовности.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., доп. - ДВ, бр. 34 от 2009 г., в сила от 08.05.2009 г.) Когато в срока по ал. 1 лицето не отстрани нередовностите, директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице отказва исканата помощ, за което лицето се уведомява писмено.

Ето и за парите по чл.8Д: (пак от ППЗСПД)
Чл. 24а. (Нов - ДВ, бр. 29 от 2010 г., в сила от 16.04.2010 г.) (1) Лицата, които имат право на месечна добавка по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца, подават молба-декларация съгласно приложение № 5а до директора на дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес.
(2) В срок 20 дни от подаването на молба-декларацията директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отпускане или отказ за отпускане на месечна добавка за дете с трайно увреждане.
(3) Заповедта по ал. 2 се съобщава писмено на лицето, подало молба-декларацията, в 7-дневен срок от издаването й.
(4) Заповедта за отказ за отпускане на месечна добавка за дете с трайно увреждане задължително се мотивира.

Не само, че можеш да и кажеш, но и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да подадеш жалба срещу тази жена! Опиши всичко дума по дума.
Писнало ми е от нахални, некомпетентни и груби социални работници. Гонете ги до дупка!!!

Последна редакция: ср, 24 ное 2010, 10:20 от Friend

# 354
Да, жалба подадох, засега в регионалната дирекция, но не лично, а чрез адвокатката. Разбрах, че единствения начин да се преборя, е да се натиснат чрез юрист - лице отлично познаващо законите. Аз сама нищо няма да успея да направя. В момента жалбата е за "мълчалив отказ". Надяваме се на тази жалба да дадат писмен и обоснован отговор (вероятно отказ за изплащане със задна дата). А след това в съда ще имаме основание за оспорване на тяхното решение. А ако отново не дадат писмен отговор, ще се получат две административни нарушения - два пъти "мълчалив отказ". С което доста ще са си навредили, защото все пак това е наказуемо.

# 355
Да, жалба подадох, засега в регионалната дирекция, но не лично, а чрез адвокатката. Разбрах, че единствения начин да се преборя, е да се натиснат чрез юрист - лице отлично познаващо законите. Аз сама нищо няма да успея да направя. В момента жалбата е за "мълчалив отказ". Надяваме се на тази жалба да дадат писмен и обоснован отговор (вероятно отказ за изплащане със задна дата). А след това в съда ще имаме основание за оспорване на тяхното решение. А ако отново не дадат писмен отговор, ще се получат две административни нарушения - два пъти "мълчалив отказ". С което доста ще са си навредили, защото все пак това е наказуемо.

Момичета, на днешния протест на родители на деца с увреждания, представител на праламентарната група на ГЕРБ от МТСП д-р Станка Шайлекова, бе категорична , че по чл.8д пари със задна дата СЕ ДАВАТ!!!
Това е нейният имейл, всеки който желае може да и пише, за да се увери госпожата от първа ръка, че ние родителите получаваме отказ на молбите си за изплащане със задна дата:
stanka.shaylekova@parliament.bg

# 356
Friend, извинявай! Натоварването тогава беше огромно. Защото законът позволява, но соц. служби търсят (лошото е че имат) вратички и ни отрязват.
Надявам се да не се сърдиш!  Wink

# 357
  • София
Най-после.  #Crazy  bowuu след дълго ровене, и търсене за отговор на въпросите които се породиха относно значението на Закона и Правилника или по-скоро за противоречието между тях открих следното:

АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС
Прилагане на нормативния акт от по-висока степен
Чл. 5. (1) Когато постановление, правилник, наредба, инструкция или друг подзаконов нормативен акт противоречи на нормативен акт от по-висока степен, прилага се по-високият по степен акт.

С това вече съм сигурна, че при така написан ЗСПД, трябва да се изплащат парите и със задна дата. Wink , въпроса е обаче повече хора да си потърсят правата и то писменно, а не устно с разубеждаване. Както писах и по-нагоре - Ще трябва пак да се прави пътечка, там където вече е имало.  #Cussing out  #2gunfire  #2gunfire  #2gunfire

# 358
Friend, извинявай! Натоварването тогава беше огромно. Защото законът позволява, но соц. служби търсят (лошото е че имат) вратички и ни отрязват.
Надявам се да не се сърдиш!  Wink
Както ти писах и на ЛС, не се сърдя. Всички правим грешки  Peace

Такааа. Като гледам накъде вървят нещата, лаици в правото като нас може и да се окажем прави, че все пак има основание парите по чл.8Д да се изплащат със задна дата. Дано наистина не пропускаме нещо, което е известно на юристите. Ето как виждам нещата към настоящия момент.
Парите се отпускат по чл.8Д от ЗСПД. Датата, от която се отпускат е указана в чл.24а, ал.6 на Правилника по прилагане на ЗСПД. НО!!! В чл.12, ал.10 в ЗСПД ясно е указано че взиманията се погасяват в срок от 3 години. А съгласно кодекса цитиран в предния пост в случая гледаме "по-високия по степен акт". Т.е. би трябвало да може да се пробие системата както преди 4-5 години!!!
След малко ще опиша и какво гласяха закона и правилника преди. Не виждам съществена разлика...

# 359
2005 година
ЗИХУ Чл. 43. (1) Право на месечна добавка в размер 70 на сто от минималната работна заплата за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, имат:
1. родители (осиновители), когато отглеждат деца с трайни увреждания;
2. семейства на роднини или близки и приемни семейства, при които са настанени деца с трайни увреждания по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
(2) Правоимащите по ал. 1 получават месечната добавка по постоянния си адрес от дирекциите "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане.
(3) Ако децата са настанени на пълна държавна или общинска издръжка в лечебни заведения, както и в специализирани институции за срок, по-дълъг от един месец, правоимащите не получават месечна добавка по ал. 1 за периода на престоя им в тях.
(4) Правото на месечна добавка по ал. 1 се погасява в срок три години считано от края на месеца, за който се отнася..

ППЗИХУ Чл.35 ... ...(6) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от 1-во число на месеца на подаване на молбата.

2010 г.
ЗСПД Чл. 8д. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) (1) Право на месечна добавка в размер 70 на сто от минималната работна заплата за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, имат:
1. родители (осиновители), когато отглеждат деца с трайни увреждания;
2. семейства на роднини или близки и приемни семейства, при които са настанени деца с трайни увреждания по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.
(2) Правоимащите по ал. 1 получават месечната добавка по постоянния си адрес от дирекциите "Социално подпомагане" на Агенцията за социално подпомагане.
(3) Ако децата са настанени на пълна държавна или общинска издръжка в лечебни заведения, както и в специализирани институции и социални услуги - резидентен тип, за срок, по-дълъг от един месец, правоимащите не получават месечна добавка по ал. 1 за периода на престоя им в тях.
...
...
Чл. 12. Вземанията по този закон се погасяват в срок, както следва:
...
10. (нова - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) три години - за месечната добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст считано от края на месеца, за който се отнася.

ППЗИХУ Чл. 24а. ... (6) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

ОТКРИЙТЕ "РАЗЛИКИТЕ"

Общи условия

Активация на акаунт