Българска литература

• 76 776
  • 657
  •   1
Отговори
# 345
Нерационално=неразумно е да кажеш, че "за съжаление" нямало как да се обясни и разбере стойностно произведение от важен исторически етап на собствената ти нация. И че не трябвало децата да го учат - ами дайте само "Хари Потър" да учат тогава... "Скочих", защото скоро четох точно едно  безумие, ако го намеря, ще го постна, не знам какви са тия настроения баш срещу Вазов и "Под игото", на мен ми беше любим роман (и двата пъти, когато съм го чела, е било с интерес и удоволствие: в 5-ти и 12-сти кл.).
Безумието беше това:
http://www.webcafe.bg/id_573415371_Nautilus_potava

# 346
alen mak, "под игото" без съмнение е стойностно произведение, което илюстрира важен етап от историческото ни развитие, но е сложна творба, която никак не е лесна за четене, особено от деца. За чужденци пък е почти напълно непонятно - приятелка, живееща в чужбина например, подари на съпруга си "Под игото", за да му демонстрира българския писателски гений, но ефекта беше обратен, а съпругът й по принцип чете.

# 347
Прочитайки статията предизвикала Ален мак и аз се чувствам предизвикана... Да това е мнение, което не съвпада с моето. От моя гледна точка то си е направо ужасно. Отхвърля точно това, което ме научи да чета... Уважавам изказаното мнение, но... никога не искам да мисля по този начин!!!  Naughty

Точно тези "Списъци със задължителна литература" ме водеха в началото на ваканцията в библиотеката и като нямаше кой знае какво от списъка, аз взимах каквото има + още други, които не бяха задължителни, но ми привличаха вниманието. Т.е. какво лошо в списъците - те са само за насока, мотивация, а пък ти, ако имаш мерак да четеш, вземи нещо друго, що да е от списъка.

Друго, какво лошо има да разберат децата /не говоря за тези в 5 клас, а изобщо/ какво е било. Да, вече не е така, ама не е лошо да знаем и да помним. Да, трябва да се знае, че църквата ни е съхранила, въпреки че днес трудно влизаме в нея. Какво лошо има в голямото семейство на  чорбаджи Марко, само защото днес някой като има 3 деца и мислим, че е геройство.

Спирам... яхнах метлата  Joy Joy Joy
.

# 348

не, че някакво мнение съм изказала за художествената стойност на "под игото", но от любопитство не мога да не попитам - по какъв начин е "неморално" да кажеш какво мислиш за някоя книга?
има художествена литература, за която може да се говори, и такава, за която "или добро, или нищо", защото иначе ще бъдеш обвинен в липса на морал, така ли?

аз си мислех, че тук сме се събрали да си говорим свободно за книги...  newsm78

# 349
Стори ми се неморално именно заради тона ("напънал се"... и др.  - да не цитирам), подигравателен в случая, може би по-точно щеше да е неуместно, но... така ми се стори в първия момент - неморално в смисъл малко (или пък много  Rolling Eyes) кощунствено. А иначе - и аз изразявам своето мнение, не се обиждай, малко по-рязко може би Wink. А и винаги по писания може нещо да остане недоразбрано и недоизписано Peace

Ellea, за чужденците не знам, но как ме е заинтригувала книгата и още ме интригува между другото - също не мож' ти каза  Laughing Не бих казала, че е проста творба, но съм сигурна, че с включването й в учебната литература за 5 и 12 (или който е там съответно, при мен беше този) клас, не се предвижда ( и още по-малко - цели) еднакъв прочит и осмисляне по един и същи начин. Както е нормално за по-голямата част от стойностната литература - четейки в различен етап от живота си едно произведение, го "виждаш" през различен поглед. Не мисля, че е излишно от списъка на петокласниците, изобщо! Пък и едва ли е по-сложна от компютърните умения, които хлапетата рано-рано "изучават"...
А за критикуващите - само един въпрос: какво тогава да четат дЯтитата, че да го разбират? Предлагам и математика да не учат - понеже е много сложна, и биология, а история - да не говорим. Да си играят игрички там (за предпочитане - компютърни, някой да не се обърка:), че са лесни и приятни...  WhistlingХм, много е лесно да се критикува, по-сложно е да се създава (цитирам съпруга си)

Последна редакция: вт, 13 сеп 2011, 22:44 от alen mak

# 350
  • Ямбол
Хм, много е лесно да се критикува, по-сложно е да се създава (цитирам съпруга си)
Обожавам тази мисъл, който и да я е казал  Peace

# 351
Нерационално=неразумно е да кажеш, че "за съжаление" нямало как да се обясни и разбере стойностно произведение от важен исторически етап на собствената ти нация. И че не трябвало децата да го учат - ами дайте само "Хари Потър" да учат тогава... "Скочих", защото скоро четох точно едно  безумие, ако го намеря, ще го постна, не знам какви са тия настроения баш срещу Вазов и "Под игото", на мен ми беше любим роман (и двата пъти, когато съм го чела, е било с интерес и удоволствие: в 5-ти и 12-сти кл.).
Безумието беше това:
http://www.webcafe.bg/id_573415371_Nautilus_potava

Същата статия и мен ме втресе! Голяма глупост! В крайна сметка, ако не успееш да обясниш миналото, как очакваш младият човек да гради бъдеще. Всеки има право да харесва или не харесва дадена книга, но в нашата литература без Вазов няма как. Той прокарва път за другите като него, а това което се е случило трябва да се помни. Няма как иначе да се запознаем с действителността. На децата сигурно им е странно, но това може само да ги обогати, не може да си мислят, че винаги сме живели с компютри и т.н.

# 352
   Наистина е уникална статията с ограничеността си и нихилизма ,бих казала. Големи бисери има в нея - как  днес не можем да обясним на детето си , защо Бойчо Огнянов не си гледа живота, а тръгнал да се бори срещу робството. Само аз ли съм чела с  удоволствие повечето от книгите в заължителните списъци. А "Под игото "четох няколко пъти. Първия път вероятно по задължение, после по желание. Тези, които роптаха от списъците  рядко прочитаха книга и извън задължителната. А  списъци има и в чужбинските учебни системи .
 Има остарели думи и изрази в "Под игото", но и те са част от атмосферара и историята ни през онова време. На децата в никакъв случай няма да им падне интелекта, ако добият представа как са говорили дедите им. Великите и успешни народи учат и зачитат историята си, включително и неуспешните периоди в нея. Да не говорим за отношението им към писателите, изразители на националните им борби и пробуждане.

# 353
  Наистина е уникална статията с ограничеността си и нихилизма ,бих казала. Големи бисери има в нея - как  днес не можем да обясним на детето си , защо Бойчо Огнянов не си гледа живота, а тръгнал да се бори срещу робството. Само аз ли съм чела с  удоволствие повечето от книгите в заължителните списъци. А "Под игото "четох няколко пъти. Първия път вероятно по задължение, после по желание. Тези, които роптаха от списъците  рядко прочитаха книга и извън задължителната. А  списъци има и в чужбинските учебни системи .
 Има остарели думи и изрази в "Под игото", но и те са част от атмосферара и историята ни през онова време. На децата в никакъв случай няма да им падне интелекта, ако добият представа как са говорили дедите им. Великите и успешни народи учат и зачитат историята си, включително и неуспешните периоди в нея. Да не говорим за отношението им към писателите, изразители на националните им борби и пробуждане.

И аз четях с удоволствие книгите в задължителните списъци!!!  Hug Сигурно и за това ми допада толкова, това което си написала... 

# 354
  • Пловдив

Сутринта по БНТ коментираха летните номинации на Хеликон - наблегнаха на "Лудост" на Калин Терзийски, някакви отзиви?

# 355

И аз четях с удоволствие книгите в задължителните списъци!!!  Hug Сигурно и за това ми допада толкова, това което си написала... 

+ 1  Hug

# 356

Сутринта по БНТ коментираха летните номинации на Хеликон - наблегнаха на "Лудост" на Калин Терзийски, някакви отзиви?

Аз лично леко се разочаровах от тази книга. Не че е слаба, но не е и чак толкова добра, колкото се опитват да я изкарат.

# 357

Аз лично леко се разочаровах от тази книга. Не че е слаба, но не е и чак толкова добра, колкото се опитват да я изкарат.

Имам чувството, че хората, занимаващи се с маркетинг и реклама в издателствата попрекаляват. Много често са им доста агресивни рекламите и създават очаквания за нещо свръх  и естествено удрят на камък, защото въображението на читателя предварително създава някакви очаквания и ето ти разочарование. Лично мнение де. Иначе за книгата - зачетох я, но не бях в насторение за такова четиво сякаш. Ще се радвам да прочета още отзиви за нея.

# 358
Георги Господинов имал нова книга, "Физика на тъгата". Че ще си я купя, ще си я купя - това е ясно.
Но някой чел ли я е вече?

# 359
Две български книги много ми харесаха напоследък - "Майките" на Теодора Димова и "Яловата вдовица" на Бойка Асиова, а една ме разочарова - "Кратка история на самолета" от Захари Карабашлиев.
Отворих и започнах "Любов в земята на Мидас" на Капка Касабова, но не знам какво ме накара да я оставя още в началото. Тук си е още, не съм казала "край", но не знам... Някакви отзиви? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт