Българска литература

• 76 777
  • 657
  •   1
Отговори
# 360
"Тютюн" на Димитър Димов Simple Smile

# 361
  Aз очерних "Любовни упражнения" на Ваня Щерева в другата тема, но втората половина на книгата ми поправи впечатленията. Явно  в тази част  бяха  по-добрите в любовните упражнения. Неочаквано за мен , най-много ми допаднаха есетата на Любен Дилов-син и Миролюба Бенатова.  В книгата има и хубави стихове . Но най-интересни  мисля ,че ми бяха биографичните и автобиографичните бележки за авторите - обикновено написани с  чувство за хумор и самоирония. А повечето така тежко гледаха на любовта - поне в сборника.

# 362
На мен клипът към книгата " Любовни упражнения " ме грабна и ще си я купя. Харесвам нестандартни личности като Ваня Щерева. Simple Smile

# 363
Здравейте!
Наскоро попаднах на нещо любопитно в Читанка.инфо.Става дума за ето тази книга:

Тя е сбор от легенди и предания разказващи на какво дължат името си селища, реки, мостове, местности и други, които са се запазили и до днес.
http://chitanka.info/book/3917-vgradenata_nevesta

# 364
  • Ямбол
Здравейте!

Дали някой има поглед върху тази книга?
http://www.kragozor.com/?viewID=1&bd_id=234

Предварително благодаря!   bouquet

# 365
Напоследък прочетох няколко български книги, защото в мен се появи любопитство да се запознавам със съвременни български автори.

За „ Майките” на Теодора Димова бях писала, че много ми хареса – във всяко едно отношение. И мислех, че ще продължа с нейните книги, но в книжарницата разгледах 2 други и ми се стори, че стилът е същият – дългите изречения по 1/2 – 1 страница предимно ми направиха впечатление. В „Майките” това ми хареса (и в чужди автори съм го срещала) и ми изглеждаше съвсем естествено, но ако този похват е използван във всяко произведение, едва ли другите книги вече ще са така привлекателни за мен..? Все пак може да пробвам.

„Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев беше разочарование за мен, много неща ме подразниха и оставиха цялостно неприятно усещане. Ще погледна все пак и „18% сиво”, тъй като я има в библиотеката ...

Писах и в други теми за „Яловата вдовица” на Бойка Асиова – не случайно я включих в най-харесаните от мен книги за 2011 г.  – български, чужди, съвременни, класики – там е редом с тях и тази книга според мен! Сега издирвам всички нейни книги.

Колебаех се за „Любов в земята на Мидас” на Капка Касабова – прочетох 20-30 стр. и я оставих, след време обаче я дочетох. Остана единствено наученото за Гражданската война в Гърция и отражението й върху хората – разселвания, раздели на семейства... Но като литературна стойност не ме впечатли особено – неубедителни герои , изкуствени диалози и фрази между диалозите. Както и в други книги със събития в съвремието и в минал исторически период, които съм чела, по-слаба е съвременната история и героите й.

Сега виждам, че сякаш критиките ми са повече, но като цяло съм доволна, че прочетох тези книги и мисля, че ще продължа да търся български автори (макар и някои от тях отдавна да са в чужбина).

# 366
  • София
Много ми хареса ето тази книга, по която е и моноспектакъла "Лалугер" на Николай Урумов

# 367
Здравейте,

търся книга от съвременен бг автор, нещо приятно и разпускащо за четене, интригуваща история, без крими, моля препоръчайте.

Благодаря   bouquet

# 368
  • Кацнала на едно дърво.
Здравейте!

Предварително благодаря!   bouquet
Да, аз я имам. Много, много красива книга, вътрешно и външно.  Grinning
Идеална е за коледен подарък (защото аз подарявам книги Laughing).

# 369
  • Пловдив / София

Писах и в други теми за „Яловата вдовица” на Бойка Асиова – не случайно я включих в най-харесаните от мен книги за 2011 г.  – български, чужди, съвременни, класики – там е редом с тях и тази книга според мен! Сега издирвам всички нейни книги.

Препоръчвам "Мъжко можене" - сборник разкази.
Иначе в Хеликон има "Рецепта за камбана". Но то не е роман или повест, а просто нейните разкази за обичаите и вярванията на Югозападна България.
Аз също търся и др. нейни книги, но май не са издавани отдавна.

# 370
  • Ямбол
Здравейте!

Предварително благодаря!   bouquet
Да, аз я имам. Много, много красива книга, вътрешно и външно.  Grinning
Идеална е за коледен подарък (защото аз подарявам книги Laughing).
Благодаря ти, Василиса! Аз също подарявам книги и тази си мислех да взема за дъщеря ми, която е на 21 години...
П.С. Василиса, благодаря и тук за прекрасните автографи към книгите, които купих от "Кръгозор"   bouquet

# 371
  • София
Нов опит да раздвижим темата, започнах най-сетне тази, отдавна си я бях набелязала :

# 372
Хубава е Улица без име. Четох я преди няколко години и даже я купих и на английски..да просветя мъжа ми  Laughing

# 373
За типично наши български неща ли е "Улица без име"? (като гледам корицата)
Аз четох тази на Капка Касабова:

Хареса ми „средно”, историята беше сравнително интересна, но стилът някак тромав ми се стори...

# 374
"Улица без име" е автобиографична...общо взето за цяло едно поколение - спомени от детството и младостта - за соц-реалностите  Wink

Общи условия

Активация на акаунт