Българска литература

• 76 781
  • 657
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Аз съм прочела 40 страници и дотук не ми харесва - нито стила, нито това, че рядко се среща положително изречение. Някои неща ми се струват пресилени, като например, че спането следобед било "в съответствие със старите селски вярвания" ...

# 376
Е, всеки има своите виждания...Не мен ми хареса, без да правя разбор на изреченията; просто ми навя спомени - къде смешно-сантиментални, къде не толкова...Далеч съм от мисълта, че е шедьовър, но и не мисля, че е с такива претенции. Peace

# 377
Засега намерих решение с опитите с българската литература. Ще вземам от библиотеката. Давам втори шанс на Галин Никифоров, след като "Добро момче" не ми хареса особено. Ето тези взех днес (мисля, че са споменавани в другите теми):

# 378
В последно време прочетох доста български книги. По- конкретно:

Най- много ми харесаха "Българчето от Аляска" и "Възвишение". Разочаровах се малко от "Мила Мерилин" и "Лятото на неудачниците", но бях с големи очаквания и от двете. "Възможните майки" е българско- италиански проект с текстове на жени за майчинството и още много други "женски нещица". Това е книга, която ме докосваше многократно по време на четенето и и лично на мен много ми допадна.

# 379
Най- много ми харесаха "Българчето от Аляска"

И аз имам добри впечатления от Деян Енев, от едно произведение "Морга".
http://liternet.bg/publish13/d_enev/morga.htm
Заинтригува ме сега с "Българчето от Аляска", мерси. Simple Smile

# 380
Момичета, ходите ли на представяния на книги? Аз съм ходила  само два пъти, но ми стана много интересно.  Може да се промени цялата предварителна нагласа, която човек си е създал за даден автор или книга.

# 381
  • София

Ведри, усмихнати и пъстри стихове ...

# 382
Завърших тази:

Страхотни разкази, написани от млад човек. Гледах интервю с автора и той е около 30 годишен, ако не го знаех това, щях да го помисля за поне 50 годишен. Препоръчвам ги определено.

# 383
Завърших тази:

Страхотни разкази, написани от млад човек. Гледах интервю с автора и той е около 30 годишен, ако не го знаех това, щях да го помисля за поне 50 годишен. Препоръчвам ги определено.

Чета я в момента, не съм я приключила, но от прочетеното досега - само мога да се присъединя към написаното. Страхотни разкази, с много различен език, във всеки един.

# 384
Това романче, криминале

# 385
Хубава българска „серия” си направих:

Според степента на харесване на трите книги (във възходящ ред):
1. „Лятото на неудачниците” на Галин Никифоров
2. „Островът” на Александър Секулов
3. „Рицарят, Дяволът, Смъртта“ на Елена Алексиева

„Островът” възприех като юношески роман, лесно се пренесох на това гръцко островче в разгара на лятото и си представих вълненията на трите момчета (13, 13, и 8 г .). Корицата много ми харесва, както и малките илюстрации в началото на всяка глава – с един замах на четката много „меко” са изобразени бряг, църква, скала, море и т.н...
Скрит текст:
Предложих я на сина ми (11, 5 г.), макар че сякаш е за малко по-големички деца с по-лиричния си стил, май не е обичайният за приключенските романи от нашето детство (макар че отдавна не съм чела такива и не помня там имаше ли много емоционални описания). Отказа, защото му се натрупаха доста книги все за острови напоследък... (но мисля, че любовната част в тях липсваше).

„Лятото на неудачниците”. Също приех в началото, че ще бъде забавен, но и същевременно тъжен разказ точно за период от време, който съвпада с моето детство и младост. Но ми дойдоха в повече познатите неща от "едно време", не ми допадна погледът върху 70-те, 80-те и 90-те от сегашна гледна точка чрез изрази като „Навремето...”. И не мога да си обясня защо не ми харесва в книгите на мои „набори” постоянното споменаване на много мои любими рок/джаз групи/музиканти...

„Рицарят, Дяволът, Смъртта“. Не се случва често да попадам на книги без редче пряка реч, но не ми беше скучно за секунда. Порой от вътрешни преживявания, с език, който скоро не съм срещала в български книги. Всяка дума е точна и красива. Дори в историята няма нищо кой знае колко непознато в човешките отношения и съдби, но е представена с такова умение и различност, че се стараех наистина да не пропусна и думичка.
Например сигурно и друг път съм чела и съм си представяла какво е за един баща първата среща с новороденото му дете, но тук за първи път го почувствах осезаемо.
Не роман, а споделяне. Написано искрено, спокойно, без напъване, без поза...

# 386
  • София
И на мен много ми хареса "Рицарят, Дяволът,Смъртта", бях писала в някои от другите теми. После прочетох и другите книги на Елена Алексиева, но разказите ѝ не ми харесаха, "Тя е тук" също.
svet,  скоро четох и един друг български роман без пряка реч и без имена - "Туристът" на Богдан Русев. Има интересни описания на места и хотели, забавно ми беше да го прочета, макар че е малко странен, без никакви емоции вътре.

# 387
  • София
Днес от библиотеката си взех:

# 388
  • София
"Полубогиня" не ми хареса ...

Сега чета

интересни истории за забравени и не чак толкова популярни автори, предимно български. Текстовете са били публикувани вече в някои вестници. Заинтригуваха ме и си записах да потърся книги на Росен Босев, Рашко Сугарев, Петър Бобев, не-вулгарни творби на Христо Калчев.

# 389
Аз вчера държах в библиотеката    и    
Но не ги взех - чудех се за първата дали не е прекалено пост-соц, а такива не искам вече, за втората - да не е прекалено "любов"...??
Имаше и Георги Господинов, от който не съм пробвала нищичко... , разкази на Елена Алексиева...
Другия път може да е посещение само от БГ литература, сега се изкуших от чужди автори.

Общи условия

Активация на акаунт