Пенсиите!!!

• 7 150
  • 85
  •   1
Отговори
# 60
Абе пенсиите част от социалната система ли са?
При съчетание на солидарен и доброволен модел, да. Част и от социалната система са.

# 61
  • София
Ясно е, че не може да се разчита на пенсия по никакъв начин, най-малкото от сега е ясно, че тя няма да достига за абсолютно нищо, така че не виждам смисъл да се затормозявам с нея. Ако набера стаж - набера, ако не набера, все ми е едно, защото си работя по план, който да уреди старините ми и той не включва участие на държавата. Държавата отдавна е мащеха за нас и кръвопиец, така че я търпя, до колкото имам тук много неща, които нямам на друго място, но не повече от необходимото.

Тук, във форума, има множество жени, които живеят с най-малкото среден стандарт и все повече се убеждавам, че максимата "сит гладен не разбира" с пълна сила важи и тук.

Хората ни в последно време станаха толкова бедни, че трябва да си сляп, глух и нарочно самозатворил се, за да не забелязваш общото омърлушване и вече пълна невъзможност дори да прикриеш мизерията си. Много ми е мъчно, цял живот се боря поне част от обществото да просперира, но процесите са по-силни от всички, които работят градивно и на ползу роду.

Не разчитайте на пенсии, дори и да ги имате предвид, спасявайте се поединично, защото ще съжалявате, че не сте се подготвили един ден, това е наблюдението ми и по тази максима смятам да се водя.

# 62
Днес баща ми си получи най-после решението за пенсията, което в него породи чувство на обида и горчивина, а в мен единствено и само гняв.
При навършени 63 години, с 44 години и 8 месеца непрекъснат трудов стаж зад гърба си.., плащани абсолютно редовно социални осигуровки..., 15 години 2ра, останалите- 3та категория познайте колко пенсия ще взима?!
Невероятните 136,80 лв.
Ако не бъркам социалната пенсия последно беше 100, 86 лв. с предложение да скочи на 136.08 лв.
Е, кажете ми защо един човек, който никога през живота си не е работил и плащал осигуровки взима малко по-малко от този, който е плащал като поп.
По груби сметки само за последните 15 години баща ми е платил 18 000 лева на държавата.
Къде е грешката?

Рокси, ще се самоцитирам и ще попитам:
Защо е тази мизерна сума щом цял живот си работил и плащал като поп?
Става въпрос за човек, който в 1/3 от трудовата си кариера е бил завеждащ отдел в книгоиздателство, а последната 1/3 от трудовият си стаж е натрупал занимавайки се с частен бизнес /собствена фирма/.
Не мога да приема, че след всички осигуровки и данъци,които е налял в държавата сега ще взима минимална пенсия.

# 63
Защото всичко е навързано, и в момента при минимална заплата 240 лева, няма как минималната пенсия да е повече
А пък много заплати и пенсии са навързани като отношение към минималната заплата/пенсия

# 64
  • София
Освен дългия трудов стаж от значение е и каква е била заплатата.
Бръмбофръц, разбери на колко се е осигурявал баща ти като управител на фирма и ще получиш отговор на въпросите си.

# 65
Камелот, слез на земята или следващия път като си дойдеш в България си направи труда да вникнеш по-добре за какво говоря.
Ето пример: Мъжът има 400 лв заплата, с която трябва да купи храна, да плати тока, телефоните, кабелната телевизия, интернета, джобни за учениците, да предвиди евентуално дърва за зимата. Извънредни разходи като купуване на дрехи, обувки и шопинг терапия не слагам, както и джобни пари за него и жената.
Мисълта ми е, че понякога нещата не могат да се мерят само от гледна точка на принципа и е по-добре да замълчиш, защото не живееш в този абсурд и се изказваш неподготвена.
Много е лесно на хора, които не живеят в БГ да се изказват неподготвени. ОК, казваш да работи на 2 места, супер като идея, ама много кофти като изпълнение по простата причина, че трудно се намира 1 работно мяста, за две...... какво да кажа.

# 66
И на мен не ми допада мизерната перспектива да живея от пенсия, но за сега не виждам друга възможност. Работодателя ми твърди, че няма нужда да внася и той грешни пари на държавата, по добре като съм чукнела 50-така да емигрирам и поработя някъде 3-4 години...колко лесно било!

# 67
Всеки ден колеги ме питат не може ли да не ги осигуряваме на реалната заплата  Tired, ето защо си мисля, че не е проблема само в работодателите, всеки мисли как днес да вземе 50 лева повече, а не мисли как утре може да забременее, да излезе болничен, а един ден да се пенсионира

# 68
Всеки ден колеги ме питат не може ли да не ги осигуряваме на реалната заплата  Tired,
Shocked
Това ме изумява, как със собствен акъл ще искаш такова нещо...
Току-що ми подадоха фиша с годишен отчет, колко заплата, колко данък, колко осигуровки.
Е, приседна ми  Laughing, като видях колко са ми взели за осигуровки.
Но пък е безценно това, че един ден, живот и здраве, ако ми се роди бебе, майчинството ми ще е четирицифрено и ще си стоя спокойно у дома.  Rolling Eyes

# 69
Всеки ден колеги ме питат не може ли да не ги осигуряваме на реалната заплата  Tired,
Shocked
Току-що ми подадоха фиша с годишен отчет, колко заплата, колко данък, колко осигуровки.
Е, приседна ми  Laughing, като видях колко са ми взели за осигуровки.
Но пък е безценно това, че един ден, живот и здраве, ако ми се роди бебе, майчинството ми ще е четирицифрено и ще си стоя спокойно у дома.  Rolling Eyes

Е да, но някои сме се отчели вече с деца, и то по време, когато /високо/платеното майчинство беше не 1 год., а 3 месеца.
Нормално е хората на средна възраст да нямат мотивация да внасят в държавната касичка, виж тези след 50 вече са друго нещо.

# 70
  • София
Всеки ден колеги ме питат не може ли да не ги осигуряваме на реалната заплата  Tired,
Shocked
Е, приседна ми  Laughing, като видях колко са ми взели за осигуровки.
Но пък е безценно това, че един ден, живот и здраве, ако ми се роди бебе, майчинството ми ще е четирицифрено и ще си стоя спокойно у дома.  Rolling Eyes
Е да, но някои сме се отчели вече с деца, и то по време, когато /високо/платеното майчинство беше не 1 год., а 3 месеца.
Нормално е хората на средна възраст да нямат мотивация да внасят в държавната касичка, виж тези след 50 вече са друго нещо.

Няма да са друго нещо, спокойно. Неразборията ще става все по-голяма, справка - образованието, което получават децата. Заминалите да учат в чужбина и върнали се да управляват, справка - Велчев, Дянков и сие. Това са хора, които нямат никаква представа къде са и какви са реалностите, затова и адекватност не може да се очаква. Розовите очила свършиха...

# 71
  • София
Ех Zanda, друго си е Красьо Черния - отличник от Свищов. Simple Smile
Написаното от теб няма нищо общо с темата за пенсиите!

# 72
Ето ви начин за висока пенсия - отивате в друга държава, поработвате 5 - 7 години и след време благодарине на това мисля, че може да се получи добра пенсия. Естествено не говоря за нелегална работа или такава с минимален доход. Аз може и да пробвам този вариант.

Между другото, съм чувала, че от значение е да те осигуряват на пълна заплата няколко години преди пенсия и че ако са те осигурявали почти цял живот на по - голяма заплата, а точно преди пенсия (2-3 години) те осигуряват на минимална, пак оставаш с малка пенсия, това обаче май не е много публична информация. Някой да е чувал за подобно нещо?

# 73
Ето ви начин за висока пенсия - отивате в друга държава, поработвате 5 - 7 години и след време благодарине на това мисля, че може да се получи добра пенсия...

От такива мъдри мисли, сега 99 на сто от работилите по контракти в Либия нямат осигуровки, стаж и пенсии.

# 74
Днес в едно о сутрешните предавания отново се обсъждаше пенсионирането .От всичко което чух останах с впечатлението,че тази мярка е взета не в бъдеще пенсионерите да имат една  добра пенсия,а министерството да да спаси само себе си,нали все не достига пари.Така,че след 20 год.фондовете като се напълнят,онези които са живи и здрави ,ще се радват на европейска пенсия.Като стана въпрос за фондове ,те са дори три,ще се пълнят три джоба,а когато станем за пенсиониране пак ще се молим поне един от тези джобове да се изриси и за нас.От друга страна,колко ли от нас ще доживеят до 65,като виждам как пада средната възраст на смъртнността.По-малко пенсионери,повече  пари за разпределяне между тях.Друг е випроса,че с възрастта се увеличава и броя на заболяванията,които ни правят нетрудоспособни.Ами,ако загубиш работата си в предпенсионна възраст?Сега ми идва наум,че правителството наистина мисли за бъбещето.С този естествен прираст нали все пак трябва да има някой да работи.Може би на вас,както и на мен ние рано да мислим за времето на старостта и се моля да бъдем живи и здрави да доживеем пенсионирането си ,дори и много след това.Надеждата ми е за по -достоен живот днес и в бъдеще.

Общи условия

Активация на акаунт